Hoe kun je pensioen aanvragen op de pensioendatum

Wanneer je bijna met pensioen gaat, moet je zelf je pensioen aanvragen. Je uitkering vraag je aan bij de pensioenuitvoerders bij wie je het pensioen hebt opgebouwd. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit proces in zijn werk gaat.

Pensioen aanvragen bij de uitvoerder

Van de pensioenuitvoerder ontvang je 3 tot 4 maanden van tevoren een bericht. Zij zullen je vragen een aanvraagformulier voor je pensioen in te vullen. Dat kan op papier, maar steeds vaker gebeurt dat online, via het portal van de uitvoerder. Log dan op de portal in en kies ‘pensioen aanvragen’.

Als je niet op tijd bericht krijgt, neem dan zelf contact op met pensioenuitvoerder. Zeker als je in het verleden meerdere pensioenen hebt opgebouwd, kan het zijn dat je niet precies meer weet waar je allemaal pensioen hebt opgebouwd. Met de uitvoerders waar je nog niets van hebt gehoord kun je dan zelf contact opnemen en je pensioen aanvragen.

Lees ook:
Hoe kun je een AOW-uitkering aanvragen

Mijnpensioenoverzicht.nl

Waar je pensioen hebt opgebouwd kun je eenvoudig controleren op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Deze site geeft je een overzicht van al je pensioen, hoeveel je hebt opgebouwd, wanneer het ingaat en wie de pensioenuitvoerder is.

Weet je niet meer bij wie je pensioen hebt opgebouwd, dan is het ook mogelijk om te bellen met het Pensioenregister. Pensioenregister is de organisatie achter www.mijnpensioenoverzicht.nl. Zij zijn op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 telefonisch bereikbaar op 020-7512870. Je kunt ook een mail sturen naar info@stichtingpensioenregister.nl

Keuzes op de pensioendatum

Als je bijna met pensioen gaat heb je vervolgens een aantal keuzes te maken.

Allereerst dien je een keuze te maken wanneer je het pensioen laat ingaan. De pensioendatum is niet altijd gelijk aan de AOW-ingangsdatum en je kunt ook nog eens verschillende pensioenen op verschillende data krijgen. Daar moet je een beslissing in nemen.

Het kan ook zijn dat je niet een pensioen uitgekeerd krijgt, maar dat er een kapitaal wordt uitgekeerd. Met dat kapitaal moet je een pensioenuitkering aankopen. Daarbij heb je ook weer diverse keuzes.

Tenslotte komt de vraag of je nog iets wilt aanpassen aan je pensioen, zoals variatie aanbrengen in de hoogte van de uitkering, of de ene pensioenvorm uitruilen voor de andere pensioenvorm.

Hulp nodig?

Pensioenuitvoerders doen er alles aan om het proces van pensioen aanvragen zo eenvoudig mogelijk te maken. Mocht je er toch niet helemaal zelf uitkomen, of twijfel je over welke keuzes jij het beste kunt maken, dan kun je altijd de hulp inschakelen van een pensioenadviseur.

Foto: Andrea Piacquadio op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *