Grip op je financiën, maak een begroting

Wil je grip op je financiën, ook na je pensionering, maak dan regelmatig een begroting. Een begroting is een schatting van kosten en uitgaven voor een bepaalde periode. Om optimaal te kunnen genieten van je pensioen, is het maken, en regelmatig bijstellen van een begroting essentieel.

Begroting voor je met pensioen gaat

De belangrijkste, en misschien wel de moeilijkste begroting, is de begroting die je maakt voordat je met pensioen gaat. Je maakt dan een inschatting van je uitgaven na je pensionering – de rest van je leven – en die zet je af tegen je verwachte inkomsten. De uitgaven en de inkomsten stem je op elkaar af. Wanneer je een tekort hebt, dan weet je dat je dingen moet aanpassen. Maar ook wanneer je een overschot hebt, kun je besluiten je plannen bij te stellen.

Kom je tekort, dan kun je kijken of je de uitgaven kunt aanpassen. Je kunt kijken of je de inkomsten kunt aanpassen. Dat kan door bijvoorbeeld door eerder of later met pensioen te gaan. Eerder met pensioen zorgt voor een lager pensioen, ga je later met pensioen, krijg je meer. Je kunt ook variatie aanbrengen in de uitkering (hoog/laag), bijvoorbeeld bij tijdelijke tekorten.

De begroting die je maakt voordat je met pensioen gaat is belangrijk. Je neemt op basis hiervan een heel belangrijke beslissing. Want als je pensioen eenmaal vast staat, dan is er niet veel meer aan te doen.

Begroting ieder jaar

Wanneer je eenmaal met pensioen bent gegaan, maak dan ieder jaar opnieuw een begroting. Wat zijn je inkomsten voor het komende jaar en wat zijn je verwachte uitgaven. Mij helpt het om bij maken van een begroting eerst terug te kijken naar de afgelopen periode. Dan weet je vrij snel waar je geld naartoe is gegaan, hoeveel dat is en kun je inschatten of dat het komende jaar nog zo is, of anders zal zijn.

Regelmatig bijstellen

Een begroting maken voor een jaar is ook nog best een lange periode. Daarom is het belangrijk om regelmatig bij te stellen. Meet regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand, hoeveel je uitgeeft. En vergelijk dat met je begroting.

Het is verstandig om daarnaast ook belangrijke ontwikkelingen in de gaten te houdend. De laatste tijd zien we regelmatig berichten over opvallende prijsontwikkelingen. Zo is bijvoorbeeld de gasprijs, enorm gestegen. Je kunt hier dus nu al rekening mee houden door je begroting voor gas bij te stellen. Analisten houden ook rekening met een stijging van de prijs voor consumentengoederen voor gestegen prijzen van transport (zeecontainers). Hier zou je ook al voorzichtig rekening mee kunnen houden.

Bijsturen wanneer het nog kan

Het maken van een begroting en het regelmatig bijstellen, is vaak niet het eerste waar mensen aan denken als ze met pensioen gaan. Veel mensen gaan na hun pensioen genieten. En daar hoort het maken van een begroting niet bij. Maar het is net als met doelen stellen na je pensioen. Jij neemt de regie over je eigen leven. Dat voorkomt dat het leven voor jou bepaald wordt. Zo is het ook met je financiën. Als je op tijd vooruitkijkt, plant en ingrijpt, dan bepaal jij waar en hoe je financiën worden bijgesteld. Dat is altijd beter dan wanneer je onverwacht en ongepland geld tekort komt.

Foto: LinkeIn Sales Solutions op Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *