Eerder met pensioen kost je vaak niet meer belasting!

Als je eerder met pensioen gaat dan betaal je het hogere belastingtarief. Eerder met pensioen kost je dus meer belasting. Althans, dat denken veel mensen. Maar dat is lang niet altijd het geval. In veel gevallen kost eerder met pensioen je niet meer belasting. In deze blog leg ik uit hoe dat precies zit en waar je op moet letten.

Het belastingtarief als je vroeger met pensioen gaat

Om te begrijpen waarom eerder met pensioen je niet altijd meer belasting kost, geef ik eerst even kort een toelichting op het belastingtarief voor en na de AOW-leeftijd. Over je pensioen tot € 38.098,- betaal je vanaf je AOW-leeftijd 19,07% belasting. Als je nog niet AOW-gerechtigd bent, betaal je 36,97%. Over je pensioen tussen € 38.098,- en € 75.518,- betaal je 36,97% belasting, zowel voor als na de AOW-leeftijd. En over het meerdere betaal je altijd 49,5% belasting (belastingtarieven 2024).

Eerder met pensioen, wat gebeurt er eigenlijk

Als je eerder met pensioen gaat, dan verlaag je jouw pensioen iets. Het deel wat je dan minder krijgt, laat je in de jaren dat je eerder met pensioen gaat uitkeren.

Stel je pensioen en AOW samen is € 45.000,- per jaar. Dat keert gemiddeld 20 jaar uit vanaf je AOW-leeftijd. Je wilt 1 jaar eerder met pensioen en in dat jaar een inkomen van € 40.000,-. Je verlaagt dan je levenslange pensioen met € 2.250,- per jaar. Die € 2.250,- hoeft dan niet de komende 20 jaar aan jou te worden uitgekeerd, en is in totaal € 45.000,-. En dat is het pensioen dat wordt uitgekeerd in het jaar dat jij eerder met pensioen gaat. Je krijgt dan 1 jaar € 45.000,- bruto uitgekeerd en daarna levenslang € 42.750,-

Eerder met pensioen en je belasting

Hoeveel belasting betaal je over je pensioen? Over eerste € 38.098,- betaal je 19,07%, en over € 6.902,- betaal je 36,97%. In mijn voorbeeld verlaag ik het pensioen met € 2.250,-. Over die € 2.250,- zou je na AOW-leeftijd dus 36,97% belasting moeten betalen.

Maar doordat je dat pensioen naar voren haalt, valt die hele € 45.000,- (20 x € 2.250) in het hogere tarief voor je AOW-leeftijd. Dat tarief is 36,97%. Je ziet, het maakt in dit voorbeeld totaal geen verschil. Als hij die € 2.250,- jaarlijks zou laten uitkeren na AOW-leeftijd betaalt hij 36,97%. Nu hij het naar voren haalt, betaalt hij ook 36,97%. Deze persoon zou zelfs nog eerder kunnen stoppen, zonder dat het extra belasting kost.

Lees ook:
Pensioen en belasting

Wanneer is dit het geval

Als je pensioen en AOW samen hoger zijn dan eerste belastingschijf van € 38.098,- kun je dus eerder met pensioen zonder dat het je extra belasting kost. Is je pensioen en AOW lager, dan levert eerder met pensioen je wel een belastingnadeel op van ongeveer 17%. En wanneer je door vervroeging, in combinatie met een overbrugging en hoog laag, boven de € 75.518,- uitkomt, kan het ook een nadeel opleveren. Dat nadeel bedraagt maximaal ongeveer 12%.

Belasting nadeel en toch eerder stoppen met werken

Wij zien regelmatig mensen die ondanks dat vervroegde pensionering hen wel een belastingnadeel oplevert, dat zij toch er voor kiezen om eerder te stoppen met werken en vervroegd met pensioen gaan. Ook mensen die vanwege het belastingnadeel eerst hun spaargeld willen inzetten, kiezen er vaak voor om toch eerst hun pensioen in te laten gaan. Hoe dat komt? Een belastingnadeel zie je namelijk niet direct terug in een lager banksaldo nu. Dat zie je meestal pas over 15 jaar. Wil jij weten hoe dat voor jou uitpakt? Vraag dan via onderstaande knop een pensioenadvies aan!

Wel of niet eerder met pensioen

Als je nadenkt over eerder stoppen met werken en met pensioen gaan, speelt de te betalen belasting een belangrijke rol in je afwegingen. Maar er zijn meer elementen waar je rekening mee moet houden. Wil jij hulp bij het maken van een goede afweging, klik dan op onderstaande button en kijk wat wij voor je kunnen betekenen.

Foto: Vlad Sargu – Unsplash.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties

 1. Helder verhaal Jan, ik denk dat veel mensen zich dit niet realiseren. Zeker voor de geluksvogels die een pensioen hebben dat gedeeltelijk in het hoogste tarief valt is er op deze manier zelfs belasting te besparen. Nog even een vraag/opmerking en dat betreft de inhouding Zvw. Volgens mij is die voor de AOW leeftjd 7,5% en daarna 5,5%, weliswaar over een maximum van 59K maar toch wel 2% hoger. Correct? Vriendelijke groeten, Jan

  1. De ZVW heffing is standaard 6,75% en wordt ingehouden door werkgevers op het loon. De ZVW heffing over uitkeringen zoals pensioen is 5,5% en het moment van ingang maakt niet uit.

 2. Is het een raar idee om te denken dat je beter zoveel mogelijk pensioen naar voren kan halen en op je eigen bank zetten? Dan komt dat bij overlijden toe aan nabestaanden. Pensioen gaat verloren bij overlijden. Wat vind je daarvan?

  1. Ik vind het in de basis een heel goed idee. Alleen er zit wel een fiscale component aan. Door je pensioen naar voren te halen kan het zijn dat je meer belasting moet betalen (maximaal 49,5% versus soms 19,17%) en over het banksaldo vermogensbelasting. Maar zelfs met een belastingnadeel kan het vaak nog interessant zijn.

 3. Hallo Jan,

  Ik begrijp het voorbeeld niet.
  Van af de aow-leeftjd betaal je over eerste € 35.472,- 19,17% belasting = € 6800,-
  Voor de aow-leeftijd betaal je over de eerste € 35.472,- 37,07% belasting= € 13149,-
  Dan betaal je toch € 13149 – € 6800 = € 6349 meer belasting.
  En alleen over het bedrag boven de € 35.472,- maakt het geen verschil voor of na AOW.
  Of zie ik iets over het hoofd?

  1. Claudio, over de eerste € 35.000 betaal je inderdaad minder belasting. Maar in het voorbeeld krijgt deze persoon meer uitgekeerd dan € 35.000. Er wordt dus ook 37,07% belasting betaald over het meerdere. Als je dat deel (het meerdere) van je pensioen naar voren haalt, dan betaal je daarover 37,07% belasting.
   Of je nu 20 jaar lang over € 2.000 37% belasting betaalt, of je betaalt ineens over € 40.000,- 37% belasting maakt geen verschil.

 4. Als je maar een klein deel van je pensioen vervroegd opneemt wordt dit dan ook zwaar belast ? Bv 3000 euro per jaar ?

  1. Alle pensioenuitkeringen die je naast je werk ontvangt, worden opgeteld bij je salaris voor de berekening van de belasting. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen betaal je dus 36,93% of 49,5%.
   Zie de blog over het belastingtarief https://bijnametpensioen.nl/pensioen-en-belasting/

   Maar let op, naarmate je meer inkomen hebt, zal je heffingskorting dalen. Dus effectief zal het nog iets zwaarder belast kunnen worden dan de genoemde tarieven.

 5. Beste Jan,

  Bent u ook specialist op het gebied van grensarbeiders. Wonende in Belgie, al 41 jaar werkende in het Nederlands basisonderwijs en wil graag eerder met pensioen en heb daar dringend advies bij nodig!
  Bvd voor uw reactie.
  Mvg,

 6. Beste Jan,

  Je schrijft dat het voor de hele hoge inkomens (pensioen + AOW hoger dan € 75518,-) nadelig kan zijn om eerder met pensioen te gaan: maar als je zorgt dat je uiteindelijke pensioen juist lager wordt dan € 75518,- door eerder met pensioen te gaan, dan voorkom je toch dat je over een deel (van het oorspronkelijke pensioen) het hoogste belastingtarief moet betalen ? Dan bespaar je over een periode van bijv. 20 jaar volgens mij een behoorlijk bedrag aan belastingen ?

  Bijvoorbeeld door je pensioen van € 80000,- te verlagen naar € 75000,- en 1 tot 1.5 jaar eerder met pensioen te gaan. Dan betaal je die 1 tot 1.5 jaar wel wat meer aan belastingen (nl. 36.97% over het gehele bedrag i.p.v. 19.07 % over het eerste gedeelte en 36.97 over de rest), maar dat weegt binnen een 3 jaar al op tegen de besparingen door geen 49.5 % te hoeven betalen over het bedrag boven € 75518,-. Of zie ik iets over het hoofd ?

  1. Je redenatie klopt helemaal. Wat is bedoel met mijn opmerking over hoge inkomens is dat je door het naar voren halen van je pensioen in combinatie met bijvoorbeeld een overbrugging en hoog laag, boven de 75k uitkomt, terwijl je bij een ‘normale’ uitkering maar 37% zou betalen. Dan resulteert dat in een nadeel van 12%.

 7. Hoi,

  Ik ga 1 september met vervroegd pensioen . Geen regeling werkgever. Heb geschoven met balkje ABP wat ik netto wilde hebben nu. Heb ik daarbij iets ver het hoofd gezien en dan met name fiscaal?En wat is handig. Loonheffingskorting toepassen of niet.

  1. Hoi Wil, hoe een en ander uitpakt voor jou en of je iets over het hoofd heb gezien kan ik niet beoordelen op basis van algemene info. Ook de vraag of en zo ja waar je loonheffingskorting moet toepassen is heel erg individueel. Wil je het echt zeker weten, dan raad ik je aan advies in te winnen en je hele situatie te laten beoordelen en doorrekenen door een adviseur. Als je wilt kunnen wij je daarbij ook helpen. Kijk dan eens op onze adviespagina: https://bijnametpensioen.nl/optimaal-met-pensioen-gaan/

 8. Beste Jan, dankjewel dat je dit punt nog eens helder uitlegt. Maar zou je de volgende opmerking nog eens toe willen lichten cq onderbouwen: En voor de hele hoge inkomens boven de € 75.518,- kan het ook een nadeel opleveren. Dat nadeel bedraagt ongeveer 12%. Vriendelijke groeten, Jan

  1. Jan, ik bedoel daarmee: En wanneer je door vervroeging, in combinatie met een overbrugging en hoog laag, boven de € 75.518,- uitkomt, kan het ook een nadeel opleveren. Dat nadeel bedraagt maximaal ongeveer 12%.
   Ik heb de tekst van de blog ook op deze manier aangepast.

   1. Helemaal duidelijk Jan, dankjewel. Zo kunnen de geluksvogels die na de AOW leeftijd met hun pensioen in het hoogste tarief zitten, door het naar voren halen van dat pensioen belasting besparen, maar zorg er dan wel voor om niet voor je AOW in dat hoge tarief te gaan want dan levert het niets op……

 9. Beste Jan, in ga 1 aug (ben dan 66 en 8 maanden) met pensioen en heb daarvoor inkomen uit twee fondsen. Vanaf 1-4-2025 komt daar AOW bij. Nu wordt mij verteld dat ik op alle inkomsten geen loonheffingskorting moet toepassen. Dat wordt bij de jaaropgave ‘recht’. getrokken. Vraag. Is dit een gebruikelijke manier en biedt dit voordelen? Hoor graag van je, vriendelijke groet Richard