Let op je partnerpensioen bij een RVU

Misschien is het partnerpensioen niet het eerste waar je aan denkt als je een RVU-uitkering gaat ontvangen. Toch is dit wel een belangrijk onderdeel om heel goed te checken. Dus krijg jij een RVU, dan is je partnerpensioen een belangrijk punt om te checken.

Partnerpensioen op risicobasis

Er zijn twee soorten partnerpensioen. De eerste is partnerpensioen met opbouw. Daarbij bouw je ieder jaar een stukje partnerpensioen op en als je stopt met werken, dan heb je dus het tot dan toe opgebouwde partnerpensioen. De tweede is een partnerpensioen op risicobasis. Daarbij is een partnerpensioen verzekerd zolang er premie wordt betaald. Wanneer je stopt met werken, dan stopt de premiebetaling en vervalt het partnerpensioen. Kom je daarna te overlijden, dan wordt er dus niets uitgekeerd.

Steeds meer partnerpensioen op risicobasis

Steeds meer pensioenregelingen hebben een partnerpensioen geheel of gedeeltelijk op risicobasis. Dat betekent dat bij einde dienstverband voor veel mensen het partnerpensioen komt te vervallen. In het nieuwe pensioenstelsel dat vanaf volgend jaar zal ingaan, is het zelfs de bedoeling dat alle partnerpensioenen op risicobasis worden. Het partnerpensioen met opbouw bestaat dan niet meer.

Wat gebeurt er met je partnerpensioen als je RVU krijgt

Als je RVU krijgt, dan stop je met werken. Als je een partnerpensioen hebt op risicobasis dan komt dat te vervallen. Kom jij vervolgens te overlijden, dan kan dat grote gevolgen hebben voor je partner die achterblijft. Het is dus belangrijk om, voordat jij besluit gebruik te maken van de RVU-regeling, niet alleen te kijken naar je eigen inkomenssituatie, maar ook naar het partnerpensioen.

Lees ook:
15 blogs, alles wat je moet weten over de RVU

Krijgt je partner dan helemaal niets?

Het is niet zo dat je partner helemaal niets krijgt wanneer jij een partnerpensioen op risicobasis hebt. Het partnerpensioen op risicobasis is een verzekering die uitkeert bij overlijden voor de pensioendatum. Sommige pensioenregelingen hebben naast het partnerpensioen op risicobasis wel een partnerpensioen dat uitkeert bij overlijden na de pensioendatum. En het is mogelijk om een deel van je ouderdomspensioen uit te ruilen voor partnerpensioen op het moment dat jij stopt met werken.

Complex?

Partnerpensioen voor pensioendatum, na pensioendatum, risicobasis, opbouwbasis, uitruil… Veel mensen ervaren dit als complex. En zeker als dit niet je dagelijkse werk is, kan ik me dat goed voorstellen. Wanneer jij van een RVU regeling gebruik gaat maken, laat je dan ook goed informeren. Dat kan in eerste instantie door je werkgever. Maar maak zeker ook gebruik van de mogelijkheid om pensioenadvies in te winnen. Vaak vergoeden werkgever dit advies als je een RVU regeling krijgt.

Foto: Terrillo Walls op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *