Hoeveel pensioen mag naast je RVU-uitkering?

De RVU-uitkering bedraagt maximaal € 1.874,- bruto per maand. Dat is € 22.488,- per jaar. Voor veel mensen is dat niet voldoende om van rond te kunnen komen. Een aanvulling vanuit bijvoorbeeld je pensioen op je RVU-uitkering is voor veel mensen een noodzaak. In deze blog ga ik dieper in op de vraag hoeveel pensioen je naast je RVU-uitkering mag ontvangen.

RVU-uitkering aanvullen

Er zijn meerdere manieren om de RVU-uitkering aan te vullen. Je kunt je privévermogen gebruiken om het tekort aan te vullen. Je kunt ook (deels) gaan werken, maar dat is niet in alle situaties toegestaan. Je kunt er ook voor kiezen om je pensioen te laten ingaan. Dat is eigenlijk de meest voor de hand liggende optie.

Pensioen laten uitkeren

Het is mogelijk om zelf te kiezen vanaf welk moment je jouw pensioenuitkeringen laat ingaan. Veel mensen hebben pensioenen die op verschillende momenten tot uitkering komen. Wat de meeste niet weten is dat je die pensioenen niet op de datum die op je pensioenoverzicht staat hoeft te laten ingaan. Jij kiest zelf wanneer je pensioen ingaat.

Wanneer je een RVU-uitkering krijgt en die is niet voldoende, dan kun je er dus voor kiezen om tegelijkertijd een deel van je pensioen of al je pensioen te laten ingaan. Dat betekent dat je sommige pensioenen misschien later laat ingaan, andere pensioenen laat je eerder ingaan.

Hoeveel pensioen naast je RVU-uitkering?

Is er een beperking aan hoeveel pensioen je naast je RVU-uitkering mag ontvangen? Het antwoord is nee! Er is geen beperking. Je mag zoveel pensioen laten uitkeren als je zelf wilt.

Dus je kunt al je pensioenen laten ingaan op het moment dat jij je RVU-uitkering krijgt. Daarnaast kun je er voor kiezen om je pensioen door middel van hoog/laag te laten uitkeren. Dus de eerste jaren wat meer, daarna wat minder pensioen. En vervolgens kun je ook nog gebruik maken van de mogelijkheid van een overbruggingspensioen. Op die manier kun je een flink inkomen uit je pensioen krijgen in de periode dat jij een RVU-uitkering krijgt.

Is het slim om veel pensioen naast je RVU-uitkering te krijgen?

Er zijn verschillende manieren om daar naar te kijken. Allereerst moet je beseffen dat wanneer je komt te overlijden, jouw pensioen stopt. En alles wat er dan nog ‘in de pot zit’ is voor het pensioenfonds of de verzekeraar. Dus vanuit die optiek kun je het beter maar zo snel mogelijk laten uitkeren. Je hoeft het niet op te maken.

Pensioen eerder laten uitkeren en tijdelijk meer laten uitkeren betekent dat je later minder krijgt. De vraag is of dat kan? Dat moet je dus eerst goed uit (laten) rekenen.

En tenslotte is de vraag of het belastingtechnisch wel interessant is. Soms betaal je door het eerder en meer laten uitkeren van je pensioen meer belasting.

Op basis van deze drie aspecten moet jij een afweging maken. Ik raad je daarom ook aan om wanneer je een RVU-uitkering krijgt, je goed te laten adviseren.

Andere aanvulling dan pensioen naast je RVU?

Of het slim is om je privévermogen aan te spreken of dat je beter kunt kiezen voor een aanvulling uit je pensioen hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn eerdere blog.

Lees ook:
Spaargeld of pensioen, wat maak je het eerst op?

Werken naast een RVU-uitkering is lang niet altijd toegestaan. Wil je meer weten over werken in combinatie met de RVU, lees dan onderstaande blog.

Lees ook:
Mag je bijverdienen als je een RVU-uitkering krijgt

Wil je hulp bij het doorrekenen van je RVU? Klik dan op onderstaande button en vraag om meer informatie.

Foto: Mart Production op Pexels

print

6 reacties

 1. Bij mijn werkgever kan gebruik maken van de RVU-regeling 6 maanden voor mijn pensioenleeftijd.
  Daar wil ik gebruik van maken maar heeft dat invloed op mijn pensioeninkomen??
  Groetjes Johan

  1. Als je gebruik maakt van de RVU dan stopt je dienstverband en ook je pensioenopbouw. Dus je pensioen wordt lager. En als je, in aanvulling op je RVU, het pensioen laat ingaan, dan wordt je pensioen ook daardoor nog een stukje lager.

 2. Bestaat de RVU-regeling ook in het voortgezet onderwijs?
  Naar mijn weten staat er niets over in onze CAO-VO.

  Groeten,
  Johan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *