Hoeveel pensioen is toegestaan naast je RVU-uitkering?

De RVU-uitkering bedraagt maximaal € 2.037,- bruto per maand. Dat is € 24.444,- per jaar. Voor veel mensen is dat niet voldoende om van rond te kunnen komen. Een aanvulling vanuit bijvoorbeeld je pensioen op je RVU-uitkering is voor veel mensen een noodzaak. In deze blog ga ik dieper in op de vraag hoeveel pensioen je naast je RVU-uitkering mag ontvangen.

RVU-uitkering aanvullen

Voor veel mensen is alleen de RVU-uitkering niet genoeg om van rond te komen. Een aanvulling is dan vaak noodzakelijk. Er zijn meerdere manieren om de RVU-uitkering aan te vullen. Je kunt je privévermogen gebruiken om het tekort aan te vullen. Het is ook een optie om (deels) te gaan werken, maar dat is niet in alle situaties toegestaan. Je kunt er ook voor kiezen om je pensioen te laten ingaan. Dat is eigenlijk de meest voor de hand liggende optie.

Pensioen laten uitkeren

Je mag zelf kiezen vanaf welk moment je jouw pensioenuitkeringen laat ingaan. Veel mensen hebben pensioenen die op verschillende momenten tot uitkering komen. Wat de meeste niet weten is dat je die pensioenen niet op de datum die op je pensioenoverzicht staat hoeft te laten ingaan. Jij kiest zelf wanneer je pensioen ingaat.

Wanneer je een RVU-uitkering krijgt en die uitkering is niet voldoende, dan kun je er voor kiezen om tegelijkertijd een deel van je pensioen of zelfs al je pensioen te laten ingaan. Dat betekent dat je sommige pensioenen misschien later laat ingaan, andere pensioenen laat je eerder ingaan.

Hoeveel pensioen naast je RVU-uitkering?

Is er een beperking aan hoeveel pensioen je naast je RVU-uitkering mag ontvangen? Het antwoord is nee! Er is geen beperking. Je mag zoveel pensioen laten uitkeren als je zelf wilt.

Dus je kunt al je pensioenen laten ingaan op het moment dat jij je RVU-uitkering krijgt. Daarnaast kun je er voor kiezen om je pensioen door middel van hoog/laag te laten uitkeren. Dus de eerste jaren wat meer, daarna wat minder pensioen. En vervolgens kun je ook nog gebruik maken van de mogelijkheid van een overbruggingspensioen. Op die manier kun je een flink inkomen uit je pensioen krijgen in de periode dat jij een RVU-uitkering krijgt.

Is het slim om veel pensioen naast je RVU-uitkering te krijgen?

Er zijn verschillende manieren om daar naar te kijken. Allereerst moet je beseffen dat wanneer je komt te overlijden, jouw pensioen stopt. En alles wat er dan nog ‘in de pot zit’ is voor het pensioenfonds of de verzekeraar. Dus vanuit die optiek kun je het beter maar zo snel mogelijk laten uitkeren. Je hoeft het niet op te maken. Alles wat je teveel krijgt, zet je op je spaarrekening.

Pensioen eerder laten uitkeren en tijdelijk meer laten uitkeren betekent dat je later minder krijgt. De vraag is of dat kan? Dat moet je dus eerst goed uit (laten) rekenen. Besef hierbij dat wanneer je een overschot uitgekeerd krijgt en je zet dat op je spaarrekening, het helemaal niet erg hoeft te zijn om later minder te krijgen, want je hebt dan een flinke buffer op je spaarrekening.

En tenslotte is de vraag of het belastingtechnisch wel interessant is. Soms betaal je door het eerder en meer laten uitkeren van je pensioen meer belasting. Maar wij zien ook regelmatig dat mensen die hun pensioen eerder laten uitkeren helemaal niet of nauwelijks meer belasting betalen. Dus vaak kan dat gewoon zonder nadelige consequenties.

Op basis van deze drie aspecten moet jij een afweging maken. Ik raad je daarom ook aan om wanneer je een RVU-uitkering krijgt, je goed te laten adviseren.

RVU-regeling en pensioenopbouw

Wanneer je gebruik maakt van de RVU-regeling is het goed om te beseffen dat je pensioenopbouw stopt. De RVU-regeling is bedoeld voor oudere werknemers in de gelegenheid te stellen om eerder te stoppen met werken en de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen. Door velen wordt dit gezien als het nieuwe vroegpensioen. Maar zoals ik hiervoor al schreef is een aanvulling vanuit je pensioen vaak noodzakelijk. Hierdoor neemt je pensioen na je AOW-leeftijd wel af. En doordat de pensioenopbouw ook stopt als je van de RVU-regeling gebruik maakt, zal je pensioen vanaf je AOW-leeftijd nog lager worden. Het voortzetten van je pensioenopbouw tot aan je pensioendatum is ook niet mogelijk tijdens de RVU-periode.

Spaargeld als andere aanvulling dan pensioen naast je RVU?

Je kunt ook ervoor kiezen om je pensioen zoveel mogelijk laten staan en gebruik maken van je spaargeld. Of het slim is om je privévermogen aan te spreken of dat je beter kunt kiezen voor een aanvulling uit je pensioen hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn eerdere blog.

Lees ook:
Spaargeld of pensioen, wat maak je het eerst op?

Werken naast je RVU-uitkering

Wanneer je niet je pensioen en ook je spaargeld niet wilt aanspreken, kun je er ook eventueel voor kiezen om te gaan werken naast je RVU-uitkering. Werken naast een RVU-uitkering is echter lang niet altijd toegestaan. Wil je meer weten over werken in combinatie met de RVU, lees dan onderstaande blog.

Lees ook:
Mag je bijverdienen als je een RVU-uitkering krijgt

RVU-advies

Wil je hulp bij het doorrekenen van je RVU? Klik dan op onderstaande button en vraag om meer informatie. Wij hebben een speciaal RVU-advies waarbij wij alle bovenstaande aspecten voor je meenemen in ons advies.

Foto: Mart Production – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

 1. Bij mijn werkgever kan gebruik maken van de RVU-regeling 6 maanden voor mijn pensioenleeftijd.
  Daar wil ik gebruik van maken maar heeft dat invloed op mijn pensioeninkomen??
  Groetjes Johan

  1. Als je gebruik maakt van de RVU dan stopt je dienstverband en ook je pensioenopbouw. Dus je pensioen wordt lager. En als je, in aanvulling op je RVU, het pensioen laat ingaan, dan wordt je pensioen ook daardoor nog een stukje lager.

 2. Bestaat de RVU-regeling ook in het voortgezet onderwijs?
  Naar mijn weten staat er niets over in onze CAO-VO.

  Groeten,
  Johan

 3. Hallo Jan
  Ik ga 1 jan 2024 gebruik maken van de RVU regeling -24444 bruto pj- en wil mijn pensioen 2515 netto = 49908 euro volledig opnemen en een deel gaan sparen tot 25-07-2025
  Wij hebben niet echt deskundig advies en lees wel dat dit een goede optie is omdat je niet weet hoe oud je wordt. Ik begrijp dat je dan met aow leeftijd wat minder krijgt maar heb dan wel een buffer opgebouwd.
  Zou het belasting technisch redelijk uit kunnen pakken?
  gr Mario

 4. Beste Jan, ik wil gebruik gaan maken van de RVU en mijn pensioen wat naar voren halen (gedeeltelijk). Ik heb daarnaast een Arbeidsongeschiktheidspensioen. Ik heb mijn pensioen al aangevraagd. Nu krijg ik van het ABP de mededeling dat ik met de RVU teveel krijg en dit gekort gaat worden van het Arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit is mij nog nooit verteld door adviseurs en ABP. Kun jij aangeven of deze informatie klopt?
  Mvgr.Yvonne

  1. Yvonne, of dit bij ABP ook zo is, weet ik niet met 100% zekerheid, maar het komt vaker voor dat een pensioenfonds die een arbeidsongeschiktheidspensioen uitbetaalt, overige (pensioen)inkomsten kort op de uitkering. Je zou ABP kunnen vragen naar het reglement en waar het precies staat in het reglement. Dan kun je op basis van die informatie heel eenvoudig controleren of het klopt.