Pensioen tips – kort voor je pensioen

Met nog een korte periode te gaan tot de pensioendatum stellen veel mensen ons de vraag: Hebben jullie pensioen tips? In dit artikel pensioen tips voor mensen die minder dan 5 jaar voor de pensioendatum zitten. Pensioen tips voor mensen die 5 tot 10 jaar voor de pensioendatum zitten vind je in hier.

Tip 1: Maak een plan

Maak een plan! Wat ga je doen als je met pensioen bent? Probeer voor jezelf een concreet plan te bedenken. Denk daarbij aan vragen zoals: Wat zijn je idealen? Wat zou jij nog willen bereiken naar je pensioen?

Probeer een concreet beeld te vormen en probeer je een voorstelling te maken van het eerste jaar na je pensioen. Bedenk wat je allemaal gaat doen en hoe dat eerste jaar er concreet uit komt te zien. Doe dat vervolgens voor de de eerste 5 jaar en daarna voor de eerste 10 jaar. Uiteraard zullen je plannen, naarmate de periode verder weg is, steeds minder concreet kunnen worden.

Tip 2: Bepaal je behoefte

Zet voor jezelf op een rij hoeveel geld je nodig hebt na je pensionering. Als je daar nog geen concreet beeld bij hebt, begin dan met het bijhouden van een huishoudboekje. Dat kan een digitaal huishoudboekje zijn, maar dat mag natuurlijk ook op papier. Als je inzicht hebt in hoeveel je uitgeeft, kun je vervolgens je plannen die je hebt voor na je pensionering daaraan koppelen, zodat je precies weet hoeveel geld je straks nodig hebt.

Wij hebben een handig hulpmiddel gemaakt om inzicht te krijgen in hoeveel geld je straks nodig hebt. Dat stappenplan vind je hier.

Tip 3: Bepaal je pensioendatum

Wanneer stop jij met werken? Meestal is dat de AOW-datum. De meeste mensen stoppen op die datum met werken en gaan dan met pensioen. Maar is dat voor jou ook de beste datum? Belangrijk is om te kijken naar hoeveel pensioen jij krijgt vanaf die datum en vervolgens kun je kijken of het voldoende is. Mocht blijken dat je pensioen te weinig is, dan kun je besluiten eventueel langer door te werken. Is je pensioen (ruim) voldoende, kun je ook beslissen eerder te stoppen.

Tip 4: Kijk naar je overige vermogen

Focus je bij je pensioen niet alleen op je pensioeninkomen. Wanneer je nog andere vermogensbestanddelen hebt, kun je die natuurlijk ook gebruiken om je pensioen aan te vullen. Denk aan spaargeld, beleggingen, maar ook je eigen woning. En zeker wanneer je eigen woning overwaarde heeft, is kun je nadenken over manieren waarop je dat geld zou kunnen gebruiken. Er zijn speciale hypotheek arrangementen ontwikkeld voor mensen die (bijna) met pensioen zijn de overwaarde van hun huis willen opnemen.

Tip 5: Sparen voor later is niet meer nodig

Wanneer je je leven lang een deel van je inkomen hebt gespaard voor later, dan is dat voor jou ‘normaal’ geworden. Ook in de laatste jaren voor je pensionering spaar je nog flink door. Je spaart voor je pensioen, je zet iets extra’s opzij en je lost hypotheek af. En op die manier heb je een aardig (pensioen)kapitaal bij elkaar gespaard. Dat noemen we de spaarperiode. Maar als je straks met pensioen gaat, dat begint de uitkeringsperiode. Dan ga je ‘ontsparen’. En zal best even wennen worden. De mindset die je heel je leven hebt gehad moet 180 graden gedraaid. Je hoeft straks niet meer te sparen voor later. Je gaat straks opmaken wat je hebt gespaard. Begin alvast te wennen aan het idee!

Heb jij pensioen tips?

Mis je nog tips? Of heb jij een heel goed idee? Reageer onder dit artikel en deel je beste pensioen tip met ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *