Omgaan met teleurstelling als jij niet eerder met pensioen kunt

De wet die mogelijk maakt dat mensen eerder met pensioen kunnen gaan is deze week definitief geworden. Goed nieuws. Maar niet voor iedereen. Want niet iedereen kan gebruiken maken van deze wet. Dat kan een grote teleurstelling zijn. Hoe ga jij om met teleurstellingen? In deze blog geef ik je 5 tips.

Lees ook
Vervroegd uittreden geldt dat ook voor mij?

Verwerk de teleurstelling

Verwerk de teleurstelling van het mislopen van deze regeling. Als het in het leven anders loopt als je had gehoopt, is het belangrijk om de teleurstelling toe te staan. Denk na over wat jij zo lastig vindt. En vraag je af waarom jij zo teleurgesteld bent. Wat raakt je precies?

Parkereer de teleurstelling

Nadat je de teleurstelling een plek hebt gegeven, is het tijd om weer naar de toekomst te kijken. Het is zoals het is. Jij kunt er niets aan veranderen. Wel kun je je mindset veranderen en positief de toekomst in gaan.

Schakel naar een nieuwe focus

Herpak jezelf en vindt nieuwe energie en motivatie om door te gaan. Motiveer jezelf om door te gaan met je werk. Zoals ik hiervoor schreef, je verandert niets aan de situatie, dus maak er het beste van. Door te schakelen naar een nieuwe focus kun je nog genieten van de tijd die je nog moet werken. Dus train jezelf om positief te zijn door oog te hebben voor de dingen waar je dankbaar voor bent. Wees bewust van het feit dat de positieve invloed die je op jezelf hebt, groter kan zijn dan de negatieve invloed van externe omstandigheden.

Praat er over

Deel je gedachten en gevoelens met anderen. Praat van je af. Het geeft ruimte en inzicht aan je gedachten, vragen en gevoelens. Praat met je partner, vrienden of collega’s. Heb je meer nodig, dan kun je ook hulp inschakelen van bijvoorbeeld een pensioencoach. Een coach kan je helpen in alle stappen die ik hier beschrijf.

Wees lief voor jezelf

Het is logisch dat je teleurgesteld bent. Het is ook logisch dat je niet altijd meer de motivatie kunt opbrengen, ook al weet je dat het beter is om positief te blijven. En baaldagen horen er bij. Accepteer van jezelf dat het niet altijd lukt om er het beste van te maken. Wees een beetje lief voor jezelf!

Foto: Igor Ovsyannykov via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Beste Hanneke,

  Met veel interesse je blog gelezen.
  Binnen ons bedrijf zijn inderdaad enkele werknemers teleurgesteld. Deze werknemers vallen qua leeftijd wel binnen de RVU regeling, maar het bedrijf wil het niet opnemen in de CAO.
  Het bedrijf heeft de oudere werknemers onmisbaar gemaakt.
  Zij bezitten de kennis, trekken vaak de kar.
  De jongere werknemer die enige kennis heeft opgebouwd hopt naar een andere baan en het opleiden begint weer van voor af aan.
  Op deze manier zijn de druiven wel erg zuur, op 64 jarige leeftijd vast zitten in een baan met ploegendiensten.
  De RVU is te vrijblijvend, zolang het niet wettelijk word geregeld is er geen dwang voor de werkgever om dit probleem op te lossen.

  Met vriendelijke groeten,