Goed afscheid nemen voordat je met pensioen gaat

Het is belangrijk om goed afscheid te nemen voordat je met pensioen gaat. Een nieuwe levensfase begint pas goed als je bewust afscheid hebt genomen van de fase die je afsluit. Daarom is het goed om in de periode voorafgaand aan je pensioen te wennen aan het idee dat je loopbaan definitief stopt. Je zult bepaalde werkzaamheden overdragen en werkrelaties zullen veranderen of eindigen. Je zal je realiseren dat je sommige mensen die je jarenlang misschien dagelijks zag, zult gaan missen.

Onthechten

Het is belangrijk om los te komen van je werk. Met een mooi woord noemen we dat onthechten. Door los te komen ontstaat ruimte. En dat is belangrijk om nieuwe dingen te kunnen beginnen. Vergelijk het met een kast. Als je kast vol staat met spullen, dan kun je er geen nieuwe dingen in zetten. Eerst moet er plaats gemaakt worden, voordat er iets nieuws voor in de plaats kan komen.

Onthechten van je werk

Er zijn mensen die zo vertrouwd zijn met hun werk dat het lijkt of ze getrouwd zijn met hun werk. Het kan zijn dat je jouw collega’s vaker ziet dan bijvoorbeeld je eigen partner. Je kunt enorm gehecht zijn geraakt aan je werk. Of aan dingen die met je werk te maken hebben. Denk aan de mensen, aan je routines, aan je positie, aan je spullen zoals bijvoorbeeld je auto, laptop en telefoon. Als je met pensioen gaat, is het belangrijk om los te komen van alle dingen waar jij zo aan gehecht bent geraakt.

Onthechten is een proces

Onthechten gaat niet van de ene op de andere dag. Zoiets heeft tijd en aandacht nodig. Het begint met bewustwording. Aan welke dingen ben jij gehecht op je werk? Vervolgens is het zaak om daarmee aan de slag te gaan. Realiseer je dat het misschien makkelijker kan zijn om los te komen van je laptop dan van je collega’s.

Zodra het pensioen nadert en werk en collegialiteit dreigen weg te vallen, is het belangrijk om op een goede manier van werk en collega’s te onthechten. Als jij je niet los kunt maken van je collega’s, wordt het lastig om op een gezonde manier met pensioen te gaan, je draai te vinden en je te gaan hechten aan je nieuwe bestaan.

Aan de andere kant kan het zo zijn dat je werk en collega’s wel steeds meer los van jou komen en onthechten omdat jij met pensioen gaat. Hierdoor kan jij het gevoel krijgen dat je minder of niet meer mee telt waardoor er een afstand ontstaat. Om deze vervelende situatie voor te zijn, is het goed om tijdig afstand te nemen en daarin zelf het voortouw te nemen in het onthechten en loskoppelen van je werk(relaties).

Goed afscheid nemen voordat je met pensioen gaat

Afscheid nemen van je werk en je collega’s is een van de belangrijkste stappen in het proces van onthechting. Het is belangrijk om goed afscheid te nemen van je werk voordat je met pensioen gaat. Dat afscheid heeft twee kanten. Aan de ene kant is het een soort ‘morele verplichting’ vanuit de werkgever om goed afscheid te nemen. Daarmee zetten zij jou als het ware vrij. Als jij je jaren hebt ingezet voor het bedrijf waarvoor je werkzaam was, dan verdien je een waardig afscheid.

Lees ook:
Wat als het afscheid voor je pensioen niet doorgaat?

Daarnaast is het voor jou belangrijk om een stap te zetten in het proces van onthechting. Een moment om samen met collega’s terug te blikken, je werkperiode te evalueren, je te bedanken en je het goede toe te wensen. Vaak gebeurt dat tijdens een afscheidsfeest, maar dat hoeft niet persé. Als je wat minder van feestjes houdt en op die manier in de belangstelling staan minder prettig vindt, dan kan het ook meer ingetogen gebeuren. Als je maar op een goede en bewuste manier afscheid van elkaar neemt.

Je zet met een goed afscheid voor je pensioen een volwaardige, officiële punt achter jouw carrière!

De mentale knop kan zo goed worden omgezet van een tijdperk dat je afsluit naar jouw nieuwe levensfase. Je zal dankzij goed afscheid nemen bewust met pensioen gaan. Je sluit een deur en er gaat een nieuwe deur open. Een nieuw stukje leven breekt aan die jij weer opnieuw mag gaan inrichten met nieuwe invullingen en een mooie bestemming.

In pensioencoaching help ik mensen bij het loskomen van hun werk. Wil je hier meer over weten, klik dan op onderstaande button

Foto: Kampus Production op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *