WAO of WIA-uitkering en met pensioen gaan

Wanneer je een WAO of een WIA-uitkering ontvangt en je gaat bijna met pensioen, dan heb je te maken met een aantal extra aandachtspunten. In dit artikel ga ik daar verder op in.

Samenloop WAO- of WIA-uitkering en pensioen

Een WAO of WIA-uitkering loopt door tot de AOW-gerechtigde leeftijd. De pensioenleeftijd was in het verleden in veel pensioenregelingen gesteld op 60, 62, 65 of 67 jaar. Het kan dus zijn dat je pensioen gaat ontvangen eerder dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Wanneer dat het geval is, dan ontvang je zowel een pensioenuitkering als een WAO- of WIA-uitkering.

Samenloop van beide uitkeringen mag! De WAO- of WIA-uitkering loopt gewoon door en het pensioen wordt niet in mindering gebracht op de uitkering.

Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-of WIA-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WAO terecht kwam wordt niet gekort. Wanneer je naast je uitkering ook een toeslag ontvangt van het UWV dan maakt het niet uit wanneer je pensioen is opgebouwd, dan moet je het pensioen altijd doorgeven.

Uitstel van pensioen

Het kan gunstig zijn om je pensioen uit te stellen. Dubbele inkomsten zijn prettig, maar je betaalt vaak relatief veel belasting en resulteert misschien in een verlaging van toeslagen. En wanneer je besluit je pensioen uit te stellen, dan neemt het pensioen in hoogte toe. Je krijgt door uitstel dus meer pensioen. Uitstel van je pensioen tijdens een WAO- of WIA-uitkering is gewoon mogelijk.

Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je WAO- of WIA-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je een WAO- of WIA-uitkering ontvangt, dan heb je vaak ook recht op premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. De pensioenopbouw wordt dan voortgezet door de pensioenuitvoerder. Hier hoef je geen premie meer voor te betalen.

De einddatum van die premievrijstelling verschilt per pensioenregeling. De premievrijstelling kan doorlopen tot de AOW-datum, maar kan ook eerder stoppen of doorlopen tot de in de regeling vastgestelde pensioendatum. Heb jij premievrijstelling? Vraag dan aan de uitvoerder tot wanneer jouw dekking doorloopt. Dit kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je uiteindelijke pensioen.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt dan is de einddatum van de uitkering bepaald. Dat kan de AOW-gerechtigde leeftijd zijn, maar ook eerder of later. Wanneer je arbeidsongeschiktheidspensioen eerder stopt dan de AOW-gerechtigde leeftijd, dan is het belangrijk om de gevolgen voor jezelf goed in beeld te brengen. Het kan zijn dat je tijdelijk met minder inkomen genoegen moet nemen. Voor een arbeidsongeschiktheidspensioen worden verschillende namen gebruikt, zoals WAO- of WIA-excedent, WAO-hiaat, WGA-hiaat of WGA-excedent.

Sommige uitvoerders kennen bij een combinatie van arbeidsongeschiktheidspensioen en (pre-)pensioen en/of inkomen wel een kortingsregeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

222 reacties

 1. Goedemorgen Jan,
  Bovenstaande is op mijn situatie van toepassing. Informeer je voor de premievrijstelling bij UWV of in mijn geval bij het ABP, waar ik mijn pensioen opbouw?
  Ingewikkelde materie allemaal, hopelijk word ik de 13 veel wijzer.
  tot dan! Vast dank voor je reactie. Hartelijke groet, Anja Homburg

 2. Jan ik heb een Pre pensioen van 508 euro Bruto per maand sinds maart van dit jaar
  en nu kreeg ik vandaag van het UWV te horen dat ik dat had moeten doorgeven want dan kan het zo zijn dat dat van mijn uitkering afgetrokken word maar dat is toch belachelijk daar heb ik al die jaren voor gewerkt en betaald en ik ben begonnen op mijn 14e en mede door dat werk in de wao terecht gekomen.
  ik zit sinds 1998 in de wao voor 50% en sinds 2008 voor 100%

  wat kan ik hier aan doen behalve het evt stopzetten van dit pre pensioen

  Graag je reactie

  Bvd Gijs

  1. Gijs, zoals ik in mijn artikel heb geschreven wordt je uitkering niet gekort wanneer je pensioen ontvangt. Daar is een kleine uitzondering op. Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WAO terecht kwam wordt niet gekort. Wanneer je naast je uitkering ook een toeslag ontvangt van het UWV dan maakt het niet uit wanneer je pensioen is opgebouwd, dan moet je het pensioen altijd doorgeven.

   1. Hoe kan het dan dat één opgebouwd pensioen voordat men in de WAO kwam wordt afgetrokken
    Dit pensioen komt wel uit Duitsland

    1. Ik heb deze vraag vaker gekregen. Waarom het UWV buitenland pensioen kort is mij niet duidelijk. In de wet wordt hier geen onderscheid in gemaakt, dus ik weet niet zo goed waar deze korting op gebaseerd is.

     1. Ik heb 19 jaar in Spanje gewerkt tussen 1982 en 2022. Toen moest er nog een verblijfs – en werkvergunning aangevraagd worden. Die kwam vaak erg laat waardoor je steeds een periode illegaal werkte. Ik heb daardoor in Spanje 13 jaar officieel pensioen opgebouwd. Nu las ik in de regels van de EU dat je alleen pensioen uit het buitenland kan meebrengen als je minimum 15 (!) jaar in een europees land hebt gewerkt . Ben ik dat dan zo maar kwijt ?

 3. Goede morgen Jan
  Ik zit gedeeltelijk in de wao en krijg daarbij ook nog een toeslag.
  Ik heb een havenpensioen opgebouwd die in april 2019 inging, dat pensioen had ik uitgesteld tot 8 Augustus 2020, omdat ik in Augustus 2020 in de AOW kom dus dan valt mijn havenpensioen gelijk met mijn AOW.
  Nu is die AOW datum veranderd naar 4 April 2020 dat is 4 maanden eerder dan mijn havenpensioen wat niet de bedoeling was.
  Mijn vraag is eigenlijk als ik mijn AOW uitstel tot Augustus zodat mijn pensioen en AOW gelijktijdig ontvang, stopt dan mijn wao uitkering toch op 4 April ? of betalen ze de wao door tot mijn uitstel datum ?
  Bedankt alvast
  Grt.

  1. Hoi Ger, je kunt de AOW niet uitstellen. De WAO uitkering loopt tot je AOW datum, dus die stopt nu ook 4 maanden eerder. Je zou nog kunnen kijken of je het pensioen dat je hebt uitgesteld alsnog met 4 maanden kunt vervroegen.

   1. Bedankt voor Je antwoord Jan, ze hadden mij namelijk wijsgemaakt dat je je aow tot je 70e uit kon stellen.
    Ik ga na de feestdagen contakt opnemen met pensioen uitvoerder.
    Fijne feestdagen Jan.

  2. Hallo jan. Misschien een vraag die al eerder is gesteld maar dan toch nog maar eens. Het is moeilijke materie.
   Ik heb bij een bedrijf 2 jaar gewerkt en ben daarna de wao in gegaan. Al die jaren is mijn pensioen bij de Aegon door premievrijstelling opgebouwd.
   Nu wordt ik 65 en kan ik het pensioen laten uitkeren. Echter de wao loopt ook door. Tot 66 jaar en 10 maanden.
   Heeft dit nu invloed op de wao?

    1. Beste Jan,
     Mijn moeder (62) krijgt een WIA Uitkeringen en woont sinds 1-7-2020 in Turkije. Sinds haar 57ste leeftijd dus sinds 2017 ontvangt ze pensioen uit Turkije. Nu in 2022 komt UWV met het mededeling dat haar WIA Uitkering ingekort wordt omdat ze een pensioen heeft. Mogen ze dat wel doen? alvast bedankt mvg A Komurcu

     1. Ik kan je het antwoord niet geven. Ik weet hoe het in de wet is geregeld met Nederlands pensioen. Er gelden voor buitenlandse pensioenen afwijkende regels. Dus het zou kunnen dat dit pensioen terecht wordt gekort. Ik denk dat je voor deze vraag bij een adviseur moet zijn die gespecialiseerd is in Turkse pensioenen.

 4. Beste Ger, ik zal vanaf februari 2020 een WIA (wga 52,5%) uitkering gaan krijgen na twee jaar ziek zijn. Ik kan het niet meer opbrengen om weer in de molen van reïntegratie arbeidsproces terecht gekomen. Daarom heb ik een aanvraag gedaan tot pensioens vervroeging per 1 maart 2020. Nu werd ik erop attent gemaakt dat een pensioens vervroeging géén invloed heeft op een WIA uitkering. Ik vraag het mij af…

 5. Beste Louis, dit is van het UWV,

  Krijgt u pensioen uit werk dat u heeft gedaan tijdens uw WAO-uitkering? Dan moet u deze inkomsten doorgeven. Geef deze (pre)pensioen inkomsten altijd binnen 1 week door nadat deze inkomsten bij u bekend waren of hadden kunnen zijn. Wij verrekenen het pensioen met uw uitkering.

  Ik zit in dezelfde situatie, helft bevroren pensioen is opgebouwd voor mijn ziekte en helft tijdens mijn ziekte, dus het UWV kort dat gedeelte op mijn uitkering, hoeveel.. weet ik nog niet, Gr Walter (dat is wat ik er van begrepen heb)

 6. Beste Jan,

  Ik zit met het volgende dilemma; in 2003 is mij een ernstig ongeval overkomen, resulterend in een WAO percentage van 45-55% sinds 2004. Daarna een AOV uitkering (zelf afgesloten polis en premie zelf betaald). Vanaf 2007 een premievrije voortzetting pensioenopbouw bij PME/PMT. Ik heb nu, met andere woorden, een half salaris. Nu ben ik sinds kort op de hoogte van het feit dat bij PME/PMT de mogelijkheid bestaat om het pensioen op de leeftijd van 62 jaar te laten ingaan. In dat geval zou dat een mooie aanvulling zijn op het halve salaris dat thans geldt. Echter, nu zijn er verhalen bekend dat het UWV in dit geval de pensioenuitkering verrekent of kort op de WAO uitkering, of althans tenminste vanaf datum ingang WAO, in dit geval 2004. De opbouw tot 2004 zou dan niet onder een eventuele korting vallen. Weet u misschien hoe het een en ander werkt in een situatie als de mijne? Alvast mijn dank en vriendelijke groet, Jan Roorda.

 7. Ik heb een beetje dezelfde vraag, WAO uitkering en ik werk 12 uur in de week maar kan dit niet meer opbrengen. Ik word in juni 60 en wil eigenlijk dan met vervroegd pensioen (dit pensioenfonds is van mijn vroegere werk) maar is wel doorgelopen met opbouwen tijdens mijn WAO
  Word het pensioengeld dan van de WAO afgehaald?

  1. Het hangt af van wanneer je pensioen is opgebouwd. Pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens je WAO periode wordt gekort op je uitkering

 8. Beste Jan,
  ik ben 60 en ben behoorlijk ziek waardoor ik van het UWV een uitkering krijg. Nu kan het nabestaandenpensioen alleen verhoogd worden als het pensioen wordt aangevraagd. Is het voor mij ook mogelijk om bijv. een paar weken voor mijn overlijden mijn pensioen bij het ABP aan te vragen, zodat het nabestaanden pensioen verhoogd kan worden ? Of is het aanvragen van mijn pensioen niet mogelijk omdat ik een uitkering krijgt ? Moet ik er rekening mee houden dat ik op zijn vroegst 9 maanden van te voren, voor ingangsdatum van mijn pensioen, mijn pensioen kan aanvragen ?

  1. Hoi Jan

   Ik heb een wiauitkering 80/100% ik heb uit t verleden een pensioen wat ik met 57 jaar mag in latengaan van abnamro.

   Ik ben daar al 15 jr weg en werk nuniet en ook geen vooruitzicht.

   Kan ik met 57 wia plus pensioen nemen?

   Mvg A.

   1. Op basis van hoe jij het beschrijft zie ik geen bezwaar. Ik denk dat deze twee wel samen kunnen lopen. Waar je alleen op moet letten, en dat kan ik niet beoordelen vanaf hier, is of je misschien een toeslag krijgt van het UWV. Voor een toeslag gelden andere regels

    1. Welke andere regels gelden dan.. Ik ontvang WGA TW uitkering namijn uitdienst treding in 2007. Ben morgen 65 jaar. Pensioen opgebouwd vanaf 1976 tot 2007.
     Als ik dit pensioen nu laat ingaan of samen laat vallen met AOW wat ik op mijn 67e krijg. Heb ik daar een keuze in. Scheelt wel 200 in maand, bij uitstel.
     Mag dit bij bovengenoemde uitkering?
     En wat zijn de gevolgen voor bovengenoemde uitkering als ik pensioen laat uitkeren?

     1. Een TW uitkering krijg je als je inkomen lager is dan het sociaal minimum. Wanneer je pensioen laat ingaan, dan neemt je inkomen toe, waardoor je TW uitkering afneemt. Dus houdt er rekening mee dat je uitkering gekort wordt als jij je pensioen laat ingaan.

 9. Hallo Jan,
  Ik heb ongeveer 2 jaar IVA uitkering , ben 100 % afgekeurd , uit een eerdere betrekking bij de Rabobank krijg ik met 65 jaar pensioen uitgekeerd , wordt IVA uitkering in mindering gebracht ? Ben meer als 10 jaar geleden gestopt bij Rabobank .Alvast bedankt.

 10. Goedendag,
  Ik heb sinds circa 7 jaren een WGA uitkering en word binnenkort 62 jaar. Mijn (ex)werkgever (is een financiële organisatie) betaalt de uitkering. Ontvang het dus niet (meer) van het UWV.
  Mag mijn (ex) werkgever bepalen dat ik op mijn 62ste prepensioen krijg (zelf niet aangegeven) en daardoor de anticumulatiebepaling actief wordt waardoor ik uiteindelijk minder pensioen ontvang?
  Met vriendelijke groet
  Suus

  1. Beste Suus, deze vraag hebben wij van meerdere mensen gekregen. Via de website, maar ook via privé berichten.

   Mijn visie is dat wanneer je pensioen mag uitstellen, maar wanneer je een WGA-uitkering ontvangt mag je dat niet, dat er mogelijk sprake is van ongeoorloofd onderscheid op basis van handicap of chronische ziekte. Wil je hier meer over weten, stuur me even een privébericht met je gegevens, dan stuur ik je meer informatie hierover.

   1. Beste Jan
    Een zelfde soort dilemma heb ik ook alleen had ik een iva uitkering en op mijn pensioen wordt geanticumuleerd, ik ben ongeveer 1jaar na mijn ziekte van 104 weken met pensioen gegaan (66jaar) mijn prepensioen is dus uitbetaald voor die periode.
    Nu wordt ik dus gekort voor de rest van mijn leven.
    Stel dat ik ondanks alles de gemiddelde leeftijd haal zal het zo zijn dat ik €100000,00 word gekort.
    Dat is discriminatie volgens mij als ik niet ziek was geworden had ik doorgewerkt tot mijn aow datum.
    Mijn pensioenfonds zegt dat zieke mensen anders zijn en dat ze die anders mogen behandelen.
    Heb je hier een mening of advies over

    1. Kun jij toelichten waarom je voor de rest van je leven gekort wordt door een anti cumulatie bepaling? Ik snap de korting op je prepensioen. Maar als je IVA uitkering stopt, dan stopt toch ook de korting?

 11. Mijn man gaat met 66 en 4mnd met pensioen .ik ben 5 jaar jonger ,en heb een wia uitkering . Gaat mijn wia uitkering gewoon door tot mijn pensioen leeftijd .bvd

  1. Jouw WIA-uitkering loopt door tot uiterlijk jouw eigen AOW-leeftijd. Dat jouw partner met pensioen gaat heeft hier geen invloed op.

 12. Ik probeer het te doorgronden. Vanaf eind 2014 in de Wia (gedeeltelijk arbeidsongeschikt). Tot die tijd heb ik een stevig pensioen opgebouwd (bij het Abp) vanaf medio tachtiger jaren. Moet ik nu begrijpen dat ik zonder problemen gebruik mag maken dan dat pensioen (nu ik 63 ben en nog 4,5 jaar te gaan heb tot aan mijn pensioen? Met andere woorden, dat dit niet wordt verrekend met de Wia? Echter, vanaf eind 2014 heb ik ook pensioen opgebouwd (bij het Abp) en deels ook door het Abp zelf omdat ik een Wia had. Over dat deel van het pensioen, dat ik naar voren trek, wordt dan alleen verrekend met de Wia? Verder, geldt deze verrekening alleen bij de Wia/Wga of ook al er alleen sprake is van een Wia-vervolguitkering?

 13. Je mag je pensioen (deels) eerder opnemen en gebruiken bij het Abp. Echter, ik heb Wia/Wga. Het Abp-pensioen is van voor de het ingaan van deze Wia. Daarna is ook (een klein beetje) pensioen opgebouw bij een andere pensioenfonds (maar ka nog niet worden overgeheveld naar het Abp). Het eerder opnemen vindt alleen plaats bij het Abp en niet bij die andere. Betekent dit, dat er dan niets wordt verrekend met de Wia?

 14. Hallo Jan .ik heb een WIA uitkering. en ik word in 2021 65 jaar krijg ik dan tot mij 66jaar en 7maanden .gewoon de WIA uitkering nog tot AOW leeftijd.

  1. De WIA-uitkering kunnen verschillende uitkeringen zijn. Per uitkering is het antwoord anders. Maar in principe loopt de WIA-uitkering (de vervolguitkering) gewoon door tot de AOW-leeftijd

 15. Goedemorgen
  . Ik heb een WAO uitkering 80% tot 100%.
  Als mijn man onverhoopt zou komen te overlijden krijg ik van zijn werkgever een nabestaandenpensioen.
  Voordat ik zelf de pensioengerechtigde leeftijd heb een bedrag van ongeveer 1600 euro, daarna ongeveer 950 euro.
  Mijn AOW is ongeveer 800 euro. Is er dan ook nog een mogelijkheid van een Anw uitkering?
  Word bij zijn overlijden dan mijn WAO uitkering stop gezet ?
  Of blijft dat doorlopen tot ik zelf mijn pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt.?

 16. Jan, mijn vrouw heeft per aug 18 een wga uitkering voor 35%. ( 28 urig dienwtverband 10 uur wga 18 uur werk).
  Nu is ze door omstandigheden in aug 19 gestopt met werken (60 jaar) en heeft deel prepensioen opgemonen. Nu ishaar gezondheid verslechterd en herft het uwv haar in maart dit jaar herkeurd met terugwerkende kracht naar okt 19 een IVA 100% gezet.
  In het rapport wat we kregen hebben ze van het maatmanloon haar oude loon afgetrokken waardoor er dezelfde uitkering ontstaat. We hebben dit aangevochten omdat ze geen loon krijgt maar een (veel lager) pensioen maar verloren. Ze gooien met allerlei wetten en het pensioen mag als loon gekort worden.
  Kunnen wij verdere stappen ondernemen?

  1. Henk, dank voor je vraag. Deze wijkt net iets af van het onderwerp dat ik heb beschreven. Ik zal hier even induiken en kom er snel op terug.

 17. Ik bereik op 21-11-2020 de AOW-leeftijd. Daarnaast heb ik uit één van mijn dienstverbanden al sinds mijn 62,5e een pensioenuitkering. Daarnaast heb ik nog een gedeeltelijke WAO-uitkering. Er staat nog een deel van het eens gespaarde bedrag op mijn levenslooprekening.
  Wanneer wordt dit levensloopbedrag uitgekeerd, en hoe wordt dat dan belast? Als het een uitkering ineens is, is het dan mogelijk om dit grote jaarinkomen fiscaal te middelen over drie belastingjaren?

  1. De levensloopregeling wordt in jouw situatie uiterlijk op de AOW-leeftijd uitgekeerd en belast. Je schrijft dat je al een pensioenuitkering ontvangt, maar ik begrijp dat je nog niet volledig met pensioen bent. Want wanneer je eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaat, moet de levensloop uitkeren op de eerdere pensioendatum.

   Middeling is zeker een mogelijkheid wanneer de levensloopregeling tot uitkering komt. Zie https://bijnametpensioen.nl/middeling-en-pensioen/

 18. Hallo Jan,

  Mijn vader kan in 2021 zijn pensioen laten uitkeren, ontvangt nu een iva uitkering met aanvulling tot 100% ivm. langdurige hulp en verzorging.

  Indien wij besluiten dat zijn uitkering wordt uitgekeerd, hij is bijna 65, wordt hij dan gekort op zijn toeslag?

 19. Ik heb een WGA uitkering, 80 tot 100 procent . Mijn ex partner is overleden
  Nu krijg ik een nabestaande pensioen, wordt ik nu gekort op m8jn WGA uitkering?

 20. Hollo Jan iik Ben 80 tot 100 niet Meer Kan werken van af 2001 ik ben 63 geboren 09 04 1957 waneer kryg ik myn wao met 65 of met. 67 want
  myn uutkering is steeds anders ik woon in buitenland dank uw wel

 21. Hallo Jan,
  Ik ben per 19 maart j.l. volledig arbeidsongeschikt verklaard door het uwv (wia/wga)
  Ik heb meerdere pensioenen opgebouwd, nu is er een pensioenfonds ASR die uitbetaald bij 65 jaar.
  Dat is per 1 december 2020 het geval.
  Het bedrag wat ik maandelijks ga ontvangen is €75.-
  Gaat het uwv mij dit korten op de uitkering?
  Gr. Frits

  1. Frits, zoals jij het hierboven schrijft, lijkt het erop dat er niet gekort gaat worden. Alleen er zijn veel voorwaarden en details (wanneer is je pensioen opgebouwd, heb je ook een toeslag, etc.) die van invloed kunnen zijn. Maar waarom laat jij het pensioen uitbetalen en stel je het niet uit?

   1. Jan, dit pensioen is opgebouwd van 1978 tot 1991.
    Verders zijn er geen toeslagen die ik ontvang.
    En de vraag waarom ik die nu laat uitbetalen is omdat dit voor mij een mooie maandelijkse aanvulling is op een niet al te hoge wia uitkering.
    Als ik het laat staan tot ik met pensioen ga zal het niet veel meer zijn als € 75.-

   2. Beste Jan
    Ik krijg sinds 29 januari een wia uitkering. Ik ben voor 80-100 pct arbeidsongeschikt. Ook heb ik via mijn werkgever recht op een wia excedent uitkering wat aanvult tot 80 pct van mijn laatst verdiende inkomen. Nu krijg ik van mijn pensioen verzekeraar het verzoek om aan tegeven hoe en wanneer ik mij pensioen wil laten ingaan. In heb meedere mogelijkheden
    Als ik de standaard mogelijkheid neem krijg ik een pensioen vanaf mij 65ste jaar, dit wordt bij mijn 67 ste jaar verhoogd en uiteindelijk mijn totaal pensioen vanaf 68.
    Ik kan echter ook kiezen voor het laten ingaan van mijn volledig pensioen op 65.
    Dan krijg ik een verhoogd bedrag levenslang.
    Als ik deze keuze maak, heeft dit dan invloed op mijn wia en of mijn wia excedent uitkering?

    1. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WIA terecht kwam wordt niet gekort. Dus zoals jij het beschrijft ga ik er vanuit dat het niet gekort wordt.

 22. Hallo Jan,
  Ik ontvang sinds maart 2020 een WGA loongerelateerde uitkering van het UWV. Tot maart 2020 heb ik pensioen opgebouwd bij het PGGM. Ik ben nu 64 jaar en ontvang in augustus 2022 AOW. Mag ik tot augustus 2022 ook gebruik maken van mijn prepensioenrecht? Wordt mijn WGA uitkering gekort op mijn prepensioen? Of wordt mijn eventuele prepensioen gekort? Graag jouw reactie.
  M.vr.gr. Jan C.

  1. Prepensioen mag je, in tegenstelling tot pensioen, alleen uitstellen wanneer je werkt. Dus wanneer je een WGA-uitkering ontvangt, kun je het pensioen zelfs niet uitstellen. (Pre)pensioen wordt niet gekort op de WGA-uitkering. Sommige pensioenfondsen kennen wel een samenloopbepaling en het zou dus kunnen dat er bij de prepensioenuitkering wel rekening wordt gehouden met de WGA-uitkering. Ik adviseer je om dat na te vragen bij het pensioenfonds.

 23. Geachte Jan,

  Ik heb een Iva uitkering en ben 100% arbeidsongeschikt.
  Ik ontvang van uit België vanaf 1 mei mijn rustpensioen werknemer van +- 718 euro en daarnaast mijn Belgisch rustpensioen zelfstandigen dit bedraagt 172 euro per maand. ( ik ben in België 6 jaar zelfstandig geweest)
  Ik heb deze bedragen netjes aan het uvw doorgegeven nu blijkt dat mijn zelfstandigen pensioen gekort word op de wia uitkering .
  Is dit terecht ? Ik ging er van uit dat alle pensioenen verworven voor de wia aangevangen is niet gekort mogen worden.
  Met vriendelijke groeten Jef Michielsen Helmond.

  1. Dat komt me vreemd over. Ik kan niet zo goed zien waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen die twee pensioenen. Voor zover ik weet is dat ook niet zo opgenomen in de wet.

 24. Goedemiddag Jan,

  Ik ben 66 jarige Belg met 30 jaar beroepsverleden in Belgie en 13jaar in Nederland.Vanaf september zou ik recht hebben (4 Maanden) op een IVA-uitkering.
  UWV wil echter deze IVA verminderen omdat ik Belgisch pensioen geniet (vanaf 65j).
  Kan dit?
  Belgie kort het pensioen niet omwille van buitenlandse uitkeringen, maar Nederland kort uitkeringen omwille van buitenlands pensioen. Hartelijke groet , Willy

  1. Ik heb de wet er nog eens op nagelezen en ik kan niet zien dat NL onderscheid maakt in buitenlands pensioen. Ik ben dus benieuwd waar de korting op wordt gebaseerd?

 25. Beste Jan, ik ben als zelfstandige in 2010 arbeidsongeschikt geworden. Gelukkig had ik een beroepsverzekering bij de Amersfoortse die mij 75% uitkeren. Nu loopt dit tot mijn 65e jaar. Pas bij 67 krijg ik AOW. Helaas heb ik niet de financiële middelen gehad om iets te doen met bij verzekeren. Kan je eventueel terecht bij bijstand of zo.

  1. Wanneer je tussen 65 jaar en 67 jaar geen inkomen hebt, dan kun je inderdaad een beroep doen op voorzieningen vanuit de overheid. Uiteraard wanneer je voldoet aan de voorwaarden.

 26. Beste Jan, ik ontvang momenteel een WGA uitkering i.v.m. 80-100% arbeidsongeschiktheid. Ik ben 60 jaar. Kan ik als aanvulling op mijn WGA uitkering een stukje pensioen naar voren halen zonder consequenties voor de hoogte van mijn WGA uitkering? Of ziet het UWV dit als inkomen en wordt mijn WGA uitkering gekort? Mijn pensioen is ondergebracht bij Zorg en Welzijn.
  Alvast bedankt voor het antwoord.
  Met hartelijke groet,
  Yolande

  1. Yolande, als het pensioen niet is opgebouwd tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, dan wordt het pensioen niet gekort. Ook als je zelf besluit het te vervroegen. De vraag is alleen of je het pensioen mag vervroegen naar 60 jaar. Dat hangt af van de spelregels van PFZW.

 27. Beste Jan,
  Ik had een IOW uitkering. Omdat ik vanaf mijn 65 jaar een vervroegd bedrijfspensioen heb ontvangen, moet ik helaas de IOW uitkering van 2018 en 2019 terugbetalen.
  İs dit terecht? IOW is toch geen toeslag?
  Alvast mijn dank voor uw antwoord!

  1. Een IOW-uitkering is geen toeslag, dat klopt. Maar een IOW-uitkering is een andere uitkering als een WAO of een WIA-uitkering. Voor iedere wet gelden andere bepalingen ten aanzien van inkomen en kortingen. Bij een IOW-uitkering wordt pensioen helaas wel gekort.

 28. Goedendag,

  Ben een man van 62 en voor 50% afgekeurd en ontvang Wia plus toeslag.
  ( bijstandsniveau ) Gezien werk voor mij te belastend word wil ik volgend jaar 63 met vervroegd pensioen. Na tel contact met mijn pensioen beheerder is dat geen probleem. Dit pensioen heb ik opgebouwd vanaf de jaren ‘80 en voor ik in de Wia terecht kwam. Nu mijn vraag…als ik volgend jaar ( 63 ) besluit met vervroegd pensioen te gaan loopt dan mijn Wia gewoon door tot mijn AOW leeftijd? En ( als ik het goed heb gelezen en begrepen ) niet word gekort gezien deze is opgebouwd voor mijn Wia uitkering.

 29. ik ben nu 62 jaar ik werk en heb een wia uitkering al meer dan 5 jaar als ik 65 wordt krijg ik van mijn pensioenverzekering( deze verzekering is afbetaald door mijn werkgever toen ik 2 jaar ziek was en wia uitkering kreeg en ander werk vond ) een vast bedrag per maand , als ik nu blijf doorwerken en de pensioenverzekering laat uitbetalen word dan mijn wia uitkering dan stopgezet ik mag max 2400 per maand verdienen naast mijn wia uitkering .

  1. Henny, ABP pensioen is een normaal pensioen en daarvoor geldt hetzelfde als ik in dit artikel heb beschreven. Let op de eventuele uitzonderingen zoals de periode waarin jij het pensioen hebt opgebouwd en de eventuele toeslagen die je ontvangt.

 30. Beste Jan,

  Ik zit sinds medio feb 2020 in de ziektewet via het UWV (en dus niet in de WIA).
  Per 1 juli 2020 (ben in juli 62 geworden) heb ik voor het eerst pensioen ontvangen van 2 uitkeerders (A en B voor het gemak). Dit betreft in beide gevallen een pensioen opgebouwd uit eerder dienstverband eindigend A in 2006 en B in 2000.
  Per 1e van de maand aug heb ik aan het UWV inkomsten over juli opgegeven. In deze opgave waren door het UWV de door mij ontvangen pensioeninkomsten A&B al automatisch opgenomen en door mij bevestigd.
  Vervolgens heeft het UWV mijn ziekte-uitkering gekort met de pensioeninkomsten van A en (nog) niet van B.
  Vraag:
  1) Is het naar jouw mening terecht/onterecht dat het UWV pensioeninkomsten kort op de ziekte-uitkering?
  2) Wat is hiervoor het wetmatige kader?
  3) Maakt het nog een verschil tussen de mogelijkheid van korten als het een WW-uitkering of een Ziektewet-uitkering betreft? De laatste valt toch onder arbeidsongeschiktheid?

  Hoor graag nader van je.

  1. Wanneer je een WAO- of WIA-uitkering hebt, dan gelden er andere regels dan wanneer je een Ziektewetuitkering hebt. Bij een WAO- of WIA-uitkering wordt over het algemeen het pensioen niet gekort. Bij een ziektewetuitkering wel. In het Algemeen Inkomensbesluit Socialezekerheidswetten staat per wet en situatie beschreven hoe met het inkomen wordt omgegaan. Het is overigens geen eenvoudige wet om te lezen. Bij een WW-uitkering gelden ook weer andere kortingsregels dan bij WAO- of WIA. WW kent ook weer strengere samenloopregels met pensioen.

   Je schrijft dat je pensioen per 1 juli is ingegaan. Het was in jouw situatie misschien beter geweest om het pensioen (voor zover dat kan) uit te stellen. Of uitstel mogelijk was geweest hangt weer af van de vraag of er sprake is van een pensioen of een prepensioenuitkering. Achteraf alsnog uitstellen werken uitvoerders eigenlijk nooit aan mee. Maar je kunt het altijd nog een keer proberen. Nee heb je en ja kun je krijgen.

 31. Hallo Jan,

  Je noemt in bovenstaand antwoord met name de WAO. Geld dezelfde uitleg ook voor de WIA? Dus pensioen ontvangen NAAST de WIA zonder dat deze WIA gekort wordt? En zo ja. Waar vind ik dat in een wet of op de site van het UWV?

 32. Hallo Jan,

  Je noemt in bovenstaand antwoord met name de WAO. Geldt dezelfde uitleg ook voor de WIA? Dus pensioen ontvangen NAAST de WIA zonder dat deze WIA (WGA) gekort wordt? En zo ja. Waar vind ik dat in een wet of op de site van het UWV?

 33. Hallo Jan ik ben sinds 1995 in de WAO 80/100% ben gaan werken vanaf 1998 bij een WSW bedrijf eerst volledig daarna halve dagen ik ben 64 jaar wil nu met het werk stoppen kan het niet meer aan en volledig in de WAO gaan krijg als aanvulling ook al die jaren een invalide pensioen BPF nu wil ik mijn opgebouwde
  pensioen van het WSW bedrijf naar voren halen heeft dit nog nadelen voor mijn uitkering van de WAO in afwachting van U reactie MVG Wolsink

  1. Voor zover ik jouw situatie kan beoordelen is hier sprake van pensioen dat je opbouwt tijdens je WAO-uitkering. Wanneer je dat pensioen laat ingaan, dan zal je uitkering waarschijnlijk worden gekort.

   1. hallo jan voor dat ik in de WAO ben gekomen heb ik ook nog in de bouw B P Fonds gewerkt en daar pensioen opgebouwd dit pensioen loopt gewoon door en bouwt nog steeds op als ik nu volledig in de WAO ga en dit pensioen naar voren haal word dit dan ook in mindering gebracht of is dit wel vrijgesteld alvast dank

    1. Als je dit pensioen naar voren haalt, dan wordt het (voor zover ik dat op basis van de informatie die jij hebt verstrekt) niet gekort. Maar de vraag is of het slim is om te doen. De opbouw loopt door schrijf jij. Als je dat pensioen naar voren haalt, dan vermoed ik dat de opbouw stopt. En dus lever je een jaar pensioenopbouw in. Dat kan een fors bedrag zijn.

  1. John, hoeveel belasting je betaalt, hangt af van jouw totale financiële situatie. Ik kan je dus niet vertellen hoeveel belasting jij moet betalen over jouw pensioen. Je kunt het wel bij de pensioenuitvoerder navragen hoeveel zij netto gaan uitkeren als het ingaat.

 34. Vraag, ik zit al 25 jaar in wao, en dat krijg ik toch tot mijn aow begint? Toch niet tot 65 jaar? Pensioen zou ik pas in 2022 krijgen, ik ben nu 64 jaar. Maar nu bericht over dat de pensioenuitkering vanaf 2021 is. Wao en pensioen vanaf 65 en vanaf 66 aow en pensioen?

  1. Hallo Jan,
   Op de vorige post wil ik nog zeggen dat het hele vroegpensioen opgebouwd is voor ik in deze uitkeringssituatie terecht kwam met WAO en Toeslag en dus niet opgebouwd in de WAO+ tijd.
   Dit vermeld ik nog even omdat ze in dat geval wel mogen korten maar in mijn geval nergens terug te vinden is waarom ze mijn vroegpensioen mogen afpakken? Ook de toeslagenwet is onduidelijk
   daarin staat niet te lezen dat het om inkomen gaat nu en al zeker niet opgebouwd in de WAO-tijd.
   UWV stelt dat zulke items vrijgesteld op hun website maar toch pakken ze me met wazige zelfopgestelde regels. Immers zegt de wet niet dat ik verplicht ben dat geld af te dragen.

   Wat is hierop jouw mening.
   groeten Rinie

   1. Hoi Rinie, er is in de wet een duidelijk verschil gemaakt tussen de WAO-uitkering en de toeslag. Bij een toeslag zijn de kortingsregels veel strenger. Ik ben bang dat je hier weinig aan kunt doen.

 35. Hallo Jan,
  Ik ben 61 zit sinds 2006 in gedeeldtelijke WAO(35-45%) +toeslag (tot sociaal minimum)
  Nu ontvang ik per 1 juni vroegpensioen wat het UWV blijkbaar prepensioen noemt?
  Het is nu opeens zo dat ik het gehele pensioenbedrag gekort word op deze toeslag.
  Ik ontvang nu WAO – pensioenbedrag en dat bedrag uiteindelijk van het pensioenfonds zodat ik er niet op achteruit zou gaan. Maar zie wel niks meer van mijn destijds afgesloten vroegpensioen terug zo.
  Ik vind het een vorm van oplichting want de overheid en ook UWV wisten bij het afsluiten van dit vroegpensioen al wat de gevolgen zouden zijn als iemand in zulk een situatie als mij zou komen en hebben daarover niet geinformeerd. Wat mij steekt is dat iemand met 100% WAO wel het hele pensioenbedrag mag behouden? Deze toeslag betekent geen extra geld maar in weze minder geld
  al omdat ik sociaal minimum krijg en niet 100% dus ik ben er al ca 15-20% op achteruit gezet destijds.

  Wat kan ik nog doen heb nog 1 week voor een bezwaarschrift over nu?

  Groeten Rinie…..

 36. Een vraag
  Ik ben 63 jaar ik heb 44 jaar ge werkt
  Nu zit ik in de WW kan ik me pensioen uitstellen om dat ze bij 65 jaar uitkeren en
  Om dat ze dat van me ww aftrekken
  De kans dat ik nu nog werkt vindt is klein
  Bedankt

  1. Ja, dat kan. Als je een WW-uitkering krijgt, en je pensioen gaat in, dan wordt je WW-uitkering gekort. Door uitstel van het pensioen voorkom je dat.

 37. Goede middag Jan,

  ik heb een vraag voor mijn broer hij ontvang een IOAW uitkering, en heeft ook een Pre Pensioen, het bruto bedrag dat hij ontvangt wordt nu van zijn netto uitkering afgehouden, hij houd dus nu 50 euro minder over dan voorheen, kan dat kloppen? vr gr Anja Huel

  1. Hoi Anja, wanneer je van verschillende instanties uitkeringen krijgt, dan houdt één instantie rekening met de heffingskortingen. Dat betekent dat de andere instanties misschien wel ’teveel’ belasting inhouden. Dat trekt uiteindelijk wel weer recht als je aangifte inkomstenbelasting doet. Maar het kan dus zijn dat je nu netto ’te weinig’ krijgt van het prepensioen. Maar doordat het bedrag wordt gekort op een uitkering die wel rekening houdt met alle kortingen, kan dat extra nadelig lijken.

 38. Hallo Jan. Ik heb een Wao utkering en geen pensioen opgebouwd. Nu zegt mijn wao adviseur dat mijn toenmalige werkgever maar tot mijn 65 jarige leeftijd betaald. Dus dan heb ik 2 jaar tot aan de AOW geen uitkering. Mag dit zomaar?

  1. Helaas mag dat. Er is een uitkering afgesproken tot 65 jaar. Die sloot keurig aan op de AOW. Maar door het opschuiven van de AOW-leeftijd ontstaat nu een gat. Daar is weinig tegen te doen helaas.

 39. Beste Jan,

  Ik ben sinds 2012 afgekeurd (WIA) door het UWV. Ik heb altijd bij hetzelfde Bedrijf gewerkt (Post.NL).
  Daarvoor deed ik nog mee aan een aantal jaren met het Pre-Pensioen toen deze plotseling werd gestopt . Door de afkeuring bouw ik geen pensioen meer op. Komt het pre-pensioen vrij (zonder daar weer belasting over te betalen,of zit pre-pensioen al in mijn normale pensioen) tijdens mijn pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar? Kun jij mij aangeven wat voor mij zo gunstig mogelijk is. Ik wil straks mijn geld niet wegbrengen naar de Fiscus. Over het pensioen zitten Post.NL zelf om de haverklap te kibbelen. Met vriendelijke groet, Hans

  1. Ik kan niet beoordelen of jouw prepensioen nog apart zal worden uitgekeerd of al is omgezet in je pensioen vanaf 67 jaar. Beide opties zijn namelijk mogelijk en beide gebeuren ook in de praktijk. Om te beoordelen wat voor jou gunstig is heb ik inzicht nodig in je totale situatie. Dat wil ik uiteraard graag voor je in kaart brengen en een advies voor je uitbrengen. Wanneer je dat wilt, stuur dan even een bericht via het contactformulier.

 40. Hallo Jan
  Ik heb wao en in 2022 krijg aow.
  Maar pas na 66 en 7 maand gaat dat pas in.
  Krijg ik de wao tot en met die 7 maand. Want ik begrijp de antwoorden steeds niet. Of moet ik 7 maand overbruggen.
  En ik krijg van tno een klein pensioen moet ik die uitstellen?
  En mijn gouden handdruk komt helemaal vrij, moet ik die ook laten staan, die staat nu vast op banksparen bij aegon.
  Ik wordt hiet zo onzeker van.
  Vast bedankt voor uw reactie.

  1. Ik begrijp je onzekerheid heel goed. Want het is complex. Je hebt te maken met AOW, WAO, pensioen en een gouden handdruk. Ik kan je nu alleen in algemene bewoordingen wat informatie geven over jouw situatie, maar dat zal je onzekerheid niet wegnemen. Ik raad je aan contact op te nemen met een adviseur. Die kan jouw exacte situatie in beeld brengen en je een gedegen advies geven. Uiteraard kan ik je ook helpen. Wanneer je dat wilt, stuur dan even een berichtje via het contactformulier.

 41. Beste,

  Een vraag die me nog steeds niet duidelijk is. Huidige situatie is een Wao uitkering (80-100% arbeidsongeschikt) en nu wil ik mijn pensioen in laten gaan op mijn 57-ste. Dat mag volgens de voorwaarden van mijn pensioenfonds. Maar ik ben er niet mee gebaat als er gekort zou worden op mijn Wao uitkering.

  Echter op de site van UWV staat dat er niet gekort wordt ( en je het niet door hoeft te geven) als het een pensioen betreft wat voortkomt uit werk voor de Wao uitkering.

  Dat is het geval, maar ik zie in uw antwoorden steeds iets terugkomen over pensioenopbouw tijdens de periode Wao uitkering.
  Mijn pensioenopbouw is gewoon volledig doorgegaan tijdens mijn arbeidsongeschiktheidsperiode.

  Wordt er nu wel gekort of niet als ik eerder mijn pensioen in laat gaan?

  Alvast dank voor uw antwoord

  1. Pensioen dat je hebt opgebouwd voor de WAO periode wordt niet gekort. Wanneer je nog werkt tijdens je WAO situatie en over dat werk pensioen opbouwt, dan geldt de korting wel.

   1. Het op te bouwen pensioen loopt nu nog steeds vanwege premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid door via de vroegere werkgever.

    Dus het is géén pensioen uit arbeid tijdens de Wao periode, maar wél een verdere opbouw tijdens de arbeidsongeschiktheidsperiode.
    Wordt er dan over dat (aangegegroeide) deel wel gekort? Wie berekent dat dan, aangezien die jaarlijkse pensioenoverzichten niet allemaal meer aanwezig zijn.

 42. ik ben 64j ik kan een WIA uitkering krijgen 01-04-2021 en 18-08-2021 word ik 65j en kan al mijnpensioen krijgen .
  Kunnen deze uitkeringen samen zonder dat er gekort word.
  WIA uitkering zou misschien 50 % zijn.
  Hoe wordt die WIA uitkering berekend.
  Alvast bedankt.
  Bert

  1. Bert, de hoofdregel is dat pensioen niet gekort wordt. Maar let op, er zijn uitzonderingen mogelijk zoals ik ook heb geschreven en in meerdere antwoorden heb aangegeven.

  1. John, eerder met pensioen gaan is mogelijk. Of dat gunstig is, kan ik niet beoordelen. Daarvoor heb ik jouw hele financiële situatie nodig. Uiteraard kan ik dat verder voor je uitwerken. Laat maar weten of je daar interesse in hebt.

 43. Goede avond….. ik heb op 27 augustus AOW gekregen….tot die tijd had ik n iow uitkering…..op 1 augustus is mijn pensioen uit gaan keren….nu zegt het uwv dat ik mijn iow van 1 augustus tot en met 26 augustus terug moet betalen omdat ik toen dus pensioen kreeg…..dit vindt ik erg vreemd….gr antwoord……alvast mijn dank

  1. Pensioen gaat vaak in op de eerste van de maand en AOW op de dag dat je een bepaalde leeftijd bereikt. Dat kan inderdaad ervoor zorgen dat je tijdelijk meer inkomen hebt en dus mogelijk toeslagen moet terugbetalen.

 44. Vraag over mijn pensioen.
  Wat is mijn pensioengevend loon?
  Werkte als internationaal chauffeur en maakte iedere dag 6 overuren, strutureel, is ook vastgesteld dat dat de normale uren waren voor mij en de branche.
  Ben in 1993 de wao gekomen voor 80-100%.
  Het wao (sv) dagloon word door het uwv berekend na aftrek van pensioen en vut premie, moet volgens mij zonder aftrek zijn?
  Het uwv betaald en neemt maar drie overuren per dag uit in mijn wao uitkering, terwijl ik wel altijd premie voor de meerdere overuren heb betaald en ook pensioen en Vut premie over betaald heb?
  De overuren waren strutureel, door GAK (uwv) in referte periode van een voorgaand jaar vastgesteld, hoeveel uren zitten er nu nij mij pensioengevend loon, of welk recht heb ik, 0 over uren, of de drie overuren die het uwv heeft meegenomen, of mijn werkelijke aantal overuren?
  CAO volgens beroepsgoederenvervoer?
  m.v.g.

  1. Wat pensioengevend loon is verschilt per pensioenregeling. In het pensioenreglement staat precies beschreven wat wel en wat niet meetelt. En dat loon kan ook weer verschillen per verzekering. Dus voor je pensioen kan het anders zijn als voor je arbeidsongeschiktheidsuitkering. Hier is dus geen algemeen antwoord op te geven.

 45. Hallo Jan,
  Ik ben per 01-01-2021 met vroegpensioen.Per 01-01-2021 is mijn vervolg WIA uitkering 28% van het wettelijk minimumloon.
  Omdat ik meer dan 5 jaar eerder met pensioen ga zegt de belastingdienst dat ik niet mag werken.
  Het UWV zegt op haar beurt dat zij verplicht zijn mij nog steeds aan het werk te helpen.
  Aangezien ik niet aan deze verplichting kan voldoen omdat de belastingdienst mij dat verbiedt
  stopt per 01-01-2021 mijn vervolguitkering van de WIA.
  Klopt dit?

  1. Bij een WIA-uitkering van 28% hoort een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35-45%. Dat betekent dat je voor 55-65% arbeidsgeschikt bent. Je had je pensioen dus voor dat gedeelte in mogen laten gaan, en voor de overige 35-45% ben je beschikbaar voor arbeid. Ik veronderstel dat jij je pensioen volledig hebt laten ingaan. En dan krijg je inderdaad deze ongelukkige samenloop. Heel vervelend, zeker nu per 1 januari 2022 deze regeling wordt versoepeld. Vanaf volgend jaar mag je 10 jaar eerder je pensioen laten ingaan. Ik adviseer je de situatie bij de Belastingdienst voor te leggen en met een beroep op de komende wetgeving te vragen of je toch (weer) beschikbaar mag zijn voor arbeid, zodat je wel recht houdt op je uitkering. Betrek het UWV ook bij dit verzoek.

 46. Beste Jan,

  Ik heb een brief van ASR gekregen en daarin staat dat mijn pensioen nooit meer verhoogd wordt.
  Ook als ze in de toekomst met mijn geld weer winst maken. Mag dat?

  Groeten, Henk

  1. Henk, dat is onderdeel van de afspraken die jouw werkgever met a.s.r. heeft gemaakt. Wat in het verleden vaak werd afgesproken was dat er bij winst aan de werknemers een verhoging zou worden betaald. Bij een verlies nam de verzekeraar dat voor haar rekening. Alleen verliezen zouden wel verrekend worden met toekomstige winsten. Door de lage rente zijn de verliezen voor veel contracten inmiddels zo hoog, dat er voor de komende 10-tallen jaren geen winst meer te verwachten is. En om te voorkomen dat daar nog wel jaarlijks veel werk = veel kosten aan wordt gemaakt, kan de verzekeraar stoppen met de winstdeling.

 47. Ik heb sinds 1994 een wao uitkering 65-80.
  Nu heb ik begrepen dat ik tot 67 jaar mijn WAO uitkering behoud.
  Ik ben in 2000 voor 12 uur in een andere sector gaan werken. Het salaris is niet zoveel dat ik gekort word op mijn WAO uitkering.
  Nu wil ik graag met vervroegd pensioen bij deze laatste werkgever, op het moment dat ik 62 word.
  Het pensioen wat ik zal krijgen is minder dan dat ik nu aan salaris ontvang.
  Nu is mijn vraag, wordt mijn pensioen alsnog gekort op mijn WAO uitkering?

 48. Ik heb sinds 2007 een WAO (35-45% ) uitkering +aanvullende uitkering tot het minimum. Maar daarbij heb ik een arbeidsongeschiktheidspensioen (WAO-gat). Deze uitkering van WAO-gat wordt al ruim 13 jaar van de uitkering afgetrokken. Meermalen heb ik het UWV gemeld dat dit niet juist is want dit is een verzekering door de ex werkgever betaald. Is dit correct of het UWV gelijk? Want deze uitkering is toch bedoeld om nog wat pensioen op te bouwen,of moest dit door Nationale Nederlanden rechtstreeks op b.v een Banksparen rekening worden gezet.

  En waarom heb ik geen premievrije pensioenopbouw van Nationale Nederlanden/ Friesland Campina

 49. Dag Jan,

  Sinds 2003 ben ik 65%-80% arbeidsongeschikt en ontvang ik op basis hiervan een WAO-uitkering. Daarnaast werk ik 15 uur/week bij dezelfde werkgever en ontvang hiervoor uiteraard loon. Mijn inkomen wordt verder aangevuld door het ABP met een Invaliditeitspensioen en Herplaatsingstoelage.

  Ik ben nu bijna 60 jaar en wil stoppen met werken.

  Mijn vragen:
  1. Als ik zelf ontslag neem blijf ik dan de WAO-uitkering ontvangen?
  2. Ik overweeg dan vanaf mijn 60ste (gedeeltelijk) ouderdomspensioen aan te vragen bij ABP. Klopt het dat ik alleen ouderdomspensioen op basis van de jaren voor mijn ziekte moet aanvragen, omdat ik anders een korting op de WAO krijg?

  1. Het is was lastig om op basis van jouw informatie hierop te reageren. In principe kun je gewoon stoppen met werken en je pensioen laten ingaan. Maar jij hebt een invaliditeitspensioen, een herplaatsingstoelage en waarschijnlijk ook nog voortgezette pensioenopbouw. Hoe een en ander precies uitpakt kun je het beste even met ABP doorspreken. Want als je de aanvullingen kwijtraakt, kan het wel eens een ‘dure grap’ worden.

 50. Mijn echtgenote wordt in april 62 en is al 20 jaar volledig arbeidsongeschikt met 100% WAO. Haar pensioenopbouw loopt premievrij nog wel altijd door. In haar oude Achmea regeling staat nog dat ze gewoon op 65 jaar met pensioen gaat. Heeft dat pensioen invloed op haar WAO? Dan kan ze pensioendatum beter uitstellen tot 67. Als dat niet nodig is krijgt ze dus vanaf 65 zowel 100% WAO als pensioen? De WAO gaat dan op plm 67 over in WAO ..

  1. Paul, de pensioenuitkering wordt niet gekort op de WAO uitkering. Of ze beter kan uitstellen tot 67 kan ik niet beantwoorden. Er zijn veel omstandigheden die van invloed zijn. Dus dat kan alleen na een volledig (betaald) advies.

 51. Hallo Jan,
  Mijn echtgenoot is 64 jaar, met 66 jaar en 10 maanden zal hij AOW ontvangen.
  Op dit moment werkt hij 26 uur met een aanvulling vanuit de WIA. Doordat hij onder de doelgroep valt is dat voor zijn werkgever interessant. Nu is pas vastgesteld dat hij een nek hernia heeft, de vraag is nu bij een ziekmelding, herleeft zijn oude WIA uitkering of wordt dit een nieuwe ziektewet melding. De vraag van ons is nu, kun je met een ziektewet uitkering ook het pensioen naar voren halen.

  1. Je kunt je pensioen naar voren halen wanneer jij dat wilt. Zolang je binnen de periode van 5 jaar voor de pensioendatum zit (dat wordt vanaf volgend jaar 10 jaar) zijn er geen beperkingen of voorwaarden.

 52. Ben een man van 63 en voor 35% tot 80% afgekeurd en ontvang Wia plus toeslag.
  Gezien werk voor mij te belastend word wil ik met 65 jaar met vervroegd pensioen.
  Voor mijn gedeeltelijke afkeuring kon ik nog schuiven met de ingangsdatum van mijn flexpensioen op de site van mijn pensioenfonds. De schuifoptie is uitgeschakeld en er staat nu bij dat mijn pensioen niet eerder ingaat dan op mijn AOW leeftijd als ik 67 jaar ben ivm met arbeidsongeschiktheid.
  Dit pensioen heb ik opgebouwd vanaf de jaren ‘80 en voor ik in de Wia terecht kwam. Nu mijn vraag…kan ik eerder stoppen met 65 jaar en loopt dan mijn Wia gewoon door tot mijn AOW leeftijd?

  1. Wanneer je een WIA uitkering ontvangt, dan je waarschijnlijk ook premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Dat wil zeggen dat je pensioenopbouw voor het gedeelte dat je arbeidsongeschikt bent doorloopt, zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. Deze opbouw loopt door tot je pensioendatum of eerdere AOW-datum (en zolang je een WIA uitkering krijgt). Om die reden is het dan ook vaak niet mogelijk om dat pensioen te vervroegen. Zou je het pensioen wel vervroegen, dan mis je ook de laatste jaren ‘gratis’ pensioenopbouw. Ik vraag me dan ook af of het in jouw situatie slim is om je pensioen te willen vervroegen.

 53. Hallo Jan,
  Ik ben al heel lang afgekeurd maar mijn toenmalige werkgever was zo aardig om mijn pensioen gewoon te laten opbouwen. Ik heb lange tijd 8 uur per week gewerkt maar dat kan nu ook niet meer. Is er een mogelijkheid dat ik een deelpensioen voor die 8 uur die ik nu mis in laat gaan en wat doet dat met mijn WAO?
  Vriendelijke groet,

  1. Het is mogelijk om met deeltijd pensioen te gaan. Alleen moet je inderdaad opletten of er geen korting plaatsvindt op je WAO-uitkering. Ik kan alleen niet goed opmaken uit de beschrijving van jouw situatie of jouw pensioen dan wel of niet gekort gaat worden. Ik adviseer je even contact op te nemen met UWV

   1. Dankjewel voor je reactie. Ik heb het UWV gemaild en zij zeggen dat het geen gevolgen heeft voor mijn WAO uitkering.
    Vr.groet,

 54. Sinds 2001 ben ik voor 80% afgekeurd en werk nog 8 uur per week.
  In 2009 moest ik overstappen naar een andere werkgever, dus ander pensioen, maar mijn werkplek bleef dezelfde. Nu overweeg ik om in 2022 te stoppen, het jaar waarin ik 65 jaar word.
  Mijn pensioen is minder dan de WAO die ik ontvang. Ga ik pensioen inleveren?
  Deze vraag ook gesteld aan het UWV maar zij komen met een algemeen verhaal waar ik niets mee kan.

  1. Hermien, dat hangt af van welk pensioen er gaat uitkeren. In beginsel geldt er geen korting van je pensioen op je WAO uitkering. Maar pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens je WAO weer wel.

 55. Hallo Jan, ik heb een vraagje.

  Ik heb een WIA uitkering en ben 41 procent afgekeurd. In September kom ik in de Bijstand.
  Nu ben ik 60 jaar en wil mijn Pensioen naar voren halen. Blijft nu die WIA uitkering tot mijn AOW?
  Ik kan dat niet goed ergens vinden.
  Alvast bedankt voor het antwoord.

  1. Hans, ik begrijp je vraag niet goed. Jij schrijft dat je een WIA uitkering krijgt, maar in de bijstand terecht gaat komen. Dan stopt je WIA uitkering toch? Of wordt je uitkering verlaagd en krijg jij een aanvulling tot bijstand? In het laatste geval loopt je WIA uitkering door tot je AOW-leeftijd

 56. Ik krijg zelf een Wia uitkering ben volledig afgekeurd. Kan ik naast mijn Wia uitkering een pensioenfonds krijgen?

 57. Beste Jan,ik ben voor 72% afgekeurd en ik krijg een loongerelateerde uitkering nu kan ik mijn vroeg pensioen inlaten gaan op maart 2022 dan is ook lgu afgelopen ik las in de vorige antwoorden dat dat vanaf januari 2022 kan omdat ik dan pas 60 jaar ben,en je 10 jaar van te voren vervroegd met pensioen kan gaan met die aangepaste wet.Mijn vraag is als ik met vervroegd pensioen ga en een vervolg uitkering ga krijgen wordt dat niet sterk belast door de belastingen ivm een dubbel inkomen ?alvast bedankt.

  1. Hans, of het zwaarder belast wordt hangt af van de hoogte van beide uitkeringen tezamen. Je mag overigen je pensioen gewoon in laten gaan wanneer je wilt. Er is geen minimum leeftijd op dit moment. Je moet alleen een goed overzicht maken van je totale uitkering en pensioen, want naar voren halen van je pensioen betekent levenslang een lager pensioen. Dus nu levert dat extra inkomen op, maar vanaf de AOW-leeftijd krijg je levenslang minder pensioen. Dus maak voor jezelf een goede planning.

 58. hallo Jan,

  ik ben 59 jaar oud en wil ivm mijn ziekte (chronische lymfatische leukemie) minder gaan werken. momenteel werk ik 32 uur per week en zou nog wel 18 uur per week willen/kunnen werken.
  ik zou mijn pensioen naar voren kunnen halen (deels) of ik zou kunnen inzetten op een WIA of een andere arbeidsongeschiktheids uitkering.
  wat is voor mij de beste manier?

  vr gr Eric.

  1. Eric, wanneer jij arbeidsongeschikt bent en daardoor niet meer in staat om te werken, heb je mogelijk recht op een WIA-uitkering en eventueel gesloten aanvullende verzekeringen. Omdat jij 59 jaar bent is dat naar mijn mening (zonder dat ik verder jouw persoonlijke en financiële situatie ken) het meest logisch om die optie als eerste te onderzoeken. Wanneer je recht hebt op een uitkering in verband met jouw ziekte, dan lijkt het mij niet logisch om die uitkering te weigeren of te verlagen door je eigen gespaarde pensioen in te zetten. En wanneer je jouw pensioen zou aanspreken, stopt ook de opbouw voor een groot deel. Wanneer je een WIA-uitkering krijgt, zal vaak de pensioenopbouw voor dat deel worden voortgezet.

 59. Beste Jan,

  Ik ben in 2009 afgekeurd, vervolgens ben ik in 2010 met WGA uitkering van werkgever veranderd, maar mijn pensioenopbouw is i.v.m. toenmalige CAO / Pensioenreglement voor 50% premievrij doorgegaan. Wordt deze opbouw gezien als opbouw tijdens je WGA periode en gekort of blijft deze buitenschot?

 60. Beste Jan,

  Zie onderstaaande. Ik wil met vroegpensioenregeling heb een Lau uitkering en overal lees ik dat het pensioen buiten beschouwing wordt gehouden als dit uit een eerder dienstverband komt!!
  Nu blijkt het dat ik gekort ga worden sterker nog ik krijg een ander soort uitkering.
  Kan jij mij aangeven wat ik over het hoofd zie of wat het uwv verkeerd aangeeft.

  B

  Volgens afspraak heb ik uw specifieke situatie bij onze stafmedewerker voorgelegd.

  Op 15 september 2021 heeft u een uitkeringsverklaring ontvangen. Hierin staat het volgende beschreven:

  Naast uw WGA-uitkering heeft u inkomsten. Met ingang van 1 januari 2022 gaat u met vroegpensioen.
  Wij blijven het loon dat u verdiende voor aanvang van het vroegpensioen korten op uw uitkering. Bij de
  berekening van de WGA-uitkering houden wij hier rekening mee.

  Echter omdat het vroegpensioen niet voortvloeit uit het dienstverband waar wij momenteel rekening mee houden bij de uitbetaling van uw WIA-uitkering wordt uw situatie vanaf 1 januari 2022 anders. Een vroegpensioen uit vroegere dienstbetrekking wordt niet gelijkgesteld met inkomen. Uitgangspunt bij gelijkstelling pensioeninkomen is wel dat er een relatie is tussen het werk dat verricht werd voorafgaand aan de ingangsdatum van de VUT-uitkering of het (pre)pensioen.

  Omdat u een restverdiencapaciteit heeft en het vroegpensioen in deze situatie niet wordt gelijkgesteld aan inkomen voldoet u als u uw huidige dienstverband ook stopt per 1 januari 2022 niet aan de inkomenseis. Het gevolg hiervan is dat u omdat minder dan 50% van uw restverdiencapaciteit verdient geen recht meer heeft op een loonaanvullingsuitkering maar een vervolguitkering. De vervolguitkering is in uw geval uw uitkeringspercentage van 42% maal het wettelijk minimumloon. Het vroegpensioen ontvangt u daarnaast vanuit uw pensioenfonds.

  De verklaring die u op 15 september 2021 heeft ontvangen is dan ook niet juist.

  Wij hebben tijdens ons telefoongesprek op 16 september 2021 ook gesproken over uw toegenomen arbeidsongeschiktheid. Ik adviseer u deze mededeling nog middels en wijzigingsformulier aan ons toe te zenden. Onze afdeling Sociaal Medische Zaken zal uw situatie dan opnieuw gaan beoordelen.

  Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

  Met vriendelijke groet,

  1. Hoi Bert, ik denk dat het UWV niets verkeerd doet. Het pensioen uit een eerder dienstverband telt niet mee als inkomen. Dan is het op zich ook logisch, en volgens mij ook juist, dat het pensioen ook niet meetelt als het benutten van je restverdiencapaciteit. Maar dat heeft natuurlijk als consequentie dat je uitkering wordt aangepast zoals zij aangeven. Is het mogelijk om je pensioen uit te stellen?

 61. beste jan,

  ik ben 59 jaar en ben 100% afgekeurd sinds dit jaar juni krijgt hier door 1000 euro netto minder inkomsten hierdoor kan ik best moeilijk rond komen.
  is het nu ook mogelijk om elke maand een gedeelte van je pensioen te laten uitkeren zodat ik en toch iets makkelijker rond kan komen.
  ik heb wel premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en heb dit dan invloed bij de uitkering.

  1. Johan, als jij je uitkering naar voren haalt terwijl je premievrijstelling hebt, dan verlaag je daarmee de opbouw. Dat kost je dus een aanzienlijk bedrag om dat te doen. Vaak is het ook niet mogelijk om je pensioen te vervroegen als je premievrijstelling hebt.

 62. Beste Jan,

  Het blijft onduidelijk WIA en pensioen. Ik ben nu voor bijna twee jaar voor 66% (24 uur) arbeidsongeschikt, heb nu nog LGU. Voor de overig 12 uur ben ik in dienst gebleven bij mijn werkgever (waar ik 45 jaar werkzaam ben). Ik wil nu voor dat deel dat ik nog werk met pensioen gaan. Ik heb twee antwoorden gehad van het UWV. 1. uitkering wordt niet gekort, 2. uitkering wordt wel gekort omdat je niet aan restverdiencapaciteit voldoet. Dat ik nu voor dat deel met pensioen kan, komt toch in principe ook door een vorig dienstverband. In twee jaar bouw je dat niet op.
  Ik denk dat je antwoord zal zijn. UWV gaat korten.
  Dank alvast.

  1. Coby, het is in deze situatie zo dat pensioen niet direct gekort gaat worden. Maar omdat je niet aan je restverdiencapaciteit voldoet, wordt je uitkering verlaagd. Dat heeft niet direct te maken met het pensioen. Dat is in alle gevallen zo. Ook als je niet je pensioen laat ingaan wordt je gekort als je je restverdiencapaciteit niet benut.

   1. Geachte heer van Harten, beste Jan,

    Graag vraag ik je aandacht voor het volgende.
    Sedert november 1986 ben ik bij mijn huidige werkgever werkzaam. Vanaf juli 1998 ontvang ik een gedeeltelijke WAO-uitkering en ben ik gedeeltelijk werkzaam gebleven in een aangepaste functie bij dezelfde werkgever. In de jaren 2001- 2006 heb ik betaald aan een prepensioenregeling. Ik word dit jaar 62 en kan vanaf dat moment mijn opgebouwde prepensioenuitkering tot mijn 65e laten uitbetalen.
    De vraag is nu óf en op grond waarvan met deze prepensioenuitkering door het UWV rekening mag/ moet worden gehouden bij de berekening van de korting op mijn uitkering.
    Dit zou voor mij ingrijpende gevolgen kunnen hebben: verlaging/ intrekking van mijn WAO-uitkering waardoor ook minder opbouw ouderdomspensioen.
    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Gerardus, in principe wordt prepensioen niet gekort. Tenzij er sprake is van een opbouw tijdens de periode dat je een uitkering hebt. In jouw geval is dat zo, dus wordt er waarschijnlijk gekort. De korting is op basis van het inkomensbesluit https://wetten.overheid.nl/BWBR0029368/2023-01-01
     Een prepensioen mag je net als ouderdomspensioen, uitstellen. Alleen geldt een doorwerk vereiste. Als jij hebt gewerkt van 2001 tot 2006 en voor dat deel prepensioen opgebouwd, en je werkt nu nog voor dat deel, dan kun je denk ik het prepensioen wel uitstellen. Dan voorkom je de korting.

 63. Beste Jan,
  allereerst wat een fijne website. En dat mensen zo bij je terecht kunnen. Ik hoop dat dat nog steeds kan.
  ik heb al veel gelezen en denk dat ik het wel weet, maar ja…..die twijfel.

  Dus ook ik ik stel graag mijn vraag (heb wat tekst van een ander overgenomen):
  Sinds maart 2018 krijg ik LGU omdat ik voor ca. 47% ben afgekeurd (12 uur). Sinds 2020 krijg ik een LAU. Voor de overig 20 uur ben ik in dienst gebleven bij mijn werkgever (waar ik 21 jaar werkzaam ben). Ik ben herkeurd, omdat het slechter gaat. het percentage is nu 53,55%. Uitkering is niet gewijzigd. Ik voldoe dus nog steeds aan mijn restverdiencapaciteit.

  Ivm mijn gezondheid, wil ik nu voor dat deel dat ik nog werk met pensioen gaan. Ik lees zoveel begrippen. Deeltijdpensioen, pre-pensioen, vervroegd pensioen, pensioen naar voren halen. Het duizelt me. Ik wil gewoon stoppen met werken, dus die 20 uur. Is dat dan vroeg pensioen? Ik ben 63 jaar en zit bij het ABP. Ik kan eerder stoppen, maar in hun overzicht zeggen ze:” u stopt met werken en gaat met pensioen. U neemt uw pensioen nog niet volledig op. u kunt in maximaal 3 momenten uw pensioen opnemen. Dan heeft u uw pensioen volledig opgenomen. ” wat bedoelen ze daar mee?

  Wat ik verder denk te begrijpen is dat gekort zal worden over de pensioenopbouw voordat de WGA inging. in mijn geval dus tussen 2018 en nu? Is die korting dan per jaar dat deel A (pensioenaangroei? ) En wordt dat dan in 1x gekort of gespreid?

  ik hoop dat u me snapt. en kijk uit naar een antwoord.

  vriendelijke groeten

  1. Alle begrippen zijn inderdaad een beetje verwarrend.
   Jij gaat je pensioen naar voren halen, want je laat het eerder ingaan dan de standaard leeftijd
   Dan ga je vervroegd met pensioen
   Omdat jij een deel van je pensioen laat ingaan, ga je deeltijd met pensioen

   Als je een deel van je pensioen in laat gaan, dan moet je dus op een ander moment de rest van je pensioen laten ingaan. Dat mag je dan ook deeltijd doen. Alleen je mag dus je pensioen in maximaal 3 stappen laten ingaan. De derde keer moet heel je pensioen ingaan.

   Als je pensioen in laat gaan, dan neem je ontslag op jouw eigen initiatief en kan om die reden je uitkering gekort worden. Het pensioen zelf heeft voor zover ik weet geen directe invloed op je uitkering, want dat gaat over het deel dat je arbeidsgeschikt bent.

   1. Hartelijk dank voor uw antwoord.

    Ik snap er nu helemaal niets meer van. En word er heel onrustig van.

    Ik wil gewoon graag stoppen ivm mijn gezondheid. Maar moet het financieel wel kunnen redden.

    Heeft u een advies wat ik het beste kan doen? Of wie kan mij het duidelijkste antwoord geven. Het UWV of het ABP.

    hartelijke dank nogmaals.

    Jacqueline

     1. hartelijk dank nogmaals.

      ik ga contact opnemen met het UWV.

      vriendelijke groeten,

 64. Ik ontvang een ziektewetuitkering van het uwv. Vanaf deze maand ontvang ik van mijn ex partner een stukje vroeg pensioen van de tijd dat we getrouwd waren. Wat betekent dit voor mijn ziektewetuitkering?

  1. Een uitkering van je ex-partner staat los van je eigen inkomen. Dus als het goed is, heeft dit geen consequenties. Ik denk dat je het wel moet melden, maar er zal dan niets mee gebeuren.

 65. Beste Jan,

  Ik ben sinds 1-9-2003 in loondienst bij mijn huidige werkgever.
  Sinds die tijd bouw ik pensioen op bij ABP.
  Daarvoor was ik zelfstandig en bouwde geen pensioen op.
  Vanaf 16-1-2012 krijg ik een WIA-uitkering.
  Ik ben 73% arbeidsongeschikt.
  Naast mijn Wia-uitkering werk ik 45,25% (deeltijdfactor).
  Mijn geboortedatum is 26-5-1958.
  Ik ben van plan om op mijn 65ste te stoppen met werken.
  Wanneer ik op mijn 65ste stop met werken wat zijn dan de gevolgen voor mijn WIA-uitkering?
  Loopt de WIA-uitkering dan gewoon door?
  Moet ik pensioen opnemen of kan ik dat uitstellen?
  Zo ja, is het dan verstandig om de pensioenuitkering zo laag mogelijk te houden?

  Graag je reactie.

  Vriendelijke groeten, Jos

  1. Hoi Jos, wanneer je met pensioen gaat, dan is sprake van ontslag op jouw initiatief. Bij een loongerelateerde WGA-uitkering, kan dit ontslag leiden tot een korting op de uitkering door het UWV. Je wordt geacht je verdiencapaciteit te benutten en wanneer je met pensioen gaat, voldoe je daar niet meer aan. Daarnaast is het bij de meeste uitvoerders niet mogelijk om je pensioen eerder te laten ingaan, zolang jij in de WIA zit. Want zolang je in de WIA zit heb je recht op premievrije opbouw van pensioen. En die opbouw loopt door tot je pensioendatum. Eerder je pensioen in laten gaan is daarom vaak niet mogelijk.

 66. Goedemiddag Jan,

  In december 2022 word ik 62 zit dan precies 5 jaar voor mijn ouderdomspensioen en heb de mogelijkheid om flex pensioen op te gaan nemen.
  Tgv longcovid zit ik in januari 2023 2 jaar in de ziektewet en zou dan aan het UWV overgedragen worden. (deze week heeft minister Helder deze termijn echter naar 3 jaar gebracht)
  Momenteel werk ik van de 36 uur nog 14 uur per week, mijn werkgever is van plan mij ook voor die uren in dienst te houden.
  Mijn vraag: Indien ik vanaf december 2022 flexpensioen op zou gaan nemen en in 2023 voor 24 uur afgekeurd zou worden heeft dit dan gevolgen voor de hoogte van mijn flexpensioen?
  Ik zou dan voor 14 uur door de werkgever betaald worden , pensioen via het pfzw en een aanvullende uitkering (WIA?) via het UWV?
  2e vraag als dit klopt is dat dan verstandig om te doen?

  1. Fred, dat kan ik zo niet goed beoordelen. Als jij in de WIA terecht komt, dan wordt voor dat deel jouw pensioenopbouw voortgezet. Het kan zijn dat het opnemen van je flexpensioen dan niet mogelijk is. Of door het opnemen van je flex pensioen breng je de voortzetting van de opbouw in gevaar. Ik adviseer je dat bij het pensioenfonds na te vragen. Of het verstandig is om te doen, is lastig om aan te geven. Dat hangt van veel zaken af. Ik geef daar vaak wel advies over, alleen dan op basis van een compleet adviesdossier, waar wij onze conclusies baseren op berekeningen die we hebben gemaakt.

 67. tot 2010 heb ik full-time gewerkt en pensioen opgebouwd via de werkgever bij een pensioenfonds en private partij (via werkgever). Van 2010 tm 2016 heb ik 50% gewerkt bij de zelfde werkgever (en pensioen opgebouwd cq. via pensioenpremie vrijstelling) en een gedeeltelijke WIA uitkering ontvangen. Vanaf 2016 ben ik 100% afgekeurd en ontvang via het UWV een volledige uitkering. Via de premievrijstelling wordt verder pensioen opgebouwd. Een gedeelte van het pensioen start op mijn 65 jaar. AOW start op 67 jaar.
  Vraag: kan er door het UWV gekort worden op het pensioen vanaf mijn 65?

 68. Beste Jan

  Vanaf 2015 heb ik een WIA uitkering ben volledig afgekeurd. Nu krijg ik van Oktober een tijdelijk ouderdomspensioen word ik nu gekort op mijn uitkering ?

  Mvg Ed

 69. In 2000 ben ik 80/100% afgekeurd en heb nog plm 2jaar voor 20% gewerkt bij een agf groothandel en bouwde ik pensioen op bij het fonds agf. (Pf agf is in 2021 overgegaan naar fonds pgb.) Nadien nooit meer kunnen werken helaas en nu ,65jaar en 3 maanden oud,kan ik mijn pensioen opnemen. In hoeverre heeft dit invloed op mijn wao uitkering?

  1. Wanneer je over die 20% pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat gekort.
   Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-of WIA-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting.

 70. Beste Jan,

  Ik heb een volledige wao uitkering sinds 1988 (80/100%).
  Nu wil ik mijn pensioen naar voren halen(Bpf bouw),maar volgens het bpf is dit niet mogelijk omdat ik premievrij pensioen opbouw.
  Mijn pensioen zou pas in kunnen gaan als mijn wao uitkering stopt,of ik moet afstand doen van mijn wao uitkering.

  Ik heb bij het Uwv navraag gedaan en volgens hen blijft mijn wao uitkering doorlopen tot mijn pensioenleeftijd.

  Welke mogelijkheden zijn er nog voor mij?

  1. Ik ben bang dat er geen andere mogelijkheden zijn. Dit is het beleid van veel pensioenfondsen en daar is niets aan te doen. Zij volgen hun eigen intern opgestelde regels. Die gelet op de situatie wel begrijpelijk zijn. Je hebt recht op premievrije, lees gratis, pensioenopbouw. En door het eerder te laten ingaan doe je daar afstand van. Zij hebben daarom gezegd dat je in die situatie dat niet mag doen.

 71. Beste Jan,

  Ik ben per juli dit jaar 2 jaar thuis vanwege een CVA. Ik kan t werk niet meer doen.
  We hebben toen t na na een jaar duidelijk was de aanvraag IVA gedaan bij het UWV maar die vond dat nog een paar dingen geprobeerd konden worden .Zoals men zei stichting Hersenz..al was t om beter met de gevolgen om te gaan voor verbetering van m’n resterend leven.Ik heb me hiervoor ingeschreven.
  Dit geeft een beetje mijn angst en onzekerheid weer aan wat t UWV gaat beslissen straks als de 2 jaar voorbij zijn….wordt t IVA of WAO en hoeveel % etc…nu weet ik voor mezelf dat ik niet meer kan werken dus de vragen die ik heb komen voort uit mijn gedachte om mijn (meerdere) pensioenen naar voren te kunnen trekken indien ik niet voldoende zou krijgen .
  Mijn vraag is dan ook: heb k dan nog een sollicitatieplicht?
  Bij IVA heb ik begrepen niet..maar WAO in eerste instantie wel maar als ik bv een percentage zou moeten kunnen werken (wat ik niet kan en niet van plan ben te riskeren dat ik erbij neerval) volgens hen (ga ik t allereerst bezwaar aantekenen) , dan heb ik in principe sol plicht, vervalt die als ik mijn pensioenen naar voren trek en houd ik dan wel tot mijn AOW de WAO ??

  1. Wanneer je in de IVA zit heb je geen sollicitatieplicht. Wanneer je in de WGA zit, dus dat je nog gedeeltelijk arbeidsgeschikt bent, dan moet je voor het gedeelte dat je kan werken wel solliciteren. Het niet benutten van je restverdiencapaciteit kan uiteindelijk een verlaging van je uitkering betekenen. Wanneer jij je pensioen in laat gaan in de WGA dan ben je dus (gedeeltelijk) met pensioen en volgens het UWV ben je dan niet beschikbaar voor arbeid, waardoor je uitkering kan worden verlaagd.

   1. Dank je ,
    Maar dat is dus gelijk wat ik niet snap..je bent voor X% arbeidsongeschikt en krijgt voor dat gedeelte dan ook een uitkering.
    Niet over t gedeelte(Y) waarvoor zij denken dat je nog werkgeschikt zou zijn.
    Raar dat als je voor t gedeelte (Y ) dan pensioengeld gaat inzetten , dat je op je X wordt gekort ??!!

    Maar goed , er is wel meer wat ik niet snap….iig dank voor je uitleg

    1. De gedachte erachter is dat de overheid de nadruk wil leggen op arbeidsgeschiktheid en niet op arbeidsongeschiktheid. Dus het benutten van de mogelijkheden die iemand wel heeft. Wanneer je kunt werken, dan stimuleert de overheid je om dat ook daadwerkelijk te doen. Of beter gezegd, wanneer je dat niet doet, dan bestraffen ze dat door uiteindelijk een korting op je uitkering.

 72. Hallo Jan, ik zit met een probleem waar ik niet meer uit kom! Ik heb vanaf mijn 14e jaar in Nederland gewoond en gewerkt, maar ik heb ook in Duitsland gewerkt! In 2001 krijg ik een bedrijfsongeval in Duitsland, ik kreeg een wachttijd van 104 weken opgelegd en toen werd ik in 2003 volledig afgekeurd! Volgens een EU verordening neemt het UWV het over van Duitsland, en hier gaat het goed mis! Ik werd plotseling als foutief WIA beoordeeld! In 2005 zegt de Rechtspraak dat alle beslissingen van het UWV vernietigd moeten worden ik wordt herkeurd en voor 100% arbeidsongeschikt verklaart door het UWV Amsterdam inmiddels is het dan al 2008/2009! De Duitse rente kruiste zich met de uitkering in Duitsland, en ik moest € 17.500,- terug betalen aan het Finanzambt Duitsland! Het UWV heeft inmiddels géén dossier meer, en leggen het bij de Belastingdienst neer, en die zegt het UWV heeft ons nooit benaderd, en wij kunnen helaas maar tot 2009 terug kijken. Tellen de tijden WIA naar WAO mee voor de AOW? Een WW uitkering heb ik nooit gekregen? Dus nu krijg ik € 385,- per maand AOW terwijl ik gehuwd ben vóór 2015, namelijk feb. 2014 en zou dan voor een partnertoeslag woonsituatie 4 in aanmerking moeten komen voor de AOW! Ik krijg nergens een antwoord op, mijn pensioenfonds betaald enkel € 185,- per maand uit! Ik heb het bij de Rechtspraak neergelegd, die al eens alle beslissingen vernietigde MVG John

  1. Het is bij een korting van de AOW in verband met buitenland jaren vaak lastig om aan te tonen dat je wel NL-jaren hebt gehad. Er is echter geen vaste vorm waarin je dit moet aantonen. Misschien kun je de de gerechtelijke uitspraak gebruiken en wordt die geaccepteerd?

 73. Ben geboren dd. 14 augustus 1951 en heb altijd in Nederland/Roermond gewoond!
  Hoogte AOW in 2023

  Hoeveel AOW je ontvangt hangt af van je woonsituatie. Ben je alleenstaand of heb je een fiscaal partner? Daarnaast maakt het uit of je wel of niet de loonheffingskorting toe laat passen. De Sociale Verzekeringbank (SVB) houdt het automatisch in op je AOW. Maar als je pensioen hoger is, kan het verstandiger zijn om de loonheffingskorting op je pensioen toe te laten passen (en dus niet op je AOW).

  Om in aanmerking te komen voor een volledige AOW, moet je elke 50 jaar vóór je AOW-leeftijd in Nederland hebben gewoond. Voor elk jaar dat je hier niet woonde, gaat er 2% van je AOW af. Hoeveel procent recht heb ik voor de AOW?

 74. Ben gehuwd en samenwonend in februari 2014, dus voor de wetsverandering 2015! Mijn echtgenote heeft géén inkomen! Dus woonsituatie 4! Getrouwd/samenwonend € 920,98 € 736,06 € 51,25 (bruto)! Is dit per persoon? Krijg nu € 385,- netto per maand dus géén partnertoeslag

 75. heb sinds 2000 een gedeeltelijke WAO uitkering, en ben nu 63, ik wil stoppen met werken zonder daarbij prepensioen op te nemen.
  Gaat het UWV mij korten op de uitkering?

 76. Hallo Jan

  Ik heb een vraag m.b.t de RVU regeling (regeling vervroegde uittreding) en mijn loongerelateerde WIA uitkering.

  Als ik gebruik maak van de RVU regeling binnen ons bedrijf, kan ik dan ook nog mijn WIA uitkering behouden of stopt deze bij het ingaan van de RVU regeling.

  1. Kris, Je RVU-uitkering wordt gekort op de WIA-uitkering. En daarnaast kan er, omdat er ontslag op initiatief van de werknemer plaatsvindt, een maatregel worden opgelegd door het UWV. Concreet betekent dat een verdere vermindering van de uitkering.

   1. Hallo Jan

    Bedankt voor je duidelijke antwoord.

    Nog een andere vraag stel dat ik ontslag krijg, wordt dan mijn loongerelateerde WIA uitkering ook gekort op een WW uitkering.

    En stel je hebt een WW uitkering, wordt dan een pre pensioen uitkering gekort op de WW uitkering.

    Gr, Kris

 77. Hoi Jan

  Dank voor je informatie, nog steeds ben ik op zoek naar antwoorden. Voor mij is het een lastige materie.

  Daarom nog deze vraag.

  Ik ben nu 62 en heb vanaf juni 2018 een loongerelateerde WIA uitkering. Als ik nu in juni 2024 stop met werken en pensioen zou ontvangen.

  *Wordt dan mijn WIA uitkering stop gezet?
  *Wordt mijn WIA uitkering gekort?
  Hoor graag hoe het precies zit, om zo de juiste keuze te maken.

  b.v.d

  Gr, Kris

  1. Hoi Kris, ik begrijp dat dit lastige materie is. Jouw vraag is echter heel specifiek en persoonlijk. Eigenlijk meer een adviesvraag. Op deze website beantwoorden wij alleen algemene vragen. Individueel advies kan en mag ik niet geven. Ik heb daar te weinig informatie voor en kan je dus op deze manier helaas niet verder helpen. Ik raad je aan je vraag voor te leggen aan het UWV. En kom je daar niet uit, dan kun je het beste een (betaald) advies aanvragen bij een specialist op dit gebied.

 78. Hoi Jan,
  Ik ben vanaf 1981 afgekeurd voor 25/30%. Ik ben nog wel 30 uur aan het werk, al 44 jaar., en daarnaast ben ik met vervroegd pensioen gegaan per 1 mei 2023.
  Nu ben ik ongeneeslijk ziek en moet ik dat doorgeven aan UWV, waardoor ik waarschijnlijk volledig afgekeurd wordt.
  Heeft mijn pensioen invloed op mijn uitkering, en weet je hoe dat berekend wordt.
  Ik hoor graag van u.
  Alvast bedankt

 79. Hallo, ik ben 61 jaar en ik heb mondeling te horen gekregen dat ik in aanmerking kom voor de verkorte WIA aanvraag (voor 60-plussers) en daardoor een uitkering ga ontvangen van 70% van het SV-loon. In juli 2023 zit ik in 2 jaar in de ziektewet en zal dan ontslagen worden ivm arbeidsongeschiktheid. Ik wil in jan 2024 met pre-pensioen. Nu zegt het ABP dat ik mijn pre-pensioen moet aanvragen voordat de WIA aanvraag definitief is. Als ik het pre-pensioen zou aanvragen nadat de WIA definitief is toegekend zou de combinatie pre-pensioen / WIA niet mogelijk zijn. Klopt dat?

  1. Dat kan kloppen. Er zijn pensioenfondsen die niet uitkeren wanneer je een WIA-uitkering ontvangt. PFZW en ABP zijn onder andere twee fondsen die deze interne regel hebben.

   1. Hallo Jan, bedankt voor het snelle antwoord. Maar wat als ik mijn pre-pensioen al aanvraag voor de definitieve WIA toekenning?

    1. Dan gaat het pensioenfonds waarschijnlijk gewoon tot uitkering over. Dus dat zou je kunnen proberen. Een aandachtspunt is alleen de voortzetting van de pensioenopbouw bij het pensioenfonds als je in de WIA terecht komt. Wanneer je nog actief opbouwt en je komt in de WIA, gaat de opbouw verder. Als jij je pensioen laat ingaan, kan het zijn dat het consequenties heeft voor deze voortzetting van opbouw. Mocht jij geen actieve opbouw meer hebben, dan maakt het niet uit.

 80. Hallo Jan,

  Ook ik heb een vraag, ik ben duurzaam 100% afgekeurd en ontvang straks IVA.
  Er is me veel duidelijk , ook dat pensioen (opgebouwd voor de afkeuring)niet gekort wordt op de uitkering.
  Nu heb ik bij veel bedrijven gewerkt en zijn er een aantal kleine potjes welke te klein waren om over te dragen maar te veel om af te kopen ..jaja.
  Nu heb ik die kleintjes naar voren getrokken , de rest laat ik voor wat ze waren.ik neem dan minder van het totaal van die kleine potjes (bijna verwaarloosbaar) voor lief..het helpt wel ze nu alvast te krijgen.

  Vraag is nu ..moet ik dit doorgeven aan het UWV? ik krijg geen toeslag oid en t zijn pensioenpotjes VOOR de afkeuring opgebouwd.
  Just to be sure, alvast dank voor je antwoord

  Martin

 81. Hallo Jan,
  Ik ben voor 44% afgekeurd en ontvang daarvoor de komende 2 jaar een WIA uitkering. Ik werk nog 18 uur in mijn eigen werk. Over 2 jaar bepaalt het UWV of ik een Loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering krijg. Ik zou nu met vervroegd pensioen kunnen gaan zodat ik de 18 uur ook niet meer hoef te werken.
  Ziet het UWV over 2 jaar het pensioen als inkomen om daarmee de RVC te bepalen en een Loonaanvullingsuitkering te geven of zeggen zij dan dat ik geen werk verricht en daarom niet de RVC verdien en daarmee wellicht slechts een vervolguitkering krijg?
  Groet Dirk

 82. hallo jan moet ik AOW zelf aanvragen nu ik WAO 80-100 heb ik ben nu 66 jaar en wanneer moet ik deze aanvraag bij nodig dan doen en bij wie

 83. Beste jan,
  Dank voor alle info. Hoop dat ik nog steeds een vraag mag plaatsen..
  Mijn vraag betreft wel of geen korting op Lau (Wia/Wga) uitkering bij bereiken 65 jaar en (evt eerste) pensioen uitkering uit arbeid van voor m’n Wia uitkering.
  Ik heb alle vragen en reacties hierboven gelezen:
  -op site van Uwv staat: inkomsten die GEEN invloed hebben op WIA-uitkering: arbeidsongeschiktheidspensioen en (pre)pensioen uit werk dat u deed voor de start van uw uitkering;
  -in een reactie van Bert hierboven (20 september 2021 om 14:35) lees ik dat hij wel gekort wordt; zelfs een vervolguitkering i.p.v. Lau;
  -ook de reactie Jacqueline hierboven (22 januari 2022 om 16:44) geeft me geen duidelijkheid; misschien zou ze willen melden wat navraag bij Uwv heeft opgeleverd;
  -mijn pensioenfonds zegt dat ik idd wel gekort ga worden.
  Kortom zeer onduidelijk; best wel een verbeterpunt voor UWV die hierover meer duidelijkheid en openheid te geven.
  Daarom graag jouw mening over mijn situatie.
  Ik heb 37 jaar gewerkt. Daarna door reorganisatie in WW en na 2,5 jaar WW ernstig ziek en in ziektewet 2 jaar en daarna (nu) ruim 2 jaar Wia/Wga/Loonaanvullingsuitkering (Lau).
  Situatie zoals aangegeven door UWV in beslissingsbrief:
  – U bent 80 tot 100% arbeidsongeschikt
  – U kunt in de toekomst misschien werken (waar ik het dus niet mee eens ben)
  – U heeft recht op een loonaanvullingsuitkering.
  Mijn 1e pensioen zou normaalgesproken ingaan per 1/4/2024 (in de maand dat ik 65 word).
  Mijn vraag:
  Wordt mijn Lau uitkering gekort i.v.m. het pensioen wat ik ga ontvangen.
  Anderen, die niet ziek zijn geworden, konden naast het ontvangen van dit pensioen gewoon doorwerken tot 67 of zelfs langer (dus pensioen en salaris). Lijkt mij daarom onterecht als ik gekort word; ik kan immers (aldus UWV; maar zeer onwaarschijnlijk) in de toekomst misschien werken. Of wordt dit toch gezien al zijnde dat ik (een) pensioen laat ingaan en daarom “met pensioen ben” en nooit meer beschikbaar voorwerk?
  Moet ik misschien eerst een IVA-uitkering (kans klein is dat u weer aan het werk gaat) aanvragen om niet gekort te worden? En kan dat überhaupt, IVA aanvragen?
  Hoor graag je reactie.
  Groet, Bas.

  1. Bas, de situatie van Bert waar jij aan refereert is een andere. De vraag bij hem was of de uitkering meetelt als het benutten van je restverdiencapaciteit. Naar de mening van UWV telt pensioen niet als het benutten van je restcapaciteit. En dat betekent dat het gevolgen heeft voor je vervolguitkering. Die is immers mede afhankelijk van het benutten van je restverdiencapaciteit.

   Bij jou speelt dat naar ik uit jouw reactie begrijp niet. Jij bent 80-100% arbeidsongeschikt. Jij krijgt daarnaast pensioen uit arbeid voor je WIA-uitkering. Dus dat zal voor zover ik het kan inschatten niet gekort worden.

 84. Dag Jan,
  Ik ben 63 jaar en voor 76,75 % afgekeurd en ontvang een wga uitkering plus een arbeidsongeschiktheidspensioen. Echter kan ik het mentaal niet meer opbrengen om aan het werk te gaan. Zelf had ik gedacht mijn Pensioen naar voren te kunnen halen.
  Maar op de site van het ABP zie ik dat het niet kan vanwege mijn wga uitkering, ondanks dat mijn wga uitkering volgend jaar stopt. Mijn pensioen kan pas ingaan op mijn 67e jaar, niet eerder.
  Ik dacht dat ik als ex werknemer baas was over mijn eigen pensioen, maar dit blijkt niet zo te zijn. Je snapt wel dat ik een beetje ten einde raad bent.
  Klopt dit wel, en Kan het ABP dit zomaar beslissen?

  Graag verneem ik jou gedachte hierover.
  Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
  Rob.

  1. Hoi Rob, dat mag ABP bepalen. Zij doen dat, PFZW doet dat bijvoorbeeld ook. Wij komen dat vaker tegen. Een vreemde regel. Maar er is weinig tegen te beginnen. Ik heb hier zelf voor iemand al eerder een discussie over gevoerd met een pensioenfonds, maar dat liep op niets uit.

 85. Geachte Jan van Harten,

  Ik ben vanaf 2002 25/35 afgekeurt WAO.
  Bij deze uitkering heb ik AVO aanvulling en WAO gat uitkering, deze vervalt als ik volgend jaar augustus 62 wordt. Dit is een bedrag van 133 eur per maand ben vorig jaar september weer ziek uitgevallen door toenamen van mijn rug klachten. Ben ik deze aanvulling kwijt of kan ik deze ergens anders aanvragen.
  Alvast bedankt voor uw reactie

 86. Hi, vraag ik ben bijna 66 meer dan 40 bijna 45 dienst jaren voor ik een wia uitkering kreeg. Had geluk dat ik nog leef zeggen ze. Maar leven is duur is het slim om mijn pensioen in te laten gaan op 66 jaar. Gezien ik geluk had dat ik nog leef en iets meer adem kan halen financieel. Vrgr. Of word ik gekort.

  1. Paco, in principe wordt je pensioen niet gekort. De enige vraag is of je pensioen in kan gaan. Want als je een WIA-uitkering krijgt, kan het zijn dat je fonds om die reden je pensioen niet uitkeert. Dus het hangt af van het fonds waar je bij zit met je pensioen.

 87. beste
  achter 13 jaar ga ik met pensioen maak mij wel wat zorgen valt mijn WAO weg of krijg ik minder pensioen
  moet ik dan veel belastingen betalen op het pensioen krijg van belgie een 400 euro van nederland weet ik nog niet
  met vriendelijke groeten peter

 88. Goedemorgen Jan,
  Het blijft voor mij een verwarrende situatie: wanneer kort het UWV op de WAO uitkering als je ook een pensioenuitkering vanaf je 65e gaat ontvangen? Mijn situatie: sinds 2003 50% AO en iom UWV 13 jaar doorgewerkt voor de andere 50%. Na die 13 jaar niet meer gewerkt en formeel nog altijd 50% AO. Mijn AO excedent verzekeringen stoppen op mijn 65e. Vervolgens start vanaf mijn 65e mijn pensioen uitkering die samengesteld is uit een deel premievrij pensioen (vanaf 2003 vanuit mijn 50% AO) en een deel opgebouwd door werk van voor 2003 plus 13 jaar vanuit mijn 50% arbeidsgeschiktheid. Wat kan ik nu van het UWV verwachten vanaf mijn 65e vwb mijn AO uitkering?

  Met dank!

 89. Goedemorgen

  Ik overweeg om mijn pensioen eerder in te laten gaan .
  Ik ben 59 jaar en sinds 2018 volledig 100% duurzaam arbeidsongeschikt .
  Heb altijd bij Zwitser leven gewerkt en bouw daar nog steeds pensioen op door de premie vrijstelling bij arbeid geschiktheid (pvi).
  Maar mijn lichamelijke conditie gaat achteruit
  En ik wil dus Mijn pensioen in laten gaan op 60 jaar.
  Kan dit? En zitten er nadelen aan? Of alleen maar voordelen? 😁

  1. In theorie kan het. Alleen wanneer je premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid hebt en dus nog pensioen opbouwt, is het vaak in de praktijk niet mogelijk om dat pensioen in te laten gaan. Ik adviseer je om daar contact over op te nemen met je verzekeraar.

 90. Hallo Jan,
  Ik heb een 80-100 WAO uitkering en werk daarnaast nog een paar uur per week.
  Bovendien heb ik een WAO-gat (hiaat) verzekering.

  Die hiaat verzekering stopt als ik 65 ben.
  Mijn WAO als ik 67 ben (klopt toch?)

  Nu wilde ik pensioen op mijn 67e laten ingaan omdat ik dan hoger bedrag heb. Mag ik dan het bedrag dat ik nu uit de hiaat ontvang opvangen door meer te gaan werken of gaat dat dan ten koste van mijn uitkering?

  Zeer bedankt alvast

  1. Je WAO-uitkering loopt door tot je AOW-leeftijd. Er vanuit gaande dat 67 jouw AOW-leeftijd is klopt dat.
   Als je meer gaat werken, wordt dat gekort op je uitkering en mogelijk wordt je AO-percentage opnieuw (lager) vastgesteld.

 91. Hallo Jan, sinds mijn 60e ben ik 100% afgekeurd en ontvang IVA. Omdat ik een kort arbeidsverleden heb in België kreeg ik daar ook 66 euro invaliditeitsuitkering, die gekort werd op mijn iva. Nu ben ik 65 en krijg ik pensioen uit België, 68 euro per maand, en dat wordt nu ook gekort op mijn iva. Zoals ik lees, zou dat niet mogen. Klopt dit? Moet ik bezwaar maken bij uwv? En volgens welk artikel?
  Groetjes Anca

  1. Beste Anca, mijn blog gaat over Nederlands pensioen. Voor buitenlandse pensioenuitkeringen kunnen andere regels gelden. Hoe dat precies in elkaar zit kan ik je niet vertellen. Dat kan namelijk ook verschillen per land. Als je twijfelt of dit correct is, zou ik zeker bezwaar maken bij het UWV.