Vervroegd uittreden, geldt dat ook voor mij?

Geldt de nieuwe regeling voor vervroegd uittreden ook voor mij? Dat is de afgelopen weken de meest gestelde vraag aan mij. In dit artikel geef ik het antwoord.

Regeling vervroegd uittreden

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om afspraken te maken over vervroegd uittreden. Ik heb hier over geschreven in een eerder artikel. Dit wetsvoorstel zal ingaan 1 januari 2021 en geldt tot en met 31 december 2025. Het is in 2025 nog mogelijk om afspraken te maken om 3 jaar eerder te stoppen. Dit wetsvoorstel heeft dus betrekking op iedereen die voor 31 december 2028 een AOW-uitkering gaat ontvangen.

Dit was toch alleen voor zware beroepen?

De wettelijke mogelijkheid om een regeling voor vervroegde uittreding af te spreken geldt vanaf 1 januari 2021 voor iedereen, ongeacht het beroep dat je hebt. Maar let op, dit is de wettelijke mogelijkheid. Dit betekent dat je op grond van de wet voor ieder beroep een regeling mag afspreken.

Maar dat wil niet zeggen dat iedereen hier ook gebruik van mag maken.

Vergelijk het met een kilometervergoeding voor zakelijk gereden kilometers. In de wet staat dat die onbelast mogen worden vergoed tot maximaal 19 cent per kilometer. Dat wil niet zeggen dat jij ook automatisch voor iedere kilometer die je rijdt deze vergoeding krijgt. Jij krijgt die vergoeding pas wanneer dat in je cao staat of met jou individueel is afgesproken. Is er geen afspraak, dan heb jij geen recht op die vergoeding. Zo is het ook met de regeling voor vervroegd uittreden.

Vervroegd uittreden kan alleen als het in jouw cao is opgenomen

Werkgevers en vakbonden maken afspraken over jouw cao. In die cao kunnen zij dus vanaf komend jaar ook een regeling voor vervroegde uittreding afspreken. Daarbij kunnen zij afspreken dat die regeling voor iedereen in de cao gaat gelden. Maar ze kunnen dat ook alleen voor bepaalde beroepen afspreken. Sommige cao’s hebben dit alleen voor zware beroepen afgesloten, zoals bijvoorbeeld de politie.

Staat er niets in jouw cao, dan geldt deze regeling in principe niet voor jou.

Staat er in de cao een afspraak voor bepaalde beroepen en jij hebt een ander beroep, dan geldt deze regeling in principe ook niet voor jou.

Maar ik wil toch van deze regeling gebruik maken

Het is altijd mogelijk om met je werkgever individuele afspraken te maken over een regeling voor vervroegde uittreding. Vragen staat vrij. Maar het staat je werkgever ook vrij om nee te zeggen.

In veel gevallen is alleen een RVU-uitkering van de werkgever niet voldoende om de periode tot de AOW-datum te overbruggen. In dit artikel leg ik uit hoe je dit kunt aanvullen.

Lees ook Omgaan met teleurstelling als jij niet eerder met pensioen kunt

Foto: Rodolfo Quirós via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties

 1. Zou de regeling ook kunnen gelden als je in de ww zit. Kan je mrt de uwv ook zulke afspraken maken dus dan ipv ww die andere uitkering en daarbij je pensioen naar voren halen.
  Ik ben bij KLM per 1 januari ontslagen en nu in de ww( vrijwillig vertrek regeling plus transitievergoeding)

 2. Ik werk in de gezondheidszorg ggz als verpleegkundige. Volgend jaar wordt ik 65 en wil na 40 jaar werken stoppen. In de cao is volgens mij (nog) niets geregeld rondom het nieuwe pensioenstelsel.
  Als ik het goed begrijp ben ik afhankelijk van mijn werkgever. Die heeft een enorm tekort aan verpleegkundige. Dus het antwoord van de werkgever lijkt mij duidelijk.
  Komen er met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling nieuwe cao afspraken?

 3. hoe kan ik er achter komen of deze regeling ook wordt opgenomen in de CAO BVE (voor het MBO).Nu loopt deze CAO tot mei 2021 dacht ik.
  ik overweeg om vervroegd met pensioen te gaan als ik 63 jaar en 3 maanden jong ben, maar als deze RVU regeling er komt in mijn CAO zou ik kunnen overwegen mijn werkgever te verzoeken of ik hier gebruik van kan maken op mijn 64e.

  1. Ellen, het beste is om even te wachten tot de nieuwe CAO er is. Of even te bellen met je vakbond om te kijken of zij al meer informatie hbben.

 4. Ik ben een man geboren 26-12-1957 heb een M.u.p overeenkomst voor taxichauffeur . Ik mag dus 3 jaar eerder met AOW (ivm zwaarwerk regeling). Mijn werkgever bemoeit er zich niet mee, nu is mijn vraag waar kan ik dat aanvragen ? SvB adviseerde mij de site van Mijn overheid te checken of er publicaties komen hier omtrent Want iedere Nederlander is iedere Nederlander en niet alleen diegene die een CAO hebben. Kunt u mij verder helpen ?

  Alvast bedankt voor uw medewerking.

  1. John, Een regeling voor vervroegde uittreding (RVU) moet je aanvragen bij je werkgever. Dat kan nergens anders. Jouw werkgever moet de regeling betalen. Je hebt hier alleen recht op wanneer het in de cao staat.

 5. Ik heb begrepen dat de rvu ook besproken gaat worden voor de nieuwe cao in de gehandicaptenzorg, nu mijn vraag.
  Ik ben sinds kort terug gegaan naar 14 uur pw en laat een stukje pensioen uitbetalen, dit heb ik gedaan omdat het werk gewoon te zwaar is voor me. Ik verdien dus ook maar rond de 1000 pm. Kom ik dan nog in aanmerking voor de rvu? Nu val ik heel vaak uit door ziekte.

  Mvg
  Joke

  1. Joke, dat is nog niet bekend. De onderhandelingen lopen nog en pas wanneer de cao definitief is, wordt ook bekend welke beperkende voorwaarden er gaan gelden. Alle cao’s waar nu afspraken in staan zijn heel verschillend. Er zijn cao’s zonder enige beperking. Er zijn ook cao’s die heel precies beschrijven wie, wanneer, welk salaris etc.

 6. hoi
  Ik ben van november 1961 ,dus feitelijk ben ik 2 maanden te laat om van de huidige regeling gebruik te kunnen maken (instap tot 31/12/2025).Heb ik nu pech of is de verwachting dat dit doorgezet wordt ?
  Als ik 64 en 3mnd ben ,heb ik meer dan 45 jaar gewerkt in ploegndienst .

  mvg Ben Kastelijn
  Etten Leur

 7. Hallo Ben,
  Volgens mij ben je niet te laat, maar nog net op tijd. Iedereen geboren voor 01-01-1962 komt hiervoor in aanmerking, als de CAO waaronder je valt dit ook daadwerkelijk heeft opgenomen.

 8. Hoi ik ben van 25-05-1959 en werk bij voorbereiden post nl. Als ik eerder wil stoppen wat kan ik dan doen? Wachten op de cao regeling of beter nu al actie ondernemen

  1. Je zou kunnen onderzoeken wanneer je met pensioen kan gaan zonder een RVU regeling. Op die manier heb je een duidelijk beeld van je toekomst. En mocht je wel een RVU krijgen, dan kun je altijd je plannen bijstellen, waardoor je eventueel nog iets eerder met pensioen kan.