Waarom stijgt de AOW per januari 2025 niet met 2,75%? Het minimumloon stijgt met 2,75%, terwijl de bruto AOW voor mensen met een partner is met 1,31% gestegen en de netto met 1,38%. Voor een alleenstaande is de stijging van de bruto AOW-uitkering per 1 januari 2025 0,71% en netto met 0,78%. Hoe kan dat? In deze blog leg ik de stijging AOW 2025 uit en waarom die minder hard stijgt dan het minimumloon.
Inkomensondersteuning AOW is vervallen
Dat de AOW minder hard stijgt dan het minimumloon heeft meerdere oorzaken. Een van de effecten is de inkomensondersteuning AOW, ook wel IOAOW genaamd. Deze was vorig jaar € 5,50 per maand en is per 1 januari 2025 afgeschaft.
Maar dan is de AOW verhoging niet de 2,75% van het minimumloon?
Als je dit niet meeneemt, dan is de stijging van de AOW-bedragen geen 2,75% maar 1,77% voor iemand met een partner en 1,17% voor een alleenstaande. Hoe dat komt zal ik in een aantal stappen uitleggen.
De AOW is gekoppeld aan het netto minimumloon
De AOW is gekoppeld aan het netto minimumloon. En niet aan het bruto minimumloon. Het bruto minimumloon is per 1 januari 2025 met 2,75% gestegen ten opzichte van juli 2024. Maar het netto minimumloon voor de berekening van de AOW stijgt dus met een ander percentage.
Lees ook:
AOW 2025, de AOW-bedragen en belangrijke data voor 2025
AOW en minimumloon stijgen niet met hetzelfde percentage
De stijging van de AOW-bedragen 2025 is niet exact gelijk aan de stijging van het minimumloon. De verhoging van zowel het bruto als het netto minimumloon is niet direct met hetzelfde percentage als het bruto en netto AOW-bedragen. De berekening gaat via een aantal tussenstappen. En bij die tussenstappen ontstaan verschillen door verschillen in de belastingtarieven en heffingskortingen in de berekening.
De omrekening maakt de overheid op basis van de onderstaande rekenmethodiek.
Omrekening naar een bruto AOW
- De basis is het bruto minimumloon. Zoals gezegd is die 2,75% hoger dan in juli 2024.
- Dan wordt het bruto minimumloon omgerekend naar netto. Deze omrekening gebeurt op basis van rekenregels zoals die zijn opgenomen in de wet (Algemene Ouderdomswet artikel 9). Daarbij wordt rekening gehouden met de loonbelasting voor iemand die nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt. Op de te betalen belasting wordt een heffingskorting in mindering gebracht. De heffingskorting is op basis van twee keer de algemene heffingskorting en geen arbeidskorting. Het uitgangspunt is dus niet het werkelijke netto minimumloon, maar een afgeleide daarvan. Ze noemen dit het referentie minimumloon.
- Van dit netto bedrag wordt vervolgens de netto AOW afgeleid. 50% voor iemand met een partner en 70% voor iemand zonder partner.
- Bij het netto bedrag wordt belasting opgeteld om tot een bruto maandbedrag te komen. De belasting die erbij wordt opgeteld is de loonbelasting voor een AOW-gerechtigde (laag tarief) rekening houdend met de algemene heffingskorting en de bijdrage zorgverzekeringswet.
- Dat bruto bedrag wordt vervolgens weer netto gemaakt door weer rekening te houden met de heffingen, maar nu ook nog met de ouderen- en alleenstaandeouderenkorting.
Koppeling AOW en minimumloon
Er is een koppeling tussen de AOW en het minimumloon. De les van deze uitleg kan zijn dat die koppeling nooit tot een exact gelijke stijging gaat leiden. Daarnaast speelt nu de afschaffing van de IOAOW.
Kom je er zelf niet uit?
Wanneer je met pensioen gaat, spelen er veel financiële vragen. Wanneer je niet alles overziet, dan kan dat onrust geven. En dat is geen prettige basis om beslissingen te nemen. Wij duiken graag diep de materie in om mensen te helpen. Ons doel daarbij is niet om jou pensioenspecialist te maken. Ons doel is om mensen in staat te stellen om goed gefundeerde beslissingen te nemen en hun eigen financiële situatie te begrijpen.
Foto: Thisisengineering – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financieel planner en financieel blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is bedacht en uitgewerkt door Jan van Harten
L.s
wanneer de heffingkorting minder wordt in 2025 gaat het bij de berekening miniumloon naar aow
2 keer de verlaging terwijl arbeidskorting in 2025 omhoog gaat. de heffingkorting voor de aow gaat ook omlaag. hebben dus drie keer nadeel.
vriendelijke groet,
J. Krom