RVU, hoe gebruik je die bij vervroegd uittreden?

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om afspraken te maken over vervroegd uittreden. Dat noemen we een regeling vervroegd uittreden, afgekort RVU. Ik heb hier over geschreven in een eerder artikel. In veel gevallen is alleen een RVU-uitkering van de werkgever niet voldoende om de periode tot de AOW-datum te overbruggen. In dit artikel leg ik uit hoe je dit kunt aanvullen.

Hoe werkt een RVU

De werkgever mag jou, tot een bepaald maximum, een vergoeding betalen om de periode tot de AOW-datum te overbruggen. Een werkgever mag straks zonder boete een vergoeding geven van maximaal € 1.767,- bruto per maand gedurende maximaal 3 jaar. Meer mag ook, maar dan betaalt de werkgever over het meerdere de zogenaamde RVU boete van 52%.

Stop je 1 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 12 x € 1.767,- = maximaal € 21.204,- meegeven om eerder te stoppen met werken.

Stop je 3 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 36 x € 1.767,- = maximaal € 63.612,- meegeven om eerder te stoppen met werken. Dit is tevens het absolute maximum.

RVU hoe uitbetalen

Er zijn twee mogelijkheden. De werkgever kan het totaalbedrag ineens uitbetalen op de datum dat je uit dienst gaat. Je betaalt dan mogelijk extra belasting over die vergoeding, maar die kun je in veel gevallen weer terugkrijgen door gebruik te maken van middeling.

Het is ook mogelijk om de RVU periodiek uit te laten betalen. Dan krijg je maandelijks een bedrag van de werkgever uitgekeerd.

RVU aanvullen uit privé of pensioen

Wanneer de bovenstaande bedragen niet voldoende zijn om van rond te komen tot de AOW-datum, dan kun je dit bedrag uit je privé vermogen aanvullen. Je kunt er ook voor kiezen om (een deel) van je pensioen vervroegd in te laten gaan. Daardoor neemt je levenslange pensioen af. Het is dus zaak om dit vooraf heel goed uit te (laten) rekenen en niet alleen te kijken naar de periode van vervroegde uittreding, maar ook te letten op de jaren na de AOW-datum.

Lees ook: wat jij nog niet wist over vervroegd met pensioen gaan

Advies is essentieel

Wanneer je een RVU afspreekt met je werkgever, dan volstaat het vaak niet met alleen een afspraak te maken over de vergoeding die de werkgever betaalt. Zoals ik heb uitgelegd, is het vaak noodzakelijk om je privé vermogen of pensioen in te zetten. Om een sluitende regeling te kunnen afspreken is het dus belangrijk dat jij hier heel goed in geadviseerd wordt.

Vraag je werkgever om een vergoeding voor advies

Vraag aan je werkgever of hij jouw advies wil betalen, als onderdeel van de afspraak die jullie maken. Het is ook in het belang van de werkgever dat jij de juiste beslissing neemt, voor nu, maar ook voor later na de AOW-datum.

Foto: ELEVATE via Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

24 reacties

 1. Hallo,

  Ik werk in de zorg en wordt in december 63 jaar. Ik weet nu al dat ik niet tot mijn 67ste wil/kan doorwerken.
  Ik heb dus mijn hoop gevestigd op nieuwe mogelijkheden vanaf 2021.

  Nu vraag ik mij het volgende af:
  Wanneer is er sprake van vervroegd uittreden? Is dat wat anders dan vervroegd met pensioen gaan?

  1. Hoi Liesbeth, vervroegd uittreden is vervroegd met pensioen gaan. Dat is inderdaad hetzelfde. Alleen is deze regeling iets wat betaald wordt vanuit de werkgevers. Of je daarnaast ook je eigen pensioen laat ingaan is een keuze die je zelf maakt.

 2. Het is leuke utopia gedachte. Ik werk bij bedrijf zonder cao. Ik kan me ook niet voorstellen dat werkgever 20000 euro per jaar gaat betalen. Dit geld hoogop voor mensen die bijna in wao zitten denk ik. Dus regelmatig maanden ziek zijn. Nu kunnen bedrijven vaak al geen mensen vinden. Dus leuke gedachte maar wel heel erg ver gezocht. Weinig werkgevers zullen hier voor zijn.

 3. Als je gebruik maakt van de vergoeding voor vervroegd uittreden kan je dan i.p.v. het pensioen naar voren halen ook beslissen om ondernemer te worden voor de laatste jaren? Of wordt dan de uitkering gekort.

  1. Daar is deze regeling niet voor bedoeld. De bedoeling is dat mensen die niet meer door kunnen werken in de gelegenheid worden gesteld om eerder te stoppen en met pensioen kunnen gaan.

 4. Stel je zou van deze regeling gebruik willen maken, wie compenseert dan de werkgever? Zoals iemand anders al aangaf een werkgever gaat je toch niet zomaar 2 of 3 jaar betalen zonder arbeid?

  1. Dat klopt. Er moet een reden zijn voor een werkgever om dit te doen. Dat kan zijn dat een duurdere oudere werknemer wordt vervangen door een jongere goedkopere werknemer.

 5. Beste Jan,

  Eind van de maand word ik 63, met een AOW-datum van 67 jaar. De bedoeling is ingaande 1 juli vervroegd uit te treden. (dus 3,5 jaar eerder dan AOW-datum) .
  Kan de werkgever dan alsnog het maximum-bedrag aan RVU aan je uitkeren?
  Met andere woorden, of ben ik “verplicht”door te werken tot januari 2022 wanneer ik de leeftijd van 64 hoopt te bereiken!
  Bvd.

  1. Als je eerder dan 3 jaar voor de AOW stopt, dan kan de regeling ook worden gebruikt. Alleen het bedrag is dan maximaal gelijk aan 3 jaar uitkering (36 maanden). De vraag is alleen waarom de werkgever deze regeling zou gaan geven? Je was immers al van plan te stoppen.

   1. Beste Jan,

    Als antwoord op de opmerking; de werkgever wil juist dat ik stop in verband met terugloop aanbod werk (openbaar vervoer) en het ontlopen van vermeend hoog verzuim en dure pensioenpremie! (jongere kracht etc. et.)

 6. Ik word eind maart 65 en ben werkzaam in de schoolcatering. Door corona nu weer thuis en ben het eigenlijk wel zat. In principe moet ik nog tot oktober 2022. Ik verdien minder dan die genoemde 1767,00 euro omdat ik parttime werk. Ook weet ik niet of deze regeling al in onze CAO opgenomen is. (horeca
  CAO). Onze CAO loopt 1 april af. Stel dat het erin opgenomen wordt en ik zou er gebruik van kunnen maken. Zou het dan betekenen dat mijn baas mijn gehele salaris doorbetaald?? Of krijg ik een gedeelte.
  En betekend het ook dat je geen pensioenpremie meer afdraagt?

  1. Ik kan jouw vragen niet beantwoorden, want dat hangt af van wat er in de cao is/wordt afgesproken. De antwoorden op jouw vragen verschillen per cao.

 7. Ik ga mei 2022 gebruikmaken van de RVU regeling, nu kan ik kiezen of ik dit (36 x € 1.767) € 63.612,- bedrag per jaar of per maand laat uitkeren, wat is interessant?

  1. Chris, daar kan ik geen algemeen antwoord op geven. Dat hangt van jouw totale situatie af, van je persoonlijke omstandigheden, van je wensen en je doelen. Wil je hier een gedegen antwoord op, dan kun je het beste een pensioenadviseur dit voor je laten uitwerken.

 8. Beste alllen,

  Ik kreeg recentelijk een klein pensioentje van mijn eerder werkgever, ongeveer bruto €532,-
  Heeft dit invloed bij de toekenning van een RVU-uitkering?

  Alvast bedankt

 9. Ik wil gebruik maken van de RVU-regeling, hoe moet ik dat doen? Kan ik een verzoekschrift richten naar mijn werkgever of anderzijds.

 10. Maakt het voor de hoogte van de rvu uitkering nog uit of je nu partime of fulltime werkt? Zoja kijkt men dan naar een aantal jaren dat je hebt gewerkt of
  gaat het over bv het aantal uren wat je nu hebt? Of wordt dit in cao meegenomen.

  1. Dat wordt in de cao opgenomen. Maar niet iedere cao is hier duidelijk over. Als er niets over is opgenomen, dan wordt er dus geen onderscheid gemaakt.

 11. Goedeavond
  Ik word in juni 65 en werk al 21 jaar catering ik kan deel nemen aan de rvu regeling betaald door succon 2 mijn werk gever heeft al gezegd dat hij niets gaat betalen.
  Ik werk 30.75 p.w. En ik wil weten wat ik daar dan van krijg bruto en netto
  Ik heb bruto 1684,62 netto 1472,50 fnv zegt als je 40 uur werkt heb je 1847,00 bruto voor ik het wil doen moet ik eerst weten wat ik krijg.
  Er moet wel loonheffing ingehouden worden.
  Dank je

 12. Goedenavond,

  Ik wil ook gebruik maken van de RVU regeling, moet dit in het cao geregeld zijn of kan ik dit ook individueel met mijn werkgever regelen? Heb 11 mei een gesprek met mijn werkgever dus vandaar mijn vraag.

  Mvg Dick

  1. Dick, als het in de cao staat heb je er recht op. Wanneer het niet in de cao staat, dan kun je individueel een regeling afspreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *