Heffingskorting niet werkende partner

Wanneer je een niet werkende partner hebt en deze is geboren vóór 1963 dan heeft je partner recht op de uitbetaling van de algemene heffingskorting als niet werkende partner. Deze bedraagt voor 2022 € 2.888,- voor een partner jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Aan de uitbetaling zitten aantal voorwaarden.

Hoe werkt de algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is een korting die je krijgt op de te betalen belasting. Deze bedraagt € 2.888,- per jaar als je een inkomen hebt dat lager is dan € 21.318,-. Is je inkomen hoger dan dit bedrag krijg je een lagere heffingskorting. Is je inkomen boven de € 69.399,- dan is de algemene heffingskorting nul.

Ben je AOW-gerechtigd, dan is de algemene heffingskorting lager. Bij een inkomen tot € 21.318,- bedraagt de korting € 1.494,- per jaar. En ook deze wordt lager naarmate je inkomen hoger wordt.

Heffingskorting niet werkende partner

Wanneer je partner geen inkomen heeft en geboren is voor 1963, dan heeft je fiscale partner recht op de uitbetaling van algemene heffingskorting van € 2.888,- per jaar. Alleen de voorwaarde is wel dat jij voldoende belasting betaalt.

Jij betaalt belasting over jouw inkomen. En op de te betalen belasting krijg je een korting. Deze korting noemen we heffingskorting. Wat dan overblijft aan te betalen belasting moet hoger zijn dan € 2.888,-.

Bereiken AOW-gerechtigde leeftijd

Veel mensen stoppen met werken bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Het bruto inkomen neemt bij veel mensen ook af.

Wanneer dat het geval is, dan betaal je ook minder belasting. En dat kan gevolgen hebben voor de heffingskorting van je niet werkende partner. Want, als jij onvoldoende belasting betaalt, wordt de heffingskorting aan je partner niet of niet volledig uitbetaald.

Houd er rekening mee dat wanneer je totale inkomen (AOW + pensioen) lager is dan € 30.000,- je partner minder algemene heffingskorting krijgt. Bij een totaal inkomen lager dan € 17.000,- heeft je partner geen recht meer op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Uitgaande van een AOW-uitkering van € 11.417,- moet je er dus rekening mee houden dat wanneer je pensioen lager is dan € 18.583,- de algemene heffingskorting van je partner gekort wordt.

Let op, de bedragen die ik noem zijn zonder rekening te houden met aftrekposten. Wanneer je nog aftrekposten hebt zoals bijvoorbeeld hypotheekrente dan zijn de bedragen hoger.

Partner AOW-gerechtigd

Wanneer je partner de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, krijgt je partner een AOW-uitkering en wordt de algemene heffingskorting verrekend met de betalen belasting over het eigen inkomen.

Heffingskorting niet werkende partner geboren na 1962

Wanneer je partner geboren is na 1962 geldt een lagere algemene heffingskorting. Voor een niet werkende partner bedraagt de algemene heffingskorting in 2022 € 193,-. In 2023 komt die geheel te vervallen.

Wil jij een volledig beeld van je totale netto inkomen nadat jij met pensioen gaat? Wij kunnen voor jou een volledige doorrekening verzorgen. Wil je meer weten, klik dan op onderstaande button.

Foto: Kampus Production op Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

6 reacties

 1. Beste Jan,
  Mijn vraag is ik krijg per augustus pensioen en aow, mijn vrouw heeft altijd heffingskorting gekregen voor het jaar 2022 iets van 2,880 zij is van 1960 zij werkt niet.
  Heeft zij ook in 2023 en tot haar aow nog recht op de heffingskorting mijn inkomen is 47.000, en blijft dat ook zo’n 2.800 honderd euro of gaat dat naar beneden, of verdwijnt de heffingskorting voor haar.

  Met vriendelijke groet,
  Martin Schlusselburg.

 2. Dag Jan.
  In 2023 ontvangen mijn vrouw en ik allebei volledig aow,ik krijg daarnaast nog een pensioen waarop ik mijn heffingskorting heb toegepast.
  Mijn vraag is kunnen wij ook op de aow van mijn vrouw de heffingskorting toepassen,dus zowel op mijn pensioen alsmede de aow van mijn vrouw,.

 3. Beste Jan,
  Sinds vorig jaar ben ik gestopt met werken.
  Halverwege 2023 krijg ik mijn eerste pensioen.
  Ik ben dan 65 jaar en ontvang dan nog geen AOW.
  Het pensioen is een klein bedrag, tussen 200 en 300 euro per maand.
  Heb ik in 2023 nog recht op de algemene heffingskorting, die ik nu wél ontvang?

  1. Die krijg je dan niet meer. De heffingskorting wordt dan verrekend met je te betalen belasting. Je kan er over nadenken om je pensioen om deze reden uit te stellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *