Mag je bijverdienen als je een RVU-uitkering krijgt?

In steeds meer cao’s komen afspraken voor een RVU-uitkering. Hierdoor kunnen oudere werknemers tot 3 jaar eerder met pensioen. De RVU-uitkering is alleen voor veel werknemers niet voldoende om van rond te komen, dus dat moet worden aangevuld. Een logische vraag is dan ook, mag ik nog bijverdienen als ik een RVU-uitkering krijg?

De RVU-uitkering

De werkgever mag met werknemers een regeling afspreken waarbij werknemers tot maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. Deze werknemers ontvangen dan een uitkering van € 1.847,- bruto per maand. De werkgever kan dit bedrag maandelijks uitbetalen of op het moment van vervroegde pensionering ineens overmaken. Over de uitkering betaal je belasting. Wanneer er rekening wordt gehouden met de loonheffingskorting krijg je ongeveer € 1.250,- netto per maand. Zonder loonheffingskorting zal het ongeveer € 1.050,- netto per maand zijn.

Waarom is de RVU-uitkering bedacht

Het is voor een groep werknemers niet mogelijk om door te werken tot de AOW-leeftijd. Dat komt doordat de AOW-leeftijd steeds verder opschuift naar achteren terwijl werknemers zich onvoldoende hebben kunnen voorbereiden op het steeds maar langer doorwerken. Of doordat hun beroep te zwaar is. En om deze groepen mensen tegemoet te komen is de de RVU-uitkering mogelijk.

Let op, deze regeling is tijdelijk tot en met 2025. Daarna mag die niet meer worden afgesproken.

Lees ook
Vervroegd uittreden is vanaf 2021 weer mogelijk

Mag je bijverdienen als je een RVU-uitkering hebt?

Het doel van de RVU-uitkering is dat je gaat stoppen met werken omdat je het fysiek of mentaal niet meer vol kan houden. Dus het zou logisch zijn als je niet meer zou gaan werken.

Maar de RVU-uitkering is voor veel mensen niet voldoende. Het moet dan worden aangevuld uit je pensioen (je pensioen eerder laten ingaan) of je privévermogen. Maar dan nog kan het totaal niet voldoende zijn. Dus dan is het bijverdienen soms wenselijk of zelfs noodzakelijk.

Hoe zat het ook al weer met de VUT?

Vroeger kenden wij in Nederland de VUT. Dat was vergelijkbaar met de RVU-uitkering, alleen waren de bedragen vaak hoger. Bij de VUT was bijverdienen in eerste instantie niet toegestaan. Daar werd destijds zelfs op gecontroleerd. Zelfs vrijwilligerswerk kon eigenlijk niet. Maar de VUT was anders dan de RVU. De VUT was bedoeld als oplossing voor jeugdwerkloosheid. Oudere werknemers maakten plaats voor jongeren. En vanuit die gedachte is het logisch om mensen die met de VUT waren te verbieden om weer te gaan werken.

Waarom is een RVU anders dan de VUT?

Nu is het anders. De RVU-uitkering Is geen antwoord op jeugdwerkloosheid. De RVU-uitkering is bedoeld voor mensen die niet kunnen doorwerken tot de AOW-leeftijd.

Er is dus in principe niets op tegen als je nog doorwerkt. Toch kan ik me voorstellen dat een werkgever dit bijzonder zal vinden. Doorwerken lukt niet meer, daarom krijg je een uitkering om zo eerder te kunnen stoppen en vervolgens ga je weer werken.

Toch begrijp ik werknemer die dit willen ook wel weer. Want doorwerken fulltime gaat vaak niet meer. Maar als je naast een RVU-uitkering nog deeltijd mag doorwerken, dan is het toch een ander verhaal. Dat is vaak wel goed vol te houden.

Bijverdienen als je een RVU-uitkering krijgt is niet verboden

Bijverdienen is niet verboden. Nergens in de wet is hier iets over opgenomen. Dus is het toegestaan. Ook in cao’s waar RVU-regelingen zijn afgesproken zijn geen bepalingen opgenomen over bijverdienen. Dus is de conclusie dat het gewoon mag. Ik heb meerdere cao’s bekeken en nergens ben ik een verbod op werken tegen gekomen.

Let op bij nieuwe cao’s

Maar let op, er worden komende tijd nog veel nieuwe cao’s gesloten. Het kan dus zijn dat daar wel eisen in staan. Dus check goed jouw cao voordat je definitieve plannen gaat maken.

Foto: Filipp Romanovski via unsplash

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

20 reacties

 1. De werknemer moet hiervoor stoppen met werken en geen betaald nieuw werk meer beginnen.

  Dit staat in de cao tweewielers.

  Pensioen naar voren halen is geen optie en alleen rvu kan ik niet van rondkomen, mag mijn werkgever dit voor mij beslissen?

  1. Als het in de cao staat, dan is dat inderdaad een voorwaarde. Dat is niet besloten door de werkgever, maar een afspraak tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. Die afspraak pakt alleen voor jou niet gunstig uit helaas.

 2. Bert Heijndijk,
  Als ik van RVU regeling gebruik wil maken moet ik dan ook mijn raadslids maatschap opzeggen? Omdat een nevenfunctie is.

  1. Dat hangt van de cao af. Als er geen verbod op nevenfuncties is, dan hoef je dat niet te doen. Is er wel een verbod, dan kan ik me voorstellen dat er ander wordt omgegaan met reeds bestaande nevenfuncties die je gewoon voortzet.

   1. Bedankt Jan,
    Er staat in het CAO voorstel :
    Geen recht op een uitkering heeft de werknemer die recht heeft op een WGA en/of een IVAuitkering en daarnaast geen loon uit arbeid ontvangt.
    Maar staat niets geschreven over nevenfucties.
    Ik hoor graag je antwoord.
    Groetjes Bert

    1. Wanneer daar geen beperking voor is opgenomen, dan is het dus toegestaan. Ik zou voor de zekerheid dit wel even met je werkgever bespreken. Dat voorkomt discussie en verrassingen achteraf.

   2. Beste Jan,
    Bedankt er staat niets beschreven in het cao verstel over nevenfucties.
    Alleen de zin hier onder:
    Geen recht op een uitkering heeft de werknemer die recht heeft op een WGA en/of een IVAuitkering en daarnaast geen loon uit arbeid ontvangt.

 3. Goedenavond

  Er staat op stichting RVU bij voorwaarde voor deelname
  Dat je niet meer mag beginnen met betaald werk
  Alleen vrijwilligerswerk
  Dan is het toch bijna niet mogelijk om eerder te stoppen met werken
  Ik ben nu fulltime vrachtwagenchauffeurs en zou graag nog een klein bedrag bij willen verdienen naast de rvu uitkering

  Hartelijke groet Jan

  1. Jan, daar heb je een punt. het verschilt per cao of je wel of niet mag bijverdienen. Ik heb ook geschreven dat ik het wel logisch vindt als je wat bij gaat verdienen omdat het voor veel mensen dan niet meer aantrekkelijk / haalbaar is. Uiteraard hoef je niet alleen van je RVU-uitkering rond te komen. Want je mag in aanvulling op je RVU wel je pensioen al in laten gaan.

  1. Het staat op de website van Stichting RVU. Maar dat is niet de wet. Stichting RVU is de RVU-regeling op basis van de cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf. Dus wat daar staat geldt alleen voor de mobiliteitsbranche en niet voor andere branches.

 4. Ik ben ook bezig met eerder stoppen met de RVU regeling.
  Ik zit bij het CAO van de verzekeringen.
  P&O van mijn werkgever zegt dat ik maximaal 10% van mijn normale uren mag blijven werken, ook bij dezelfde werkgever.

  1. Het doel van de RVU is dat mensen die niet meer doorkunnen werken tot de AOW-leeftijd eerder kunnen stoppen met werken. Er zijn daarom ook cao’s en werkgevers die aanvullende eisen stellen, zoals niet of nauwelijks meer werken, geheel in lijn met de bedoeling van de regeling.

 5. Ik wil volgend jaar gebruik maken van rvu regeling maar ik heb ook nog een baan als mantelzorger waar ik pgb ontvang mag ik dat werk blijven doen

  1. In principe mag dat. Er is geen wettelijk verbod op werken tijdens RVU. Alleen kan het zo zijn dat in je cao staat dat je niet meer mag werken. Dus check eerst je cao. En wanneer er een verbod is op werken, kan ik me voorstellen dat dit daar niet onder zou vallen. In dat geval is het raadzaam om met je werkgever te overleggen of dit wel is toegestaan.

 6. Als een werkgever niet is aangesloten bij een CAO, (en daar ook niet onder valt) waar kan ik dan wat vinden mbt het evt. doorwerken tijdens de RVU?
  Of is dat iets wat je met de werkgever kunt afspreken?

  1. Zoals ik heb aangegeven is het toegestaan om te werken naast je RVU. Tenzij het door een onderlinge afspraak wordt verboden. Dat kan in een cao. Is er geen cao, dan kan een werkgever dat in de overeenkomst die je sluit voor de RVU opnemen. Maar het is niet verplicht om dat op te nemen. Als er niets over is afgesproken in de cao of de overeenkomst, dan is werken tijdens de RVU gewoon toegestaan.

  1. De eis van 45 jaar waarvan 20 in zwaar beroep is een ‘zware’ eis. Daar zie je ook duidelijk het spanningsveld van de RVU-regeling. Aan de ene kant wil men tegemoet komen aan mensen die zwaar werk doen. Aan de andere kant wil men zoveel mogelijk personeel behouden. Er zijn sectoren die veel ruimer in het personeel zitten, waar de eisen veel minder streng zijn. Er zijn zelfs cao’s zonder eisen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *