Meer of minder partnerpensioen – uitruil

Op de pensioendatum mag je een deel van het ouderdomspensioen uitruilen tegen  partnerpensioen. Andersom mag ook. Je mag het partnerpensioen uitruilen voor extra ouderdomspensioen. In dit artikel de ins en outs van uitruil.

Wanneer je met pensioen gaat, ontvang je een ouderdomspensioen voor jezelf zolang je leeft. Daarna keert het partnerpensioen uit aan je partner. In veel pensioenregelingen is het partnerpensioen 70% van het ouderdomspensioen.

Geen partnerpensioen

Niet iedere pensioenregeling heeft partnerpensioen dat uitkeert bij overlijden na de pensioendatum. Als er geen partnerpensioen is, dan kun je een deel van je ouderdomspensioen uitruilen voor partnerpensioen. Als je uitruilt, dan zal € 1,- ouderdomspensioen ongeveer € 4,- partnerpensioen opleveren.

Uitruil naar ouderdomspensioen

Heb je wel recht op partnerpensioen, dan kun je partnerpensioen uitruilen voor extra ouderdomspensioen. Ook hier geldt weer ongeveer de verhouding 1:4. Dus € 4 ,- partnerpensioen levert ongeveer € 1,- ouderdomspensioen op.

Niet iedere pensioenregeling heeft partnerpensioen dat uitkeert bij overlijden na de pensioendatum.

Wanneer kies je voor uitruil

Heb je geen partner? Dan is de keuze makkelijk. Is er een partnerpensioen, dan ruil je dat uit voor extra ouderdomspensioen.

Heb je wel een partner, maar teveel partnerpensioen? Of je hebt geen partnerpensioen nodig? Dan ruil je het partnerpensioen uit voor extra ouderdomspensioen.

Heb je wel een partner en je hebt geen of onvoldoende partnerpensioen? Dan ruil je een deel van je ouderdomspensioen uit voor partnerpensioen.

Beschikbare premie

Heb je pensioen op basis van beschikbare premie? Dan moet je op pensioendatum een pensioen aankopen. Dan is er niet echt sprake van uitruil, maar speelt dit vraagstuk wel. Koop je dan alleen ouderdomspensioen aan? Of koop je een ouderdomspensioen in combinatie met een partnerpensioen aan? Je mag zelf kiezen.

Tenslotte

In mijn blog ga ik uit van een verhouding 1:4. Dat is op dit moment een gemiddelde verhouding. Houd er rekening mee dat de werkelijke factor verschilt per pensioenregeling. Er zijn ook fondsen die een factor 1:5 hanteren.

Uitruil van partnerpensioen voor meer ouderdomspensioen geldt in meeste pensioenregelingen alleen voor het partnerpensioen dat is opgebouwd na 2002. eerder opgebouwd partnerpensioen is vaak niet uitruilbaar.

Voor uitruil van partnerpensioen naar ouderdomspensioen heb je toestemming van je partner nodig. Overleg dus goed met elkaar voordat je besluit te gaan uitruilen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

    1. Voor 2002 was dit nog niet geregeld in de wet. Pas in 2002 is de wet ingegaan op grond waarvan je recht hebt op ruil van partnerpensioen. Het is niet met terugwerkende kracht ingevoerd, omdat een uitruilbaar pensioen duurder is dan een niet uitruilbaar pensioen.