Mag je bijverdienen als je een RVU-uitkering krijgt?

In steeds meer cao’s komen afspraken voor een RVU-uitkering. Hierdoor kunnen oudere werknemers tot 3 jaar eerder met pensioen. De RVU-uitkering is alleen voor veel werknemers niet voldoende om van rond te komen, dus dat moet worden aangevuld. Een logische vraag is dan ook, mag ik nog bijverdienen als ik een RVU-uitkering krijg?

De RVU-uitkering

De werkgever mag met werknemers een regeling afspreken waarbij werknemers tot maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. Deze werknemers ontvangen dan een uitkering van €2.037,- bruto per maand. De werkgever kan dit bedrag maandelijks uitbetalen of op het moment van vervroegde pensionering ineens overmaken. Over de uitkering betaal je belasting. Wanneer er rekening wordt gehouden met de loonheffingskorting krijg je ongeveer € 1.420,- netto per maand. Zonder loonheffingskorting zal het ongeveer € 1.174,- netto per maand zijn.

Waarom is de RVU-uitkering bedacht

Het is voor een groep werknemers niet mogelijk om door te werken tot de AOW-leeftijd. Dat komt doordat de AOW-leeftijd steeds verder opschuift naar achteren terwijl werknemers zich onvoldoende hebben kunnen voorbereiden op het steeds maar langer doorwerken. Of doordat hun beroep te zwaar is. En om deze groepen mensen tegemoet te komen is de de RVU-uitkering mogelijk.

Let op, deze regeling is vooralsnog tijdelijk en geldt tot en met 2025. Daarna mag die niet meer worden afgesproken. Het kabinet komt waarschijnlijk september 2023 met een voorstel om de regeling te verlengen.

Lees ook
Vervroegd uittreden is vanaf 2021 weer mogelijk

Mag je bijverdienen als je een RVU-uitkering hebt?

Het doel van de RVU-uitkering is dat je gaat stoppen met werken omdat je het fysiek of mentaal niet meer vol kan houden. Dus het zou logisch zijn als je niet meer zou gaan werken.

Maar de RVU-uitkering is voor veel mensen niet voldoende. Het moet dan worden aangevuld uit je pensioen (je pensioen eerder laten ingaan) of je privévermogen. Maar dan nog kan het totaal niet voldoende zijn. Dus dan is het bijverdienen soms wenselijk of zelfs noodzakelijk.

Hoe zat het ook al weer met de VUT?

Vroeger kenden wij in Nederland de VUT. Dat was vergelijkbaar met de RVU-uitkering, alleen waren de bedragen vaak hoger. Bij de VUT was bijverdienen in eerste instantie niet toegestaan. Daar werd destijds zelfs op gecontroleerd. Zelfs vrijwilligerswerk kon eigenlijk niet. Maar de VUT was anders dan de RVU. De VUT was bedoeld als oplossing voor jeugdwerkloosheid. Oudere werknemers maakten plaats voor jongeren. En vanuit die gedachte is het logisch om mensen die met de VUT waren te verbieden om weer te gaan werken.

Waarom is een RVU anders dan de VUT?

Nu is het anders. De RVU-uitkering Is geen antwoord op jeugdwerkloosheid. De RVU-uitkering is bedoeld voor mensen die niet kunnen doorwerken tot de AOW-leeftijd.

Er is dus in principe niets op tegen als je nog doorwerkt. Toch kan ik me voorstellen dat een werkgever dit bijzonder zal vinden. Doorwerken lukt niet meer, daarom krijg je een uitkering om zo eerder te kunnen stoppen en vervolgens ga je weer werken.

Toch begrijp ik werknemer die dit willen ook wel weer. Want doorwerken fulltime gaat vaak niet meer. Maar als je naast een RVU-uitkering nog deeltijd mag doorwerken, dan is het toch een ander verhaal. Dat is vaak wel goed vol te houden.

Bijverdienen als je een RVU-uitkering krijgt is niet verboden

Bijverdienen is niet verboden. Nergens in de wet is hier iets over opgenomen. Dus is het toegestaan. Wanneer ook in jouw cao waar een RVU-regeling is afgesproken geen bepalingen zijn opgenomen over bijverdienen, dan mag je dus gewoon bijverdienen.

Maar let op je cao!

Maar let op, in steeds meer cao’s zijn inmiddels beperkingen opgenomen over bijverdienen. En vaak sluiten werkgevers een overeenkomst wanneer jij met RVU gaat. En in die overeenkomst wordt ook vaak een (beperkt) verbod op bijverdienen opgenomen.

De conclusie is dat het gewoon mag, maar steeds vaker in de praktijk wordt beperkt. Dus check goed wat er in je cao staat en controleer de overeenkomst die je werkgever met je wil sluiten.

Foto: Filipp Romanovski – Unsplashcom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 reacties

 1. De werknemer moet hiervoor stoppen met werken en geen betaald nieuw werk meer beginnen.

  Dit staat in de cao tweewielers.

  Pensioen naar voren halen is geen optie en alleen rvu kan ik niet van rondkomen, mag mijn werkgever dit voor mij beslissen?

  1. Als het in de cao staat, dan is dat inderdaad een voorwaarde. Dat is niet besloten door de werkgever, maar een afspraak tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. Die afspraak pakt alleen voor jou niet gunstig uit helaas.

   1. Okay, dank je Jan,
    Nog een vraag, mijn werkgever heeft voor mij uitgerekend wat ik bruto ga ontvangen als ik gebruik ga maken van de RVU, maar kan mij niet vertellen wat ik netto over hou per maand en dat is nu juist wat ik weten moet om tot een verantwoorde keuze te komen.
    Kun jij mij vertellen wat er van de € 1.752,82 bruto. Netto overblijft?

    Groet Frans.

    1. Hoi Frans, dat hangt af van de keuze wel of geen loonheffingskorting toepassen. En ga je bovenop je RVU ook pensioen laten uitkeren? Want als je dat doet, heb je meer aan een berekening van je totale netto inkomen, dan alleen een berekening van de netto RVU.
     Wanneer je alleen de RVU laat uitkeren, kan je werkgever een pro-forma loonstrook laten maken bij de loonadministratie. Dan weet hij precies hoeveel je netto krijgt. Wanneer je ook pensioen laat uitkeren, kunnen wij voor jou een berekening maken van je totale inkomenssituatie, nu en na je AOW-leeftijd. Wanneer je dat wilt, kijk dan eens op de adviespagina bij RVU-advies

 2. Bert Heijndijk,
  Als ik van RVU regeling gebruik wil maken moet ik dan ook mijn raadslids maatschap opzeggen? Omdat een nevenfunctie is.

  1. Dat hangt van de cao af. Als er geen verbod op nevenfuncties is, dan hoef je dat niet te doen. Is er wel een verbod, dan kan ik me voorstellen dat er ander wordt omgegaan met reeds bestaande nevenfuncties die je gewoon voortzet.

   1. Bedankt Jan,
    Er staat in het CAO voorstel :
    Geen recht op een uitkering heeft de werknemer die recht heeft op een WGA en/of een IVAuitkering en daarnaast geen loon uit arbeid ontvangt.
    Maar staat niets geschreven over nevenfucties.
    Ik hoor graag je antwoord.
    Groetjes Bert

    1. Wanneer daar geen beperking voor is opgenomen, dan is het dus toegestaan. Ik zou voor de zekerheid dit wel even met je werkgever bespreken. Dat voorkomt discussie en verrassingen achteraf.

   2. Beste Jan,
    Bedankt er staat niets beschreven in het cao verstel over nevenfucties.
    Alleen de zin hier onder:
    Geen recht op een uitkering heeft de werknemer die recht heeft op een WGA en/of een IVAuitkering en daarnaast geen loon uit arbeid ontvangt.

 3. Goedenavond

  Er staat op stichting RVU bij voorwaarde voor deelname
  Dat je niet meer mag beginnen met betaald werk
  Alleen vrijwilligerswerk
  Dan is het toch bijna niet mogelijk om eerder te stoppen met werken
  Ik ben nu fulltime vrachtwagenchauffeurs en zou graag nog een klein bedrag bij willen verdienen naast de rvu uitkering

  Hartelijke groet Jan

  1. Jan, daar heb je een punt. het verschilt per cao of je wel of niet mag bijverdienen. Ik heb ook geschreven dat ik het wel logisch vindt als je wat bij gaat verdienen omdat het voor veel mensen dan niet meer aantrekkelijk / haalbaar is. Uiteraard hoef je niet alleen van je RVU-uitkering rond te komen. Want je mag in aanvulling op je RVU wel je pensioen al in laten gaan.

  1. Het staat op de website van Stichting RVU. Maar dat is niet de wet. Stichting RVU is de RVU-regeling op basis van de cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf. Dus wat daar staat geldt alleen voor de mobiliteitsbranche en niet voor andere branches.

 4. Ik ben ook bezig met eerder stoppen met de RVU regeling.
  Ik zit bij het CAO van de verzekeringen.
  P&O van mijn werkgever zegt dat ik maximaal 10% van mijn normale uren mag blijven werken, ook bij dezelfde werkgever.

  1. Het doel van de RVU is dat mensen die niet meer doorkunnen werken tot de AOW-leeftijd eerder kunnen stoppen met werken. Er zijn daarom ook cao’s en werkgevers die aanvullende eisen stellen, zoals niet of nauwelijks meer werken, geheel in lijn met de bedoeling van de regeling.

 5. Ik wil volgend jaar gebruik maken van rvu regeling maar ik heb ook nog een baan als mantelzorger waar ik pgb ontvang mag ik dat werk blijven doen

  1. In principe mag dat. Er is geen wettelijk verbod op werken tijdens RVU. Alleen kan het zo zijn dat in je cao staat dat je niet meer mag werken. Dus check eerst je cao. En wanneer er een verbod is op werken, kan ik me voorstellen dat dit daar niet onder zou vallen. In dat geval is het raadzaam om met je werkgever te overleggen of dit wel is toegestaan.

 6. Als een werkgever niet is aangesloten bij een CAO, (en daar ook niet onder valt) waar kan ik dan wat vinden mbt het evt. doorwerken tijdens de RVU?
  Of is dat iets wat je met de werkgever kunt afspreken?

  1. Zoals ik heb aangegeven is het toegestaan om te werken naast je RVU. Tenzij het door een onderlinge afspraak wordt verboden. Dat kan in een cao. Is er geen cao, dan kan een werkgever dat in de overeenkomst die je sluit voor de RVU opnemen. Maar het is niet verplicht om dat op te nemen. Als er niets over is afgesproken in de cao of de overeenkomst, dan is werken tijdens de RVU gewoon toegestaan.

  1. De eis van 45 jaar waarvan 20 in zwaar beroep is een ‘zware’ eis. Daar zie je ook duidelijk het spanningsveld van de RVU-regeling. Aan de ene kant wil men tegemoet komen aan mensen die zwaar werk doen. Aan de andere kant wil men zoveel mogelijk personeel behouden. Er zijn sectoren die veel ruimer in het personeel zitten, waar de eisen veel minder streng zijn. Er zijn zelfs cao’s zonder eisen.

 7. hallo Jan ik ben vrachtwagen chauffeur en tevens raadslid in onze gemeente ik word in maart 64 en wil de zwaarwerkregeling gaan aanvragen .in de cao staat dat er geen nevenbetrekkingen mogen naar mijn denken wordt daar onder verstaan dat ik na mijn werktijd niet bij een andere transport bedrijf mag gaan werken .ben nu sinds bijna 1 jaar raadslid is de mogelijkheid daar om bij het rvu een regeling te treffen zodat ik het raadswerk kan blijven doen .zoals u ook al aangeeft het staat nergens in de wet geschreven dat bijverdienen niet mag .voor raadsleden is sinds 2020 een wet aangenomen dat de bepaling van nevenbetrekkingen voor het raadswerk voor een raadslid niet van toepassing is .als er raadsvergaderingen zijn moet de werkgever je onbetaald vrij geven wilt hij dat niet gaat de rechter hierover beslissen .mijn gedachte is dat je het raadswerk mag doen mits je het doorgeeft aan het rvu

  1. In de zwaarwerkregelingvervoer is opgenomen dat je geen werk meer mag verrichten en ook bestaande nevenfuncties moet beëindigen, tenzij het onder voorwaarden vrijwilligerswerk is. Het is inderdaad niet in de wet opgenomen, maar in de regeling voor jouw situatie zijn wel expliciete regels opgenomen. Je moet dus stoppen met je nevenfunctie of je kunt geen gebruik maken van de regeling. Althans, zo interpreteer ik de regels. Wellicht kun je nog een verzoek indienen en jouw specifieke situatie voorleggen.

 8. ik ben partime (60%) werkzaam in de mobiliteitsbranche , en daarnaast al geruime tijd werkzaam in niet gerelateerde branches,waar ik verdiensten uit haal. voor zover mij bekend mag je als je gebruik wil maken van de RVU-regeling, geen nieuwe betaalde baan beginnen. Als je nu al ander werk naast je huidige baan uitvoerd , waarvoor je betaald wordt, zou dit niet gelden,. Klopt dit?

  1. In de regeling van de mobiliteitsbranche wordt geen onderscheid gemaakt naar soort werk. Er staat dat je, om in aanmerking te kunnen komen voor een uitkering, volledig moet stoppen met werken. En de uitkering eindigt wanneer je weer werkt, al dan niet als zelfstandige. Dus het lijkt erop dat er een totaal verbod op werk is.

 9. Hallo ,

  voor degene die het nog niet wisten.
  In het CAO beroepsgoederen vervoer MAG je niet bijverdienen bij gebruikmaken zwaarwerkregeling.

 10. Dag jan,
  Ik lees veel over wel of niet mogen bijverdienen.
  De RVU regeling van V.V.T zegt dat je niet bijverdien mag. En dat de werkgever de uitkering kan terug vorderen wanneer je dat wel doet.
  Nu hebben we een advies gesprek gehad. De advieseur melde dat dit niet in de wet is vastgelegd en dus wel mag. En dat we bij het opmaken van de vaststellingsovereenkomst dit kunnen opnemen. In overleg met de werkgever hier over laten opnemen dat de werkgever hier vrijstelling van krijgt.

  1. Het hangt er van af. Je adviseur heeft gelijk dat er niets in de wet is opgenomen. Dus de regel dat je niet mag bijverdienen is in de regeling die voor jou geldt zelf bedacht. Nu is de vraag wie de regeling uitvoert. Is dat de werkgever of een derde partij? Als het een derde partij is, kun je vaak niet afwijken van de standaard regels. En dan is er nog de vraag wie het betaalt. Als de werkgever uit eigen zak betaalt, dan kan je afspreken wat je wilt. Maar het kan ook zijn dat de werkgever het geld voor de RVU-uitkering uit een subsidiepot krijgt. En die subsidie kan ook weer gebaseerd zijn op regels.

   Beetje lang antwoord misschien, maar mijn conclusie aan het eind is, je mag inderdaad vragen of de bijverdien clausule kan worden geschrapt. Alleen er kunnen meerdere redenen zijn waarom de werkgever dat niet wil of kan doen.

 11. Dag Jan,

  Stel je hebt de keus tussen een vso (met recht op ww-uitkering) en een rvu-regeling. Kan er naast een rvu-regeling ook aanspraak worden gemaakt voor een WW-uitkering? Er is geen sprake van verwijtbare werkeloosheid en desbetreffende is bereid te solliciteren naar een andere baan. Wordt de RVU dan ingekort?

  1. Bij de RVU-regeling is het in principe de werknemer die het initiatief neemt en ook uit het arbeidsproces stapt. Dus er zijn twee belangrijke voorwaarden voor WW waar niet wordt voldaan. Er is verwijtbare werkloosheid en je bent niet meer beschikbaar op de arbeidsmarkt. Dus een combinatie van een RVU-regeling met WW gaat inderdaad niet.

   Overigens is dit wel iets genuanceerder. Want je kunt naar mijn mening wel een VSO afspreken op initiatief van de werkgever, waarbij een RVU-uitkering wordt afgesproken die ineens wordt uitbetaald. En dan wel beschikbaar zijn voor arbeid. Dan heb je ‘gewoon’ recht op een WW-uitkering.

 12. Ik ben parttime werkzaam, 32 uur per week, dus 80%
  Betekend dat dat ik dan ook maar 80% van de RVU regeling krijg ?

  1. Marianne, dat hangt van je cao af. In sommige cao’s is dat inderdaad het geval, maar in andere cao-afspraken weer niet. Dus je moet even in de tekst van je cao kijken en/of het RVU-reglement.

 13. RVU-regeling metaal en techniek, moet je ontslag nemen als je hiervan gebruik wilt maken.
  Mag je dan wel bij een andere werkgever in dezelfde branche of een andere bijverdienen?

  1. Rene, je mag helemaal geen betaald werk meer verrichten. In het reglement staat het volgende: Het recht op uitkering eindigt vóór de in het eerste lid bedoelde datum met ingang van de eerste
   dag waarop de uitkeringsgerechtigde betaalde activiteiten in dienstverband verricht, als
   zelfstandig ondernemer of anderszins.

   Kortom, zodra jij ergens geld gaat verdienen dan stopt de volgende dag je uitkering.

  1. Sjaak, dat staat in het reglement van SFM. Ik heb het (voor deze keer) even voor je opgezocht en in de Meubel en Interieur mag je geen baan hebben, erbij hebben of opnieuw aannemen. Je moet dus volledig stoppen met werken en zolang je RVU krijgt ook niet meer aan het werk gaan. Alleen vrijwilligerswerk is toegestaan.

 14. Hallo Jan,

  In mijn cao staat dat maximaal 20% mag bij verdienen. Is dat dan 20% van het RVU bedrag?
  Of 20% RVU plus pensioen?

  Alvast bedankt

 15. Hallo Jan,

  Ik lees nu net in de laatste CAO dat het 20% van de pensioengrondslag is op het moment van uitdiensttreding. Ik heb mijn antwoord dus al.

 16. Hallo mijn vraag waarom mag een ambtenaar die gebruik maakt van de rvu regeling onbeperkt bij verdienen ? En als ik stop als vrachtwagen chauffeur mag ik niks bij verdien dat kun je toch niet verklaren ik zal mijn pensioen in moeten zetten of mijn spaargeld

  1. Het is in principe de bedoeling van de RVU-regeling dat je niet meer aan het werk gaat. De regeling is immers bedoeld om mensen die niet meer kunnen werken omdat het te zwaar is, in staat te stellen eerder te stoppen. Er zijn alleen cao’s waar ruimere regels zijn afgesproken. Waarom dat zo is, moet je aan de cao partijen vragen.

 17. Naar aanleiding van gestelde vragen:

  Nevenwerkzaamheden mogen volgens de wet niet worden verboden door de werkgever.
  Zie wet artikel 7:653a BW.

  En hoe wil de werkgever controleren of je bijverdiend ?
  Nog de overheid nog anderen mogen deze informatie delen met de werkgever.

  En als je een (gedeltelijk) inkomen heb vanuit een PGB zou het helemaal onzinnig zijn.
  Je stop eerder met werken om dit juist te kunnen volhouden.

  1. Hoi Flip, dank voor je reactie. Het verbod op werk tijdens RVU is geen verbod op nevenwerkzaamheden. Je dienstverband is immers beëindigd. Het is vaak een ‘deal’ waarbij de werkgever eist dat je stopt met werken in ruil voor een zak geld.