Pensioen tips – 5 tot 10 jaar voor je pensioen

Regelmatig krijgen wij de vraag: Hebben jullie pensioen tips? In mijn vorige artikel heb ik pensioen tips gegeven voor mensen die minder dan 5 jaar voor de pensioendatum zitten. In dit artikel geef ik pensioen tips voor mensen die nog iets langer te gaan hebben en 5 tot 10 jaar voor de pensioendatum zitten.

Tip 1: Zet een stip op de horizon, bepaal je pensioendatum

Begin met het formuleren van een concreet doel. Wanneer ga jij met pensioen? Pas wanneer je een concreet en helder doel hebt, kun jij je volledig gaan richten op het zo optimaal mogelijk bereiken van dat doel. Zoals Johan Cruijff zei: “Zonder doel kun je niet scoren”.

De meeste mensen stoppen met werken en gaan met pensioen op de AOW-datum. Bekijk of deze datum ook voor jou de meest optimale datum is en doe dat aan de hand van de hoogte van je pensioen. Hoe eerder je stopt, hoe lager je pensioen.

Houd daarbij in de gaten dat de AOW-datum tot en met 2025 zeker is. Vanaf 2026 is de AOW-datum gekoppeld aan de levensverwachting. Een overzicht van de verschillende leeftijden waarop je AOW gaat krijgen vind je hier. De verwachting is op dit moment dat de AOW-leeftijd in 2026 ook niet zal gaan stijgen.

Tip 2: Bepaal je behoefte netto per maand

Zoals ik bij tip 1 aangaf zal je pensioen lager worden als je eerder stopt met werken. Het is dus heel belangrijk om te weten hoeveel je netto per maand nodig hebt om te kunnen beoordelen of je ook echt kunt stoppen op de door jou gewenste datum.

Tip 3: Sparen, sparen en sparen

Wanneer je nog 5 tot 10 jaar te gaan hebt, dan komt het voor wat betreft je pensioen er nu op aan. Voor de meeste mensen geldt dat de duurste jaren achter je liggen terwijl het gezamenlijke gezinsinkomen juist nu het hoogste is. Dit geeft veel mensen de ruimte om extra geld opzij te zetten. Dat kan door extra bij te storten in je pensioen. Maar ook gewoon sparen in privé is een heel verstandige optie.

Tip 4: Bouw je werk af

De overgang van volledig werken naar volledig pensioen is groot. Wij zien dat een dergelijke overgang veel vraagt van mensen. Zowel mentaal als fysiek. Bereid je voor op je pensioen door nu al te beginnen met afbouwen. Neem extra vakantie, ga langzaamaan een beetje parttime werken, of denk na over een andere functie.

Tip 5: Investeer in wellbeing

Tip 5 is misschien wel de belangrijkste tip. Investeer in wellbeing of welzijn van jezelf. Het is nu eenmaal een feit dat naarmate je ouder wordt het werken je steeds iets minder makkelijk af gaat. Omarm dat gegeven en investeer in je eigen gezondheid en fitheid. Kijk goed naar je routines en ritmes. Neem op tijd gas terug. Neem genoeg tijd voor ontspanning. Eet gezond en beweeg voldoende. Maar investeer ook in je mentale welzijn. Zorg dat je fysiek en mentaal de laatste 5 tot 10 jaar met plezier je werk kunt blijven doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *