Hoe ga je in 5 stappen met pensioen. Een overzicht

Je gaat bijna met pensioen. Je moet het alleen nog even regelen. Hoe pak je dat in de praktijk aan? Welke stappen moet je zetten? Waar moet je op letten? bijnametpensioen.nl wil mensen helpen inzicht en overzicht te krijgen. In dit overzicht zetten wij de 5 belangrijkste stappen op een rij aan de hand van verschillende artikelen van deze website.

1. Wanneer ga je met pensioen?

De meeste mensen gaan met pensioen wanneer de AOW ingaat.
Op welke leeftijd gaat de AOW in?

Maar is dat de meest logische datum om met pensioen te gaan? Belangrijk is om vast te stellen hoeveel pensioen je wanneer krijgt en of dat voldoende is.
Wat wordt mijn pensioendatum? Een stappenplan

Zoals je kunt lezen in dit artikel is het belangrijk om vast te stellen hoeveel je nodig hebt. Het goed in beeld brengen van je uitgaven is dus erg belangrijk.
Hoeveel pensioen heb jij nodig? Check je uitgaven

2. Aanvragen van je AOW en pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, dan moet je zelf je AOW en je pensioen aanvragen. In de volgende artikelen lees je hoe je dat moet doen.
Hoe kun je een AOW-uitkering aanvragen
Hoe kun je pensioen aanvragen op de pensioendatum

3. Je pensioen aanpassen

Het is mogelijk om je pensioen op maat aan te passen. Je kunt je pensioen iets eerder laten ingaan, maar het is ook mogelijk om je pensioen uit te stellen. Ook kun je de hoogte laten variëren. Eerst een tijdje wat meer, daarna wat minder. En je kunt verschillende pensioenvormen tegen elkaar uitruilen.

Alle keuzemogelijkheden worden uitgelegd in de volgende artikelen.
Keuze op de pensioendatum
Eerder met pensioen, de pensioendatum vervroegen
Later met pensioen, de pensioendatum uitstellen
Kies jij eerst wat meer pensioen en daarna wat minder?
Meer of minder partnerpensioen – uitruil

4. Pensioen aankopen

Wanneer je pensioen hebt opgebouwd in een beschikbare premie regeling of een kapitaal hebt opgebouwd, dan moet je op de pensioendatum een pensioen aankopen. Hoe dat werkt en of het moment nu gunstig is, lees je in de volgende artikelen.
Pensioen aankopen op de pensioendatum, shoppen met pensioenkapitaal
Doorbeleggen na de pensioendatum – variabel pensioen
Pensioen Aankoop Indicator

5. Deeltijd pensioen

Misschien ben je tot de conclusie gekomen dat je niet in een keer volledig met pensioen wilt gaan, maar kies je eerst voor een afbouw scenario. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
Deeltijdpensioen en minder gaan werken
Minder werken en de 80-90-100 regeling

Pensioenadvies aanvragen

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *