Hoe kun je een AOW-uitkering aanvragen

Als je de AOW-gerechtigde leeftijd gaat bereiken dan dien je zelf je AOW-uitkering aan te vragen. Jouw uitkering vraag je aan via de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de uitkering kunt aanvragen.

Ongeveer 5 maanden voor jouw AOW-leeftijd ontvang jevan SVB een brief dat je jouw AOW-uitkering kunt aanvragen. Als je een berichtenbox hebtbij SVB, in het gedeelte ‘Mijn SVB’ op de website, dan ontvangt je de brief in je berichtenbox.

Het is niet mogelijk om eerder dan 5 maanden van tevoren jouw uitkering aan te vragen.

Aanvragen

Als je de uitkering gaat aanvragen, dan dien je in te loggen bij ‘Mijn SVB‘. Je kunt inloggen met jouw DigiD. Bereidt je goed voor, want als je eenmaal bent ingelogd kun je de aanvraag niet tussentijds opslaan. Als je 20 minuten niets typt, dan wordt je vanzelf uitgelogd.

Daarom dien je bij de aanvraag de volgende gegevens bij de hand te houden:

  • jouw IBAN rekeningnummer
  • als je buiten Nederland heeft gewerkt: ingescande bewijsstukken van werken buiten Nederland, en/of een buitenlands overzicht van verzekerde perioden.

Elk bestand dat je meestuurt mag niet groter zijn dan 1 MB, en de totale grootte van de bestanden mag niet groter zijn dan 3,5 MB.

Als je bent ingelogd, kies dan voor AOW aanvragen. Vervolgens vul je de gevraagde gegevens in. Binnen uiterlijk 3 weken krijg je bericht van SVB.

In een eerder artikel hebben we geschreven over leeftijd waarop de AOW-uitkering in gaat. Deze leeftijd verschilt per jaar. Hoe verder in de toekomst, hoe later jouw AOW-uitkering in gaat. Het artikel over de ingangsleeftijd lees je hier.

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *