Let op je uitgaven, 5 tips om te besparen

Als je bijna met pensioen gaat, dan ligt de focus vaak op de inkomstenkant. Hoeveel krijg ik en kan dat eventueel iets meer zijn? Maar het is ook goed om te kijken naar de uitgavenkant. Hoeveel geef ik uit en kan dat eventueel iets minder zijn? En juist in tijden van stijgende prijzen is het belangrijk om extra goed op je uitgaven te letten. Ik geef 5 tips om te besparen. Want wat er niet uit gaat, hoeft ook niet binnen te komen.

Check je uitgaven

Wanneer je ons al wat langer volgt, dan weet je dat een goede voorbereiding op je pensioen begint bij het in beeld brengen van je uitgaven. Als je weet wat je uitgaven zijn, dan weet je wat je iedere maand nodig hebt. En dan kun je een goede pensioenplanning maken. De volgende stap is kritisch naar je uitgaven kijken. Veel mensen kunnen nog flink besparen.

Besparen doe je jaarlijks

In de loop der jaren ontstaan er allerlei uitgaven. Dat wordt een patroon. Jouw uitgavenpatroon. Wanneer je daar niet regelmatig en kritisch naar kijkt, dan kan het zijn dat je uitgavenpatroon niet meer goed aansluit bij jouw wensen en doelen op dit moment. Misschien geef je teveel uit, of geef je geld uit aan dingen die je misschien niet eens meer nodig hebt. Of kan het efficiënter en zijn er betere producten voor hetzelfde geld.

Ik zelf kijk wekelijks naar mijn uitgaven. Dat is misschien wat vaak. Maar besparen begint bij inzicht en dat krijg je door regelmatig te checken waar jij je geld aan uitgeeft. Ik denk dat je toch minimaal eens per jaar je uitgaven moet doornemen. Plan dus ieder jaar een ‘bespaar-avond’ of een ‘bespaar-dag’ in en kijk waar jij kunt besparen.

1. Energie

Besparen op energie kan op twee manieren. Minder energie verbruiken en goedkoper inkopen. Begin met je energieverbruik onder de loep te nemen. Hoeveel gas, stroom en water verbruik jij? En hoe verhoudt zich dat tot vergelijkbare huishoudens? Veel energieleveranciers verstrekken je regelmatig deze informatie. Dat geeft een mooi inzicht of jij veel of weinig energie verbruikt. Onderzoek vervolgens hoe jij je energieverbruik kunt verminderen. Dan heb ik het direct niet over investeringen in zonnepanelen en warmtepompen. Maar gewoon korter douchen, iets eerder de verwarming uit, vaker de gordijnen dichtdoen en de lampen uitdoen in vertrekken waar jij niet hoeft te zijn.

De tweede stap is onderzoeken of jij teveel betaalt voor je energie. Het loont om dit regelmatig te doen en over te stappen van energieleverancier . Vind je dit teveel moeite, bel dan eens met je huidige energieleverancier en vraag of ze jou als vaste klant een aantrekkelijk aanbod kunnen doen. Ook dat loont vaak de moeite.

2. Abonnementen

Waar heb jij een abonnement op? Denk daarbij aan kranten en tijdschriften maar ook aan de sportschool of de sportvereniging. En vergeet niet de online abonnementen op computerprogramma’s, apps, streamingdiensten en muziekdiensten. En tenslotte je TV- telefonie- en internetabonnement. Onderzoek of je jouw abonnementen nog wel nodig hebt. Zo ja, kijk dan er een beter alternatief is wat misschien meer aansluit bij jouw huidige situatie. En tenslotte de belangrijkste stap, kijk of het goedkoper kan. Heb jij bijvoorbeeld een mobiel telefoonabonnement en een vaste telefoon? Kijk dan bijvoorbeeld of jij ze nog allebei nodig hebt. Misschien kan je vaste telefoon er uit.

3. Verzekeringen

Welke verzekeringen heb jij? Maak een overzicht van jouw verzekeringen en vraag je per verzekering af of je die nodig hebt. En vervolgens kijk je of er in de verzekeringen die je wilt houden, onnodige dekkingen zitten. Ga daarna de prijzen vergelijken. Dat kan online heel eenvoudig. Je hebt hiervoor verschillende vergelijkingssites. Maar je kunt ook gewoon zelf online offertes maken bij verschillende verzekeraars. Of bel met je tussenpersoon en vraag om het pakket eens door te nemen. Doe dit minimaal eens per jaar. Ik adviseer december, dan kun je direct je zorgverzekering meenemen.

4. Afbetalingen

Wanneer je leningen hebt is het belangrijk om hier een goed overzicht van te maken. Maak een overzicht met daarin het leenbedrag, je rente%, en je maandelijkse betaling. Onderzoek de lening met de hoogste rente als eerste. Los daar zo snel als mogelijk én als eerste op af. Dat is immers de duurste lening. Heb je vrij besteedbaar geld, gebruik dat dan om leningen af te lossen. Lukt het je om te besparen iedere maand, gebruik die besparing dan ook als eerste om af te lossen. Zorg dat je zo snel mogelijk je leningen zoveel mogelijk verlaagd.

5. Boodschappen en overige andere huishoudelijke uitgaven

Koop alleen wat je nodig hebt. Kijk daarbij naar aanbiedingen, maar koop dan nog steeds alleen wat je nodig hebt. Koop dus niet iets omdat het in de aanbieding is. Dat lijkt aantrekkelijk, maar zorgt alleen maar voor onnodige aankopen.

Aan het einde dag kun je in de meeste supermarkten producten die bijna over datum zijn met een flinke korting kopen. Kijk ook een op To Good To Go. Hiermee denk je niet alleen aan je eigen portemonnee, maar ook draag je bij aan het verminderen van voedselverspilling.

Foto: Andrea Piacuadio via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *