WAO of WIA-uitkering en met pensioen gaan

Wanneer je een WAO of een WIA-uitkering ontvangt en je gaat bijna met pensioen, dan heb je te maken met een aantal extra aandachtspunten. In dit artikel ga ik daar verder op in.

Samenloop WAO- of WIA-uitkering en pensioen

Een WAO of WIA-uitkering loopt door tot de AOW-gerechtigde leeftijd. De pensioenleeftijd was in het verleden in veel pensioenregelingen gesteld op 60, 62, 65 of 67 jaar. Het kan dus zijn dat je pensioen gaat ontvangen eerder dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Wanneer dat het geval is, dan ontvang je zowel een pensioenuitkering als een WAO- of WIA-uitkering.

Samenloop van beide uitkeringen mag! De WAO- of WIA-uitkering loopt gewoon door en het pensioen wordt niet in mindering gebracht op de uitkering.

Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-of WIA-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WAO terecht kwam wordt niet gekort. Wanneer je naast je uitkering ook een toeslag ontvangt van het UWV dan maakt het niet uit wanneer je pensioen is opgebouwd, dan moet je het pensioen altijd doorgeven.

Uitstel van pensioen

Het kan gunstig zijn om je pensioen uit te stellen. Dubbele inkomsten zijn prettig, maar je betaalt vaak relatief veel belasting en resulteert misschien in een verlaging van toeslagen. En wanneer je besluit je pensioen uit te stellen, dan neemt het pensioen in hoogte toe. Je krijgt door uitstel dus meer pensioen. Uitstel van je pensioen tijdens een WAO- of WIA-uitkering is gewoon mogelijk.

Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je WAO- of WIA-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je een WAO- of WIA-uitkering ontvangt, dan heb je vaak ook recht op premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. De pensioenopbouw wordt dan voortgezet door de pensioenuitvoerder. Hier hoef je geen premie meer voor te betalen.

De einddatum van die premievrijstelling verschilt per pensioenregeling. De premievrijstelling kan doorlopen tot de AOW-datum, maar kan ook eerder stoppen of doorlopen tot de in de regeling vastgestelde pensioendatum. Heb jij premievrijstelling? Vraag dan aan de uitvoerder tot wanneer jouw dekking doorloopt. Dit kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je uiteindelijke pensioen.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt dan is de einddatum van de uitkering bepaald. Dat kan de AOW-gerechtigde leeftijd zijn, maar ook eerder of later. Wanneer je arbeidsongeschiktheidspensioen eerder stopt dan de AOW-gerechtigde leeftijd, dan is het belangrijk om de gevolgen voor jezelf goed in beeld te brengen. Het kan zijn dat je tijdelijk met minder inkomen genoegen moet nemen. Voor een arbeidsongeschiktheidspensioen worden verschillende namen gebruikt, zoals WAO- of WIA-excedent, WAO-hiaat, WGA-hiaat of WGA-excedent.

Sommige uitvoerders kennen bij een combinatie van arbeidsongeschiktheidspensioen en (pre-)pensioen en/of inkomen wel een kortingsregeling.

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

52 reacties

 1. Goedemorgen Jan,
  Bovenstaande is op mijn situatie van toepassing. Informeer je voor de premievrijstelling bij UWV of in mijn geval bij het ABP, waar ik mijn pensioen opbouw?
  Ingewikkelde materie allemaal, hopelijk word ik de 13 veel wijzer.
  tot dan! Vast dank voor je reactie. Hartelijke groet, Anja Homburg

 2. Jan ik heb een Pre pensioen van 508 euro Bruto per maand sinds maart van dit jaar
  en nu kreeg ik vandaag van het UWV te horen dat ik dat had moeten doorgeven want dan kan het zo zijn dat dat van mijn uitkering afgetrokken word maar dat is toch belachelijk daar heb ik al die jaren voor gewerkt en betaald en ik ben begonnen op mijn 14e en mede door dat werk in de wao terecht gekomen.
  ik zit sinds 1998 in de wao voor 50% en sinds 2008 voor 100%

  wat kan ik hier aan doen behalve het evt stopzetten van dit pre pensioen

  Graag je reactie

  Bvd Gijs

  1. Gijs, zoals ik in mijn artikel heb geschreven wordt je uitkering niet gekort wanneer je pensioen ontvangt. Daar is een kleine uitzondering op. Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WAO terecht kwam wordt niet gekort. Wanneer je naast je uitkering ook een toeslag ontvangt van het UWV dan maakt het niet uit wanneer je pensioen is opgebouwd, dan moet je het pensioen altijd doorgeven.

 3. Goede morgen Jan
  Ik zit gedeeltelijk in de wao en krijg daarbij ook nog een toeslag.
  Ik heb een havenpensioen opgebouwd die in april 2019 inging, dat pensioen had ik uitgesteld tot 8 Augustus 2020, omdat ik in Augustus 2020 in de AOW kom dus dan valt mijn havenpensioen gelijk met mijn AOW.
  Nu is die AOW datum veranderd naar 4 April 2020 dat is 4 maanden eerder dan mijn havenpensioen wat niet de bedoeling was.
  Mijn vraag is eigenlijk als ik mijn AOW uitstel tot Augustus zodat mijn pensioen en AOW gelijktijdig ontvang, stopt dan mijn wao uitkering toch op 4 April ? of betalen ze de wao door tot mijn uitstel datum ?
  Bedankt alvast
  Grt.

  1. Hoi Ger, je kunt de AOW niet uitstellen. De WAO uitkering loopt tot je AOW datum, dus die stopt nu ook 4 maanden eerder. Je zou nog kunnen kijken of je het pensioen dat je hebt uitgesteld alsnog met 4 maanden kunt vervroegen.

   1. Bedankt voor Je antwoord Jan, ze hadden mij namelijk wijsgemaakt dat je je aow tot je 70e uit kon stellen.
    Ik ga na de feestdagen contakt opnemen met pensioen uitvoerder.
    Fijne feestdagen Jan.

 4. Beste Ger, ik zal vanaf februari 2020 een WIA (wga 52,5%) uitkering gaan krijgen na twee jaar ziek zijn. Ik kan het niet meer opbrengen om weer in de molen van reïntegratie arbeidsproces terecht gekomen. Daarom heb ik een aanvraag gedaan tot pensioens vervroeging per 1 maart 2020. Nu werd ik erop attent gemaakt dat een pensioens vervroeging géén invloed heeft op een WIA uitkering. Ik vraag het mij af…

 5. Beste Louis, dit is van het UWV,

  Krijgt u pensioen uit werk dat u heeft gedaan tijdens uw WAO-uitkering? Dan moet u deze inkomsten doorgeven. Geef deze (pre)pensioen inkomsten altijd binnen 1 week door nadat deze inkomsten bij u bekend waren of hadden kunnen zijn. Wij verrekenen het pensioen met uw uitkering.

  Ik zit in dezelfde situatie, helft bevroren pensioen is opgebouwd voor mijn ziekte en helft tijdens mijn ziekte, dus het UWV kort dat gedeelte op mijn uitkering, hoeveel.. weet ik nog niet, Gr Walter (dat is wat ik er van begrepen heb)

 6. Beste Jan,

  Ik zit met het volgende dilemma; in 2003 is mij een ernstig ongeval overkomen, resulterend in een WAO percentage van 45-55% sinds 2004. Daarna een AOV uitkering (zelf afgesloten polis en premie zelf betaald). Vanaf 2007 een premievrije voortzetting pensioenopbouw bij PME/PMT. Ik heb nu, met andere woorden, een half salaris. Nu ben ik sinds kort op de hoogte van het feit dat bij PME/PMT de mogelijkheid bestaat om het pensioen op de leeftijd van 62 jaar te laten ingaan. In dat geval zou dat een mooie aanvulling zijn op het halve salaris dat thans geldt. Echter, nu zijn er verhalen bekend dat het UWV in dit geval de pensioenuitkering verrekent of kort op de WAO uitkering, of althans tenminste vanaf datum ingang WAO, in dit geval 2004. De opbouw tot 2004 zou dan niet onder een eventuele korting vallen. Weet u misschien hoe het een en ander werkt in een situatie als de mijne? Alvast mijn dank en vriendelijke groet, Jan Roorda.

 7. Ik heb een beetje dezelfde vraag, WAO uitkering en ik werk 12 uur in de week maar kan dit niet meer opbrengen. Ik word in juni 60 en wil eigenlijk dan met vervroegd pensioen (dit pensioenfonds is van mijn vroegere werk) maar is wel doorgelopen met opbouwen tijdens mijn WAO
  Word het pensioengeld dan van de WAO afgehaald?

 8. Beste Jan,
  ik ben 60 en ben behoorlijk ziek waardoor ik van het UWV een uitkering krijg. Nu kan het nabestaandenpensioen alleen verhoogd worden als het pensioen wordt aangevraagd. Is het voor mij ook mogelijk om bijv. een paar weken voor mijn overlijden mijn pensioen bij het ABP aan te vragen, zodat het nabestaanden pensioen verhoogd kan worden ? Of is het aanvragen van mijn pensioen niet mogelijk omdat ik een uitkering krijgt ? Moet ik er rekening mee houden dat ik op zijn vroegst 9 maanden van te voren, voor ingangsdatum van mijn pensioen, mijn pensioen kan aanvragen ?

  1. Hoi Jan

   Ik heb een wiauitkering 80/100% ik heb uit t verleden een pensioen wat ik met 57 jaar mag in latengaan van abnamro.

   Ik ben daar al 15 jr weg en werk nuniet en ook geen vooruitzicht.

   Kan ik met 57 wia plus pensioen nemen?

   Mvg A.

   1. Op basis van hoe jij het beschrijft zie ik geen bezwaar. Ik denk dat deze twee wel samen kunnen lopen. Waar je alleen op moet letten, en dat kan ik niet beoordelen vanaf hier, is of je misschien een toeslag krijgt van het UWV. Voor een toeslag gelden andere regels

 9. Hallo Jan,
  Ik heb ongeveer 2 jaar IVA uitkering , ben 100 % afgekeurd , uit een eerdere betrekking bij de Rabobank krijg ik met 65 jaar pensioen uitgekeerd , wordt IVA uitkering in mindering gebracht ? Ben meer als 10 jaar geleden gestopt bij Rabobank .Alvast bedankt.

 10. Goedendag,
  Ik heb sinds circa 7 jaren een WGA uitkering en word binnenkort 62 jaar. Mijn (ex)werkgever (is een financiële organisatie) betaalt de uitkering. Ontvang het dus niet (meer) van het UWV.
  Mag mijn (ex) werkgever bepalen dat ik op mijn 62ste prepensioen krijg (zelf niet aangegeven) en daardoor de anticumulatiebepaling actief wordt waardoor ik uiteindelijk minder pensioen ontvang?
  Met vriendelijke groet
  Suus

  1. Beste Suus, deze vraag hebben wij van meerdere mensen gekregen. Via de website, maar ook via privé berichten.

   Mijn visie is dat wanneer je pensioen mag uitstellen, maar wanneer je een WGA-uitkering ontvangt mag je dat niet, dat er mogelijk sprake is van ongeoorloofd onderscheid op basis van handicap of chronische ziekte. Wil je hier meer over weten, stuur me even een privébericht met je gegevens, dan stuur ik je meer informatie hierover.

 11. Mijn man gaat met 66 en 4mnd met pensioen .ik ben 5 jaar jonger ,en heb een wia uitkering . Gaat mijn wia uitkering gewoon door tot mijn pensioen leeftijd .bvd

  1. Jouw WIA-uitkering loopt door tot uiterlijk jouw eigen AOW-leeftijd. Dat jouw partner met pensioen gaat heeft hier geen invloed op.

 12. Ik probeer het te doorgronden. Vanaf eind 2014 in de Wia (gedeeltelijk arbeidsongeschikt). Tot die tijd heb ik een stevig pensioen opgebouwd (bij het Abp) vanaf medio tachtiger jaren. Moet ik nu begrijpen dat ik zonder problemen gebruik mag maken dan dat pensioen (nu ik 63 ben en nog 4,5 jaar te gaan heb tot aan mijn pensioen? Met andere woorden, dat dit niet wordt verrekend met de Wia? Echter, vanaf eind 2014 heb ik ook pensioen opgebouwd (bij het Abp) en deels ook door het Abp zelf omdat ik een Wia had. Over dat deel van het pensioen, dat ik naar voren trek, wordt dan alleen verrekend met de Wia? Verder, geldt deze verrekening alleen bij de Wia/Wga of ook al er alleen sprake is van een Wia-vervolguitkering?

 13. Je mag je pensioen (deels) eerder opnemen en gebruiken bij het Abp. Echter, ik heb Wia/Wga. Het Abp-pensioen is van voor de het ingaan van deze Wia. Daarna is ook (een klein beetje) pensioen opgebouw bij een andere pensioenfonds (maar ka nog niet worden overgeheveld naar het Abp). Het eerder opnemen vindt alleen plaats bij het Abp en niet bij die andere. Betekent dit, dat er dan niets wordt verrekend met de Wia?

 14. Hallo Jan .ik heb een WIA uitkering. en ik word in 2021 65 jaar krijg ik dan tot mij 66jaar en 7maanden .gewoon de WIA uitkering nog tot AOW leeftijd.

  1. De WIA-uitkering kunnen verschillende uitkeringen zijn. Per uitkering is het antwoord anders. Maar in principe loopt de WIA-uitkering (de vervolguitkering) gewoon door tot de AOW-leeftijd

 15. Goedemorgen
  . Ik heb een WAO uitkering 80% tot 100%.
  Als mijn man onverhoopt zou komen te overlijden krijg ik van zijn werkgever een nabestaandenpensioen.
  Voordat ik zelf de pensioengerechtigde leeftijd heb een bedrag van ongeveer 1600 euro, daarna ongeveer 950 euro.
  Mijn AOW is ongeveer 800 euro. Is er dan ook nog een mogelijkheid van een Anw uitkering?
  Word bij zijn overlijden dan mijn WAO uitkering stop gezet ?
  Of blijft dat doorlopen tot ik zelf mijn pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt.?

 16. Jan, mijn vrouw heeft per aug 18 een wga uitkering voor 35%. ( 28 urig dienwtverband 10 uur wga 18 uur werk).
  Nu is ze door omstandigheden in aug 19 gestopt met werken (60 jaar) en heeft deel prepensioen opgemonen. Nu ishaar gezondheid verslechterd en herft het uwv haar in maart dit jaar herkeurd met terugwerkende kracht naar okt 19 een IVA 100% gezet.
  In het rapport wat we kregen hebben ze van het maatmanloon haar oude loon afgetrokken waardoor er dezelfde uitkering ontstaat. We hebben dit aangevochten omdat ze geen loon krijgt maar een (veel lager) pensioen maar verloren. Ze gooien met allerlei wetten en het pensioen mag als loon gekort worden.
  Kunnen wij verdere stappen ondernemen?

  1. Henk, dank voor je vraag. Deze wijkt net iets af van het onderwerp dat ik heb beschreven. Ik zal hier even induiken en kom er snel op terug.

 17. Ik bereik op 21-11-2020 de AOW-leeftijd. Daarnaast heb ik uit één van mijn dienstverbanden al sinds mijn 62,5e een pensioenuitkering. Daarnaast heb ik nog een gedeeltelijke WAO-uitkering. Er staat nog een deel van het eens gespaarde bedrag op mijn levenslooprekening.
  Wanneer wordt dit levensloopbedrag uitgekeerd, en hoe wordt dat dan belast? Als het een uitkering ineens is, is het dan mogelijk om dit grote jaarinkomen fiscaal te middelen over drie belastingjaren?

  1. De levensloopregeling wordt in jouw situatie uiterlijk op de AOW-leeftijd uitgekeerd en belast. Je schrijft dat je al een pensioenuitkering ontvangt, maar ik begrijp dat je nog niet volledig met pensioen bent. Want wanneer je eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaat, moet de levensloop uitkeren op de eerdere pensioendatum.

   Middeling is zeker een mogelijkheid wanneer de levensloopregeling tot uitkering komt. Zie https://bijnametpensioen.nl/middeling-en-pensioen/

 18. Hallo Jan,

  Mijn vader kan in 2021 zijn pensioen laten uitkeren, ontvangt nu een iva uitkering met aanvulling tot 100% ivm. langdurige hulp en verzorging.

  Indien wij besluiten dat zijn uitkering wordt uitgekeerd, hij is bijna 65, wordt hij dan gekort op zijn toeslag?

 19. Ik heb een WGA uitkering, 80 tot 100 procent . Mijn ex partner is overleden
  Nu krijg ik een nabestaande pensioen, wordt ik nu gekort op m8jn WGA uitkering?

 20. Hollo Jan iik Ben 80 tot 100 niet Meer Kan werken van af 2001 ik ben 63 geboren 09 04 1957 waneer kryg ik myn wao met 65 of met. 67 want
  myn uutkering is steeds anders ik woon in buitenland dank uw wel

 21. Hallo Jan,
  Ik ben per 19 maart j.l. volledig arbeidsongeschikt verklaard door het uwv (wia/wga)
  Ik heb meerdere pensioenen opgebouwd, nu is er een pensioenfonds ASR die uitbetaald bij 65 jaar.
  Dat is per 1 december 2020 het geval.
  Het bedrag wat ik maandelijks ga ontvangen is €75.-
  Gaat het uwv mij dit korten op de uitkering?
  Gr. Frits

  1. Frits, zoals jij het hierboven schrijft, lijkt het erop dat er niet gekort gaat worden. Alleen er zijn veel voorwaarden en details (wanneer is je pensioen opgebouwd, heb je ook een toeslag, etc.) die van invloed kunnen zijn. Maar waarom laat jij het pensioen uitbetalen en stel je het niet uit?

   1. Jan, dit pensioen is opgebouwd van 1978 tot 1991.
    Verders zijn er geen toeslagen die ik ontvang.
    En de vraag waarom ik die nu laat uitbetalen is omdat dit voor mij een mooie maandelijkse aanvulling is op een niet al te hoge wia uitkering.
    Als ik het laat staan tot ik met pensioen ga zal het niet veel meer zijn als € 75.-

 22. Hallo Jan,
  Ik ontvang sinds maart 2020 een WGA loongerelateerde uitkering van het UWV. Tot maart 2020 heb ik pensioen opgebouwd bij het PGGM. Ik ben nu 64 jaar en ontvang in augustus 2022 AOW. Mag ik tot augustus 2022 ook gebruik maken van mijn prepensioenrecht? Wordt mijn WGA uitkering gekort op mijn prepensioen? Of wordt mijn eventuele prepensioen gekort? Graag jouw reactie.
  M.vr.gr. Jan C.

  1. Prepensioen mag je, in tegenstelling tot pensioen, alleen uitstellen wanneer je werkt. Dus wanneer je een WGA-uitkering ontvangt, kun je het pensioen zelfs niet uitstellen. (Pre)pensioen wordt niet gekort op de WGA-uitkering. Sommige pensioenfondsen kennen wel een samenloopbepaling en het zou dus kunnen dat er bij de prepensioenuitkering wel rekening wordt gehouden met de WGA-uitkering. Ik adviseer je om dat na te vragen bij het pensioenfonds.

 23. Geachte Jan,

  Ik heb een Iva uitkering en ben 100% arbeidsongeschikt.
  Ik ontvang van uit België vanaf 1 mei mijn rustpensioen werknemer van +- 718 euro en daarnaast mijn Belgisch rustpensioen zelfstandigen dit bedraagt 172 euro per maand. ( ik ben in België 6 jaar zelfstandig geweest)
  Ik heb deze bedragen netjes aan het uvw doorgegeven nu blijkt dat mijn zelfstandigen pensioen gekort word op de wia uitkering .
  Is dit terecht ? Ik ging er van uit dat alle pensioenen verworven voor de wia aangevangen is niet gekort mogen worden.
  Met vriendelijke groeten Jef Michielsen Helmond.

  1. Dat komt me vreemd over. Ik kan niet zo goed zien waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen die twee pensioenen. Voor zover ik weet is dat ook niet zo opgenomen in de wet.

 24. Goedemiddag Jan,

  Ik ben 66 jarige Belg met 30 jaar beroepsverleden in Belgie en 13jaar in Nederland.Vanaf september zou ik recht hebben (4 Maanden) op een IVA-uitkering.
  UWV wil echter deze IVA verminderen omdat ik Belgisch pensioen geniet (vanaf 65j).
  Kan dit?
  Belgie kort het pensioen niet omwille van buitenlandse uitkeringen, maar Nederland kort uitkeringen omwille van buitenlands pensioen. Hartelijke groet , Willy

  1. Ik heb de wet er nog eens op nagelezen en ik kan niet zien dat NL onderscheid maakt in buitenlands pensioen. Ik ben dus benieuwd waar de korting op wordt gebaseerd?

 25. Beste Jan, ik ben als zelfstandige in 2010 arbeidsongeschikt geworden. Gelukkig had ik een beroepsverzekering bij de Amersfoortse die mij 75% uitkeren. Nu loopt dit tot mijn 65e jaar. Pas bij 67 krijg ik AOW. Helaas heb ik niet de financiële middelen gehad om iets te doen met bij verzekeren. Kan je eventueel terecht bij bijstand of zo.

  1. Wanneer je tussen 65 jaar en 67 jaar geen inkomen hebt, dan kun je inderdaad een beroep doen op voorzieningen vanuit de overheid. Uiteraard wanneer je voldoet aan de voorwaarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *