Waarom is mijn pensioenleeftijd 68 jaar? Dat vragen veel mensen zich af. Zij hebben het dan over de pensioenleeftijd in de pensioenregeling van de werkgever. Die wijkt af van de AOW-leeftijd. Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden, en vanaf volgend jaar 67 jaar. In 2028 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Maar dat is dus nog lang geen 68 jaar. Waarom hebben veel pensioenregelingen dan een hogere pensioenleeftijd?
De meeste mensen gaan met pensioen op de AOW-leeftijd
Veel mensen gaan met pensioen op de AOW-leeftijd. Dat is een logisch moment. Want op dat moment eindigt in veel gevallen de arbeidsovereenkomst, vanaf dat moment ontvang je ook een AOW-uitkering en betaal je een lager belastingtarief.
Waarom is mijn pensioenleeftijd 68 jaar
Waarom is dan in veel pensioenregelingen de pensioenleeftijd 68 jaar? De belangrijkste reden is dat het wettelijk zo is geregeld. De pensioenleeftijd in de wet is niet gelijk aan de AOW-leeftijd. De pensioenleeftijd is wettelijk vastgesteld op 68 jaar.
Pensioenleeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting
De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Neemt de levensverwachting in Nederland toe, dan zal ook de AOW-leeftijd toenemen. De AOW-leeftijd gaan dan omhoog in sprongen van steeds 3 maanden.
De pensioenleeftijd is ook gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Maar hier geldt niet een sprong van 3 maanden, maar van een jaar. Dus is de levensverwachting voldoende toegenomen, dan zal de pensioenleeftijd met 1 jaar toenemen.
Voor de berekening van de levensverwachting wordt voor de AOW-leeftijd 5 jaar vooruit gekeken. Voor pensioen is dat 10 jaar.
Je mag pensioen vervroegen
Je pensioen mag je altijd eerder in laten gaan. Dus als jouw pensioenleeftijd 68 jaar is, dan kun je dat pensioen altijd eerder in laten gaan. Dus wanneer jij stopt op de AOW-leeftijd met werken, dan stopt je pensioen opbouw. Jouw pensioen gaat dan niet automatisch in. Maar als jij een verzoek indient bij de pensioenuitvoerder, dan zal je pensioen ook gewoon op de AOW-leeftijd in gaan.
Nieuwe pensioenwet
In het nieuwe pensioenstelsel komt de pensioenleeftijd ’te vervallen’. In het nieuwe stelsel ontvang jij een pensioenpremie die gestort zal worden in je persoonlijke pensioenpot. Wanneer jij met pensioen gaat, zal jouw pot worden omgezet in een uitkering. Dat moment bepaal jij zelf.
Foto: – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Je wordt hier in Nederland gewoonweg bestolen.
Wat bedoel je precies Johan?
Stelletje criminelen zijn het. Ik ben van sept 60. Mijn pensioeleeftijd is 67 en 3 mnd. DAT was wettelijk vastgelegd. Hoe dan nu 68.
Hoi Peter, misschien moet je blog nog een keer wat beter lezen. Jouw AOW-leeftijd is 67 jaar en 3 maanden en dat blijft zo. Dat staat los van de pensioenleeftijd die in de pensioenregeling.
Ik ben met aow en pensioen. Geboren 6 juni 1956.
Na 3 jaar thuis ben ik 3 dagen gaan werken. Maar nu betaal ik weer pensioen en mijn werkgever ook , plus Aow? Dat hoeft toch niet.
Hoi Kees, veel pensioenregelingen hebben een pensioenleeftijd van 68 jaar. Dat betekent dat ook de opbouw tot die datum doorloopt. En als werknemer je dus recht hebt op die opbouw. En als dat zo bepaald is in het reglement, dan moet dat ook zo worden uitgevoerd.
Ben 15 -06- 1959 geboren.
Vanaf mijn 16 de gewerkt
Wat is mijn pensioen datum?
Meer dan 50 jaar gewerkt .
Mijn vrouw is van 04-12-1961
Marcel, jouw AOW-datum zal zijn 15-06-2026. Maar wat je pensioendatum wordt, dus de datum waarop jij stopt met werken en je pensioen in laat gaan, is mede afhankelijk van hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Wij zien regelmatig dat mensen eerder stoppen dan hun AOW-leeftijd.
Het is wettelijk onaanvaardbaar dat pensioenleeftijd niet gelijk is aan de aow grens,dit betekend voor mij dat dit vanaf mijn 15 levensjaar tot 68 jaar 53 jaar gedwongen word om te werken.
Tussen aow en pensioen word je gedwongen te werken of in financiële armoede te leven.
Wat ook een frustrerend zaak is,dat onze pensioenen gedeeld wordt met mensen die aan het pensioen en het sociale stelsel nooit een cent betaald hebben.
Dit soort mensen die gratis op onze kosten komen leven, géén dwang hebben om langer doorwerken tot 68 jaar.
Wij als ouderen kunnen niet eeuwig het vergrijzing probleem op lossen door maar fiscaal en fysiek benadeeld te worden
Ik ben met mijn 67 aow gerechtigd werk51 jaar denk je eindelijk met pensioen mooi nou mooi niet komen ze aan met een overbrugging jaar krijg met mijn 68 jaar een gedeelte pensioen oplopend tot je 70 jaar
Dan pas krijg je je volledige pensioen
Hoe word je besodemieterd in dit land
Lang leven het horeca pensioen
Goedemorgen Jan,
Ik loop ook rond met de vraag: 67 met pensioen (geb. 12-04-1959) en dan een gat van 8 maanden voor mijn volledige pensioen wordt uitgekeerd.
Ik citeer uit bovenstaande info van jullie:
” Je pensioen mag je altijd eerder in laten gaan. Dus als jouw pensioenleeftijd 68 jaar is, dan kun je dat pensioen altijd eerder in laten gaan. Dus wanneer jij stopt op de AOW-leeftijd met werken, dan stopt je pensioen opbouw. Jouw pensioen gaat dan niet automatisch in. Maar als jij een verzoek indient bij de pensioenuitvoerder, dan zal je pensioen ook gewoon op de AOW-leeftijd in gaan.”
Heeft dit ‘ingaan op de AOW-leeftijd’ consequenties voor de hoogte van je pensioen? Voor mij geld dat ik na 12 april 2026 19.17 % belasting ga betalen over pensioen. Maar als ik dan een verzoek indien om mijn pensioen ook op 12 april= AOW leeftijd in te laten gaan, moet ik dan het jaar tot ik 68 word, 37.07 % belasting betalen, zoals geldt bij ‘eerder met pensioen gaan”. Of geldt dat alleen als je vóór je AOW leeftijd al stopt met werken.
Ik stop zelf op AOW datum. Ben even benieuwd wat de consequenties zijn voor het in laten gaan van mijn pensioen op 67 jaar=AOW datum.
Met vriendelijke groet, W. Verhagen
Wendy, het lagere tarief van 19,07% (20204) geldt vanaf de AOW-leeftijd, ook voor pensioen dat je ‘eerder hebt laten ingaan’. Uiteraard voor zover het totaal van pensioen en AOW niet boven de eerste schijf uitkomt.
Zie ook: https://bijnametpensioen.nl/pensioen-en-belasting-2024/
Ik ben van Jan.1960, vlg de wet krijg ik AOW op mijn 67st, en pensioen op mijn 68st. Maar op mijn pensioenoverzicht staat dat mijn pensioen ingaat met 67 en 1 maand ? Hoe is dit mogelijk, ik snap er niks meer van!! Ik heb ook niet aangegeven dat ik mijn pensioen eerder in wil laten gaan
Uitvoerder tonen de pensioenuitkering op verschillende momenten. Dat is of de pensioenleeftijd in de regeling (meestal 68 jaar) of de AOW-leeftijd. In jouw geval 67 jaar. Ik snap die 67 jaar en 1 maand dan ook niet. Dat is echt een vreemde datum.
Ik ben volledig verbijsterd.
Mijn hele leven (45jr) gewerkt. En straks valt er niet te genieten. Ik val netto bijna 45% terug. Dat zag er een jaar geleden anders uit.
Natuurlijk komen de standaard antwoorden: je kan je pensioen naar voren halen…etc.
Ik zal moeten blijven werken. Ik loop nu met gedachten die ik eerder nooit had…
Gijs, wat vervelend om te lezen. Maar hoe kan het dat jouw pensioensituatie in een jaar zo enorm verandert is? Bij mij roept dat allemaal vragen op. Het is een feit dat pensioenindicaties veranderen in de loop van de tijd. Maar hoe dichter je bij de pensioendatum komt, hoe minder groot die veranderen zijn. Dus vraag ik me af of er iets mis is gegaan?
Hallo,
Bij gezondheid ga ik op mijn 67ste met pensioen. Voor mij is dat over 3 jaar. Vanaf dat moment ga ik de wettelijke A.O.W. in maar ben nu achter gekomen dat ik pas op mijn 68ste mijn pensioen betaald krijg. Daar valt een jaar lang een financieel gat wat mij in grote financiële problemen zal brengen.
Heeft pensioenfonds Vervoer hier een oplossing voor of worden we aan ons lot overgelaten. Ik kan mij niet voorstellen dat Pensioenfonds Vervoer zich gaat verschuilen achter wat wettelijk zo geregeld is.
Ik vraag dit namens mij zelf en meerdere collega’s Kuehne+Nagel Veghel.
Hoi Corné, de pensioenleeftijd is 68 jaar, maar de pensioenuitkering mag ook eerder ingaan dan 68 jaar. Dus als jij op je 67 AOW krijgt, dan kun jij er ook voor kiezen om je pensioen op dat moment te laten ingaan. Dus dan begint het meteen met uitbetalen en heb jij niet het financiële gat.
Dit is zo duidelijk, snap niet dat menigeen dat niet begrijpt…
Ik heb de pech dat ik in Januari ben geboren,als je in december bent geboren heb je geen overbrugging nodig.
Het verbaast mij dat jij zegt pensioenadviseur te zijn en dan een groffe onwaarheid hier vertelt. De pensioenleeftijd van 68 jaar is NIET wettelijk vastgelegd. Hoe kom je daarbij?? Alleen de AOW leeftijd van 67 jaar is wettelijk vastgelegd.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2016-549.html
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2023-216.html
Het gaat in beide documenten om artikel 18a Wet LB.
Ik werk vanaf mijn16e en mij AOW leeftijd is 67 en mijn pensioen leeftijd is 68 dus als ik mijn pensioen in wil laten gaan op mijn AOW leeftijd moet ik het een jaar naar voren halen waardoor ik ongeveer 150 euro netto in de maand minder ga krijgen dan dat ik op mijn 68ste aan pensioen zou gaan krijgen. En zo wordt je nou bestolen in dit land. Voor alle duidelijkheid we hebben één Europa en de Franse vrachtwagenchauffeur gaat nog steeds op zijn 62ste met pensioen.
Rob, ik denk niet dat je bestolen wordt. Als je pensioen eerder in gaat, dan heb je minder pensioen opgebouwd, daardoor is het lager. En vervolgens keert dat lagere pensioen over een langere periode uit (je begint immers 1 jaar eerder met uitkeren). Daardoor neemt het ook iets af.
Hallo Jan,bedankt voor je antwoord maar mijn pensioenfonds heeft de pensioenleeftijd op 68 gezet terwijl er andere pensioenfondsen zijn die de pensioenleeftijd gekoppeld hebben aan de AOW leeftijd. Een kennis van mij werkt in de bouw zijn AOW gaat net als bij mij op zijn 67ste in en tegelijkertijd ook zijn pensioen terwijl ik het een jaar naar voren moet trekken. Is op 06-05-2024 ook nog bij Radar geweest [is terug te kijken] dat er verschillen zijn tussen pensioenfondsen.
Dat verhaal van jou begrijp ik wel maar nogmaals 47 jaar gewerkt en ben nou verplicht om mijn pensioen 1 jaar naar voren te trekken omdat ik het met mijn AOW alleen niet red en dat kost mij geld omdat ze het in 2018 van 67 naar 68 jaar gezet hebben,en nogmaals niet bij alle pensioenfondsen.
Rob, ik heb hier recent een blog over geschreven. https://bijnametpensioen.nl/je-pensioen-wordt-lager-als-je-eerder-met-pensioen-gaat/