Waarom is mijn pensioenleeftijd 68 jaar? Dat vragen veel mensen zich af. Zij hebben het dan over de pensioenleeftijd in de pensioenregeling van de werkgever. Die wijkt af van de AOW-leeftijd. Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden, en vanaf volgend jaar 67 jaar. In 2028 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Maar dat is dus nog lang geen 68 jaar. Waarom hebben veel pensioenregelingen dan een hogere pensioenleeftijd?
De meeste mensen gaan met pensioen op de AOW-leeftijd
Veel mensen gaan met pensioen op de AOW-leeftijd. Dat is een logisch moment. Want op dat moment eindigt in veel gevallen de arbeidsovereenkomst, vanaf dat moment ontvang je ook een AOW-uitkering en betaal je een lager belastingtarief.
Waarom is mijn pensioenleeftijd 68 jaar
Waarom is dan in veel pensioenregelingen de pensioenleeftijd 68 jaar? De belangrijkste reden is dat het wettelijk zo is geregeld. De pensioenleeftijd in de wet is niet gelijk aan de AOW-leeftijd. De pensioenleeftijd is wettelijk vastgesteld op 68 jaar.
Pensioenleeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting
De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Neemt de levensverwachting in Nederland toe, dan zal ook de AOW-leeftijd toenemen. De AOW-leeftijd gaan dan omhoog in sprongen van steeds 3 maanden.
De pensioenleeftijd is ook gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Maar hier geldt niet een sprong van 3 maanden, maar van een jaar. Dus is de levensverwachting voldoende toegenomen, dan zal de pensioenleeftijd met 1 jaar toenemen.
Voor de berekening van de levensverwachting wordt voor de AOW-leeftijd 5 jaar vooruit gekeken. Voor pensioen is dat 10 jaar.
Je mag pensioen vervroegen
Je pensioen mag je altijd eerder in laten gaan. Dus als jouw pensioenleeftijd 68 jaar is, dan kun je dat pensioen altijd eerder in laten gaan. Dus wanneer jij stopt op de AOW-leeftijd met werken, dan stopt je pensioen opbouw. Jouw pensioen gaat dan niet automatisch in. Maar als jij een verzoek indient bij de pensioenuitvoerder, dan zal je pensioen ook gewoon op de AOW-leeftijd in gaan.
Nieuwe pensioenwet
In het nieuwe pensioenstelsel komt de pensioenleeftijd ‘te vervallen’. In het nieuwe stelsel ontvang jij een pensioenpremie die gestort zal worden in je persoonlijke pensioenpot. Wanneer jij met pensioen gaat, zal jouw pot worden omgezet in een uitkering. Dat moment bepaal jij zelf.
Foto: – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.