Hoe kun je een AOW-uitkering aanvragen

Als je de AOW-gerechtigde leeftijd gaat bereiken, dan moet je zelf je AOW-uitkering aanvragen. Je krijgt je uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In deze blog leg ik uit hoe het in zijn werk gaat.

Je krijgt een brief van SVB

Ongeveer 4 maanden voor jouw AOW-leeftijd ontvang je van SVB een brief dat je jouw AOW-uitkering kunt aanvragen. Als je een berichtenbox hebt, dan ontvangt je de brief in je berichtenbox. Je kunt je berichtenbox via de website mijn.overheid.nl benaderen, maar je kunt ook de app downloaden in de App Store of Google Play.

Het is niet mogelijk om eerder dan 4 maanden van tevoren jouw uitkering aan te vragen.

Wanneer je in het buitenland woont, dan moet je zelf contact opnemen met SVB. Doe dat ongeveer 6 maanden van tevoren.

AOW Aanvragen

Als je de uitkering gaat aanvragen, dan log je in bij ‘Mijn SVB‘. Je kunt inloggen met jouw DigiD.

Bij de aanvraag moet je de volgende gegevens bij de hand houden:

 • jouw IBAN rekeningnummer
 • als je buiten Nederland heeft gewerkt: ingescande bewijsstukken van werken buiten Nederland, en/of een buitenlands overzicht van verzekerde perioden

Als je bent ingelogd, kies dan voor AOW aanvragen. Vervolgens controleer je de gegevens en vul je eventueel de gevraagde gegevens in. Binnen uiterlijk 8 weken krijg je bericht van SVB.

In een eerder artikel hebben we geschreven over leeftijd waarop de AOW-uitkering in gaat. Deze leeftijd verschilt per jaar. Hoe verder in de toekomst, hoe later jouw AOW-uitkering in gaat.

Lees ook:
Wat moet je doen als je met pensioen wilt gaan?

Pensioen aanvragen

Heb je pensioen opgebouwd, dan vraag je naast je AOW, ook je pensioen aan. Bij je pensioen moet je een flink aantal keuzes maken. Daar moet je goed over nadenken. Op deze website zijn veel blogs geschreven over de keuzemogelijkheden en waar je op moet letten. Kom je er zelf niet uit, dan kun je ons inschakelen om je te helpen. Klik op onderstaande button en je leest alles over hoe wij je kunnen helpen en welke kosten daaraan verbonden zijn.

Foto: Mikhail Nilov – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

 1. Wanneer krijg ik nu pensioen er staat duidelijk verschillende ingangsdatum AOW, ik ben van november 1955 wanneer krijg ik dan AOW

  Groet Rein Mulder

  1. Je ontvangt je eerste AOW vanaf 11 september. De eerste maand dus naar rato en dat zal eind september worden uitbetaald. Je pensioen gaat in op het moment dat jij bepaald. Dat kan ieder moment zijn dat jij zelf bepaalt. Maar let op, je pensioen van je huidige baan loopt door tot de laatste dag dat je werkt. Het is voor de hand liggend om dat pensioen pas ook op dat moment in de laten gaan.

 2. Goede avond
  Ik heb aow en pensioen en mn vrouw is toeslagpartner.
  Mn vrouw krijgt over 4 mnd aow.
  Hoe zit t met loonheffingskorting?
  Ik krijg loonheffingskorting oo mijn pensioen