RVU, hoe gebruik je die bij vervroegd uittreden?

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om afspraken te maken over een RVU bij vervroegd uittreden. Dat noemen we een regeling vervroegd uittreden, afgekort RVU. Ik heb hier over geschreven in een eerdere blog. In veel gevallen is alleen een RVU-uitkering van de werkgever niet voldoende om de periode tot de AOW-datum te overbruggen. In deze blog leg ik uit hoe je dit kunt aanvullen.

Hoe werkt een RVU bij vervroegd uittreden

De werkgever mag jou, tot een bepaald maximum, een vergoeding betalen om de periode tot de AOW-datum te overbruggen. Een werkgever mag straks zonder boete een vergoeding geven van maximaal € 2.182,- bruto per maand gedurende maximaal 3 jaar. Meer mag ook, maar dan betaalt de werkgever over het meerdere de zogenaamde RVU boete van 52%.

Stop je 1 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 12 x € 2.182,- = maximaal € 26.184,- meegeven om eerder te stoppen met werken.

Stop je 3 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 36 x € 2.182,- = maximaal € 78.552,- meegeven om eerder te stoppen met werken. Dit is tevens het absolute maximum.

RVU hoe uitbetalen

Er zijn twee mogelijkheden. De werkgever kan het totaalbedrag ineens uitbetalen op de datum dat je uit dienst gaat. Je betaalt dan mogelijk extra belasting over die vergoeding, maar die kun je in veel gevallen weer terugkrijgen door gebruik te maken van middeling.

Het is ook mogelijk om de RVU periodiek uit te laten betalen. Dan krijg je maandelijks een bedrag van de werkgever uitgekeerd.

Lees ook:
15 blogs, alles wat je moet weten over de RVU

RVU aanvullen uit privé of pensioen

Wanneer de bovenstaande bedragen niet voldoende zijn om van rond te komen tot de AOW-datum, dan kun je dit bedrag uit je privé vermogen aanvullen. Je kunt er ook voor kiezen om (een deel) van je pensioen vervroegd in te laten gaan. Daardoor neemt je levenslange pensioen af. Het is dus zaak om dit vooraf heel goed uit te (laten) rekenen en niet alleen te kijken naar de periode van vervroegde uittreding, maar ook te letten op de jaren na de AOW-datum.

Lees ook:
wat jij nog niet wist over vervroegd met pensioen gaan

Advies is essentieel

Wanneer je een RVU afspreekt met je werkgever, dan volstaat het vaak niet met alleen een afspraak te maken over de vergoeding die de werkgever betaalt. Zoals ik heb uitgelegd, is het vaak noodzakelijk om je privé vermogen of pensioen in te zetten. Om een sluitende regeling te kunnen afspreken is het dus belangrijk dat jij hier heel goed in geadviseerd wordt.

Vraag je werkgever om een vergoeding voor advies

Vraag aan je werkgever of hij jouw advies wil betalen, als onderdeel van de afspraak die jullie maken. Het is ook in het belang van de werkgever dat jij de juiste beslissing neemt, voor nu, maar ook voor later na de AOW-datum.

Foto: Elevate – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

55 reacties

 1. Hallo,

  Ik werk in de zorg en wordt in december 63 jaar. Ik weet nu al dat ik niet tot mijn 67ste wil/kan doorwerken.
  Ik heb dus mijn hoop gevestigd op nieuwe mogelijkheden vanaf 2021.

  Nu vraag ik mij het volgende af:
  Wanneer is er sprake van vervroegd uittreden? Is dat wat anders dan vervroegd met pensioen gaan?

  1. Hoi Liesbeth, vervroegd uittreden is vervroegd met pensioen gaan. Dat is inderdaad hetzelfde. Alleen is deze regeling iets wat betaald wordt vanuit de werkgevers. Of je daarnaast ook je eigen pensioen laat ingaan is een keuze die je zelf maakt.

 2. Het is leuke utopia gedachte. Ik werk bij bedrijf zonder cao. Ik kan me ook niet voorstellen dat werkgever 20000 euro per jaar gaat betalen. Dit geld hoogop voor mensen die bijna in wao zitten denk ik. Dus regelmatig maanden ziek zijn. Nu kunnen bedrijven vaak al geen mensen vinden. Dus leuke gedachte maar wel heel erg ver gezocht. Weinig werkgevers zullen hier voor zijn.

 3. Als je gebruik maakt van de vergoeding voor vervroegd uittreden kan je dan i.p.v. het pensioen naar voren halen ook beslissen om ondernemer te worden voor de laatste jaren? Of wordt dan de uitkering gekort.

  1. Daar is deze regeling niet voor bedoeld. De bedoeling is dat mensen die niet meer door kunnen werken in de gelegenheid worden gesteld om eerder te stoppen en met pensioen kunnen gaan.

 4. Stel je zou van deze regeling gebruik willen maken, wie compenseert dan de werkgever? Zoals iemand anders al aangaf een werkgever gaat je toch niet zomaar 2 of 3 jaar betalen zonder arbeid?

  1. Dat klopt. Er moet een reden zijn voor een werkgever om dit te doen. Dat kan zijn dat een duurdere oudere werknemer wordt vervangen door een jongere goedkopere werknemer.

 5. Beste Jan,

  Eind van de maand word ik 63, met een AOW-datum van 67 jaar. De bedoeling is ingaande 1 juli vervroegd uit te treden. (dus 3,5 jaar eerder dan AOW-datum) .
  Kan de werkgever dan alsnog het maximum-bedrag aan RVU aan je uitkeren?
  Met andere woorden, of ben ik “verplicht”door te werken tot januari 2022 wanneer ik de leeftijd van 64 hoopt te bereiken!
  Bvd.

  1. Als je eerder dan 3 jaar voor de AOW stopt, dan kan de regeling ook worden gebruikt. Alleen het bedrag is dan maximaal gelijk aan 3 jaar uitkering (36 maanden). De vraag is alleen waarom de werkgever deze regeling zou gaan geven? Je was immers al van plan te stoppen.

   1. Beste Jan,

    Als antwoord op de opmerking; de werkgever wil juist dat ik stop in verband met terugloop aanbod werk (openbaar vervoer) en het ontlopen van vermeend hoog verzuim en dure pensioenpremie! (jongere kracht etc. et.)

 6. Ik word eind maart 65 en ben werkzaam in de schoolcatering. Door corona nu weer thuis en ben het eigenlijk wel zat. In principe moet ik nog tot oktober 2022. Ik verdien minder dan die genoemde 1767,00 euro omdat ik parttime werk. Ook weet ik niet of deze regeling al in onze CAO opgenomen is. (horeca
  CAO). Onze CAO loopt 1 april af. Stel dat het erin opgenomen wordt en ik zou er gebruik van kunnen maken. Zou het dan betekenen dat mijn baas mijn gehele salaris doorbetaald?? Of krijg ik een gedeelte.
  En betekend het ook dat je geen pensioenpremie meer afdraagt?

  1. Ik kan jouw vragen niet beantwoorden, want dat hangt af van wat er in de cao is/wordt afgesproken. De antwoorden op jouw vragen verschillen per cao.

 7. Ik ga mei 2022 gebruikmaken van de RVU regeling, nu kan ik kiezen of ik dit (36 x € 1.767) € 63.612,- bedrag per jaar of per maand laat uitkeren, wat is interessant?

  1. Chris, daar kan ik geen algemeen antwoord op geven. Dat hangt van jouw totale situatie af, van je persoonlijke omstandigheden, van je wensen en je doelen. Wil je hier een gedegen antwoord op, dan kun je het beste een pensioenadviseur dit voor je laten uitwerken.

 8. Beste alllen,

  Ik kreeg recentelijk een klein pensioentje van mijn eerder werkgever, ongeveer bruto €532,-
  Heeft dit invloed bij de toekenning van een RVU-uitkering?

  Alvast bedankt

 9. Ik wil gebruik maken van de RVU-regeling, hoe moet ik dat doen? Kan ik een verzoekschrift richten naar mijn werkgever of anderzijds.

 10. Maakt het voor de hoogte van de rvu uitkering nog uit of je nu partime of fulltime werkt? Zoja kijkt men dan naar een aantal jaren dat je hebt gewerkt of
  gaat het over bv het aantal uren wat je nu hebt? Of wordt dit in cao meegenomen.

  1. Dat wordt in de cao opgenomen. Maar niet iedere cao is hier duidelijk over. Als er niets over is opgenomen, dan wordt er dus geen onderscheid gemaakt.

 11. Goedeavond
  Ik word in juni 65 en werk al 21 jaar catering ik kan deel nemen aan de rvu regeling betaald door succon 2 mijn werk gever heeft al gezegd dat hij niets gaat betalen.
  Ik werk 30.75 p.w. En ik wil weten wat ik daar dan van krijg bruto en netto
  Ik heb bruto 1684,62 netto 1472,50 fnv zegt als je 40 uur werkt heb je 1847,00 bruto voor ik het wil doen moet ik eerst weten wat ik krijg.
  Er moet wel loonheffing ingehouden worden.
  Dank je

 12. Goedenavond,

  Ik wil ook gebruik maken van de RVU regeling, moet dit in het cao geregeld zijn of kan ik dit ook individueel met mijn werkgever regelen? Heb 11 mei een gesprek met mijn werkgever dus vandaar mijn vraag.

  Mvg Dick

  1. Dick, als het in de cao staat heb je er recht op. Wanneer het niet in de cao staat, dan kun je individueel een regeling afspreken.

 13. Goedemiddag,

  Ik heb een indicatie gekregen hoeveel ik krijg met de rvu regeling. Nu is mijn vraag kan ik het ondertekenen omdat ik niet weet wat het exacte bedrag is. Het kan natuurlijk ook minder zijn. En kan ik bij mijn werkgever vragen om een tegemoetkoming voor mijn laatste 3 pensioenjaren. Wordt dit dan tot mijn 67ste weggezet. hartelijke dank

  1. Ria, je kunt pas akkoord gaan als je exact weet hoeveel je wanneer gaat krijgen. Een indicatie is inderdaad niet voldoende om te tekenen. Dan kan het ook tegenvallen en zit jij straks met de gevolgen. Het gemis aan pensioenjaren wordt bij een RVU niet gecompenseerd.

 14. Goedemiddag,

  Ik heb naast loon een gedeeltelijke WIA uitkering en een gedeelte Arbeidsongeschiktheidspensioen.
  Ik heb begrepen dat deze uitkeringen doorlopen tot ik met pensioen ga (mei 2024)
  Per 1 januari 2022 wil ik gebruik gaan maken van de RVU. Behoud ik dan nog de WIA en AOP of komen deze te vervallen?
  Alvast bedankt!

 15. Ik maak al gebruik van 5 jaar eerdere deel van mijn opgebouwde pensioen. Op te nemen
  Kan ik wel gewoon gebruik maken dan de RVU regeling en gelijker tijd doorgaan met maandelijks een gedeelte van mijn pensioen te krijgen
  Ik werk in de zorg

  1. Annelies, dat kan inderdaad naast elkaar worden uitgekeerd. Geen probleem. De enige vraag is of er in de zorg al een regeling is afgesproken en of je aan alle voorwaarden voldoet.

 16. Mag ik, als ik gebruik maak van de RVU regeling nog bij een werkgever part time werken om mijn inkomen aan te vullen?
  Zo ja, is daar een maximum aan verbonden?

 17. Ik wil in september 2023 gebruik maken van de RVU regeling en een gedeelte pensioen. Kan dat? Maw. Ik wil maandelijks uitkomen op 2200,– euro netto.

  1. Gerda, dat kan. Je kunt naast de RVU-uitkering je pensioen geheel of gedeeltelijk laten ingaan. Ik adviseer je hiervoor een goede berekening te laten maken door je werkgever of een adviseur.

 18. Hallo
  Ik word over 2 jaar 64 kan ik gebruik maken van de rvu regeling Ben facilitair medewerker bij een schoonmaakbedrijf Hoe moet ik dit aanpakken

 19. Hallo Jan

  Ik word over 2 jaar 64 kan ik dan gebruik maken van de rvu regeling wat moet ik daarvoor doen ik zit in de schoonmaakbranche als facilitair medewerker

  1. Evert, wanneer je gebruik wilt maken van de RVU-regeling en het is opgenomen in jullie cao, dan kun je contact opnemen met je werkgever om een verzoek in te dienen.

 20. Beste Jan, kan je als zzp’er ook gebruikmaken van de RVU regel, en door echtscheiding ook nog een gedeeld pensioen wat van mijn ex nog 2 jaar later in gaat

  1. Peter, als zzp’er ben je niet in loondienst bij een werkgever. Je kunt dus ook geen vergoeding van je werkgever krijgen om eerder te stoppen met werken. Het is dus niet van toepassing voor zzp’ers

 21. Beste Jan,
  Mijn echtgenoot wordt eind augustus 2021, 61 jaar. Sinds 1 juli 2021 onvangt hij, 4 jaar lang, prépensioen. Hij zou graag op zijn 64e stoppen met werken en dan gebruik maken van RVU. Kan hij omdat hij al prépensioen ontvangt, toch nog gebruik maken van een overbrugginspensioen

  1. Gabriele, jouw man krijgt dus prepensioen naast zijn salaris uit zijn huidige baan? Wanneer dat het geval is, dan kan hij gewoon gebruik maken van de RVU regeling, uiteraard voor zover hij aan alle overige voorwaarden voldoet.

 22. Hallo Jan, ik ben dga (lftd 63) van BV met kleine omzet nauwelijks kosten, geen personeel. Betaal mezelf geen salaris., er wordt nu banksaldo opgebouwd in de bv. Er is nog grote RC schuld af te rekenen en er is pensioen overeenkomst. Ik zou mezelf wel een vroeg
  Ensioen kunnen uitbetalen, maar dit heeft loontechnisch geen voordelen schat ik in?

 23. Beste Jan,
  1. Per 1 sept.2021 ontslag genomen. Kan ik achteraf nog een beroep doen op de rvu-regeling? Momenteel 64 en 8 mnd. en 45 dienstjaren in de zorg.
  (Heb dit niet aangegeven met mijn ontslagaanvraag)
  2. Bouw je tijdens de rvu-regeling nog pensioen op ?

  1. Hoi Johanna, ik weet niet precies wanneer de cao bepaling is ingegaan. Is dat voor of na 1-9? Als jij ontslag hebt genomen – ik neem aan om met pensioen te gaan – en je hebt op grond van de cao recht op een RVU, dan denk ik dat je die nog wel kunt aanvragen. Het is immers een recht op grond van de cao. 2, tijdens de RVU bouw je geen pensioen meer op

   1. Jan, bedankt voor jou reactie. 1. Per 31-08 dus ontslag en de cao per 1 september. 2. Kun je dat wel zelf vrijwillig doorzetten ?

    1. Dat mag soms wel en soms niet. Dat hangt van de pensioenleeftijd en het moment waarop je uit dienst gaat af. In de regeling voortzetting pensioenopbouw is het volgende opgenomen:
     De vrijwillige voortzetting mag niet aanvangen in de periode van drie jaren voorafgaande aan de voor de voormalige werknemer geldende pensioendatum van de regeling die hij vrijwillig voortzet.
     Je mag dus niet in de 3 jaar voorafgaand aan je pensioendatum beginnen met vrijwillige voortzetting.

 24. Hallo Jan

  Ik word op 25 juli 2022 64 jaar en wil mee doen aan de RVU, ik werk 34 bij dezelfde bedrijf.
  mijn vraag is heb ik ook nog een Sollicitatie plicht als ik op mijn 64ste stop met werken?
  mijn tweede vraag is als me bedenkt over bijvoorbeeld 6 maanden weer iets anders te willen gaan doen
  (betaalde werk) kan dat? of mag dat niet als je gebruikt hebt gemaakt van de RVU?

  1. Wanneer je stopt met werken en gebruik maakt van de RVU regeling dan heb je geen sollicitatieplicht.
   Er zijn cao’s waarin je naast je RVU nog mag werken (het is dan niet verboden in die cao) en er zijn cao’s waar werken nadat je een RVU uitkering hebt gekregen verboden is. Het hangt er dus vanaf van welke cao je hebt.