Zorgtoeslag en pensioen, heb jij er recht op?

Wanneer je met pensioen gaat heb je mogelijk een lager bruto inkomen dan toen je nog werkte. En misschien heb jij daardoor recht op een (hogere) zorgtoeslag. Ook wanneer je al wat langer met pensioen bent, is het goed om te controleren of jij recht hebt op zorgtoeslag. In 2023 heb je eerder recht op een (hogere) zorgtoeslag. De zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Die moet jij zelf aanvragen.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van 3 dingen:

 • Heb je wel of geen partner
 • De hoogte van je inkomen
 • Je vermogen

Wanneer je geen partner hebt, krijg je in 2023 bij een jaarinkomen tot € 25.000,- de maximale zorgtoeslag van € 154,- per maand. Deze neemt af naarmate je inkomen stijgt. Als je een inkomen hebt van meer dan € 39.000,- krijg je in 2023 geen zorgtoeslag meer.

In 2022 was dit tot € 22.000,- inkomen en het maximumbedrag was toen € 111,- per maand. En het maximum inkomen was vorig jaar € 31.000. Zoals je ziet is de toeslag dus flink verruimd.

Wanneer je wel een partner hebt, dan krijg je in 2023 bij een gezamenlijk jaarinkomen tot € 25.000,- de maximale toeslag van € 265,- per maand. Ook met partner neemt de toeslag af naarmate je inkomen stijgt. Als je een gezamenlijk inkomen hebt van meer dan € 48.500,- krijg je geen toeslag meer.

In 2022 was dit tot € 22.000,- inkomen en het maximumbedrag was toen € 212,- per maand. En het maximum inkomen was vorig jaar € 40.000,-.

Vermogenstoets

Let op, er geldt daarnaast een vermogenstoets. De grensbedragen voor 2023 zijn € 127.500,- voor een alleenstaande en met partner € 161.329,-. Heb je op 1 januari 2023 meer dan dit vermogen, dan heb je het hele jaar geen recht op zorgtoeslag. Het vermogen is hetzelfde vermogen dat je opgeeft bij de aangifte inkomstenbelasting box 3.

Hoe aanvragen

De zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Deze moet je zelf aanvragen. Deze kun je eenvoudig aanvragen door in te loggen op Mijn toeslagen. Log in met je DigiD en beantwoord daar de benodigde vragen.

Foto: Suganth – Unsplash.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Mijn ex gaat bijna met pensioen, ik krijgt ook pensioen van hem,maar weet niet hoeveel.heb het abp.gevraagd en hun zeggen niks.
  Waar kan ik terecht saar voor

  1. Dat hangt van de afspraken af en wanneer je gescheiden bent. Als je gescheiden bent na 1995 dan heb je, wanneer jullie binnen 2 jaar de scheiding het formulier Verevening hebben ingevuld en ingeleverd, recht op uitbetaling door het ABP. Dus dan moet je bij hen zijn.

   In alle andere gevallen wordt het pensioen door jouw ex aan jou uitbetaald en moet je bij je ex zijn.

   Mocht je ex niet meewerkend zijn, dan kom je al snel bij advocaten terecht om daar iets aan te doen, iets wat vaak weer veel geld kost en niet prettig is. Het is helaas niet anders (beter) geregeld.