Heffingskorting 2023 niet werkende partner

Wanneer je een niet werkende partner hebt en deze is geboren vóór 1963 dan heeft je partner recht op de uitbetaling van de algemene heffingskorting als niet werkende partner. Deze bedraagt voor 2023 € 3.070,- voor een partner jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Aan de uitbetaling zitten aantal voorwaarden.

Hoe werkt de algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting is een korting die je krijgt op de te betalen belasting. Deze bedraagt € 3.070,- per jaar als je een inkomen hebt dat lager is dan € 22.661,-. Is je inkomen hoger dan dit bedrag krijg je een lagere heffingskorting. Is je inkomen boven de € 73.071,- dan is de algemene heffingskorting nul.

Ben je AOW-gerechtigd, dan is de algemene heffingskorting lager. Bij een inkomen tot € 22.661,- bedraagt de korting € 1.583,- per jaar. En ook deze wordt lager naarmate je inkomen hoger wordt.

Heffingskorting niet werkende partner

Wanneer je partner geen inkomen heeft en geboren is voor 1963, dan heeft je fiscale partner recht op de uitbetaling van algemene heffingskorting van € 3.070,- per jaar. Alleen de voorwaarde is wel dat jij voldoende belasting betaalt.

Jij betaalt belasting over jouw inkomen. En op de te betalen belasting krijg je een korting. Deze korting noemen we heffingskorting. Wat dan overblijft aan te betalen belasting moet hoger zijn dan € 3.070,-.

Bereiken AOW-gerechtigde leeftijd

Veel mensen stoppen met werken bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Het bruto inkomen neemt bij veel mensen ook af.

Wanneer dat het geval is, dan betaal je ook minder belasting. En dat kan gevolgen hebben voor de heffingskorting van je niet werkende partner. Want, als jij onvoldoende belasting betaalt, wordt de heffingskorting aan je partner niet of niet volledig uitbetaald.

Houd er rekening mee dat wanneer je totale inkomen (AOW + pensioen) lager is dan € 32.000,- je partner minder algemene heffingskorting krijgt. Bij een totaal inkomen lager dan € 17.000,- heeft je partner geen recht meer op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Uitgaande van een AOW-uitkering van € 12.301,- moet je er dus rekening mee houden dat wanneer je totale pensioen lager is dan € 20.000,- de algemene heffingskorting van je partner gekort wordt.

Let op, de bedragen die ik noem zijn zonder rekening te houden met aftrekposten. Wanneer je nog aftrekposten hebt zoals bijvoorbeeld hypotheekrente dan zijn de bedragen hoger.

Partner AOW-gerechtigd

Wanneer je partner de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, krijgt je partner een AOW-uitkering en wordt de algemene heffingskorting verrekend met de betalen belasting over het eigen inkomen.

Heffingskorting niet werkende partner geboren na 1962

Wanneer je partner geboren is na 1962 is er geen recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Voor een niet werkende partner is in 2023 deze korting geheel komen te vervallen.

Wil jij een volledig beeld van je totale netto inkomen nadat jij met pensioen gaat? Wij kunnen voor jou een volledige doorrekening verzorgen. Wil je meer weten, klik dan op onderstaande button.

Foto: Kampus Production – Pexels.com

print

47 reacties

 1. Beste Jan,
  Mijn vraag is ik krijg per augustus pensioen en aow, mijn vrouw heeft altijd heffingskorting gekregen voor het jaar 2022 iets van 2,880 zij is van 1960 zij werkt niet.
  Heeft zij ook in 2023 en tot haar aow nog recht op de heffingskorting mijn inkomen is 47.000, en blijft dat ook zo’n 2.800 honderd euro of gaat dat naar beneden, of verdwijnt de heffingskorting voor haar.

  Met vriendelijke groet,
  Martin Schlusselburg.

 2. Dag Jan.
  In 2023 ontvangen mijn vrouw en ik allebei volledig aow,ik krijg daarnaast nog een pensioen waarop ik mijn heffingskorting heb toegepast.
  Mijn vraag is kunnen wij ook op de aow van mijn vrouw de heffingskorting toepassen,dus zowel op mijn pensioen alsmede de aow van mijn vrouw,.

 3. Beste Jan,
  Sinds vorig jaar ben ik gestopt met werken.
  Halverwege 2023 krijg ik mijn eerste pensioen.
  Ik ben dan 65 jaar en ontvang dan nog geen AOW.
  Het pensioen is een klein bedrag, tussen 200 en 300 euro per maand.
  Heb ik in 2023 nog recht op de algemene heffingskorting, die ik nu wél ontvang?

  1. Die krijg je dan niet meer. De heffingskorting wordt dan verrekend met je te betalen belasting. Je kan er over nadenken om je pensioen om deze reden uit te stellen

 4. Dag Jan
  Mijn vrouw krijgt altijd “aanrecht geld”. Deze week bericht ontvangen dat mijn vrouw recht heeft op dit geld voor 2023. Echter het bedrag is € 40 lager per maand. Ik ga in oktober 2023 met pensioen. Heeft dit er mee te maken dat het bedrag lager is? Verder ga ik ingaande 1 januari al stoppen, ik ga er met een regeling (transitievergoeding) uit en moet ww aanvragen. Heeft dit ook nog invloed op het bedrag en moet ik dit doorgeven?

  1. Ik kan op basis van de informatie die jij geeft niet verklaren waarom het lager zou zijn geworden. De algemene heffingskorting is in 2023 hoger geworden. Een aanpassing van jouw inkomen kan een oorzaak zijn. alleen zoals jij het beschrijft zie ik nog niet direct een duidelijke verklaring.

   1. Heeft die € 40 verschil betrekking op de ingangsdatum Oktober 2023 als de pensioen ingaat.
    Een gepensioneerde ontvangt oudere korting en heffingskorting.

 5. Ik ben met pensioen, mijn vrouw krijgt minder heffingskorting uitbetaald.
  Word het verschil uitbetaald als er over betreffende jaar aangifte wordt gedaan?

  1. Mogelijk is de verlaging veroorzaakt door het feit dat jij met pensioen bent gegaan en een lager inkomen hebt dan daarvoor. Als dat het geval is, dan krijgt jouw partner minder heffingskorting en dat wordt dan niet gecorrigeerd bij de aangifte, want er is dan geen recht meer op de volledige heffingskorting. Maar ik heb verder geen zicht op jouw totale situatie, dus het kan ook een andere reden hebben. Ik kan dat niet helemaal uitsluiten.

 6. Ik ben een niet werkende vrouw van 64 en krijg de volledige heffingskorting, omdat mijn van (58 jaar) een baan heeft.
  Als ik “straks” mijn AOW zal krijgen, hou ik dan ook recht op de heffingskorting?
  Mijn man zal dan nog een aantal jaren werken en ik heb alleen AOW dan.

  1. Wanneer je AOW krijgt, dan stopt de uitbetaling van de heffingskorting. Deze wordt dan verrekend met de te betalen belasting over je AOW-uitkering. Je krijgt dus vanaf dat moment alleen je AOW-uitkering.

 7. Goedeavond.
  Stop de heffingskorting voor de niet werkende partner definitief voor in 2024. Ongeacht het geboorte jaar. Vriendelijke groet
  S vd D

 8. Goedendag,
  Mijn partner krijgt nu gezien haar geboortejaar de volledige heffingskorting.
  Ik ben van plan om begin 2025 met de RVU te gaan, 2.5 jaar voor mijn AOW datum (67 jaar)
  Er is de mogelijkheid om mijn pensioen naar voren te halen.
  Wat zijn de gevolgen voor haar wat betreft de heffingskorting?

  1. In principe heeft het geen gevolgen. Behalve wanneer jouw pensioeninkomen heel laag is en je daardoor niet voldoende belasting betaalt om in aanmerking te komen voor de volledige heffingskorting. Check onder andere of je RVU periodiek wordt uitbetaald of ineens. Want bij uitbetaling ineens kan het best zijn dat je in de jaren daarna een te laag inkomen hebt.

 9. Goedendag
  ik ben van 1961 geen werk meer loopt de aanrechtsubsidie na 2023 voor mij door, en
  Wat moet mijn partner dit jaar minimaal aan inkomen hebben is na 55 jaar werk in de ww gekomen dat ik recht op het hele bedrag blijf houden.
  volgend jaar heeft hij pensioen hoe bereken ik dan mijn algemene heffingskorting

  1. In een WW-situatie moet je partner een inkomen hebben van ongeveer € 17.000,-. Na pensionering zal dat inkomen een stuk hoger moeten zijn wil je de heffingskorting behouden. Dan is het zoals in het artikel staat ongeveer € 32.000,-. Bij € 17.000,- is het afgenomen naar nul.
   Een eenvoudig rekensommetje kan zijn:

   Neem het inkomen na pensionering
   Min € 17.000,-
   Deel dat bedrag door € 15.000,- (32.000 -/- 17.000)
   Vermenigvuldig met 3.070,-

   Stel pensioeninkomen is € 24.500,-.
   Min 17.000 is 7.500,-
   Delen door 15.000 is de helft
   Maal 3.070,- = € 1.535,-

   Dit is geen exacte berekening maar een globale indicatie.

 10. Beste Jan,

  Bij het doen van onze aangifte over 2022 kreeg ik een onaangename verrassing. Mijn vrouw heeft tot en met juli 2022 de “algemene heffingskorting minstverdienende partner” ontvangen, een bedrag van € 1.686, dus 7/12 deel van het maximale bedrag. Sinds medio augustus 2022 ontvangt zij AOW. Ik zie nu bij het doen van de aangifte dat zij het volledige bedrag van de ontvangen heffingskorting moet terugbetalen. Volgens mij is mijn inkomen is hoog genoeg (m.a.w. ik betaal voldoende belasting) om haar dat bedrag te laten houden. Kan jij uitleggen waarom ik er naast zit of gelijk heb?

  Bij voorbaat hartelijk dank voor je hulp!

  1. De ‘aanrechtsubsidie’ blijft ook na 2023 doorlopen als je geboren bent voor 1963. Als je geboren bent in 1963 of later dan is de afgelopen jaren deze heffingskorting afgebouwd en vanaf 2023 is die nul.
   Voor jou betekent die dus dat je er ook in 2023 en later nog gewoon recht op hebt. Uiteraard indien en voorzover je partner genoeg belasting betaalt.

 11. Beste Jan,
  Mijn man werkt, ik heb/had geen inkomen, daarom krijg ik de volledige heffingskorting. Maar sinds vorig jaar krijg ik uit Oostenrijk en kleine pensioen, 345 euro p.m.
  Omdat ik nu een klein inkomen heb vervalt dan de heffingskorting?

 12. Ik ben van 1957, en krijg de loonheffingskorting elke maand uitbetaald. Mijn man gaat in aug. met pensioen en krijgt dan AOW en pensioen (36.000). Heb ik dan nog recht op de loonheffingskorting totdat ik AOW krijg in juli 2024?

 13. Goedemorgen,
  Ik heb een vraagje misschien dat iemand hier er een duidelijk antwoord op heeft aangezien ik er zelf niet uitkom..
  Mijn moeder werkt sinds een aantal jaar niet meer dit ivm werk conflict, dus ze heeft eigenlijk niets van inkomen maar mijn vader heeft een vaste baan al meer dan 30 jr denk.
  Ze is geboren in het jaar 1966, nu doe ik de belastingaangifte een aantal jaar van mijn ouders maar leesde ik dat je mogelijk aanrechtgeld met terugwerkende kracht kan aanvragen hoe en waar zou ik dit kunnen aanvragen of regelen?
  Iemand tips of advies
  Ps: het is een drama om de belastingdienst aan de lijn te krijgen voor mogelijke vragen.

  1. goedendag
   ik kreeg in juli 2022 aow
   en een klein pensioen
   mijn vrouw had gewoon haar volledige aanrechtsubsidie .nu bij de belasing aangifte invullen over het jaar 2022 moet zij haast de hele aanrechtsubsidie terug betalen terwijl door de aow mijn inkomen flink omlaag is gegaan mijn vrouw krijgt pas in september 2023 aow

 14. Goedenmiddag,
  Mijn man heeft AOW +Pensioen.
  Ik ben 65 en niet werkend , ontvangt alleen aanrechtsubsidie
  Heb ik ook recht op algemene heffingskorting minstverdienende partner”
  Mvg.Jolanda de l’Ecluse

  1. Jolanda, de algemene heffingskorting minstverdienende partner is hetzelfde als de aanrechtsubsidie. De algemene heffingskorting is de officiële naam zoals die ook in de wet staat. De aanrechtsubsidie is hoe het in de volksmond genoemd wordt.

 15. Mijn echtgenoot is met pensioen en ontvangt AOW. Ikzelf ben geboren in 1968, dus mijn heffingskorting (dit jaar ca. 2.000 euro) komt te vervallen. Ik kan nergens vinden hoeveel mij / ons dit per saldo gaat kosten; ik hoop tenminste dat er wel ergens iets gecompenseerd gaat worden…

  1. Wanneer jouw man met pensioen gaat, is dat niet automatisch het einde van je heffingskorting. Alleen als hij niet voldoende belasting betaalt, zal je heffingskorting verlaagd worden of stoppen. Wanneer het stopt, is daar geen compensatie voor.

 16. Ik ben van 1959 en ontvang al een aantal jaar de algemene heffingskorting omdat ik geen inkomen heb en mijn man voldoende belasting betaalt over zijn pensioen en AOW. Wat mag ik per jaar maximaal bruto bijverdienen om toch recht te houden op de algemene heffingskorting? En krijg ik deze dan volledig uitbetaald of vindt er een verrekening plaats met mijn inkomsten?

  1. Wanneer je zelf werkt, betaal je belasting over die inkomsten. Op de te betalen belasting krijg je een korting. Dat noemen we heffingskorting. Jij krijgt die korting al. Dus als je gaat werken, zal de korting niet vervallen, alleen betaal jij dus ‘meer’ belasting. Want bij het berekenen van je netto loon houden ze rekening met de korting. Maar omdat jij die korting al krijgt, hou je effectief dus minder over.

 17. Mijn echtgenoot geboren in 1960 ontvangt al een aantal jaren de heffingskorting. Nu kan zij bij het ABP vervroegd een klein pensioen laten uitbetalen ( rond de 150 euro netto per maand) tot haar AOW leeftijd , heeft dit invloed op de hoogte van haar heffingskorting. Mede omdat zij over haar pensioen wel belasting gaat betalen , dit kan voor ons een afweging zijn om het pensioen uit te stellen….. Groet

 18. Ik heb vanaf november aow en pensioen, totaal 27000 euro per jaar.
  Ik heb op de aow uitkering geen heffingskorting toegepast.
  Daar wordt dan elke maand 188 euro belasting ingehouden.
  Mijn vrouw is van 1962.
  Kan ze dat bedrag dan ook aan aanrechtsubsidie ontvangen?

  1. Dat klinkt wel logisch. Maar ik kan je niet met zekerheid zeggen hoeveel zij kan krijgen, want daarvoor moet ik meer info hebben. Maar op basis van jouw info nu klinkt het wel heel aannemelijk.

 19. Ik ben van september 1962 niet werkende vrouw, mijn echtgenoot gaat in december met pensioen. Heb ik dit jaar recht op aanrechtgeld?

  1. Of je partner wel of niet met pensioen is maakt eigenlijk niet uit voor de vraag of je wel of geen recht hebt op de uitbetaling van de heffingskorting. Het gaat met name om de vraag hoe hoog het inkomen is. Vaak is dat na pensionering iets lager. En dat kan betekenen dat je minder heffingskorting krijgt. Maar bij pensionering in december zal die inkomensterugval dit jaar wel meevallen.

 20. Sinds 1 jaar ontvang ik AOW. Mijn partner heeft geen inkomsten en ontvangt alleen de Algemene Heffingskorting. Ik heb individueel aangifte Inkomstenbelasting 2022 gedaan en heb mijn partner daarin niet meegenomen. Mijn partner heeft ook geen brief van de Belasting ontvangen dat men aangifte moet doen.
  Mijn vraag is: Is mijn partner verplicht om aangifte Inkomstenbelasting te doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *