WAO of WIA-uitkering en met pensioen gaan

Wanneer je een WAO of een WIA-uitkering ontvangt en je gaat bijna met pensioen, dan heb je te maken met een aantal extra aandachtspunten. In dit artikel ga ik daar verder op in.

Samenloop WAO- of WIA-uitkering en pensioen

Een WAO of WIA-uitkering loopt door tot de AOW-gerechtigde leeftijd. De pensioenleeftijd was in het verleden in veel pensioenregelingen gesteld op 60, 62, 65 of 67 jaar. Het kan dus zijn dat je pensioen gaat ontvangen eerder dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Wanneer dat het geval is, dan ontvang je zowel een pensioenuitkering als een WAO- of WIA-uitkering.

Samenloop van beide uitkeringen mag! De WAO- of WIA-uitkering loopt gewoon door en het pensioen wordt niet in mindering gebracht op de uitkering.

Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-of WIA-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WAO terecht kwam wordt niet gekort. Wanneer je naast je uitkering ook een toeslag ontvangt van het UWV dan maakt het niet uit wanneer je pensioen is opgebouwd, dan moet je het pensioen altijd doorgeven.

Uitstel van pensioen

Het kan gunstig zijn om je pensioen uit te stellen. Dubbele inkomsten zijn prettig, maar je betaalt vaak relatief veel belasting en resulteert misschien in een verlaging van toeslagen. En wanneer je besluit je pensioen uit te stellen, dan neemt het pensioen in hoogte toe. Je krijgt door uitstel dus meer pensioen. Uitstel van je pensioen tijdens een WAO- of WIA-uitkering is gewoon mogelijk.

Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je WAO- of WIA-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je een WAO- of WIA-uitkering ontvangt, dan heb je vaak ook recht op premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. De pensioenopbouw wordt dan voortgezet door de pensioenuitvoerder. Hier hoef je geen premie meer voor te betalen.

De einddatum van die premievrijstelling verschilt per pensioenregeling. De premievrijstelling kan doorlopen tot de AOW-datum, maar kan ook eerder stoppen of doorlopen tot de in de regeling vastgestelde pensioendatum. Heb jij premievrijstelling? Vraag dan aan de uitvoerder tot wanneer jouw dekking doorloopt. Dit kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je uiteindelijke pensioen.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt dan is de einddatum van de uitkering bepaald. Dat kan de AOW-gerechtigde leeftijd zijn, maar ook eerder of later. Wanneer je arbeidsongeschiktheidspensioen eerder stopt dan de AOW-gerechtigde leeftijd, dan is het belangrijk om de gevolgen voor jezelf goed in beeld te brengen. Het kan zijn dat je tijdelijk met minder inkomen genoegen moet nemen. Voor een arbeidsongeschiktheidspensioen worden verschillende namen gebruikt, zoals WAO- of WIA-excedent, WAO-hiaat, WGA-hiaat of WGA-excedent.

Sommige uitvoerders kennen bij een combinatie van arbeidsongeschiktheidspensioen en (pre-)pensioen en/of inkomen wel een kortingsregeling.

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

99 reacties

 1. Goedemorgen Jan,
  Bovenstaande is op mijn situatie van toepassing. Informeer je voor de premievrijstelling bij UWV of in mijn geval bij het ABP, waar ik mijn pensioen opbouw?
  Ingewikkelde materie allemaal, hopelijk word ik de 13 veel wijzer.
  tot dan! Vast dank voor je reactie. Hartelijke groet, Anja Homburg

 2. Jan ik heb een Pre pensioen van 508 euro Bruto per maand sinds maart van dit jaar
  en nu kreeg ik vandaag van het UWV te horen dat ik dat had moeten doorgeven want dan kan het zo zijn dat dat van mijn uitkering afgetrokken word maar dat is toch belachelijk daar heb ik al die jaren voor gewerkt en betaald en ik ben begonnen op mijn 14e en mede door dat werk in de wao terecht gekomen.
  ik zit sinds 1998 in de wao voor 50% en sinds 2008 voor 100%

  wat kan ik hier aan doen behalve het evt stopzetten van dit pre pensioen

  Graag je reactie

  Bvd Gijs

  1. Gijs, zoals ik in mijn artikel heb geschreven wordt je uitkering niet gekort wanneer je pensioen ontvangt. Daar is een kleine uitzondering op. Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WAO terecht kwam wordt niet gekort. Wanneer je naast je uitkering ook een toeslag ontvangt van het UWV dan maakt het niet uit wanneer je pensioen is opgebouwd, dan moet je het pensioen altijd doorgeven.

 3. Goede morgen Jan
  Ik zit gedeeltelijk in de wao en krijg daarbij ook nog een toeslag.
  Ik heb een havenpensioen opgebouwd die in april 2019 inging, dat pensioen had ik uitgesteld tot 8 Augustus 2020, omdat ik in Augustus 2020 in de AOW kom dus dan valt mijn havenpensioen gelijk met mijn AOW.
  Nu is die AOW datum veranderd naar 4 April 2020 dat is 4 maanden eerder dan mijn havenpensioen wat niet de bedoeling was.
  Mijn vraag is eigenlijk als ik mijn AOW uitstel tot Augustus zodat mijn pensioen en AOW gelijktijdig ontvang, stopt dan mijn wao uitkering toch op 4 April ? of betalen ze de wao door tot mijn uitstel datum ?
  Bedankt alvast
  Grt.

  1. Hoi Ger, je kunt de AOW niet uitstellen. De WAO uitkering loopt tot je AOW datum, dus die stopt nu ook 4 maanden eerder. Je zou nog kunnen kijken of je het pensioen dat je hebt uitgesteld alsnog met 4 maanden kunt vervroegen.

   1. Bedankt voor Je antwoord Jan, ze hadden mij namelijk wijsgemaakt dat je je aow tot je 70e uit kon stellen.
    Ik ga na de feestdagen contakt opnemen met pensioen uitvoerder.
    Fijne feestdagen Jan.

  2. Hallo jan. Misschien een vraag die al eerder is gesteld maar dan toch nog maar eens. Het is moeilijke materie.
   Ik heb bij een bedrijf 2 jaar gewerkt en ben daarna de wao in gegaan. Al die jaren is mijn pensioen bij de Aegon door premievrijstelling opgebouwd.
   Nu wordt ik 65 en kan ik het pensioen laten uitkeren. Echter de wao loopt ook door. Tot 66 jaar en 10 maanden.
   Heeft dit nu invloed op de wao?

 4. Beste Ger, ik zal vanaf februari 2020 een WIA (wga 52,5%) uitkering gaan krijgen na twee jaar ziek zijn. Ik kan het niet meer opbrengen om weer in de molen van reïntegratie arbeidsproces terecht gekomen. Daarom heb ik een aanvraag gedaan tot pensioens vervroeging per 1 maart 2020. Nu werd ik erop attent gemaakt dat een pensioens vervroeging géén invloed heeft op een WIA uitkering. Ik vraag het mij af…

 5. Beste Louis, dit is van het UWV,

  Krijgt u pensioen uit werk dat u heeft gedaan tijdens uw WAO-uitkering? Dan moet u deze inkomsten doorgeven. Geef deze (pre)pensioen inkomsten altijd binnen 1 week door nadat deze inkomsten bij u bekend waren of hadden kunnen zijn. Wij verrekenen het pensioen met uw uitkering.

  Ik zit in dezelfde situatie, helft bevroren pensioen is opgebouwd voor mijn ziekte en helft tijdens mijn ziekte, dus het UWV kort dat gedeelte op mijn uitkering, hoeveel.. weet ik nog niet, Gr Walter (dat is wat ik er van begrepen heb)

 6. Beste Jan,

  Ik zit met het volgende dilemma; in 2003 is mij een ernstig ongeval overkomen, resulterend in een WAO percentage van 45-55% sinds 2004. Daarna een AOV uitkering (zelf afgesloten polis en premie zelf betaald). Vanaf 2007 een premievrije voortzetting pensioenopbouw bij PME/PMT. Ik heb nu, met andere woorden, een half salaris. Nu ben ik sinds kort op de hoogte van het feit dat bij PME/PMT de mogelijkheid bestaat om het pensioen op de leeftijd van 62 jaar te laten ingaan. In dat geval zou dat een mooie aanvulling zijn op het halve salaris dat thans geldt. Echter, nu zijn er verhalen bekend dat het UWV in dit geval de pensioenuitkering verrekent of kort op de WAO uitkering, of althans tenminste vanaf datum ingang WAO, in dit geval 2004. De opbouw tot 2004 zou dan niet onder een eventuele korting vallen. Weet u misschien hoe het een en ander werkt in een situatie als de mijne? Alvast mijn dank en vriendelijke groet, Jan Roorda.

 7. Ik heb een beetje dezelfde vraag, WAO uitkering en ik werk 12 uur in de week maar kan dit niet meer opbrengen. Ik word in juni 60 en wil eigenlijk dan met vervroegd pensioen (dit pensioenfonds is van mijn vroegere werk) maar is wel doorgelopen met opbouwen tijdens mijn WAO
  Word het pensioengeld dan van de WAO afgehaald?

 8. Beste Jan,
  ik ben 60 en ben behoorlijk ziek waardoor ik van het UWV een uitkering krijg. Nu kan het nabestaandenpensioen alleen verhoogd worden als het pensioen wordt aangevraagd. Is het voor mij ook mogelijk om bijv. een paar weken voor mijn overlijden mijn pensioen bij het ABP aan te vragen, zodat het nabestaanden pensioen verhoogd kan worden ? Of is het aanvragen van mijn pensioen niet mogelijk omdat ik een uitkering krijgt ? Moet ik er rekening mee houden dat ik op zijn vroegst 9 maanden van te voren, voor ingangsdatum van mijn pensioen, mijn pensioen kan aanvragen ?

  1. Hoi Jan

   Ik heb een wiauitkering 80/100% ik heb uit t verleden een pensioen wat ik met 57 jaar mag in latengaan van abnamro.

   Ik ben daar al 15 jr weg en werk nuniet en ook geen vooruitzicht.

   Kan ik met 57 wia plus pensioen nemen?

   Mvg A.

   1. Op basis van hoe jij het beschrijft zie ik geen bezwaar. Ik denk dat deze twee wel samen kunnen lopen. Waar je alleen op moet letten, en dat kan ik niet beoordelen vanaf hier, is of je misschien een toeslag krijgt van het UWV. Voor een toeslag gelden andere regels

 9. Hallo Jan,
  Ik heb ongeveer 2 jaar IVA uitkering , ben 100 % afgekeurd , uit een eerdere betrekking bij de Rabobank krijg ik met 65 jaar pensioen uitgekeerd , wordt IVA uitkering in mindering gebracht ? Ben meer als 10 jaar geleden gestopt bij Rabobank .Alvast bedankt.

 10. Goedendag,
  Ik heb sinds circa 7 jaren een WGA uitkering en word binnenkort 62 jaar. Mijn (ex)werkgever (is een financiële organisatie) betaalt de uitkering. Ontvang het dus niet (meer) van het UWV.
  Mag mijn (ex) werkgever bepalen dat ik op mijn 62ste prepensioen krijg (zelf niet aangegeven) en daardoor de anticumulatiebepaling actief wordt waardoor ik uiteindelijk minder pensioen ontvang?
  Met vriendelijke groet
  Suus

  1. Beste Suus, deze vraag hebben wij van meerdere mensen gekregen. Via de website, maar ook via privé berichten.

   Mijn visie is dat wanneer je pensioen mag uitstellen, maar wanneer je een WGA-uitkering ontvangt mag je dat niet, dat er mogelijk sprake is van ongeoorloofd onderscheid op basis van handicap of chronische ziekte. Wil je hier meer over weten, stuur me even een privébericht met je gegevens, dan stuur ik je meer informatie hierover.

   1. Beste Jan
    Een zelfde soort dilemma heb ik ook alleen had ik een iva uitkering en op mijn pensioen wordt geanticumuleerd, ik ben ongeveer 1jaar na mijn ziekte van 104 weken met pensioen gegaan (66jaar) mijn prepensioen is dus uitbetaald voor die periode.
    Nu wordt ik dus gekort voor de rest van mijn leven.
    Stel dat ik ondanks alles de gemiddelde leeftijd haal zal het zo zijn dat ik €100000,00 word gekort.
    Dat is discriminatie volgens mij als ik niet ziek was geworden had ik doorgewerkt tot mijn aow datum.
    Mijn pensioenfonds zegt dat zieke mensen anders zijn en dat ze die anders mogen behandelen.
    Heb je hier een mening of advies over

    1. Kun jij toelichten waarom je voor de rest van je leven gekort wordt door een anti cumulatie bepaling? Ik snap de korting op je prepensioen. Maar als je IVA uitkering stopt, dan stopt toch ook de korting?

 11. Mijn man gaat met 66 en 4mnd met pensioen .ik ben 5 jaar jonger ,en heb een wia uitkering . Gaat mijn wia uitkering gewoon door tot mijn pensioen leeftijd .bvd

  1. Jouw WIA-uitkering loopt door tot uiterlijk jouw eigen AOW-leeftijd. Dat jouw partner met pensioen gaat heeft hier geen invloed op.

 12. Ik probeer het te doorgronden. Vanaf eind 2014 in de Wia (gedeeltelijk arbeidsongeschikt). Tot die tijd heb ik een stevig pensioen opgebouwd (bij het Abp) vanaf medio tachtiger jaren. Moet ik nu begrijpen dat ik zonder problemen gebruik mag maken dan dat pensioen (nu ik 63 ben en nog 4,5 jaar te gaan heb tot aan mijn pensioen? Met andere woorden, dat dit niet wordt verrekend met de Wia? Echter, vanaf eind 2014 heb ik ook pensioen opgebouwd (bij het Abp) en deels ook door het Abp zelf omdat ik een Wia had. Over dat deel van het pensioen, dat ik naar voren trek, wordt dan alleen verrekend met de Wia? Verder, geldt deze verrekening alleen bij de Wia/Wga of ook al er alleen sprake is van een Wia-vervolguitkering?

 13. Je mag je pensioen (deels) eerder opnemen en gebruiken bij het Abp. Echter, ik heb Wia/Wga. Het Abp-pensioen is van voor de het ingaan van deze Wia. Daarna is ook (een klein beetje) pensioen opgebouw bij een andere pensioenfonds (maar ka nog niet worden overgeheveld naar het Abp). Het eerder opnemen vindt alleen plaats bij het Abp en niet bij die andere. Betekent dit, dat er dan niets wordt verrekend met de Wia?

 14. Hallo Jan .ik heb een WIA uitkering. en ik word in 2021 65 jaar krijg ik dan tot mij 66jaar en 7maanden .gewoon de WIA uitkering nog tot AOW leeftijd.

  1. De WIA-uitkering kunnen verschillende uitkeringen zijn. Per uitkering is het antwoord anders. Maar in principe loopt de WIA-uitkering (de vervolguitkering) gewoon door tot de AOW-leeftijd

 15. Goedemorgen
  . Ik heb een WAO uitkering 80% tot 100%.
  Als mijn man onverhoopt zou komen te overlijden krijg ik van zijn werkgever een nabestaandenpensioen.
  Voordat ik zelf de pensioengerechtigde leeftijd heb een bedrag van ongeveer 1600 euro, daarna ongeveer 950 euro.
  Mijn AOW is ongeveer 800 euro. Is er dan ook nog een mogelijkheid van een Anw uitkering?
  Word bij zijn overlijden dan mijn WAO uitkering stop gezet ?
  Of blijft dat doorlopen tot ik zelf mijn pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt.?

 16. Jan, mijn vrouw heeft per aug 18 een wga uitkering voor 35%. ( 28 urig dienwtverband 10 uur wga 18 uur werk).
  Nu is ze door omstandigheden in aug 19 gestopt met werken (60 jaar) en heeft deel prepensioen opgemonen. Nu ishaar gezondheid verslechterd en herft het uwv haar in maart dit jaar herkeurd met terugwerkende kracht naar okt 19 een IVA 100% gezet.
  In het rapport wat we kregen hebben ze van het maatmanloon haar oude loon afgetrokken waardoor er dezelfde uitkering ontstaat. We hebben dit aangevochten omdat ze geen loon krijgt maar een (veel lager) pensioen maar verloren. Ze gooien met allerlei wetten en het pensioen mag als loon gekort worden.
  Kunnen wij verdere stappen ondernemen?

  1. Henk, dank voor je vraag. Deze wijkt net iets af van het onderwerp dat ik heb beschreven. Ik zal hier even induiken en kom er snel op terug.

 17. Ik bereik op 21-11-2020 de AOW-leeftijd. Daarnaast heb ik uit één van mijn dienstverbanden al sinds mijn 62,5e een pensioenuitkering. Daarnaast heb ik nog een gedeeltelijke WAO-uitkering. Er staat nog een deel van het eens gespaarde bedrag op mijn levenslooprekening.
  Wanneer wordt dit levensloopbedrag uitgekeerd, en hoe wordt dat dan belast? Als het een uitkering ineens is, is het dan mogelijk om dit grote jaarinkomen fiscaal te middelen over drie belastingjaren?

  1. De levensloopregeling wordt in jouw situatie uiterlijk op de AOW-leeftijd uitgekeerd en belast. Je schrijft dat je al een pensioenuitkering ontvangt, maar ik begrijp dat je nog niet volledig met pensioen bent. Want wanneer je eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaat, moet de levensloop uitkeren op de eerdere pensioendatum.

   Middeling is zeker een mogelijkheid wanneer de levensloopregeling tot uitkering komt. Zie https://bijnametpensioen.nl/middeling-en-pensioen/

 18. Hallo Jan,

  Mijn vader kan in 2021 zijn pensioen laten uitkeren, ontvangt nu een iva uitkering met aanvulling tot 100% ivm. langdurige hulp en verzorging.

  Indien wij besluiten dat zijn uitkering wordt uitgekeerd, hij is bijna 65, wordt hij dan gekort op zijn toeslag?

 19. Ik heb een WGA uitkering, 80 tot 100 procent . Mijn ex partner is overleden
  Nu krijg ik een nabestaande pensioen, wordt ik nu gekort op m8jn WGA uitkering?

 20. Hollo Jan iik Ben 80 tot 100 niet Meer Kan werken van af 2001 ik ben 63 geboren 09 04 1957 waneer kryg ik myn wao met 65 of met. 67 want
  myn uutkering is steeds anders ik woon in buitenland dank uw wel

 21. Hallo Jan,
  Ik ben per 19 maart j.l. volledig arbeidsongeschikt verklaard door het uwv (wia/wga)
  Ik heb meerdere pensioenen opgebouwd, nu is er een pensioenfonds ASR die uitbetaald bij 65 jaar.
  Dat is per 1 december 2020 het geval.
  Het bedrag wat ik maandelijks ga ontvangen is €75.-
  Gaat het uwv mij dit korten op de uitkering?
  Gr. Frits

  1. Frits, zoals jij het hierboven schrijft, lijkt het erop dat er niet gekort gaat worden. Alleen er zijn veel voorwaarden en details (wanneer is je pensioen opgebouwd, heb je ook een toeslag, etc.) die van invloed kunnen zijn. Maar waarom laat jij het pensioen uitbetalen en stel je het niet uit?

   1. Jan, dit pensioen is opgebouwd van 1978 tot 1991.
    Verders zijn er geen toeslagen die ik ontvang.
    En de vraag waarom ik die nu laat uitbetalen is omdat dit voor mij een mooie maandelijkse aanvulling is op een niet al te hoge wia uitkering.
    Als ik het laat staan tot ik met pensioen ga zal het niet veel meer zijn als € 75.-

 22. Hallo Jan,
  Ik ontvang sinds maart 2020 een WGA loongerelateerde uitkering van het UWV. Tot maart 2020 heb ik pensioen opgebouwd bij het PGGM. Ik ben nu 64 jaar en ontvang in augustus 2022 AOW. Mag ik tot augustus 2022 ook gebruik maken van mijn prepensioenrecht? Wordt mijn WGA uitkering gekort op mijn prepensioen? Of wordt mijn eventuele prepensioen gekort? Graag jouw reactie.
  M.vr.gr. Jan C.

  1. Prepensioen mag je, in tegenstelling tot pensioen, alleen uitstellen wanneer je werkt. Dus wanneer je een WGA-uitkering ontvangt, kun je het pensioen zelfs niet uitstellen. (Pre)pensioen wordt niet gekort op de WGA-uitkering. Sommige pensioenfondsen kennen wel een samenloopbepaling en het zou dus kunnen dat er bij de prepensioenuitkering wel rekening wordt gehouden met de WGA-uitkering. Ik adviseer je om dat na te vragen bij het pensioenfonds.

 23. Geachte Jan,

  Ik heb een Iva uitkering en ben 100% arbeidsongeschikt.
  Ik ontvang van uit België vanaf 1 mei mijn rustpensioen werknemer van +- 718 euro en daarnaast mijn Belgisch rustpensioen zelfstandigen dit bedraagt 172 euro per maand. ( ik ben in België 6 jaar zelfstandig geweest)
  Ik heb deze bedragen netjes aan het uvw doorgegeven nu blijkt dat mijn zelfstandigen pensioen gekort word op de wia uitkering .
  Is dit terecht ? Ik ging er van uit dat alle pensioenen verworven voor de wia aangevangen is niet gekort mogen worden.
  Met vriendelijke groeten Jef Michielsen Helmond.

  1. Dat komt me vreemd over. Ik kan niet zo goed zien waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen die twee pensioenen. Voor zover ik weet is dat ook niet zo opgenomen in de wet.

 24. Goedemiddag Jan,

  Ik ben 66 jarige Belg met 30 jaar beroepsverleden in Belgie en 13jaar in Nederland.Vanaf september zou ik recht hebben (4 Maanden) op een IVA-uitkering.
  UWV wil echter deze IVA verminderen omdat ik Belgisch pensioen geniet (vanaf 65j).
  Kan dit?
  Belgie kort het pensioen niet omwille van buitenlandse uitkeringen, maar Nederland kort uitkeringen omwille van buitenlands pensioen. Hartelijke groet , Willy

  1. Ik heb de wet er nog eens op nagelezen en ik kan niet zien dat NL onderscheid maakt in buitenlands pensioen. Ik ben dus benieuwd waar de korting op wordt gebaseerd?

 25. Beste Jan, ik ben als zelfstandige in 2010 arbeidsongeschikt geworden. Gelukkig had ik een beroepsverzekering bij de Amersfoortse die mij 75% uitkeren. Nu loopt dit tot mijn 65e jaar. Pas bij 67 krijg ik AOW. Helaas heb ik niet de financiële middelen gehad om iets te doen met bij verzekeren. Kan je eventueel terecht bij bijstand of zo.

  1. Wanneer je tussen 65 jaar en 67 jaar geen inkomen hebt, dan kun je inderdaad een beroep doen op voorzieningen vanuit de overheid. Uiteraard wanneer je voldoet aan de voorwaarden.

 26. Beste Jan, ik ontvang momenteel een WGA uitkering i.v.m. 80-100% arbeidsongeschiktheid. Ik ben 60 jaar. Kan ik als aanvulling op mijn WGA uitkering een stukje pensioen naar voren halen zonder consequenties voor de hoogte van mijn WGA uitkering? Of ziet het UWV dit als inkomen en wordt mijn WGA uitkering gekort? Mijn pensioen is ondergebracht bij Zorg en Welzijn.
  Alvast bedankt voor het antwoord.
  Met hartelijke groet,
  Yolande

  1. Yolande, als het pensioen niet is opgebouwd tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, dan wordt het pensioen niet gekort. Ook als je zelf besluit het te vervroegen. De vraag is alleen of je het pensioen mag vervroegen naar 60 jaar. Dat hangt af van de spelregels van PFZW.

 27. Beste Jan,
  Ik had een IOW uitkering. Omdat ik vanaf mijn 65 jaar een vervroegd bedrijfspensioen heb ontvangen, moet ik helaas de IOW uitkering van 2018 en 2019 terugbetalen.
  İs dit terecht? IOW is toch geen toeslag?
  Alvast mijn dank voor uw antwoord!

  1. Een IOW-uitkering is geen toeslag, dat klopt. Maar een IOW-uitkering is een andere uitkering als een WAO of een WIA-uitkering. Voor iedere wet gelden andere bepalingen ten aanzien van inkomen en kortingen. Bij een IOW-uitkering wordt pensioen helaas wel gekort.

 28. Goedendag,

  Ben een man van 62 en voor 50% afgekeurd en ontvang Wia plus toeslag.
  ( bijstandsniveau ) Gezien werk voor mij te belastend word wil ik volgend jaar 63 met vervroegd pensioen. Na tel contact met mijn pensioen beheerder is dat geen probleem. Dit pensioen heb ik opgebouwd vanaf de jaren ‘80 en voor ik in de Wia terecht kwam. Nu mijn vraag…als ik volgend jaar ( 63 ) besluit met vervroegd pensioen te gaan loopt dan mijn Wia gewoon door tot mijn AOW leeftijd? En ( als ik het goed heb gelezen en begrepen ) niet word gekort gezien deze is opgebouwd voor mijn Wia uitkering.

 29. ik ben nu 62 jaar ik werk en heb een wia uitkering al meer dan 5 jaar als ik 65 wordt krijg ik van mijn pensioenverzekering( deze verzekering is afbetaald door mijn werkgever toen ik 2 jaar ziek was en wia uitkering kreeg en ander werk vond ) een vast bedrag per maand , als ik nu blijf doorwerken en de pensioenverzekering laat uitbetalen word dan mijn wia uitkering dan stopgezet ik mag max 2400 per maand verdienen naast mijn wia uitkering .

  1. Henny, ABP pensioen is een normaal pensioen en daarvoor geldt hetzelfde als ik in dit artikel heb beschreven. Let op de eventuele uitzonderingen zoals de periode waarin jij het pensioen hebt opgebouwd en de eventuele toeslagen die je ontvangt.

 30. Beste Jan,

  Ik zit sinds medio feb 2020 in de ziektewet via het UWV (en dus niet in de WIA).
  Per 1 juli 2020 (ben in juli 62 geworden) heb ik voor het eerst pensioen ontvangen van 2 uitkeerders (A en B voor het gemak). Dit betreft in beide gevallen een pensioen opgebouwd uit eerder dienstverband eindigend A in 2006 en B in 2000.
  Per 1e van de maand aug heb ik aan het UWV inkomsten over juli opgegeven. In deze opgave waren door het UWV de door mij ontvangen pensioeninkomsten A&B al automatisch opgenomen en door mij bevestigd.
  Vervolgens heeft het UWV mijn ziekte-uitkering gekort met de pensioeninkomsten van A en (nog) niet van B.
  Vraag:
  1) Is het naar jouw mening terecht/onterecht dat het UWV pensioeninkomsten kort op de ziekte-uitkering?
  2) Wat is hiervoor het wetmatige kader?
  3) Maakt het nog een verschil tussen de mogelijkheid van korten als het een WW-uitkering of een Ziektewet-uitkering betreft? De laatste valt toch onder arbeidsongeschiktheid?

  Hoor graag nader van je.

  1. Wanneer je een WAO- of WIA-uitkering hebt, dan gelden er andere regels dan wanneer je een Ziektewetuitkering hebt. Bij een WAO- of WIA-uitkering wordt over het algemeen het pensioen niet gekort. Bij een ziektewetuitkering wel. In het Algemeen Inkomensbesluit Socialezekerheidswetten staat per wet en situatie beschreven hoe met het inkomen wordt omgegaan. Het is overigens geen eenvoudige wet om te lezen. Bij een WW-uitkering gelden ook weer andere kortingsregels dan bij WAO- of WIA. WW kent ook weer strengere samenloopregels met pensioen.

   Je schrijft dat je pensioen per 1 juli is ingegaan. Het was in jouw situatie misschien beter geweest om het pensioen (voor zover dat kan) uit te stellen. Of uitstel mogelijk was geweest hangt weer af van de vraag of er sprake is van een pensioen of een prepensioenuitkering. Achteraf alsnog uitstellen werken uitvoerders eigenlijk nooit aan mee. Maar je kunt het altijd nog een keer proberen. Nee heb je en ja kun je krijgen.

 31. Hallo Jan,

  Je noemt in bovenstaand antwoord met name de WAO. Geld dezelfde uitleg ook voor de WIA? Dus pensioen ontvangen NAAST de WIA zonder dat deze WIA gekort wordt? En zo ja. Waar vind ik dat in een wet of op de site van het UWV?

 32. Hallo Jan,

  Je noemt in bovenstaand antwoord met name de WAO. Geldt dezelfde uitleg ook voor de WIA? Dus pensioen ontvangen NAAST de WIA zonder dat deze WIA (WGA) gekort wordt? En zo ja. Waar vind ik dat in een wet of op de site van het UWV?

 33. Hallo Jan ik ben sinds 1995 in de WAO 80/100% ben gaan werken vanaf 1998 bij een WSW bedrijf eerst volledig daarna halve dagen ik ben 64 jaar wil nu met het werk stoppen kan het niet meer aan en volledig in de WAO gaan krijg als aanvulling ook al die jaren een invalide pensioen BPF nu wil ik mijn opgebouwde
  pensioen van het WSW bedrijf naar voren halen heeft dit nog nadelen voor mijn uitkering van de WAO in afwachting van U reactie MVG Wolsink

  1. Voor zover ik jouw situatie kan beoordelen is hier sprake van pensioen dat je opbouwt tijdens je WAO-uitkering. Wanneer je dat pensioen laat ingaan, dan zal je uitkering waarschijnlijk worden gekort.

   1. hallo jan voor dat ik in de WAO ben gekomen heb ik ook nog in de bouw B P Fonds gewerkt en daar pensioen opgebouwd dit pensioen loopt gewoon door en bouwt nog steeds op als ik nu volledig in de WAO ga en dit pensioen naar voren haal word dit dan ook in mindering gebracht of is dit wel vrijgesteld alvast dank

    1. Als je dit pensioen naar voren haalt, dan wordt het (voor zover ik dat op basis van de informatie die jij hebt verstrekt) niet gekort. Maar de vraag is of het slim is om te doen. De opbouw loopt door schrijf jij. Als je dat pensioen naar voren haalt, dan vermoed ik dat de opbouw stopt. En dus lever je een jaar pensioenopbouw in. Dat kan een fors bedrag zijn.

  1. John, hoeveel belasting je betaalt, hangt af van jouw totale financiële situatie. Ik kan je dus niet vertellen hoeveel belasting jij moet betalen over jouw pensioen. Je kunt het wel bij de pensioenuitvoerder navragen hoeveel zij netto gaan uitkeren als het ingaat.

 34. Vraag, ik zit al 25 jaar in wao, en dat krijg ik toch tot mijn aow begint? Toch niet tot 65 jaar? Pensioen zou ik pas in 2022 krijgen, ik ben nu 64 jaar. Maar nu bericht over dat de pensioenuitkering vanaf 2021 is. Wao en pensioen vanaf 65 en vanaf 66 aow en pensioen?

  1. Hallo Jan,
   Op de vorige post wil ik nog zeggen dat het hele vroegpensioen opgebouwd is voor ik in deze uitkeringssituatie terecht kwam met WAO en Toeslag en dus niet opgebouwd in de WAO+ tijd.
   Dit vermeld ik nog even omdat ze in dat geval wel mogen korten maar in mijn geval nergens terug te vinden is waarom ze mijn vroegpensioen mogen afpakken? Ook de toeslagenwet is onduidelijk
   daarin staat niet te lezen dat het om inkomen gaat nu en al zeker niet opgebouwd in de WAO-tijd.
   UWV stelt dat zulke items vrijgesteld op hun website maar toch pakken ze me met wazige zelfopgestelde regels. Immers zegt de wet niet dat ik verplicht ben dat geld af te dragen.

   Wat is hierop jouw mening.
   groeten Rinie

   1. Hoi Rinie, er is in de wet een duidelijk verschil gemaakt tussen de WAO-uitkering en de toeslag. Bij een toeslag zijn de kortingsregels veel strenger. Ik ben bang dat je hier weinig aan kunt doen.

 35. Hallo Jan,
  Ik ben 61 zit sinds 2006 in gedeeldtelijke WAO(35-45%) +toeslag (tot sociaal minimum)
  Nu ontvang ik per 1 juni vroegpensioen wat het UWV blijkbaar prepensioen noemt?
  Het is nu opeens zo dat ik het gehele pensioenbedrag gekort word op deze toeslag.
  Ik ontvang nu WAO – pensioenbedrag en dat bedrag uiteindelijk van het pensioenfonds zodat ik er niet op achteruit zou gaan. Maar zie wel niks meer van mijn destijds afgesloten vroegpensioen terug zo.
  Ik vind het een vorm van oplichting want de overheid en ook UWV wisten bij het afsluiten van dit vroegpensioen al wat de gevolgen zouden zijn als iemand in zulk een situatie als mij zou komen en hebben daarover niet geinformeerd. Wat mij steekt is dat iemand met 100% WAO wel het hele pensioenbedrag mag behouden? Deze toeslag betekent geen extra geld maar in weze minder geld
  al omdat ik sociaal minimum krijg en niet 100% dus ik ben er al ca 15-20% op achteruit gezet destijds.

  Wat kan ik nog doen heb nog 1 week voor een bezwaarschrift over nu?

  Groeten Rinie…..

 36. Een vraag
  Ik ben 63 jaar ik heb 44 jaar ge werkt
  Nu zit ik in de WW kan ik me pensioen uitstellen om dat ze bij 65 jaar uitkeren en
  Om dat ze dat van me ww aftrekken
  De kans dat ik nu nog werkt vindt is klein
  Bedankt

  1. Ja, dat kan. Als je een WW-uitkering krijgt, en je pensioen gaat in, dan wordt je WW-uitkering gekort. Door uitstel van het pensioen voorkom je dat.

 37. Goede middag Jan,

  ik heb een vraag voor mijn broer hij ontvang een IOAW uitkering, en heeft ook een Pre Pensioen, het bruto bedrag dat hij ontvangt wordt nu van zijn netto uitkering afgehouden, hij houd dus nu 50 euro minder over dan voorheen, kan dat kloppen? vr gr Anja Huel

  1. Hoi Anja, wanneer je van verschillende instanties uitkeringen krijgt, dan houdt één instantie rekening met de heffingskortingen. Dat betekent dat de andere instanties misschien wel ‘teveel’ belasting inhouden. Dat trekt uiteindelijk wel weer recht als je aangifte inkomstenbelasting doet. Maar het kan dus zijn dat je nu netto ‘te weinig’ krijgt van het prepensioen. Maar doordat het bedrag wordt gekort op een uitkering die wel rekening houdt met alle kortingen, kan dat extra nadelig lijken.

 38. Hallo Jan. Ik heb een Wao utkering en geen pensioen opgebouwd. Nu zegt mijn wao adviseur dat mijn toenmalige werkgever maar tot mijn 65 jarige leeftijd betaald. Dus dan heb ik 2 jaar tot aan de AOW geen uitkering. Mag dit zomaar?

  1. Helaas mag dat. Er is een uitkering afgesproken tot 65 jaar. Die sloot keurig aan op de AOW. Maar door het opschuiven van de AOW-leeftijd ontstaat nu een gat. Daar is weinig tegen te doen helaas.

 39. Beste Jan,

  Ik ben sinds 2012 afgekeurd (WIA) door het UWV. Ik heb altijd bij hetzelfde Bedrijf gewerkt (Post.NL).
  Daarvoor deed ik nog mee aan een aantal jaren met het Pre-Pensioen toen deze plotseling werd gestopt . Door de afkeuring bouw ik geen pensioen meer op. Komt het pre-pensioen vrij (zonder daar weer belasting over te betalen,of zit pre-pensioen al in mijn normale pensioen) tijdens mijn pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar? Kun jij mij aangeven wat voor mij zo gunstig mogelijk is. Ik wil straks mijn geld niet wegbrengen naar de Fiscus. Over het pensioen zitten Post.NL zelf om de haverklap te kibbelen. Met vriendelijke groet, Hans

  1. Ik kan niet beoordelen of jouw prepensioen nog apart zal worden uitgekeerd of al is omgezet in je pensioen vanaf 67 jaar. Beide opties zijn namelijk mogelijk en beide gebeuren ook in de praktijk. Om te beoordelen wat voor jou gunstig is heb ik inzicht nodig in je totale situatie. Dat wil ik uiteraard graag voor je in kaart brengen en een advies voor je uitbrengen. Wanneer je dat wilt, stuur dan even een bericht via het contactformulier.

 40. Hallo Jan
  Ik heb wao en in 2022 krijg aow.
  Maar pas na 66 en 7 maand gaat dat pas in.
  Krijg ik de wao tot en met die 7 maand. Want ik begrijp de antwoorden steeds niet. Of moet ik 7 maand overbruggen.
  En ik krijg van tno een klein pensioen moet ik die uitstellen?
  En mijn gouden handdruk komt helemaal vrij, moet ik die ook laten staan, die staat nu vast op banksparen bij aegon.
  Ik wordt hiet zo onzeker van.
  Vast bedankt voor uw reactie.

  1. Ik begrijp je onzekerheid heel goed. Want het is complex. Je hebt te maken met AOW, WAO, pensioen en een gouden handdruk. Ik kan je nu alleen in algemene bewoordingen wat informatie geven over jouw situatie, maar dat zal je onzekerheid niet wegnemen. Ik raad je aan contact op te nemen met een adviseur. Die kan jouw exacte situatie in beeld brengen en je een gedegen advies geven. Uiteraard kan ik je ook helpen. Wanneer je dat wilt, stuur dan even een berichtje via het contactformulier.

 41. Beste,

  Een vraag die me nog steeds niet duidelijk is. Huidige situatie is een Wao uitkering (80-100% arbeidsongeschikt) en nu wil ik mijn pensioen in laten gaan op mijn 57-ste. Dat mag volgens de voorwaarden van mijn pensioenfonds. Maar ik ben er niet mee gebaat als er gekort zou worden op mijn Wao uitkering.

  Echter op de site van UWV staat dat er niet gekort wordt ( en je het niet door hoeft te geven) als het een pensioen betreft wat voortkomt uit werk voor de Wao uitkering.

  Dat is het geval, maar ik zie in uw antwoorden steeds iets terugkomen over pensioenopbouw tijdens de periode Wao uitkering.
  Mijn pensioenopbouw is gewoon volledig doorgegaan tijdens mijn arbeidsongeschiktheidsperiode.

  Wordt er nu wel gekort of niet als ik eerder mijn pensioen in laat gaan?

  Alvast dank voor uw antwoord

  1. Pensioen dat je hebt opgebouwd voor de WAO periode wordt niet gekort. Wanneer je nog werkt tijdens je WAO situatie en over dat werk pensioen opbouwt, dan geldt de korting wel.

 42. ik ben 64j ik kan een WIA uitkering krijgen 01-04-2021 en 18-08-2021 word ik 65j en kan al mijnpensioen krijgen .
  Kunnen deze uitkeringen samen zonder dat er gekort word.
  WIA uitkering zou misschien 50 % zijn.
  Hoe wordt die WIA uitkering berekend.
  Alvast bedankt.
  Bert

  1. Bert, de hoofdregel is dat pensioen niet gekort wordt. Maar let op, er zijn uitzonderingen mogelijk zoals ik ook heb geschreven en in meerdere antwoorden heb aangegeven.

  1. John, eerder met pensioen gaan is mogelijk. Of dat gunstig is, kan ik niet beoordelen. Daarvoor heb ik jouw hele financiële situatie nodig. Uiteraard kan ik dat verder voor je uitwerken. Laat maar weten of je daar interesse in hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *