WAO of WIA-uitkering en met pensioen gaan

Wanneer je een WAO of een WIA-uitkering ontvangt en je gaat bijna met pensioen, dan heb je te maken met een aantal extra aandachtspunten. In dit artikel ga ik daar verder op in.

Samenloop WAO- of WIA-uitkering en pensioen

Een WAO of WIA-uitkering loopt door tot de AOW-gerechtigde leeftijd. De pensioenleeftijd was in het verleden in veel pensioenregelingen gesteld op 60, 62, 65 of 67 jaar. Het kan dus zijn dat je pensioen gaat ontvangen eerder dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Wanneer dat het geval is, dan ontvang je zowel een pensioenuitkering als een WAO- of WIA-uitkering.

Samenloop van beide uitkeringen mag! De WAO- of WIA-uitkering loopt gewoon door en het pensioen wordt niet in mindering gebracht op de uitkering.

Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-of WIA-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WAO terecht kwam wordt niet gekort. Wanneer je naast je uitkering ook een toeslag ontvangt van het UWV dan maakt het niet uit wanneer je pensioen is opgebouwd, dan moet je het pensioen altijd doorgeven.

Uitstel van pensioen

Het kan gunstig zijn om je pensioen uit te stellen. Dubbele inkomsten zijn prettig, maar je betaalt vaak relatief veel belasting en resulteert misschien in een verlaging van toeslagen. En wanneer je besluit je pensioen uit te stellen, dan neemt het pensioen in hoogte toe. Je krijgt door uitstel dus meer pensioen. Uitstel van je pensioen tijdens een WAO- of WIA-uitkering is gewoon mogelijk.

Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je WAO- of WIA-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je een WAO- of WIA-uitkering ontvangt, dan heb je vaak ook recht op premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. De pensioenopbouw wordt dan voortgezet door de pensioenuitvoerder. Hier hoef je geen premie meer voor te betalen.

De einddatum van die premievrijstelling verschilt per pensioenregeling. De premievrijstelling kan doorlopen tot de AOW-datum, maar kan ook eerder stoppen of doorlopen tot de in de regeling vastgestelde pensioendatum. Heb jij premievrijstelling? Vraag dan aan de uitvoerder tot wanneer jouw dekking doorloopt. Dit kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je uiteindelijke pensioen.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt dan is de einddatum van de uitkering bepaald. Dat kan de AOW-gerechtigde leeftijd zijn, maar ook eerder of later. Wanneer je arbeidsongeschiktheidspensioen eerder stopt dan de AOW-gerechtigde leeftijd, dan is het belangrijk om de gevolgen voor jezelf goed in beeld te brengen. Het kan zijn dat je tijdelijk met minder inkomen genoegen moet nemen. Voor een arbeidsongeschiktheidspensioen worden verschillende namen gebruikt, zoals WAO- of WIA-excedent, WAO-hiaat, WGA-hiaat of WGA-excedent.

Sommige uitvoerders kennen bij een combinatie van arbeidsongeschiktheidspensioen en (pre-)pensioen en/of inkomen wel een kortingsregeling.

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

20 reacties

 1. Goedemorgen Jan,
  Bovenstaande is op mijn situatie van toepassing. Informeer je voor de premievrijstelling bij UWV of in mijn geval bij het ABP, waar ik mijn pensioen opbouw?
  Ingewikkelde materie allemaal, hopelijk word ik de 13 veel wijzer.
  tot dan! Vast dank voor je reactie. Hartelijke groet, Anja Homburg

 2. Jan ik heb een Pre pensioen van 508 euro Bruto per maand sinds maart van dit jaar
  en nu kreeg ik vandaag van het UWV te horen dat ik dat had moeten doorgeven want dan kan het zo zijn dat dat van mijn uitkering afgetrokken word maar dat is toch belachelijk daar heb ik al die jaren voor gewerkt en betaald en ik ben begonnen op mijn 14e en mede door dat werk in de wao terecht gekomen.
  ik zit sinds 1998 in de wao voor 50% en sinds 2008 voor 100%

  wat kan ik hier aan doen behalve het evt stopzetten van dit pre pensioen

  Graag je reactie

  Bvd Gijs

  1. Gijs, zoals ik in mijn artikel heb geschreven wordt je uitkering niet gekort wanneer je pensioen ontvangt. Daar is een kleine uitzondering op. Wanneer je inkomen hebt verdiend tijdens je WAO-uitkering en over dat inkomen pensioen hebt opgebouwd, dan wordt dat wel meegenomen bij een eventuele korting. Pensioen dat je hebt opgebouwd voordat je in de WAO terecht kwam wordt niet gekort. Wanneer je naast je uitkering ook een toeslag ontvangt van het UWV dan maakt het niet uit wanneer je pensioen is opgebouwd, dan moet je het pensioen altijd doorgeven.

 3. Goede morgen Jan
  Ik zit gedeeltelijk in de wao en krijg daarbij ook nog een toeslag.
  Ik heb een havenpensioen opgebouwd die in april 2019 inging, dat pensioen had ik uitgesteld tot 8 Augustus 2020, omdat ik in Augustus 2020 in de AOW kom dus dan valt mijn havenpensioen gelijk met mijn AOW.
  Nu is die AOW datum veranderd naar 4 April 2020 dat is 4 maanden eerder dan mijn havenpensioen wat niet de bedoeling was.
  Mijn vraag is eigenlijk als ik mijn AOW uitstel tot Augustus zodat mijn pensioen en AOW gelijktijdig ontvang, stopt dan mijn wao uitkering toch op 4 April ? of betalen ze de wao door tot mijn uitstel datum ?
  Bedankt alvast
  Grt.

  1. Hoi Ger, je kunt de AOW niet uitstellen. De WAO uitkering loopt tot je AOW datum, dus die stopt nu ook 4 maanden eerder. Je zou nog kunnen kijken of je het pensioen dat je hebt uitgesteld alsnog met 4 maanden kunt vervroegen.

   1. Bedankt voor Je antwoord Jan, ze hadden mij namelijk wijsgemaakt dat je je aow tot je 70e uit kon stellen.
    Ik ga na de feestdagen contakt opnemen met pensioen uitvoerder.
    Fijne feestdagen Jan.

 4. Beste Ger, ik zal vanaf februari 2020 een WIA (wga 52,5%) uitkering gaan krijgen na twee jaar ziek zijn. Ik kan het niet meer opbrengen om weer in de molen van reïntegratie arbeidsproces terecht gekomen. Daarom heb ik een aanvraag gedaan tot pensioens vervroeging per 1 maart 2020. Nu werd ik erop attent gemaakt dat een pensioens vervroeging géén invloed heeft op een WIA uitkering. Ik vraag het mij af…

 5. Beste Louis, dit is van het UWV,

  Krijgt u pensioen uit werk dat u heeft gedaan tijdens uw WAO-uitkering? Dan moet u deze inkomsten doorgeven. Geef deze (pre)pensioen inkomsten altijd binnen 1 week door nadat deze inkomsten bij u bekend waren of hadden kunnen zijn. Wij verrekenen het pensioen met uw uitkering.

  Ik zit in dezelfde situatie, helft bevroren pensioen is opgebouwd voor mijn ziekte en helft tijdens mijn ziekte, dus het UWV kort dat gedeelte op mijn uitkering, hoeveel.. weet ik nog niet, Gr Walter (dat is wat ik er van begrepen heb)

 6. Beste Jan,

  Ik zit met het volgende dilemma; in 2003 is mij een ernstig ongeval overkomen, resulterend in een WAO percentage van 45-55% sinds 2004. Daarna een AOV uitkering (zelf afgesloten polis en premie zelf betaald). Vanaf 2007 een premievrije voortzetting pensioenopbouw bij PME/PMT. Ik heb nu, met andere woorden, een half salaris. Nu ben ik sinds kort op de hoogte van het feit dat bij PME/PMT de mogelijkheid bestaat om het pensioen op de leeftijd van 62 jaar te laten ingaan. In dat geval zou dat een mooie aanvulling zijn op het halve salaris dat thans geldt. Echter, nu zijn er verhalen bekend dat het UWV in dit geval de pensioenuitkering verrekent of kort op de WAO uitkering, of althans tenminste vanaf datum ingang WAO, in dit geval 2004. De opbouw tot 2004 zou dan niet onder een eventuele korting vallen. Weet u misschien hoe het een en ander werkt in een situatie als de mijne? Alvast mijn dank en vriendelijke groet, Jan Roorda.

 7. Ik heb een beetje dezelfde vraag, WAO uitkering en ik werk 12 uur in de week maar kan dit niet meer opbrengen. Ik word in juni 60 en wil eigenlijk dan met vervroegd pensioen (dit pensioenfonds is van mijn vroegere werk) maar is wel doorgelopen met opbouwen tijdens mijn WAO
  Word het pensioengeld dan van de WAO afgehaald?

 8. Beste Jan,
  ik ben 60 en ben behoorlijk ziek waardoor ik van het UWV een uitkering krijg. Nu kan het nabestaandenpensioen alleen verhoogd worden als het pensioen wordt aangevraagd. Is het voor mij ook mogelijk om bijv. een paar weken voor mijn overlijden mijn pensioen bij het ABP aan te vragen, zodat het nabestaanden pensioen verhoogd kan worden ? Of is het aanvragen van mijn pensioen niet mogelijk omdat ik een uitkering krijgt ? Moet ik er rekening mee houden dat ik op zijn vroegst 9 maanden van te voren, voor ingangsdatum van mijn pensioen, mijn pensioen kan aanvragen ?

 9. Hallo Jan,
  Ik heb ongeveer 2 jaar IVA uitkering , ben 100 % afgekeurd , uit een eerdere betrekking bij de Rabobank krijg ik met 65 jaar pensioen uitgekeerd , wordt IVA uitkering in mindering gebracht ? Ben meer als 10 jaar geleden gestopt bij Rabobank .Alvast bedankt.

 10. Goedendag,
  Ik heb sinds circa 7 jaren een WGA uitkering en word binnenkort 62 jaar. Mijn (ex)werkgever (is een financiële organisatie) betaalt de uitkering. Ontvang het dus niet (meer) van het UWV.
  Mag mijn (ex) werkgever bepalen dat ik op mijn 62ste prepensioen krijg (zelf niet aangegeven) en daardoor de anticumulatiebepaling actief wordt waardoor ik uiteindelijk minder pensioen ontvang?
  Met vriendelijke groet
  Suus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *