Je gaat bijna met pensioen! Alles is geregeld, je werkzaamheden zijn overgedragen, en je bent mentaal al over aan het gaan naar je nieuwe levensfase. Nog heel even en dan neem je definitief afscheid van je werk. De datum van je afscheidsreceptie is al bekend en je weet dat dit moment bijzonder zal zijn. Je neemt afscheid en gaat dan met pensioen!
Coronacrisis
Maar nu zitten we ineens midden in de coronacrisis en gaat de geplande afscheidsreceptie of het afscheidsfeestje niet door. Is dat erg? Zeker in deze tijd kun je snel denken dat er genoeg ergere dingen zijn. Maar onderschat het belang van goed afscheid nemen niet. Een goed afscheid heeft effect op hoe jij met pensioen gaat!
Wat als je nu geen goed afscheid neemt
Met een onzeker gevoel gaat jouw carrière als een nachtkaars uit. Je zit ineens thuis en weet rationeel dat je pensioen is ingegaan, maar mentaal kun je de knop nog niet helemaal omzetten. Van je collega’s heb je geen afscheid kunnen nemen. Je zit gevangen tussen twee fasen.
Belang van goed afscheid nemen
Ook al houd je misschien niet zo van in de belangstelling staan, het is toch mooi om een waardig afscheidsmoment te krijgen met mooie warme woorden, een terugblik en goede wensen voor de toekomst. En je kunt persoonlijk afscheid nemen van de mensen met wie je lange tijd hebt opgetrokken.
Goed afscheid nemen is belangrijk en bepalend voor de mindset waarmee je een nieuwe levensfase in kan gaan. Dat geldt voor alle verschillende fasen in je leven. En dus ook voor je pensioen.
Je zet met een afscheid een volwaardige, officiële punt achter jouw carrière. Afscheid betekent een punt achter een periode en tegelijkertijd een startpunt voor een nieuwe periode.
Het betekent ook een bewust moment creëren om afstand te nemen van van je werkzaamheden en van de collega’s met wie je wellicht jarenlang hebt mogen samenwerken.
Het hoort ook bij de zorgplicht van een werkgever om een goed afscheid te organiseren om jou daarmee vrij te zetten.
En tenslotte is het voor jou een moment om over te schakelen op het leven als gepensioneerde.
Hoe kan je werkgever recht doen aan jouw afscheid?
Bij goed werkgeverschap hoort het organiseren van een officieel afscheid. En dat gaat verder dan het papierwerk rondom jouw vertrek in orde maken. Een werkgever mag zich realiseren dat het voor jou noodzakelijk is om hier voldoende aandacht aan te besteden.
Ik kan me goed voorstellen dat de focus in deze crisistijd bij andere belangrijke zaken ligt. Zeker wanneer de crisis hard ingrijpt in jullie bedrijf.
Maar dat neemt niet weg dat een werkgever een zorgplicht heeft. En als er nu praktische belemmeringen zijn, dan moet er een beroep worden gedaan op creatieve oplossingen. Zo kan een werkgever bijvoorbeeld een online afscheidsmoment organiseren. Of een afscheidsmoment door middel van een raamvisite. En natuurlijk kan een werkgever iets namens het hele bedrijf en je directe collega’s laten bezorgen.
Welke rol speel jij zelf bij jouw afscheid voor je pensioen?
Ik kan me voorstellen dat jij in deze periode niet tot last wilt zijn voor je werkgever die vast veel andere dingen aan zijn hoofd heeft en misschien niet met jouw afscheid bezig is.
Een werkgever is verantwoordelijk voor zijn personeel. Maar jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. En dus mag je stappen zetten om jouw eigen leven verder te kunnen vervolgen.
Ook al lijkt het misschien niet voor de hand liggend, je mag aangeven dat jouw afscheid in dit proces belangrijk voor je is. Vraag aan jouw werkgever of hij hierover nadenkt, en geef aan welke behoefte jij zelf hebt.
Als jouw werkgever aangeeft hier nu niet bezig te zijn, kun jij een stap zetten door aan te geven dat jij wel afscheid wilt nemen.
Receptie na de crisis
Een receptie of een afscheidsfeestje met je collega’s en misschien andere zakelijke relaties is vaak een belangrijk onderdeel in het afsluiten van je carrière. Vanwege de huidige situatie kun je er voor kiezen om de receptie of het feestje uit te stellen tot na de crisis.
Maar ook als je besluit dat te doen, neemt dat niet weg dat je nu goed afscheid moet nemen. Afscheid nemen is meer dan een receptie. Dus overleg met je werkgever op welke manier je nu al invulling kan geven aan een eerste stap in je afscheid.
Dankzij een goed afscheid zal jij bewust met pensioen kunnen gaan. Je sluit een deur en er gaat een nieuwe deur open. Een nieuwe levensfase breekt aan die jij weer opnieuw mag gaan inrichten.
In pensioencoaching help ik mensen bij het loskomen van hun werk. Wil je hier meer over weten, klik dan op onderstaande button.
Foto: Helena Lopes op Pexels
Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van mensen die bijna met pensioen gaan of net met pensioen zijn. Zij is ook een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.