Pensioen en belasting 2021

Over je pensioenuitkeringen betaal je belasting. In dit artikel leg ik uit hoe dat precies werkt en wat het verschil is tussen de belasting die je betaalt als je werkt en de belasting die je betaalt over je pensioen. Ook geef ik een toelichting op de heffingskortingen.

Uitgesteld salaris

Pensioen is uitgesteld salaris. Tijdens je werkzame leven krijg je een deel van je salaris direct uitgekeerd, en een deel wordt opzij gezet voor later. Het deel dat opzij wordt gezet voor later noemen we pensioen.

Over het salaris dat wordt uitbetaald aan jou betaal je loonbelasting. Over het pensioen dat je opzij zet voor later betaal je nog geen belasting. Dat doe je pas als het pensioen wordt uitbetaald.

Salaris en belasting

Over je salaris betaal je loonbelasting. Dat wordt ingehouden door je werkgever. Over je salaris tot € 68.507,- betaal je 37,1% belasting. Over het meerdere betaal je 49,5% belasting.

Pensioen en belasting

Over je pensioen en je AOW betaal je ook loonbelasting. Dat wordt ingehouden door de pensioenuitvoerder en de SVB die de AOW uitbetaalt. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je minder belasting.

Over je pensioen tot € 35.942,- betaal je 19,2% belasting (in plaats van 37,1% als je jonger bent). Over je pensioen tussen € 35.942,- en € 68.507,- betaal je 37,1% belasting. En over het meerdere betaal je 49,5% belasting. Voor de eerste € 35.942,- geldt dus een lager belastingtarief.

Als je een inkomen hebt van € 35.942,- of meer, dan betaal je dus € 6.434,- minder belasting!

Heffingskortingen en pensioen

Bij de berekening van de te betalen belasting wordt rekening gehouden met heffingskortingen. Dat is een korting op de te betalen belasting. Wanneer je met pensioen gaat veranderen deze kortingen ook.

Algemene heffingskorting: deze korting is inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting. Wanneer je met pensioen gaat wordt deze korting lager.

Arbeidskorting: deze korting komt te vervallen als je pensioen gaat.

Ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting: de ouderenkorting is inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting. Wanneer je met pensioen bent, kun je in aanmerking komen voor deze kortingen.

Over het algemeen zullen de heffingskortingen na pensionering lager worden dan wanneer je werkt. Het belastingtarief wordt zoals ik eerder aangaf na pensionering lager, maar er zijn ook minder heffingskortingen. Rekening houdend met de verschillende heffingskortingen betaal je na je pensioen nog steeds minder belasting dan wanneer je werkte.

Loonheffingskorting en pensioen

Je kunt aan de pensioenuitvoerder vragen om bij het uitbetalen van het pensioen al rekening te houden met de heffingskortingen. Wanneer je een uitkering aanvraagt, moet je een formulier invullen waarop je kunt aangeven of ze wel of geen rekening moeten houden met de loonheffingskorting.

Wanneer je AOW en pensioen krijgt, dan krijg je van meerdere instanties een uitkering. Iedere instantie zal je vragen of er wel of geen rekening moet worden gehouden met de loonheffingskorting. Als je alle instanties vraagt om rekening te houden met de loonheffingskorting, betaal je te weinig belasting. Als je dan aangifte gaat doen voor de inkomstenbelasting moet je bijbetalen.

De Belastingdienst adviseert daarom om de loonheffingskorting door 1 instantie te laten inhouden. Dat kun je het beste doen bij de instantie die de hoogste uitkering betaalt.

Bijdrage Zorgverzekeringswet

Wanneer je werkt betaalt je werkgever een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Wanneer je met pensioen gaat, dan betaal jij zelf een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze bijdrage is 5,75% en wordt ingehouden op je uitkering.

Foto: Olya Kobruseva via Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

29 reacties

 1. Beste Jan,

  Ik werk nu 46 jaar in de GGZ zorg en ben voornemens om medio dit jaar te stoppen met werken. Dit zal 2 jaar eerder zijn dan mijn AOW leeftijd. Dit betekent dan ook dat ik mijn pensioen eerder zal gaan aanspreken. Ik heb begrepen dat ik dan het hoge belastingtarief hierover ga betalen. Tevens zal ik nu zelf (en niet via de werkgever) mijn zorgverzekering en hiermee dus ook de werkgeversbijdrage in de zorg gaan betalen (ongeveer 26,- per maand).
  Ik begrijp echter niet de inkomensafhankelijke bijdrage ad 5,75% die ingehouden zou worden?

  Graag je antwoord.

 2. Hallo Jan .
  Ik ben nu 65 jaar ik zou nu eerder met pensioen kunnen met een vervroegd uitkering van ongeveer €1700, bruto per maand.
  Dit zou mijn werkgever betalen, krijgt mijn werkgever dit bedrag ook terug van een instantie.??
  Mag ik daar bij deze uitkering nog 2 dagen werken bij mijn werkgever.??
  Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet Henk

  1. Henk, het is de bedoeling van deze regeling om te stoppen met werken. Dus veelal zal de werkgever niet meewerken aan een gedeeltelijke voorzetting van je werk. Er zijn onder voorwaardes subsidies te krijgen voor deze regeling. Maar die worden per sector gegeven en niet voor een individueel bedrijf of een individuele werknemer

 3. Beste Jan,
  Als ik ca 5 jaar voor mijn aow datum met vervroegd pensioen ga, in welke belasting categorie / schaal val ik dan?
  mvg Maarten.

 4. Hallo Jan,
  Als ik gebruik maak van de nieuwe regeling 2021, eerder stoppen.
  Wat is dan het belastingtarief, ik hoorde dit?
  Bij 21000 per jaar 44%
  Bij 1767 per maand 37,5%
  Klopt dit of ?
  Mvg Sjaak

  1. Het maakt niet uit of er per maand wordt uitgekeerd of een jaarbedrag ineens. Het kan wel zijn dat je bij het uitkeren van een groot bedrag ineens iets minder netto krijgt omdat er iets meer belasting wordt ingehouden. Maar na afloop van het jaar doe je aangifte inkomstenbelasting en worden alle verschillen weer rechtgetrokken.

 5. Beste Jan, mijn man wil stoppen met werken op zijn 63e. Zijn opgebouwde pensioen is €33000. Daar wordt al een paar jaar geen premie meer voor betaald omdat hij niet meer in dienst is bij die werkgever. De 2 pensioenen van na die tijd tellen we niet mee omdat ze klein zijn en pas bij 67 jaar uitkeren. Hij heeft ook een bankspaarrekening die we willen laten uitkeren ter aanvulling. Met welk bruto bedrag moeten we rekenen om minimaal €1000 netto uit dat banksparen te kunnen opnemen?

  1. Hoi Karin, dat hangt van veel factoren af. Dus ik kan je niet een bedrag geven op basis van de informatie die je nu geeft. Als je mij een persoonlijk bericht stuurt via het contactformulier, dan neem ik even contact met je op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

 6. Jan,
  ik ben met pensioen en ontvang AOW en ook pensioenuitkering. Daarnaast voer ik nog werkzaamheden uit voor mijn laatste werkgever, omdat er daar veel werk is en omdat ik het ook leuk vind. Ik ontvang daar een salaris voor. 3 vragen over de fiscale aspecten:
  1. Geldt er voor dat salaris de zelfde belasting schalen als voor de pensioen en AOW uitkeringen?
  2. moet ik over dat salaris ook de zorgverzekering betalen?
  3. Omdat ik nog daadwerkelijk arbeid verricht, is dan ook de arbeidskorting nog van toepassing?

  alvast bedankt voor de antwoorden

  jack

  1. Jack, ik kan alle drie je vragen beantwoorden met ja. Je betaalt dezelfde belasting, ook de bijdrage zorgverzekeringswet en op inkomen dat je verdient met arbeid geldt de arbeidskorting.

 7. Beste Jan

  Mijn vrouw krijgt in juli 2021 zowel haar AOW als pensioen. Ik ben werknemer bij de gemeente, moet ik hun hiervan op de hoogte stellen of is dit niet nodig, en betekent dat nog iets voor mijn salaris. Ik moet nog ruim 7 jaar werken.

   1. Heel erg bedankt! Nu kunnen we aan het rekenen wat verstandig is. En dan kan hij hopelijk genieten na 48 jaar werken bij dezelfde werkgever.

 8. Mijn man heeft een bruto inkomen van € 4.701 per maand. Hij gaat per 23 juli met pensioen, hij is dan 66 jaar en 4 maanden. Zijn bruto inkomen is dan € 36.137. Hij heeft dan nog wel € 5.000 bruto aan snipperdagen tegoed.

  Hij ontvangt vanaf 1 juli € 4.000 pensioen per maand en AOW totaal 28.700 tot en met eind 2021.

  Nu vragen wij ons af of het ivm de hoogte van de heffingskortingen en de te betalen inkomstenbelasting het eventueel verstandig is om de bruto € 5.000 aan snipperdagen bijvoorbeeld in augustus uit te laten betalen, in de loonadminstratie na pensionering. De werkgever moet dat wel wil en kunnen verantwoorden uiteraard.

  1. Anne, Voor mensen jonger dan de AOW leeftijd geld het hoge belastingtarief. Voor mensen ouder dan de AOW-leeftijd het lage belastingtarief. In het jaar dat je AOW-gerechtigd wordt geldt een gemiddeld belastingtarief afhankelijk van de maand waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Het moment van uitbetalen maakt (uiteindelijk) niet uit. Je krijgt een gemiddeld tarief over je totale inkomen.

   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/boxen_en_tarieven/overzicht_tarieven_en_schijven/u-hebt-in-2020-aow-leeftijd

   1. Dank je wel, ik heb de pecentages van 2021 erbij gezocht en het is me duidelijk wat de belastingheffing betreft.

    Wat me nog niet duidelijk is hoe de heffingskortingen worden toegepast, ik zag het volgende op de site van de belastingdienst:

    ‘Heffingskortingen waar u wel recht op hebt
    Hebt u op 31 december de AOW-leeftijd bereikt?
    Volgens de regels van de inkomstenbelasting hebt u dan het hele jaar recht op de ouderenkorting en misschien op de alleenstaandeouderenkorting. Maar uw uitkeringsinstantie past deze heffingskortingen pas toe nadat u de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dit is volgens de regels van de loonheffing. U krijgt in het jaar dat u de AOW-leeftijd bereikt dus maar een deel van deze kortingen als loonheffingskorting.

    Om het hele bedrag van deze kortingen te krijgen, moet u na afloop van het jaar waarin u de AOW-leeftijd hebt bereikt aangifte inkomstenbelasting doen’.’

    Betekent dit dat de heffingskortingen die als werkende tot 22 juli had komen te vervallen en komt daar de ouderenkorting voor in de plaats. Of behoud je het recht van de kortingen tot en met 22 juli en komt de ouderenkorting erbij?

    1. De heffingskortingen veranderen per AOW-datum. De ouderenkorting krijg je over het hele jaar waarin de AOW-leeftijd wordt bereikt, dus feitelijk krijg je die als extra korting over de periode tot AOW-datum. Dus bovenop de algemene heffingskorting en arbeidskorting voor zover die van toepassing waren.

     1. Heel erg bedankt voor de moeite en de antwoorden, ik kom steeds wat verder:

      Nu had ik nog een vraag. Je hebt per maand de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Dat krijg je normaal gesproken niet over je vakantietoeslag.

      Is het nu zo in zijn geval, dat als hij zijn aangifte 2021 in gaat vullen het programma wel over vakantietoeslag en snipperdagen de heffingskortingen mee berekent. Dus over zijn totale inkomen in plaats van nu per maand maal ongeveer 6. hoop dat ik het zo duidelijk vraag, ik heb al bij berekenhet gekeken, maar daar kan ik ook geen berekening vinden van een half jaar.

      Dan kan ik zelf uitrekenen wat hij precies aan heffingskortingen gaat krijgen en de juiste keuze maken.

     2. Bij de aangifte IB wordt je kortingen ook over je vakantiegeld berekend. Dus inderdaad over je totale inkomen

 9. Ik heb ook een vraag.
  Mijn man gaat met pensioen,bij zijn pensioenuitvoerder heeft hij 2 polissen,waarvan 1 een beleggingspolis en de andere een gewone polis mag je bij alle twee de loonheffingskorting toepassen?

  1. Door het toepassen van loonheffingskorting wordt bij de maandelijkse uitbetaling rekening gehouden met het feit dat je recht hebt op heffingskorting. Je hebt maar 1 keer recht op heffingskorting, dus pas je de loonheffingskorting ook maar 1 keer toe. Het advies is om dat te doen bij de hoogste uitkering, zodat je de maximale korting krijgt. Alles wat je te weinig hebt gekregen (stel je inkomen is net te laag voor de volledige korting) krijg je later bij de aangifte inkomstenbelasting terug. Laat 2 of meer keer loonheffingskorting toepassen, dan betaal je te weinig belasting en moet je bij je aangifte inkomstenbelasting het teveel ontvangen bedrag terugbetalen. Dus het advies van de Belastingdienst is om de korting meer 1 keer toe te passen.

 10. Dag Jan,

  Ik worstel ook met eea en vind het fijn dat ik hier de vraag kwijt kan. Ik ben 27 april 2020 met pensioen gegaan (gerechtigde leeftijd). Ik heb bij de SVB de loonheffingskorting toe laten passen. Ik heb vanaf sep 2019 een vereveningspensioen ontvangen en moest daarover € 380 inkomensbelasting betalen in 2020. Nu heb ik vanaf april 2021 drie pensioenuitvoerders. Bij allemaal staat het toepassen van de loonheffingskoring op nee. Omdat ik begreep dat je dit bij 1 uitkeringsinstantie moest doen (het hoogste bedrag) en dat is de SVB. Ik moet nu toch over 2020 bijna € 900 belasting betalen. Heb ik iets fout gedaan bij de uit te keren instanties? Ik schrik van dit hoge bedrag. Dank voor uw reactie en moeite

  1. Jose, dat je moet bijbetalen kan komen door de combinatie van verschillende pensioenen. Tot een totaal van ruim € 35.000,- pensioen en AOW betaal je 19,2% belasting (zie https://bijnametpensioen.nl/pensioen-en-belasting/). Als je meerdere pensioenen hebt, dan houden alle uitvoerder die 19,2% in. Als het totaal pensioen echter boven die 35.000 uitkomt, moet je over het meerdere 37,1% betalen. Dat zou bij jou aan de hand kunnen zijn.

 11. Er is een goede tool te vinden bij berekenhet op welke heffingskortingen je recht hebt als je dienstverband bij je pensioendatum stopt. Deze rekent precies de heffingskortingen uit waar je recht op hebt. Misschien ook handig voor andere mensen die eea zelf vooraf uit willen zoeken.

  Wat voor mij nog niet duidelijk is wat er met de algemene heffingskorting gebeurt. In uw vorige antwoord zei u:

  ‘De ouderenkorting krijg je over het hele jaar waarin de AOW-leeftijd wordt bereikt, dus feitelijk krijg je die als extra korting over de periode tot AOW-datum.’

  Geldt dit extraatje ook voor de algemene heffingskorting waar je als gepensioneerde recht op hebt, of wordt er bij de algemene heffingkorting gekeken naar het totale jaarinkomen, loon uit werken en AOW ed bij elkaar?

  1. Hoi Anne, de heffingskorting veranderen als je AOW krijgt. Het moment waarop je recht begint op de ene en eindigt op de andere verschilt per heffingskorting. In het jaar dat je AOW krijgt geldt een afwijkend belastingtarief, afhankelijk van het moment waarop je AOW krijgt. Dat zelfde geldt ook voor de algemene heffingskorting. Hoe later je AOW krijgt, hoe hoger je algemene heffingskorting in het jaar dat je AOW krijgt.

 12. Goedemiddag Jan,

  Heb met veel belangstelling de vragen en je antwoorden gelezen op: bijna met pensioen.nl.
  Nu heb ik de volgende vraag:
  Ik ben pas 59 en wil met mijn 62ste met 100% ABP vroegpensioen.
  Nu lees ik dat ik dan zelf 5,75% Zorgverzekeringswet (Werkgeversgedeelte) zelf moet gaan betalen maar val ik vanaf mijn 62ste nu in het verlangde belastingtarief van 19,2% voor de eerste € 35.942,00 of moet ik tot mijn 67ste en 3 maanden toch nog, omdat ik geen AOW krijg, 37,1% belasting blijven betalen over de eerste € 68.507,00 of kan je daarvoor dan compensatie aanvragen omdat je geen arbeidskorting meer krijgt omdat je geen werkgever meer hebt?

  1. Je betaalt voor je AOW-leeftijd 37,1%. Daar is geen regeling of compensatie voor. Dus als je eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaat, betaal je meer belasting dan daarna.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *