Werken naast je pensioen loont zeker, maar het verschilt!

Heeft werken naast je pensioen wel zin? Betaal je dan niet heel veel belasting en loont het dan wel de moeite? Het antwoord is eenvoudig. Het heeft absoluut zin. Werken naar je pensioen loont zeker, maar niet altijd even veel! De ene houdt net iets meer over dan de ander.

Hoe werkt ons belastingtarief?

Wanneer je AOW-gerechtigd bent, dan betaal je belasting op basis van een 3 schijven systeem.

Over je pensioen tot € 37.149,- betaal je 19,03% belasting. Over je pensioen tussen € 37.149,- en € 73.071,- betaal je 36,93% belasting. En over het meerdere betaal je 49,5% belasting (cijfers 2023).

Hoe hoger je inkomen, hoe minder je dus netto overhoudt.

Daarnaast hebben we het systeem van heffingskortingen. Bij de meeste kortingen geldt, hoe hoger je inkomen, hoe lager de heffingskortingen.

En tenslotte kennen we nog toeslagen. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen heb je mogelijk recht op een toeslag. Denk aan zorgtoeslag en huurtoeslag. Ook hier geldt, hoe hoger je inkomen, hoe lager je toeslag.

Werken naast je pensioen

Wanneer je werkt naast je pensioen, dan krijg je salaris. Dat salaris, of loon, komt dan bovenop je AOW en je pensioenuitkering. En over jouw loon betaal je belasting.

Netto uitbetaling per maand en je belastingaangifte

Iedereen die jou een uitkering of loon betaalt, zal belasting inhouden. Jij krijgt dan elke maand een netto bedrag uitgekeerd. Na afloop van het jaar doe jij belastingaangifte. Dan wordt al jouw inkomen bij elkaar opgeteld en gekeken hoeveel belasting je daadwerkelijk moet betalen. Misschien is er iets te veel ingehouden en krijg je terug. Misschien is er te weinig ingehouden en moet je bijbetalen. Dat laatste komt bij mensen die met pensioen zijn best vaak voor. Hoe dat komt heb ik hier verder uitgelegd.

Als je gaat werken naast je pensioen krijg jij dus elke maand netto loon uitbetaald. Maar dat bedrag kan dus te hoog of te laag zijn. Uiteindelijk weet je na je belastingaangifte pas hoeveel je echt netto hebt verdiend.

Hoeveel hou je over van het salaris dat je verdient met werken naast je pensioen?

Hoeveel je dus daadwerkelijk overhoudt, verschilt per persoon. Iedere situatie is anders. Ik zal twee voorbeelden uitwerken om te laten zien hoeveel deze mensen netto overhouden van het extra salaris dat zij verdienen. Dat is dus na het doen van je belastingaangifte. Dus hoeveel je uiteindelijk echt overhoudt!

Situatie 1

Ik neem als voorbeeld een alleenstaande vrouw die een netto AOW-uitkering ontvangt van € 1.378,- per maand. Daarnaast krijgt zij € 1.250,- pensioen per maand. Van dat pensioen houdt zij € 948,- netto over. Ze heeft daarnaast recht op zorgtoeslag van € 64,- per maand.

Zij gaat werken en verdient daar € 500,- per maand mee. Dat is netto € 375,- per maand. Over het meerdere moet dus 24,9% belasting worden betaald. Maar let op, zij raakt ook haar zorgtoeslag kwijt. Dat scheelt dus € 64,- netto per maand. Als ik dat meeneem, dan verdient ze dus netto 314,- per maand. De ‘belastingdruk’ is dan 37,8%.

Als zij € 1.000,- per maand gaat verdienen, houdt ze daar € 650,- netto aan over. Min de € 64,- zorgtoeslag is € 585,- netto per maand. De ‘belastingdruk’ is dan 41,5%.

Van de eerste € 500,- houdt ze dus € 314,- over. Van de 2e € 500 houdt ze dus € 271,- over.

Situatie 2

Ik neem weer dezelfde persoon, maar nu met een pensioen van € 2.500,- bruto per maand. Van dat pensioen houdt zij € 1.589,- over.

Als zij gaat werken en € 500,- per maand gaat verdienen, houdt ze € 262,- netto per maand over. Er was geen recht op zorgtoeslag, dus daar hoeven we in deze situatie geen rekening mee te houden. De belastingdruk is hier 47,46%.

Gaat zij € 1.000,- per maand verdienen, dan houdt ze daar € 595,- netto aan over. De belastingdruk is dan 40,4%.

Van de eerste € 500,- houdt ze dus € 262,- over. Van de 2e € 500 houdt ze dus € 333,- over.

Wat kun je hier uit concluderen?

Hoeveel je netto overhoudt van je extra salaris uit werken naast je pensioen verschilt per persoon. Je hebt te maken met verschillende belastingschijven, heffingskortingen en toeslagen. En dan maakt het dus ook nog uit hoeveel je verdient. Voor de ene is meer verdienen minder ‘lonend’ dan voor de ander.

De percentage die je ziet zijn niet heel anders dan voor werkenden die nog niet met pensioen zijn. Als iemand die werkt een bepaald inkomen heeft en besluit meer te gaan werken, dan betaalt diegene ook over dat extra loon extra belasting. En dat raakt ook de toeslagen.

Mijn conclusie is dat werken naast je pensioen echt wel loont, zeker wanneer je het vergelijkt met de belastingdruk van werkenden.

En als je overweegt om te gaan werken naast je pensioen, dan heb ik nog een laatste vraag. Ga je alleen werken voor het geld? Of zijn er ook nog andere redenen om te gaan / blijven werken?

Foto: Andrea Piacquadio – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 1. Mijn vraag is, mijn pensioen begint 07 2024 en heb 16 jaar in Nederland opgebouwd en de rest werkzaam in Duitsland, waar ik langer blijf werken, en krijg dan ook pensioen van Duitsland ,een belastingmedewerker heeft mij verteld als ik boven de 15000.- euro bruto krijg betaal ik in Duitsland belasting.
  Hoe verblijf ik dan met mijn pensioen in Nederland.
  Groetjes Henry.

  1. Hoi Henry, dank voor je vraag. Dit is een persoonlijke adviesvraag die ik niet hier op de website kan beantwoorden. Daarvoor moeten wij jouw situatie goed in beeld brengen en toetsen aan de Nederlandse en Duitse wetgeving en het belastingverdrag tussen beide landen. Wij kunnen dat wel voor je uitzoeken, maar dan is dat een betaalde adviesopdracht. Als je daarvan gebruik wilt maken, kun je een mail sturen naar jan@bijnametpensioen.nl. Na ontvangst van je mail nemen wij dan contact met je op.

 2. Ik ga in juli 2024 met pensioen, mijn partner moet nog tot september 2025 werken voordat zij met pensioen kan.
  Omdat ik het werk nog leuk vind en eigenlijk nog niet aan pensioen toe ben wil ik met ingang van september 2024 nog voor een jaar op basis van maximaal 3 dagen per week gaan werken bij mijn huidige werkgever.
  Deze staat daar wel voor open, niet op basis van een 0-urencontract, wel op basis van een overeenkomst als ZZP’er.
  Kunt u mij vertellen hoe het scenario er dan uitziet? De weg naar de KVK lijkt mij de eerste stap maar hoe lonend is werken na je pensioen dan?

  Met vriendelijke groet,
  John

  1. John, als ondernemer (zzp’er) heb je recht op de ondernemersaftrek. Denk aan onder andere de zelfstandigenaftrek. Deze geldt onder de voorwaarde dat je voldoet aan het urencriterium (1225 uur per jaar als ondernemer werken) en je nog niet AOW-gerechtigd bent. Dus waar werken als ondernemer fiscaal interessante regelingen kent, geldt dat dan voor jou niet.

   Ook moet je opletten voor een verkapt loondienstverband. Wanneer je jouw oude werk gaat doen, maar dan als zzp’er kan dat al snel worden aangemerkt als verkapt loondienstverband. Met tot gevolg dat er alsnog belasting en premies geheven gaan worden.

   Er zijn ook andere opties zoals bijvoorbeeld https://www.doorwerkgever.nl/