Wel of niet partnerpensioen uitruilen?

Het is mogelijk om een deel van je ouderdomspensioen om te ruilen voor een partnerpensioen. Andersom mag ook. Dus dan ruil je (een deel van) het partnerpensioen om voor extra ouderdomspensioen. Regelmatig spreek ik mensen die zich afvragen of zij dat wel of niet moeten doen. Op basis van welke afwegingen ruil je uit? In dit artikel ga ik in op een aantal misvattingen. En geef ik aan op basis waarvan je wel moet beslissen over partnerpensioen uitruilen.

Mijn partner heeft zelf pensioen

Er is geen partnerpensioen nodig is want mijn partner heeft zelf een pensioen.

Het komt steeds vaker voor dat beide partners hebben gewerkt en pensioen opgebouwd. Maar het feit dat je partner wel of geen eigen pensioen heeft is niet bepalend. Wanneer allebei (pensioen)inkomen hebt, dan zijn jullie een bepaald gezinsinkomen gewend dat bestaat uit twee inkomens. Wanneer een van beiden komt te overlijden, dan valt een deel van het gezinsinkomen, wat je altijd gewend bent geweest, weg. De vraag is of je dat kunt opvangen. Dus kijk naar het gezinsinkomen na overlijden. En beslis dan of je wel of geen partnerpensioen nodig hebt.

De hypotheek wordt afgelost bij overlijden

Wanneer een van beiden komt te overlijden, dan wordt de hypotheek afgelost. Dus wij hebben geen partnerpensioen nodig.

Ook die stelling is niet juist. Want het feit dat de hypotheek wordt afgelost is mooi, want dat verlaagt de maanlasten. Maar wonen is slechts een deel van de totale maandlasten. Je betaalt ook nog de energierekening, boodschappen en kleding.

Het feit dat de hypotheek wordt afgelost is zeker iets om aandacht aan te besteden. Het kan zijn dat je met minder partnerpensioen uit kunt. Het is een kwestie van uitgaven en inkomsten op elkaar afstemmen. Maar het feit dat de hypotheek wordt afgelost is geen reden om af te zien van partnerpensioen. Partnerpensioen uitruilen beslis je op basis van je uitgaven versus je inkomen. Niet alleen op basis van een stukje van je uitgaven zoals je hypotheek.

Mijn partner is veel ouder dan ik

Mijn partner is ouder dan ik. Dus de kans dat mijn partner nog leeft als ik kom te overlijden is klein en wanneer dat wel gebeurt, dan krijgt die nog maar heel kort een uitkering. We kunnen dus beter kiezen voor een hoger ouderdomspensioen en minder partnerpensioen.

Statistisch gezien heb je waarschijnlijk gelijk. Maar dit klopt alleen wanneer jullie leven ook daadwerkelijk verloopt zoals de statistiek voorspelt. Het feit dat iemand ouder of jonger is, zegt niets over de vraag wie langer leeft. De kans dat een jonger persoon langer leeft dan een ouder persoon is groter, maar het is zeker niet zo dat het ook daadwerkelijk zo gebeurt. Partnerpensioen uitruilen beslis je dus niet op basis van leeftijd.

Waar moet ik dan wel op letten bij partnerpensioen uitruilen?

Check je gezinsinkomen na overlijden van een van beiden. Dus hoeveel eigen inkomen en partnerpensioen heeft een van jullie wanneer de partner is overleden. Vergelijk dat met de verwachte uitgaven. En beslis op basis van die rekensom of er teveel of te weinig partnerpensioen is. Wanneer er teveel partnerpensioen is, kan je eventueel kiezen voor geheel of gedeeltelijk omruilen voor extra ouderdomspensioen. Is er te weinig, dan kun je een deel van het ouderdomspensioen omruilen voor extra partnerpensioen.

Lees ook
Uitruil partnerpensioen – Pas op!

Maak hier een prioriteit van!

Voordat je met pensioen gaat kun je beslissen om te ruilen. Wanneer je eenmaal met pensioen bent gegaan kun je dat niet meer veranderen. Het is waarschijnlijk niet je hobby, maar plan een moment in om dit met elkaar door te nemen. Haal je pensioenstukken erbij, denk na over je uitgaven en beslis wat voor jullie verstandig is.

Kom je er niet uit? Of heb je er geen zin in? Schakel dan een specialist in die je kan helpen dit vraagstuk op te lossen.

Foto: Anastasia Shuraeva op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *