Pensioen en belasting 2024, alles wat jij wilt weten

In deze blog lees je alles over wat er wijzigt in 2024 voor de belasting die je moet betalen over je pensioen. Want over je AOW- en pensioenuitkeringen betaal je belasting. Na pensionering val je in een ander tarief dan wanneer je werkt. In deze blog leg ik uit hoe dat precies werkt en wat het verschil is tussen de belasting die je betaalt als je werkt en de belasting die je betaalt over je pensioen. Ook geef ik een toelichting op de heffingskortingen en laat ik je de verschillen zien tussen 2023 en 2024.

Alle percentages en bedragen over pensioen en belasting 2024 zijn gebaseerd op de belastingtarieven van 2024.

Pensioen en belasting 2024

Over je pensioen en je AOW-uitkering betaal je loonbelasting. Dat wordt ingehouden door je pensioenuitvoerder en door de SVB die de AOW uitbetaalt. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je minder belasting dan daarvoor.

Over je pensioen tot € 38.098,- betaal je 19,07% belasting. Over je pensioen tussen € 38.098,- en € 75.518,- betaal je 36,97% belasting. En over het meerdere betaal je 49,5% belasting.

Salaris en belasting 2024

Over je salaris (als je jonger bent dan de AOW-leeftijd) betaal je loonbelasting. Dat wordt ingehouden door je werkgever. Over je salaris tot € 75.518,- betaal je 36,97% belasting. Over het meerdere betaal je 49,5% belasting.

Voor de eerste € 38.098,- geldt dus na pensionering een lager belastingtarief. Als je een inkomen hebt van € 38.098,- of meer, dan betaal je dus na je pensionering € 6.819,- minder belasting per jaar!

Heffingskortingen en pensioen

Bij de berekening van de te betalen belasting wordt rekening gehouden met heffingskortingen. Dat is een korting op de te betalen belasting. Wanneer je met pensioen gaat veranderen deze kortingen ook.

Algemene heffingskorting: deze korting is inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting. Wanneer je met pensioen gaat wordt deze korting lager.

De algemene heffingskorting 2024 bedraagt maximaal € 1.735,-.

Arbeidskorting: deze korting komt te vervallen als je met pensioen gaat. Alleen als je nog werkt naast je pensioen, krijg je arbeidskorting over het loon dat je verdient met je werk.

Ouderenkorting en alleenstaande ouderenkorting: de ouderenkorting is inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting. Wanneer je met pensioen bent, kun je in aanmerking komen voor deze kortingen.

De ouderenkorting bedraagt in 2024 maximaal € 2.010,- en de alleenstaande ouderenkorting is € 524,-

Over het algemeen zullen de heffingskortingen na pensionering lager worden dan wanneer je werkt. Het belastingtarief wordt zoals ik eerder aangaf na pensionering lager, maar er zijn ook minder heffingskortingen. Rekening houdend met de verschillende heffingskortingen betaal je na je pensioen nog steeds minder belasting dan wanneer je werkte.

Lees ook:
Hoe zit het met de heffingskortingen na je AOW

Bijdrage Zorgverzekeringswet

Wanneer je werkt betaalt je werkgever een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Wanneer je met pensioen gaat, dan betaal jij zelf een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze bijdrage is in 2024 5,32% en wordt ingehouden op je uitkering.

Verschil belasting na je pensioen 2024 ten opzichte van 2023

De belastingtarieven in de eerste twee schijven zijn na pensionering in 2024 iets hoger dan in 2023. Je betaalt over de eerste € 75.518,- in 2024 0,04% meer belasting dan in 2023. De grensbedragen zijn ook iets hoger, waardoor je over een groter deel van je inkomen een lager belastingtarief betaalt dan vorig jaar. Dat is weer gunstig. De bijdrage zorgverzekeringswet is 0,11% lager wat ook gunstig is. En de heffingskortingen zijn in 2024 hoger. Per saldo hou je netto dus meer over van je pensioen en AOW. En als ik dat optel bij een hogere netto AOW-uitkering, dan ga je er in 2024 netto dus op vooruit.

Pensioen is uitgesteld salaris

Pensioen is uitgesteld salaris. Tijdens je werkzame leven krijg je een deel van je salaris direct uitgekeerd, en een deel wordt opzij gezet voor later. Het deel dat opzij wordt gezet voor later noemen we pensioen.

Over het salaris dat wordt uitbetaald aan jou betaal je loonbelasting. Over het pensioen dat je opzij zet voor later betaal je nog geen belasting. Dat doe je pas als het pensioen wordt uitbetaald.

Loonbelasting is een voorheffing voor de inkomstenbelasting. Aan het eind van het jaar doe je aangifte inkomstenbelasting, waarbij (uiteindelijk) je definitieve belasting wordt vastgesteld. Heb je te weinig loonbelasting afgedragen dan moet je bijbetalen, heb je teveel loonbelasting afgedragen, dan krijg je geld terug.

Loonheffingskorting en pensioen

Je kunt aan de pensioenuitvoerder vragen om bij het uitbetalen van het pensioen al rekening te houden met de heffingskortingen. Wanneer je een uitkering aanvraagt, moet je een formulier invullen waarop je kunt aangeven of ze wel of geen rekening moeten houden met de loonheffingskorting.

Wanneer je AOW en pensioen krijgt, dan krijg je van meerdere instanties een uitkering. Iedere instantie zal je vragen of er wel of geen rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting. Als je alle instanties vraagt om rekening te houden met de loonheffingskorting, betaal je te weinig belasting. Als je dan aangifte gaat doen voor de inkomstenbelasting moet je bijbetalen.

De Belastingdienst adviseert daarom om de loonheffingskorting door één instantie te laten inhouden. Dat kun je het beste doen bij de instantie die de hoogste uitkering betaalt.

Een complete berekening

Veel mensen hebben één baan tegelijk. Dus krijgen zij inkomsten van één werkgever. Jouw werkgever berekent jouw nettoloon en maakt dat aan jou over. De kans dat je hierop moet bijbetalen is niet groot. Wanneer je met pensioen gaat, is dat anders. Je krijgt van meerdere instanties een uitkering. En zij berekenen allemaal hoeveel belasting zij moeten inhouden. Maar als je alle inkomsten bij elkaar optelt, dan wordt het een ander verhaal. Veel gepensioneerden moeten dan ook bijbetalen als ze belastingaangifte gaan doen. Wil jij verrassingen voorkomen? Laat dan een complete berekening maken. Kijk eens op onze adviespagina bij ‘hoe sta jij ervoor met je pensioen’.

Foto: Polina Tinklevich – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

146 reacties

 1. Beste Jan,

  Ik werk nu 46 jaar in de GGZ zorg en ben voornemens om medio dit jaar te stoppen met werken. Dit zal 2 jaar eerder zijn dan mijn AOW leeftijd. Dit betekent dan ook dat ik mijn pensioen eerder zal gaan aanspreken. Ik heb begrepen dat ik dan het hoge belastingtarief hierover ga betalen. Tevens zal ik nu zelf (en niet via de werkgever) mijn zorgverzekering en hiermee dus ook de werkgeversbijdrage in de zorg gaan betalen (ongeveer 26,- per maand).
  Ik begrijp echter niet de inkomensafhankelijke bijdrage ad 5,75% die ingehouden zou worden?

  Graag je antwoord.

   1. Beste Jan,

    Als je 2 jaar eerder(vervroegd) met pensioen gaat en je inkomen tussen je 65ste + 67ste is samen hoger dan 37.000 bruto, moet je de loinheffingskorting dan op het hoogste òf laagste bedrag laten toepassen?

    1. Mick, op het hoogste. Het bedrag van € 37.000,- is ook niet echt relevant tussen 65 en 67. Die grens geldt pas vanaf je AOW-leeftijd. Daarvoor heb je maar twee schijven. Tot € 73.000,- en daarboven.

 2. Hallo Jan .
  Ik ben nu 65 jaar ik zou nu eerder met pensioen kunnen met een vervroegd uitkering van ongeveer €1700, bruto per maand.
  Dit zou mijn werkgever betalen, krijgt mijn werkgever dit bedrag ook terug van een instantie.??
  Mag ik daar bij deze uitkering nog 2 dagen werken bij mijn werkgever.??
  Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet Henk

  1. Henk, het is de bedoeling van deze regeling om te stoppen met werken. Dus veelal zal de werkgever niet meewerken aan een gedeeltelijke voorzetting van je werk. Er zijn onder voorwaardes subsidies te krijgen voor deze regeling. Maar die worden per sector gegeven en niet voor een individueel bedrijf of een individuele werknemer

 3. Beste Jan,
  Als ik ca 5 jaar voor mijn aow datum met vervroegd pensioen ga, in welke belasting categorie / schaal val ik dan?
  mvg Maarten.

 4. Hallo Jan,
  Als ik gebruik maak van de nieuwe regeling 2021, eerder stoppen.
  Wat is dan het belastingtarief, ik hoorde dit?
  Bij 21000 per jaar 44%
  Bij 1767 per maand 37,5%
  Klopt dit of ?
  Mvg Sjaak

  1. Het maakt niet uit of er per maand wordt uitgekeerd of een jaarbedrag ineens. Het kan wel zijn dat je bij het uitkeren van een groot bedrag ineens iets minder netto krijgt omdat er iets meer belasting wordt ingehouden. Maar na afloop van het jaar doe je aangifte inkomstenbelasting en worden alle verschillen weer rechtgetrokken.

  2. -Beste Jan,

   Fijn dat je de mensen kan helpen met hun vraag, en ik sluit mijn aan met een vraag, Mjjn vrouw krijgt heffingskorting om dat zij niet werkt ik ga in 2022 met pensioen in augustus, zij krijgt per maand iets van 225 netto zij is van voor 1963 geboren dus word het niet afgebouwd maar krijgt zij dat ook als ik met pensioen ga? Om dat je altijd in december van de belastingdienst een brief krijgt hoe veel je krijgt en dat is nu voor 2022.
   Ik heb pensioen opgebouwd 41.000 en daar komt mijn AOW bij of moet ik ergens mee oppassen om dat zij in januari weer de heffingskorting krijgt en ik met pensioen ga en je straks alles kan terug betalen of blijft dat door gaan tot zij ook met pensioen gaat.

    1. Ik krijg met terugwerkende kracht bijzonder pensioen van mijn ex man. Kan ik dat bedrag ( over 18 jaar) beter uit laten keren a mijn AOW datum in december as of zelfs beter in 2023?

     1. Ik denk dat je bijzonder partnerpensioen bedoeld? Dat pensioen gaat in na overlijden van je ex man en jij kan er niet voor kiezen om dat op een andere datum in te laten gaan.

   1. Goedemiddag,

    Heb eigenlijk een soort gelijke vraag.
    Ga dit jaar bij 66 en 7 maanden met pensioen en ga ik AOW ontvangen.. Mijn ouderdomspensioen is €23376,00 bruto per jaar. Mijn vrouw is van voor 1963 en krijgt het volledig bedrag heffingskorting uitbetaald ik dacht iets van €240,00 per maand.
    Ook nu weer bericht gehad van de belasting dat zij dit in 2022 ook weer gaat ontvangen. Echter staat er vermeld dat dit kan wijzigen omdat ik
    AOW ga ontvangen.
    Vraag blijft mijn vrouw recht hebben op het volledige bedrag heffingskorting.

 5. Beste Jan, mijn man wil stoppen met werken op zijn 63e. Zijn opgebouwde pensioen is €33000. Daar wordt al een paar jaar geen premie meer voor betaald omdat hij niet meer in dienst is bij die werkgever. De 2 pensioenen van na die tijd tellen we niet mee omdat ze klein zijn en pas bij 67 jaar uitkeren. Hij heeft ook een bankspaarrekening die we willen laten uitkeren ter aanvulling. Met welk bruto bedrag moeten we rekenen om minimaal €1000 netto uit dat banksparen te kunnen opnemen?

  1. Hoi Karin, dat hangt van veel factoren af. Dus ik kan je niet een bedrag geven op basis van de informatie die je nu geeft. Als je mij een persoonlijk bericht stuurt via het contactformulier, dan neem ik even contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

 6. Jan,
  ik ben met pensioen en ontvang AOW en ook pensioenuitkering. Daarnaast voer ik nog werkzaamheden uit voor mijn laatste werkgever, omdat er daar veel werk is en omdat ik het ook leuk vind. Ik ontvang daar een salaris voor. 3 vragen over de fiscale aspecten:
  1. Geldt er voor dat salaris de zelfde belasting schalen als voor de pensioen en AOW uitkeringen?
  2. moet ik over dat salaris ook de zorgverzekering betalen?
  3. Omdat ik nog daadwerkelijk arbeid verricht, is dan ook de arbeidskorting nog van toepassing?

  alvast bedankt voor de antwoorden

  jack

  1. Jack, ik kan alle drie je vragen beantwoorden met ja. Je betaalt dezelfde belasting, ook de bijdrage zorgverzekeringswet en op inkomen dat je verdient met arbeid geldt de arbeidskorting.

    1. Ouderenkorting staat los van wel of niet werken. Die is gekoppeld aan het AOW-gerechtigd zijn. Alleen als je werkt, neemt je inkomen toe en daardoor neemt de ouderenkorting af. Het kan dus zijn dat je door werken naast je AOW en pensioen zoveel inkomen hebt, dat je geen ouderenkorting meer krijgt.

 7. Beste Jan

  Mijn vrouw krijgt in juli 2021 zowel haar AOW als pensioen. Ik ben werknemer bij de gemeente, moet ik hun hiervan op de hoogte stellen of is dit niet nodig, en betekent dat nog iets voor mijn salaris. Ik moet nog ruim 7 jaar werken.

   1. Heel erg bedankt! Nu kunnen we aan het rekenen wat verstandig is. En dan kan hij hopelijk genieten na 48 jaar werken bij dezelfde werkgever.

 8. Mijn man heeft een bruto inkomen van € 4.701 per maand. Hij gaat per 23 juli met pensioen, hij is dan 66 jaar en 4 maanden. Zijn bruto inkomen is dan € 36.137. Hij heeft dan nog wel € 5.000 bruto aan snipperdagen tegoed.

  Hij ontvangt vanaf 1 juli € 4.000 pensioen per maand en AOW totaal 28.700 tot en met eind 2021.

  Nu vragen wij ons af of het ivm de hoogte van de heffingskortingen en de te betalen inkomstenbelasting het eventueel verstandig is om de bruto € 5.000 aan snipperdagen bijvoorbeeld in augustus uit te laten betalen, in de loonadminstratie na pensionering. De werkgever moet dat wel wil en kunnen verantwoorden uiteraard.

  1. Anne, Voor mensen jonger dan de AOW leeftijd geld het hoge belastingtarief. Voor mensen ouder dan de AOW-leeftijd het lage belastingtarief. In het jaar dat je AOW-gerechtigd wordt geldt een gemiddeld belastingtarief afhankelijk van de maand waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Het moment van uitbetalen maakt (uiteindelijk) niet uit. Je krijgt een gemiddeld tarief over je totale inkomen.

   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/boxen_en_tarieven/overzicht_tarieven_en_schijven/u-hebt-in-2020-aow-leeftijd

   1. Dank je wel, ik heb de pecentages van 2021 erbij gezocht en het is me duidelijk wat de belastingheffing betreft.

    Wat me nog niet duidelijk is hoe de heffingskortingen worden toegepast, ik zag het volgende op de site van de belastingdienst:

    ‘Heffingskortingen waar u wel recht op hebt
    Hebt u op 31 december de AOW-leeftijd bereikt?
    Volgens de regels van de inkomstenbelasting hebt u dan het hele jaar recht op de ouderenkorting en misschien op de alleenstaandeouderenkorting. Maar uw uitkeringsinstantie past deze heffingskortingen pas toe nadat u de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dit is volgens de regels van de loonheffing. U krijgt in het jaar dat u de AOW-leeftijd bereikt dus maar een deel van deze kortingen als loonheffingskorting.

    Om het hele bedrag van deze kortingen te krijgen, moet u na afloop van het jaar waarin u de AOW-leeftijd hebt bereikt aangifte inkomstenbelasting doen’.’

    Betekent dit dat de heffingskortingen die als werkende tot 22 juli had komen te vervallen en komt daar de ouderenkorting voor in de plaats. Of behoud je het recht van de kortingen tot en met 22 juli en komt de ouderenkorting erbij?

    1. De heffingskortingen veranderen per AOW-datum. De ouderenkorting krijg je over het hele jaar waarin de AOW-leeftijd wordt bereikt, dus feitelijk krijg je die als extra korting over de periode tot AOW-datum. Dus bovenop de algemene heffingskorting en arbeidskorting voor zover die van toepassing waren.

     1. Heel erg bedankt voor de moeite en de antwoorden, ik kom steeds wat verder:

      Nu had ik nog een vraag. Je hebt per maand de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Dat krijg je normaal gesproken niet over je vakantietoeslag.

      Is het nu zo in zijn geval, dat als hij zijn aangifte 2021 in gaat vullen het programma wel over vakantietoeslag en snipperdagen de heffingskortingen mee berekent. Dus over zijn totale inkomen in plaats van nu per maand maal ongeveer 6. hoop dat ik het zo duidelijk vraag, ik heb al bij berekenhet gekeken, maar daar kan ik ook geen berekening vinden van een half jaar.

      Dan kan ik zelf uitrekenen wat hij precies aan heffingskortingen gaat krijgen en de juiste keuze maken.

     2. Bij de aangifte IB wordt je kortingen ook over je vakantiegeld berekend. Dus inderdaad over je totale inkomen

 9. Ik heb ook een vraag.
  Mijn man gaat met pensioen,bij zijn pensioenuitvoerder heeft hij 2 polissen,waarvan 1 een beleggingspolis en de andere een gewone polis mag je bij alle twee de loonheffingskorting toepassen?

  1. Door het toepassen van loonheffingskorting wordt bij de maandelijkse uitbetaling rekening gehouden met het feit dat je recht hebt op heffingskorting. Je hebt maar 1 keer recht op heffingskorting, dus pas je de loonheffingskorting ook maar 1 keer toe. Het advies is om dat te doen bij de hoogste uitkering, zodat je de maximale korting krijgt. Alles wat je te weinig hebt gekregen (stel je inkomen is net te laag voor de volledige korting) krijg je later bij de aangifte inkomstenbelasting terug. Laat 2 of meer keer loonheffingskorting toepassen, dan betaal je te weinig belasting en moet je bij je aangifte inkomstenbelasting het teveel ontvangen bedrag terugbetalen. Dus het advies van de Belastingdienst is om de korting meer 1 keer toe te passen.

 10. Dag Jan,

  Ik worstel ook met eea en vind het fijn dat ik hier de vraag kwijt kan. Ik ben 27 april 2020 met pensioen gegaan (gerechtigde leeftijd). Ik heb bij de SVB de loonheffingskorting toe laten passen. Ik heb vanaf sep 2019 een vereveningspensioen ontvangen en moest daarover € 380 inkomensbelasting betalen in 2020. Nu heb ik vanaf april 2021 drie pensioenuitvoerders. Bij allemaal staat het toepassen van de loonheffingskoring op nee. Omdat ik begreep dat je dit bij 1 uitkeringsinstantie moest doen (het hoogste bedrag) en dat is de SVB. Ik moet nu toch over 2020 bijna € 900 belasting betalen. Heb ik iets fout gedaan bij de uit te keren instanties? Ik schrik van dit hoge bedrag. Dank voor uw reactie en moeite

  1. Jose, dat je moet bijbetalen kan komen door de combinatie van verschillende pensioenen. Tot een totaal van ruim € 35.000,- pensioen en AOW betaal je 19,2% belasting (zie https://bijnametpensioen.nl/pensioen-en-belasting/). Als je meerdere pensioenen hebt, dan houden alle uitvoerder die 19,2% in. Als het totaal pensioen echter boven die 35.000 uitkomt, moet je over het meerdere 37,1% betalen. Dat zou bij jou aan de hand kunnen zijn.

 11. Er is een goede tool te vinden bij berekenhet op welke heffingskortingen je recht hebt als je dienstverband bij je pensioendatum stopt. Deze rekent precies de heffingskortingen uit waar je recht op hebt. Misschien ook handig voor andere mensen die eea zelf vooraf uit willen zoeken.

  Wat voor mij nog niet duidelijk is wat er met de algemene heffingskorting gebeurt. In uw vorige antwoord zei u:

  ‘De ouderenkorting krijg je over het hele jaar waarin de AOW-leeftijd wordt bereikt, dus feitelijk krijg je die als extra korting over de periode tot AOW-datum.’

  Geldt dit extraatje ook voor de algemene heffingskorting waar je als gepensioneerde recht op hebt, of wordt er bij de algemene heffingkorting gekeken naar het totale jaarinkomen, loon uit werken en AOW ed bij elkaar?

  1. Hoi Anne, de heffingskorting veranderen als je AOW krijgt. Het moment waarop je recht begint op de ene en eindigt op de andere verschilt per heffingskorting. In het jaar dat je AOW krijgt geldt een afwijkend belastingtarief, afhankelijk van het moment waarop je AOW krijgt. Dat zelfde geldt ook voor de algemene heffingskorting. Hoe later je AOW krijgt, hoe hoger je algemene heffingskorting in het jaar dat je AOW krijgt.

 12. Goedemiddag Jan,

  Heb met veel belangstelling de vragen en je antwoorden gelezen op: bijna met pensioen.nl.
  Nu heb ik de volgende vraag:
  Ik ben pas 59 en wil met mijn 62ste met 100% ABP vroegpensioen.
  Nu lees ik dat ik dan zelf 5,75% Zorgverzekeringswet (Werkgeversgedeelte) zelf moet gaan betalen maar val ik vanaf mijn 62ste nu in het verlangde belastingtarief van 19,2% voor de eerste € 35.942,00 of moet ik tot mijn 67ste en 3 maanden toch nog, omdat ik geen AOW krijg, 37,1% belasting blijven betalen over de eerste € 68.507,00 of kan je daarvoor dan compensatie aanvragen omdat je geen arbeidskorting meer krijgt omdat je geen werkgever meer hebt?

  1. Je betaalt voor je AOW-leeftijd 37,1%. Daar is geen regeling of compensatie voor. Dus als je eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaat, betaal je meer belasting dan daarna.

   1. Dus over een netto uitkering van € 1750 per maand betaal je dan 37,1% inkomstenbelasting? Dat is € 649,25. Dan blijft er wel heel weinig pensioen over om van te leven. Wat heeft het dan voor zin om eerder dan de aow-leeftijd met pensioen te gaan? Dan krijg je een aanslag van haast € 8000 voor inkomstenbelasting volgens mij. Of begrijp ik het verkeerd?
    Met dat dilemma zit ik ook. Stoppen als ik 65 wordt, maar ik ben bang voor die 37,1% en de naheffing van een hoge inkomstenbelasting.

    1. Jan, het is iets genuanceerder. Over de eerste € 35.942,- betaal je 37,1% in plaats van 19,2%. Dat is dus ruim € 6.400,-. De belasting betaal je overigens over het bruto pensioen. Van het netto pensioen is de belasting al af.

     Eerder stoppen met werken is dus best een ‘dure’ optie. Maar daar tegenover staan natuurlijk weer andere voordelen. Het is een afweging die iedereen persoonlijk moet maken.

     Hou je in de jaren voordat je AOW krijgt, te weinig over, dan kun je nog nadenken over de optie van een AOW-overbrugging (dat is een tijdelijke extra uitkering die je financiert uit je eigen pensioen) en een combinatie met hoog/laag.

     1. Jan, ik zat hier ook mee te rekenen. Je betaald voor je AOW € 6.400,- extra vanwege 37,1%, maar zodra je AOW+Pensioen krijgt en je zit boven de € 35.942,- dan betaal je daar vervolgens ook 37,1% over.

      De extra € 6.400,- belastingdruk zal lager zijn bij AOW+pensioen wat hoger is dan € 35.942,-.

      Groet,
      Marco

 13. De link formulier in het onderwerp “Loonheffingskorting en pensioen” werkt niet goed. Waarschijnlijk heeft de belastingdienst iets gewijzigd.?

  Ik heb ook nog een vraag : Is een stamrecht verzekering hetzelfde als een lijfrente? Ik begreep dat je uit een stamrechtverzekering gewoon vaste bedragen kan laten uitbetalen per maand (onder inhouding belastingen) en dat een lijfrente uitkeringen doet over een langere looptijd.

  1. Hugo, dank voor je tip. De site van de belastingdienst is inderdaad aangepast. Ik heb de link weer gemaakt.

   Met een stamrecht kunnen verschillende dingen worden bedoeld. Je hebt ‘lijfrente-stamrechten’ en ‘gouden-handdruk-stamrechten’
   Een lijfrente-stamrecht heeft (logisch) dezelfde regels als een lijfrente.

   Een gouden-handdruk-stamrecht heeft eigen regels. Kort samengevat:
   – er moet sprake zijn van een periodieke uitkering,
   – die staan vast uiterlijk op de ingangsdatum,
   – ingangsdatum is uiterlijk de AOW-leeftijd,
   – de looptijd is zodanig gekozen dat je voldoet een het 1% criterium (dwz, de kans dat je komt te overlijden tijdens de uitkeringsduur moet minimaal 1% zijn).

   Maar deze regels zijn voor een deel ‘overbodig’ want je mag je stamrecht op ieder moment gedeeltelijk afkopen. Over die afkoopsom betaal je dan belasting – net als over de uitkering – waardoor er een uiterst flexibel product ontstaat.

   Het belangrijkste om op te letten is feitelijk de ingangsdatum (AOW-leeftijd)

 14. Geachte heer,
  Mijn vrouw heeft alleen AOW. Wij wonen in Duitsland en zij hoeft daar wegens gering inkomen geen belasting te betalen. Ook is er geen belasting op de AOW ingehouden. Mijn vraag. Heeft zij recht op de Algemene heffingskorting en de ouderenkorting. Op de voorlopige aanslag 2018 kreeg zij € 1.157 (Algemene heffingskorting) terug, hoewel het belastingprogramma een teruggave van € 552 aangaf (ouderenkorting). De aanslag 2018 geeft echter aan dat zij het ontvangen bedrag moet terugbetalen.
  Kunt u mij zeggen hoe het met deze kortingen precies zit?
  Hartelijk dank, J. van de Vegte

 15. Hallo Jan,

  Volgend jaar 1 Juli 2022 ga ik op 64 jarige leeftijd met vervroegd pensioen. Wat is nu belastingtechnisch voordeliger? Mijn spaargeld aanspreken om de periode tot mijn AOW (14-6-2025) te overbruggen (mijn pensioen gaat in op 68 jarige leeftijd) of mijn pensioen naar voren te halen al dan niet met een hoog/laagconstructie?

 16. Beste Jan,
  Aller eerst complimenten voor deze goede site. Ik , alleenstaande man, ga per a.s. 1 januari 2022 met pensioen en ben dan 64 en 4 maanden. Mijn AOW leeftijd is (september) 67. Ik heb drie pensioenuitvoerders, waarvan 2 “slapende” en een actieve tot 1 januari dus. Ik zal bij minimaal 1 en max 2 pensioenfondsen een hoog/laag constructie gaan doen. De drie verschillen toevalliger wijze niet zoveel qua gegenereerd pensioen. Bij een van hen zal ik uiteraard de loonheffingskorting uit laten voeren, tot de AOW leeftijd van 67. Daarna loonheffingskorting van de AOW . Bij de twee andere staat het toepassen van de loonheffingskorting op nee.
  De periode tot aan 67 vul ik dus met het pensioen dat ik genereer ( zeg even 900, – netto, en zowel voor as na mijn AOW) en vul dit aan met spaargeld tot aan de AOW. Ik heb berekend dat ik ongeveer 2100, – per maand nodig heb en ik dus elke maand 1200, – uit het spaargeld haal . Het bruto pensioen komt niet over de 35942, –
  Over de eerste € 35.942,- betaal ik dus 37,1% als ik het goed begrepen heb. Vanaf de AOW 19,2 % (dat is ook tot 35942, – ? ). Ik heb de link bekeken die je bij je antwoordt plaatste van de vorige vraag. Toch nog even dit, en graag jou mening.
  A) ; de bedragen die de pensioen dashboards geven (zonder algemene loonheffing en AOW) zijn netto, dus hoef ik daar niet nog eens rekening te houden met belasting?
  B) Loop ik met deze constructie geen kans op extra betalen van belasting?
  C) In hoeverre moet ik rekening houden met ouderenkorting, arbeidskorting, en premie zorgverzekering? Vooral de momenten waarop wel/ niet en hoeveel zijn mij niet duidelijk. Misschien heb je een doorverwijzing / link?
  D) is een (kleine, bijv. 1500 per jaar) AOW compensatie wel of niet aan te raden?
  Bij voorbaat dank voor je antwoordt.

  1. Hoi Will, dank voor je complimenten. Ik vind het lastig om jouw vragen te beantwoorden, want ik weet niet precies hoe de berekeningen waar jij aan refereert zijn gemaakt. Dus welke aannames daar in zitten en waar of geen rekening mee is gehouden kan ik niet aangeven. En dus kan ik jouw vragen helaas niet beantwoorden. Je kunt overwegen om door ons een bruto/netto berekening te laten maken van jouw totale pensioen. Mocht je daar interesse in hebben, stuur mij dan even een berichtje via de contactpagina. Dan stuur ik je daarna een kostenopgave voor het maken van deze berekening.

 17. Hoi Jan, ik heb sinds augustus mijn prepensioen ontvangen en zag dat ik een hoge belasting tarief betaal. Bruto ontvang ik € 871,- .en houd € 499,- netto over. Krijg ik via de belasting formulieren jaarlijks iets terug of blijft dit tarief zo hoog. Omdat het bedrag zo laag is dacht ik dat het tarief lager zou zijn.
  Alvast bedankt

  1. Dat is inderdaad een fors tarief. Maar niet onlogisch. Je hebt waarschijnlijk geen loonheffingskorting toe laten passen. Ik kan niet aangeven of je hier nog iets van terug krijgt, daarvoor heb ik niet genoeg zicht op jouw totale situatie en je andere inkomsten. Het kan in theorie zo zijn dat je nog flink wat terugkrijgt van de Belastingdienst, maar er zijn ook situaties denkbaar dat je moet bijbetalen.

 18. Geachte heer Jan,
  In ga binnenkort met pensioen
  Dan ontvang ik 37420 per jaar aan pensioen en aow 11714,76 excl. vakantiegeld /loonheffing
  Moet ik dan 37,1% belasting betalen?

  1. Je betaalt inderdaad 37,1% belasting. Alleen niet over heel je pensioen, maar over het deel dat boven de grens van de eerste schijf van € 35.942,- uitkomt. Over het gedeelte eronder betaal je 19,2%. Ik weet alleen niet of je nog aftrekposten hebt, want dat kan er voor zorgen dat je belastbare inkomen weer lager wordt.

 19. Beste Jan,

  Ik heb een dienstverband van 67 %. Ik wil proberen gebruik te maken van de RVU regeling na 45 jaar werken in de zorg.
  Betekent dit dat ik ook dit percentage van de € 1847 bruto per maand ga ontvangen of is de hoogte van mijn huidige salaris hier bepalend in (70 % van huidige bruto inkomen) met als bovengrens € 1847?

  Groet Anna

  1. Anna, je werkelijke salaris (dus rekening houdend met je partimepercentage) is in de VVT cao maatgevend. Maar het bedrag is nooit meer dan € 1.847,-. Dus als jij parttime meer dan € 1.847,- verdiend, krijg je het maximum. Verdien je minder, dan is je uitkering ongeveer gelijk aan je salaris.

 20. als je halverwege het jaar de AOW leeftijd bereikt wordt er dan direct lagere IB berekend of blijf je hele lopende jaar nog hogere tarief IB betalen van voor je AOW leeftijd ??

  1. Gerard, de eerste schijf is voor je AOW-leeftijd 37,1% en daarna 19,2%. In het jaar dat je AOW krijgt wordt er een gemiddeld tarief berekend. Afhankelijk van hoeveel maanden je het hogere tarief en hoeveel maanden je het lagere tarief hebt gehad. Dus als je precies halverwege het jaar AOW krijgt, dan is het tarief 28,15%. Bereik je in oktober de AOW-leeftijd dan is het tarief 32,87%.
   Je totale inkomen wordt dan belast tegen het ‘gemiddelde’ tarief.

 21. Beste Jan,

  Ik krijg mijn AOW en pesioen per 1 juni 2021.
  De aow bedraagt €940 per maand, pensioen is, van dire verschillende pensioenverstrekkers, €931 per maand. Alle bedragen zijn bruto, dus totaal €1871 per maand. Volgens Mijn Pensioen Overzicht zou dit beteken een netto bedrag van €1664 per maand.
  Moet er over één van de uitkeringen niet worden aangeven dat er géén rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting? Want dat zou natuurlijk beteken dat het netto bedraag lager is dan dat Mijn Pensioen Overzicht nu aangeeft. Als dit zo is over welke uitkering moet er dan worden aangegeven dat er geen rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting?

  1. De loonheffingskorting kun je laten toepassen op 1 uitkering. In jouw situatie is dat het meest logische om te doen op de AOW. Op de 3 pensioenen dus niet. Jouw totale pensioen is straks inderdaad 1664 netto per maand. Alleen zal je waarschijnlijk per maand iets minder binnenkrijgen. Dat corrigeer je bij de aangifte inkomstenbelasting waar je vervolgens een deel aanvullend terug krijgt. Kun je daar niet op wachten, dan kun je een voorlopige teruggave aanvragen bij de Belastingdienst.

   1. Beste Jan,
    Zeer bedankt voor jou reactie.
    Ik krijg dus van drie verschillende pensioenfondsen een uitkering, komt bij een aow uitkerning.
    Aow is €940 per maand
    Pensioen 1 is €758 per maand
    Pensioen 2 is €92 per maand
    Pensioen 3 is €79 per maand.
    Alle bedragen zijn brutto. Is het dan verstandig om géén loonheffingskorting over de Aow te berekenen? En, als ik je goed heb begrepen kan ik dan bij de jaaropgave bij de belastingdiens een terugave verwachten?

    1. Waarom zou je geen loonheffingskorting vragen? Je kunt het geld maar binnen hebben toch? En door je 4 uitkeringen verwacht ik dat je daarna nog meer terug krijgt.

     1. Beste Jan, excuse voor mijn wat late reactie.
      Als ik het nu goed begrijp kan ik dus opde AOW uitkering de loonheffingskorting doorgeven maar op de pensioenen niet.
      De uitkeringen van de pensioenen zullen daardoor lager worden maar kan ik op het einde van 2022 wat terugkrijgen van de belasting?

 22. Beste Jan,

  Ik ben sinds oktober vorig jaar met pensioen. Ik krijg van het ABP en SVB pensioen uitgekeerd.
  Ik heb op het pensioen van de ABP loonheffingskorting aangevraagd, mede op advies van een collega om dat op het hoogste pensioen te doen. Nu zag ik pas (!) dat ook op het pensioen van de SVB loonheffingskorting is toegepast, wat ik niet heb aangevraagd. Hoe zit dat Nu?
  Dan, ik ben benaderd om een bepaalde tijd in ‘loondienst’ te treden. Volgens de berekening komt het totale bedrag boven de grens van schijf 1 uit, dus op het bedrag van de tijdelijke loondienst betaal ik dan het percentage van schijf 2. Klopt dat?

  1. Als je dubbel loonheffingskorting hebt laten toepassen, per ongeluk, dan heb je iets teveel uitkering gekregen en moet je er rekening mee houden dat je terug moet betalen bij de volgende aangifte inkomstenbelasting. Dus zorg dat je dan het teveel ontvangen bedrag kunt terug betalen. En verder zo snel mogelijk bij een van beide de loonheffingskorting uit laten zetten. Dat kun je op ieder moment doen.

   Je conclusie klopt, je betaalt over je tijdelijke loondienst in deze situatie dan de 2e schijf, ruim 37%. Dat is net zoveel als toen je voor je AOW-leeftijd werkte. Je krijgt overigens dan wel arbeidskorting over dat inkomen.

 23. Zit in het belastingtarief wat toegepast wordt nadat de AOW leeftijd is bereikt ook een premiedeel sociale premies, bv de ANW premie?

 24. Hallo, bij voorbaat dank voor het in overweging nemen van mijn vraag.
  Ik ben in 2015 gestopt met werken, sindsdien levend van spaargeld, dus nul inkomen.
  Ik overweeg om in september als ik 55 word vervroegd met pensioen te gaan van mijn bedrijfspensioen.
  Volgens de online tool zou ik jaarlijks € 16900 ontvangen.
  Ik probeer te bepalen hoeveel dit zal worden belast.
  Ik hoop, gezien het lage bedrag, dat ik geen 37% zou betalen.
  Ik heb maar één belastingaftrek gevonden, een norm van € 2888.
  Kun je andere inzichten geven?
  Bedankt

  1. De belastingaftrek die je noemt is een heffingskorting. Die gaat af van je te betalen belasting. Dus eenvoudig geredeneerd, 37% van 16900 is 6253. Min een heffingskorting van 2888 = 3365,- is 19,9%.
   Je moet daarnaast echter ook nog rekening houden met de bijdrage Zorgverzekeringswet van 5,5%. Dus effectief kom je dan op 25,4% uit.

 25. Ik heb ook een vraag. Ik wil eerder van mijn pensioen gebruik gaan maken en ontvang dan alleen een pensioenuitkering van circa 1450 bruto per maand. Mag ik daar dan de heffingskorting op laten toepassen? Volgen de uitvoerder zou ik 1100 netto overhouden, maar volgens mij moet dat veel meer zijn. Klopt dit antwoord van hun dan wel. Ik ben nu 62 en natuurlijk nog geen AOW. Graag uw reactie? Alvast grote dank.

  1. Zie ook mijn antwoord aan J Bufson. De bedragen zijn ongeveer vergelijkbaar. Als je rekening houdt met heffingskorting en de zorgverzekeringswet kom je ongeveer op 25% belasting. En dan kom je dus op ongeveer 1100 netto per maand uit. Dat klopt dus wel redelijk.
   Je kunt overwegen om, als je pensioen netto te laag is, gebruik te maken van eventueel een hoog laag pensioen of een AOW overbrugging. Uiteraard krijg je dan na je 67e minder pensioen, maar tot die tijd kun je het netto inkomen nog aanzienlijk verhogen.

 26. Mijn partner heeft 7 maanden gewerkt en via haar werkgever belasting betaald en loonheffing.
  Zij heeft voor een vervroegd pensioen gekozen welke startte in maand 8. Dus 5 maanden.
  Hiervoor heeft de pensioen instantie ook loonheffing gedaan van totaal €. 300.
  Nu moet zij ineens € 1000 extra belasting betalen terwijl het door beide partijen (werkgever + pensioenfonds) juist is berekend.
  Is dit wel juist en is er een simpele uitleg?
  Met dank alvast voor enige reactie.

  1. De logische verklaring kan zijn dat de instantie die pensioen heeft uitgekeerd een berekening heeft gemaakt en daarbij de heffingskorting heeft gebaseerd op het pensioeninkomen. Deze berekening is waarschijnlijk wel correct. Maar doordat er in dat jaar ook salaris is uitgekeerd, is het voorliggende inkomen waarschijnlijk hoger geweest dan waar de pensioenuitvoerder mee rekening had gehouden. En dan heb je recht op lagere heffingskorting. En dan heeft de pensioenuitvoerder dus te veel netto uitgekeerd, waardoor je bij moet betalen.

 27. Mijn aow datum is 12 december 2024. Een eerdere pensioenverzekering bij een andere werkgever opgebouwd (via Zwitserleven) keert op 65 jarige leeftijd een bruto maandbedrag uit van 421,00 euro uit. Op dat moment ben ik nog niet AOW gerechtigd en mag ik nog 2 jaar doorwerken. Hoeveel belasting betaal ik dan over dit bedrag (huidig inkomen 53.000 euro)
  Is het verstandiger om dit bedrag uit te laten betalen op AOW gerechtigde leeftijd?

 28. Goedemiddag Jan,

  Allereerst mijn complimenten voor deze site. Het is heel prettig dat er iemand is met zoveel kennis van deze lastige materie en deze kennis ook wilt delen.
  Ik geniet sinds medio 2021 van een (deel)pensioen. Daar is uiteraard ook belasting over ingehouden. Nu ben ik mijn belastingaangifte aan het invullen en als ik daar mijn bruto pensioeninkomsten invul, moet ik onderaan de streep meer belasting betalen dan wanneer ik deze gegevens niet opvoer. Mijn heffingskorting staat op “nee”. Het lijkt er dus op dat ik nogmaals (of extra) belasting moet betalen over mijn pensioen. Kan dat kloppen en is dat dan afhankelijk van andere inkomsten? Bij voorbaat dank voor je reactie!

  1. Jan Willem, dat kan kloppen. Zie ook mijn artikel https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-meer-belasting-betalen-over-je-pensioen/

   Over je deeltijdpensioen wordt belasting ingehouden. Afhankelijk van je leeftijd zal dat 37,07% (AOW-) of 19,17% (AOW+) zijn. Maar als je naar je totale inkomen kijkt, dan komt je deeltijd pensioen bovenop je salaris. Als je daardoor in een hogere schrijf terecht komt, dan kan het zomaar zijn dat je 49,5% in plaats van 37,07% moet betalen. Dat verklaart voor jou denk ik de bijbetaling.

 29. Dag Jan,

  Mijn man gaat binnenkort met pensioen. Over zijn loon t/m juli krijgt hij de heffingskortingen. Pensioen en AOW geen heffingskorting. Hoe is het mogelijk dat ( na berekening) hij bij inkomsten belasting 2022 een zeer groot bedrag zou moeten betalen aan belastingdienst? Je betaald al belasting en daarbij lijkt het mij vanzelfsprekend dat je loon hebt tot moment van pensioen en AOW..

  vast dank voor uw reactie.

  met vriendelijke groet,
  roos

   1. Dag Jan, dank voor je reactie.

    Ik begrijp wat er in de link staat.
    Maar, het gaat mij erom dat je aan de beurt bent, omdat het grootste gedeelte uit loon bestaat over t lopende jaar. Op pensioen en AOW geen LHK. Bonus die uitgekeerd gaat worden , wordt bijzonder belast. IMO kun je t beste op 1 januari verjaren. Als je pensioen en AOW niet al teveel is en je vraagt maar bij 1 partij LHK aan ,is er niets aan de hand. Voelt ergens als unfair…

    1. Ik begrijp dat het unfair voelt. Maar feitelijk betaal je over al je inkomen het ‘normale’ progressieve tarief rekening houdend met de geldende heffingskortingen. Doordat er sprake is van meerdere inkomsten houdt de ene partij misschien teveel loonbelasting in, de ander misschien te weinig. Wanneer er per saldo te weinig is ingehouden, moet je na de aangifte IB bijbetalen. Maar dat is dus alleen maar het geval omdat je in het afgelopen jaar van een of meerdere partijen teveel hebt uitgekeerd gekregen.

     Op een of andere manier vinden de meeste mensen het fijner om iedere maand iets te weinig te krijgen, zodat er aan het eind bij de aangifte IB sprake is van een teruggave. Ik snap dat wel, maar het is echt een gevoelskwestie. Je betaalt per saldo nooit teveel of te weinig belasting.

 30. Ik ben een globale berekening aan het maken hoeveel ik aan pensioen zou ontvangen. Bruto zit ik gemiddeld op 70%-75% van het laatst genoten bruto inkomen. Ik heb mij weleens laten vertellen dat rekening houdend met de inhoudingen (die mogelijk minder zijn) het netto uiteindelijk hetzelfde zou zijn met wat ik nu aan inkomen heb.

  1. Andre, dat is ooit zo geweest. Maar op dit moment is dat niet meer het geval. Wanneer je op 70% van je bruto inkomen zit, heb je tegenwoordig na pensionering een lager netto inkomen in vergelijking met toen je werkte. Hoeveel dat scheelt hangt af van je exacte situatie. Maar het is al snel 10 tot 15% lager.

 31. Beste Jan, ik stuurde je een uurtje geleden een vraag maar ik realiseer me dat je te weinig info heb gegeven. Mijn vraag betrof waarom mijn salaris nu hoger is dan mijn pensioen, ik toch jaarlijks belasting terug krijg en wanneer ik eind november met pensioen ga, ik waarschijnlijk belasting zal moeten gaan betalen ipv terugkrijgen. De info: mijn bruto pensioen van PFZW bedraagt inclusief AOW 48632,-. Ik heb 1 pensioenuitkeerder, PFZW. Geen pensioen elders. Ik snap de twee schijven waar ik rekening mee moet houden, 19,17% over de eerste 35472,- en 37,07% over de rest; 13160,-. Toch hoor ik van vrienden die al een paar jaar met pensioen zijn dat ze fors hebben moeten bij betalen, ook met slechts 1 pensioenfonds. Hoe kan het zijn dat we toch moeten bijbetalen. Ik begrijp er niets van. Heel graag je hulp. Dank daarvoor!

  1. Otto, bij de AOW wordt er vanuit gegaan dat die tegen 19,17% belast is. Voor jouw pensioen wordt er vanuit gegaan dat die tegen 19,17% belast zal zijn tot maximaal 35.472. Per saldo betaal jij dus over 35k + je AOW 19,17%. Maar dat is niet juist. Omdat jij twee uitkeringen krijgt, gaat de samenloop niet goed. Iedereen rekent met zijn eigen uitkering. Er wordt over jouw pensioen dus te weinig belasting ingehouden. Je krijgt dus iedere maand teveel. En dat teveel moet je na afloop van het jaar terugbetalen.

  2. beste Jan, dank voor je antwoord. Ik ga mijn pensioen maar aanvragen met een aangepast bedrag, in de hoop dat het niet teveel en niet te weinig is. Eerlijk voelt het niet, want uiteindelijk wordt de pensioengerechtigde al jaren gekort, en maag als dank ook nog meer belasting gaan betalen. Enfin, de rente stijgt, PFZW gaat verhogen, dus misschien valt het mee. Overigens, met mijn pensioen heb ik bepaald geen klagen hoor! Dank voor je goede werk!

   Otto

 32. Beste Jan. Ik wil op mijn 65e met vroegpensioen en heb dit aangevraagd. Nu heb ik nagekeken wat ik aan pensioen krijg en Loonheffingskorting. Dit zou bij loonheffingskorting bij 700€ euro zijn per maand zijn Naar mijn idee wel veel. Daarbij heb ik nog een kleine wao uitkering. Mijn vraag is of de loonheffingskorting hier minder door kan worden. En kan de wao uitkering hier ook minder worden?

 33. Mijn vrouw van 64jr beurt nu 10% pensioen, en wil naar een 100% uitkering van ca. bruto €2000/maand. Wat is de gunstigste maand om dit in te laten gaan om minimaal belasting te betalen in dit jaar? Ikzelf (65jr) ontvang nu ca €30k/jr.

 34. Beste Jan, als aanvulling op mijn eerdere vraag; ik kom tot de conclusie dat het in mijn geval, bruto 48623 inclusief AOW, beter is helemaal geen loonheffingskorting aan te vragen. Dit omdat ik dan minder belasting moet betalen. Wat is jouw mening?
  Dank voor antwoord!

 35. Beste Jan,

  Complimenten voor de duidelijke uitleg op deze site!
  Mijn vraag is de volgende:
  Wat voor belasting wordt er geheven als ik een >30 jaar lang opgebouwd pensioen laat uitkeren op een leeftijd van 58 (dus meer dan vijf jaar voor AOW leeftijd) en daarnaast full time doorwerk in een andere loonbetrekking?
  Ik las op de site van de balastingdienst dat dat wordt gezien als afkoop pensioen, maar wat betekent dat? en is dat financieel erg ongunstig?

  1. Dankjewel voor je compliment!

   Wanneer jij je pensioen in laat gaan op 58 jaar en full time blijft werken, dan kan de belastingdienst een sanctie opleggen. Zij belasten dan de totale waarde van je pensioenpot in een keer. Hoe hoog het tarief is hangt af van hoeveel je in totaal verdient. Maar uitgaande van een grote pensioenpot bovenop je salaris kun je dus rekenen op het hoogste tarief van 49,5%. Daarbovenop komt nog revisierente. Dat is 20%. Dus in totaal wordt je hele pensioenpot belast tegen ongeveer 69,5%.

   Je pensioen is daarna niet meer belast, dus wat er overblijft kan netto (ineens) worden uitgekeerd. De resterende waarde is belast in box 3.

   Wanneer de nieuwe pensioenwet wordt aangenomen (waarschijnlijk 1-1-2023, maar het kan ook zo maar een jaar later worden) verandert de termijn van 5 jaar in 10 jaar. Dus als je even wacht (0,5 tot 1,5 jaar) dan mag het wel en heb je geen sanctie van de belastingdienst meer.

   1. super dank voor de snelle reactie (en dat nog wel op zondag ochtend).
    Het klinkt als een erg kostbare grap omdat nu te doen, 69,5% naar de fiscus… en de rest uitgekeerd.

 36. Hallo ik heb een vraag,
  Ik ben gescheiden en krijg pensioen van mijn ex man uitgekeerd in 2025 als hij met pension gaat!
  Ik werk dan nog fulltime omdat ik 2 jaar jonger ben.
  Moet ik dan extra belasting gaan betalen over zijn pensioen?
  Met vriendelijke groeten Inge van Dam

  1. Dat is voor mij lastig te beantwoorden. Dat hangt namelijk af van hoe hoog het pensioen is en je inkomen nu. En hoe hoog je pensioen inclusief AOW is na je AOW-leeftijd.

   1. Hallo Jan,
    Bedankt voor je antwoord.
    Ik krijg nu 32.500 bruto per jaar en pensioen van mijn exman 17.750 bruto per jaar.
    Mijn pensioen is 20.053 bruto per jaar.
    Waar het mij om gaat is dat ik nog moet werken als ik zijn deel al ga krijgen omdat ik 2 jaar jonger ben.
    MVG Inge van Dam

    1. Inge, op basis van de getallen die jij geeft maakt het nauwelijks verschil. Je betaalt nu 37,07% belasting over het pensioen. Maar als je straks met pensioen gaat en je AOW, eigen pensioen en zijn pensioen krijgt, dan valt dat pensioen ook in de 37,07%. Ik ben er vanuit gegaan dat je nu alleenstaand bent (ivm de hoogte van de AOW-uitkering).

 37. Jan,
  Ik heb een kleine vraag. Mijn echtgenoot heeft al AOW en pensioen (pensioen met loonheffingskorting, AOW niet; pensioen is hoger dan AOW) en ik ben binnenkort aan de beurt. Ik hoorde dat wij een naheffing van de belasting kunnen krijgen als ook ik loonheffingskorting laat toepassen van mijn pensioen dat ook hoger is dan mijn AOW. Is het dan slim om voor mij zowel van de AOW als het pensioen géén loonheffingskorting toe te laten passen? Of is het onzin van die mogelijke naheffing? Want de belastingdienst weet toch dat wij gehuwd zijn en de heffingskortingen over de hogere pensioeninkomsten zijn toch gewoon wettig?

 38. Beste Jan,

  Mijn man en ik willen met vervroegd pensioen 2 jaar voordat wij aow ontvangen. de vraag gaat over de loonheffingskorting. Is het mogelijk om alle2 die korting aan te vragen of kan dat niet? Ik dacht altijd dat het persoonlijk was dus ook voor beiden pensioenen aan te vragen?

 39. Hallo Jan,

  Ik ben weer veel (pensioen)wijzer geworden na het lezen van vele vragen en antwoorden.
  Wat voor mij niet duidelijk is is de hoogte van de AOW. Als ik ‘speel’ met de hoogte van het pensioen (mijn al.nl) veranderd ook de hoogte van de AOW. Mijn vrouw zou €1020,00 krijgen met een klein pensioen. Mijn AOW wordt slechts €720,00 met een pensioen van €1800,00 netto.
  Ik neem aan dat de berekeningen bij ABP juist zijn of ….. zie ik iets over het hoofd?

  1. De AOW bedragen kunnen veranderen door je pensioenkeuzes. Als jij meer pensioen krijgt, dan kan het zijn dat de portal automatisch de loonheffingskorting toedeelt aan je pensioen en dan niet aan je AOW. Daardoor wordt het netto bedrag van je AOW per maand lager.
   De bedragen die jij noemt herken ik niet direct.
   https://bijnametpensioen.nl/aow-bedragen-2023/
   De bedragen wijken namelijk af van de huidige netto bedragen van de AOW.

 40. Jan, Mijn vrouw en ik ontvangen AOW (ca. 2x€920) en ik ontvang daarnaast sinds kort ABP-pensioen. Bij het invullen van de IB 2022 blijkt nu dat ik ca. €5400 moet terugbetalen en dat zit voor ca. €3500 in premie Volksverzekeringen die bij mijn inkomsten worden opgeteld. Blijkbaar worden die premies niet vooraf ingehouden op mijn pensioen. Ik wil die premie echter niet achteraf betalen. Hoe kan ik voorkomen dat ik zoveel moet terugbetalen?

 41. Beste Jan.
  ga gebruik maken van RVU regeling per 1 april 2024 en krijg dan groot bedrag 1 x gestort door werkgever en mijn inkomen in 2024 valt dan grootdeels in hoogste schijf.
  per 1 jan 2023 is de middelingsregeling afgeschaft , kan ik deze gebruiken en middelen voor de jaren 2024-2023-2022 ?
  Zoniet is dan dan wenselijk om in 2023 met pre-prensioen te gaan zodat ik kan middelen over 2023-2022 en 2021 ?
  alvast bedankt

 42. Hallo ben 63 met een wao uitkering al 20 jaar, hebben een particuliere pensioenverzekering lopende die over 1 jaar word uitbetaald ( in 1 keer) en de verzekeringsmaatschappij naar mijn vernemen al belasting op inhoud wat kan ik verwachten van de belastingdienst danwel aan verdere inhoudingen?

  1. Wat precies de gevolgen zijn kan ik op basis van jouw vraag helaas niet aangeven. Daarvoor ontbreekt teveel informatie. Om jouw vraag recht te doen zou ik eigenlijk inzicht moeten hebben in je totale financiën en de hoogte van de uitkering. Dan kan ik een beeld schetsen van de gevolgen. Kijk eens op de adviespagina of er een vorm van advies bij zit die jou aanspreekt.

 43. Mijn ex-man wil pensioenverevening, want dat staat in de wet.
  Nu is het zo dat hij al meer dan 35 jaar fulltime werkt en een goed lopende onderneming heeft, maar nooit pensioen opgebouwd heeft.
  Ik heb het gezin draaiende gehouden en meer dan 35 jaar parttime gewerkt en nu ben ik de helft van mijn pensioen nog aan hem kwijt ook.
  Hij heeft het niet nodig en ik kom straks in de problemen.
  Wat kan ik doen?

 44. Jan,

  Allereerst complimenten voor het beantwoorden van veelal complexe situaties.

  Ik heb 4 pensioenuitvoerders waarvan 3 uitkeren op 65 (bevroren) en een op 67. zijn deze op te schorten?

  1. Dank voor je compliment 🙂
   Als je bedoeld met opschorten dat je de pensioenuitkering wilt uitstellen dan is het antwoord: ja, dat kan. Je kunt pensioen laten ingaan wanneer jij wilt. Dus alle pensioenen kun je uitstellen. De uiterste ingangsdatum is 5 jaar na de AOW-leeftijd. Let alleen even goed op, dat is wettelijk zo bepaald. Het kan zijn dat je pensioenuitvoerder andere grenzen hanteert. Ik kom bijvoorbeeld wel eens tegen dat je maximaal tot 70 mag uitstellen.

 45. Beste Jan, Ik heb een vraag over de belasting consequenties als er sprake is van een (salaris verdienend) inwonend kind. Mijn vrouw en ik zijn beide gepensioneerd en ontvangen maandelijks AOW en een ABP pensioen. Daarnaast ontvangen wij een bescheiden zorgtoeslag. Overal lees ik dat een thuiswonend (salaris verdienend) kind geen invloed heeft op de AOW. Ik zie echter nergens of er consquenties zijn voor de inkomstenbelasting op de pensioen uitkering. Ik lees wel dat het totale inkomen (salaris kind + AOW en pensioen) consequenties heeft voor de zorgtoeslag. Kan het dus zijn dat we meer inkomstenbelasting moeten gaan betalen omdat het inkomen van ons inwonend kind opgeteld wordt bij onze AOW + Pensioen ? Zou je hier iets over kunnen zeggen aub. Ik denk dat dit onderwerp behoorlijk actueel is omdat heden ten dage er veel kinderen op zoek naar woonruimte thuiswonen en een salaris verdienen. Hartstikke bedankt voor de reactie. mvg PV

  1. Een inwonend kind heeft geen consequenties voor de te betalen belasting. Sowieso betaal je altijd je eigen belasting en daarbij wordt geen rekening gehouden met inkomen van je partner. Dus ook niet het inkomen van je inwonende kind. Bij bepaalde heffingskortingen en bijvoorbeeld zorgtoeslag speelt het wel of niet hebben van een partner een rol. Maar een inwonend kind is daar weer bij uitgezonderd.

   1. Beste Jan, Hartelijk dank voor je reactie. De belasting is hier niet zo duidelijk over, of ik begrijp het niet zo goed, Zij stellen dat er bij inwonende (en salarisverdienende) kinderen er sprake is van één huishouden. Voor eventuele toeslagen worden die inkomens bij elkaar opgeteld. Voor de inkomstenbelasting echter, worden alleen de inkomens van de (economische) partners bij elkaar opgeteld. Daar zit ‘m dus het verschil. nogmaals bedankt voor je reactie. Ik kan weer rustig slapen 🙂

 46. Ik ga binnenkort met pensioen. Ik woon in Nederland en werkte mijn hele loopbaan voltijds in België. Grensarbeid dus, waarvan 35 jaar in het onderwijs en in de jaren tachtig 6 jaar in de privésector. Mijn nationaliteit is steeds dezelfde gebleven, Belg. Mijn echtgenoot is Nederlander.
  Mijn boekhouder maakte een simulatie en zag dat ik netto behoorlijk meer pensioen over zal houden als ik Nederlander wordt. Ik heb vertrouwen in deze man, maar vooraleer ik stappen onderneem, wil ik graag nog even checken. Kan dit kloppen?

 47. Beste Jan,

  Ik heb een pensioen en aow van 56.164 euro mijn vrouw alleen aow van 12.570 euro

  Nu pas ik de heffingskorting toe op het aow bedrag van mijn vrouw is dit verstandig of kan ik
  dit beter op mijn pensioen en aow laten toe passen of maak dat niet uit.

  met vriendelijke groet
  Ronald Theunissen

   1. sorry nog niet helemaal duidelijk voor mij wat ik bedoel is als mijn vrouw geen loonheffings korting toepas en ik ga dat doen op mijn pensioen is dat finacieel gunstiger of maakt dat niet uit.

    Met vriendelijke groet,
    Ronald Theunissen

    1. sorry nog niet helemaal duidelijk voor mij wat ik bedoel is als mijn vrouw geen loonheffings korting toepas en ik ga dat doen op mijn pensioen is dat finacieel gunstiger of maakt dat niet uit.

     Met vriendelijke groet,
     Ronald Theunissen

     1. Hoi Ronald, dat maakt niet uit. Het zal betekenen dat jouw vrouw een iets lager maandelijkse uitkering krijgt en jij een hogere, maar uiteindelijk corrigeert alles bij je belastingaangifte en is er per saldo niets verandert.

 48. Hallo Jan. Ik woon momenteel in Portugal en heb het Portugese staatsburgerschap. Ik ben 61 jaar oud. Er zijn vrienden in Amsterdam die kunnen helpen met huisvesting en werk. Kan ik hopen met pensioen te gaan in Nederland als ik 66 ben? En de tweede vraag: moet er alleen in Nederland loonbelasting worden betaald of ook in Portugal? Hartelijk dank.

  1. Waar je belasting betaalt over je pensioen is afhankelijk van waar het is opgebouwd en wat voor pensioen het is. En als je dat weet, dan bepaalt het belastingverdrag tussen Nederland en Portugal waar je belasting moet betalen over welke uitkering. Dus ik kan daar in algemene zin niet veel over zeggen. Ik adviseer je dat door een specialist te laten uitzoeken. Je kunt dan een overzicht van je pensioenen opsturen en dan vragen wat waar zal worden belast.

 49. Hoe zit het met toeslagenpartners na het pensioen? Wordt er dan gekeken naar het gezamenlijke inkomen of gelden de tarieven per persoon?

   1. Hallo Ik ben 37 jaar oud, kom uit Duitsland en ben al 10 jaar gepensioneerd vanwege gezondheidsredenen. Ik krijg mijn pensioen ook uit Duitsland. Ik ben 2 jaar geleden naar Nederland verhuisd om bij mijn vriend te gaan wonen. In Duitsland kon ik maandelijks 450 euro belastingvrij verdienen. hoe is het hier? kan ik hier ook belastingvrij verdienen? wanneer Ja, hoeveel? Ik ontvang maandelijks een netto pensioen van 900 euro. Misschien kan iemand mij helpen. bij voorbaat bedankt

    1. Kim, in Nederland is er niet een bedrag dat je belastingvrij mag verdienen. Over iedere Euro inkomen betaal je belasting. Je hebt wel recht op heffingskortingen, waardoor je totale heffing misschien op nul kan uitkomen. Hoeveel jij nog kan bijverdienen zonder dat je daar, na de heffingskortingen, geen belasting hoeft te betalen, hangt af van waar jouw inkomen uit Duitsland belast wordt.

 50. Hallo, Jan. Ik ben een 59 jarige Nederlander die in België woont.
  Ik zou op 60 jaar hier in België met pensioen kunnen gaan. Doordat mijn Nederlands pensioen pas op 67 en drie maanden uitkeert, ben ik nu genoodzaakt om nog drie jaar door te werken, om het pensioengat tot mijn 67 en drie maanden betaalbaar te houden. Nu is mijn vraag, wat ga ik overhouden van mijn Nederlands pensioen? En zijn de inhoudingen voor een Nederlander wonend in het buitenland hetzelfde als een Nederlander wonende in Nederland? Alvast bedankt voor je reactie. Vriendelijke groeten John.

  1. John, hoeveel je netto overhoudt in een buitenland situatie hangt af van het pensioen dat je hebt opgebouwd (waar) en hoeveel en dat bezien vanuit de specifieke afspraken die zijn gemaakt in het belastingverdrag tussen Nederland en het woonland. Ik kan daar niet in algemene zin een antwoord op geven. Wil je dit exact weten, dan kunnen wij je wel helpen via een uitgebreid pensioenadvies, waarbij wij een berekening maken van jouw totale situatie en dan beoordelen we ook direct het belastingverdrag.

 51. Op 5-7 van dit jaar bereik de mijn 65-jaar (oude pensioenleeftijd) Omdat ik al ruim 20 jaar in de WAO zit en een pensioengatverzekering heb die stopt op 1-7-2024 krijg ik dus alleen mijn WAO-uitkering nog.
  Nu zijn er 2 pensioenverzekering (niet opbouwend) die ik kan laten starten op 1-7-2024, maar betaal ik dan hierover toch het hoge belastingtarief of betaal ik het “pensioen”-tarief?

 52. Heeft het zin om bij het bereiken van de aow leeftijd een pensioenaanvulling uit banksparen maximaal uit stellen (5 jr.) om daarmee te profiteren van de heffingskortingen, of gaat het hier om een relatief kleine winst die te behalen is?

 53. Beste Jan,
  Ik ben in augustus 2023 gepensioneerd en werk ook nog. De heffingskorting heb ik bij mijn pensioenverzekeraar (hoogste uitkering).
  Voor mijn pensioen had ik een riante renteaftrek van de woning. Dit is er nog steeds wel, maar waarschijnlijk heb ik een forse inkomensbelasting afrekening bij de belasting over 2023 met werk, AOW, pensioen en lijfrentepolis. Dit renteaftrek van enkele duizenden euro’s verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  Ik denk dat mijn werk wel alles normaal aftrekt, maar ik ben bang dat de overige instanties rekenen vanaf de eerste schijf en afzonderlijk dan tekort rekenen. Dus de regie op het totaal inkomen komt dan achteraf van de belasting. Dit bleek een hoge aanslag van ca. duizend euro. Kan het kloppen dat de afzonderlijke instantie altijd uitgaan van de eerste schijf?

  1. De afzonderlijke instanties gaan uit van de hoogte van de uitkering die zij uitbetalen. En als die onder de grens van de eerste schijf blijft, dan zullen zij rekenen met uitsluitend de eerste schijf.

 54. Ik ben 76 en nog gezond. Heb altijd in de woninginrichting gewerkt, en werkte tot nu toe nog 2 dagen op een 0 uren contract ,nu heb ik te horen gekregen dat ik niet meer mag werken omdat ik niet meer verzekerd kan worden. Kunt u mij vertellen of dit werkelijk zo is.
  Mvg Wim Boesveld.

 55. Hoeveel belasting moet ik betalen indien ik besluit om mijn opgebouwde (Militari) ABP pensioen met 60 jaar al te laten uitbetalen, ipv 67? Om t nog interessanter te maken, zal ik met 60 verhuizen naar Zweden.

  mvrgr

  Eric

  1. Deze vraag is niet in algemene zin te beantwoorden. Hoeveel belasting je betaalt, verschilt per persoon dus daar moet een berekening voor gemaakt worden. En hoe je pensioen belast wordt na je verhuizing naar Zweden hangt af van de bepalingen in het belastingverdrag tussen Nederland en Zweden. Als je dit wilt laten uitzoeken, neem dan even contact op via de adviespagina. Dan gaan wij voor jou aan de slag.