Samenloop WW-uitkering en pensioen, een uitleg

Er kan een samenloop ontstaan tussen je WW-uitkering en pensioen. Wordt je WW-uitkering dan wel of niet gekort? Pensioen kan op verschillende momenten ingaan, ook eerder dan de AOW-leeftijd. Hierdoor kan de samenloop met je WW-uitkering ontstaan. In dit artikel geef ik een uitleg van de verschillende situaties. En vertel ik wat er aan te doen is wanneer je wel gekort wordt.

Samenloop WW-uitkering en pensioen

Een WW-uitkering loopt door tot uiterlijk de AOW-leeftijd. De pensioenleeftijd was in het verleden in veel pensioenregelingen 60, 62, 65 of 67 jaar. Het kan dus voorkomen je pensioen gaat ontvangen vóór de AOW-leeftijd. En als je een WW-uitkering ontvangt, dan krijg dus zowel een pensioenuitkering als een WW-uitkering. Ook kan je besluiten om je pensioen te vervroegen of deeltijd met pensioen te gaan.

Lees ook
WAO of WIA-uitkering en met pensioen gaan

Pensioen wordt gekort op je WW-uitkering!

Samenloop van pensioen en een WW-uitkeringen is in principe niet de bedoeling. De hoofdregel is dat je pensioenuitkering wordt gekort op je WW-uitkering. Je volledig pensioenuitkering wordt dus van je WW-uitkering afgehaald. Er zijn uitzonderingen op deze regel.

Wanneer wordt er niet gekort

#1 Deeltijd pensioen
Als je met deeltijd pensioen bent gegaan, dan ben je parttime gaan werken in combinatie met parttime pensioen uitkeren. Wanneer je werkloos wordt voor het deel dat je nog parttime werkte, dan wordt je parttime pensioen dat al is ingegaan niet gekort op je WW-uitkering.

#2 Pensioen was al ingegaan
Je pensioen is ingegaan en daarna heb je een nieuwe baan gekregen, naast je pensioen. Je pensioen keert dan uit bovenop het salaris dat je verdient. Wanneer je vervolgens werkloos wordt, dan wordt het pensioen niet gekort op je WW-uitkering.

#3 Pensioen uit parallel dienstverband
Je hebt twee banen. Uit baan één heb je een pensioen dat uitkeert aan jou. Je wordt vervolgens werkloos uit baan twee. Dan wordt het pensioen dat je ontvangt niet gekort op je WW-uitkering.

#4 Pensioen al eerder gekort
Ook hier heb je twee banen. Uit baan één wordt je werkloos en je ontvangt een pensioen. Vervolgens wordt je werkloos uit baan twee en ontvangt een WW-uitkering. Dan wordt het pensioen uit baan één niet gekort op je WW-uitkering van baan twee.

Uitstel van pensioen

In de overige gevallen is het dus gunstig om je pensioen uit te stellen. Het is toegestaan om je pensioen uit te stellen, ook al werk je niet door, zolang dat in de periode is die 5 jaar voor je AOW-leeftijd is.

Let op: uitstel van een pensioen dat al (vervroegd) is ingegaan is niet meer mogelijk.

Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je een WW-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.

Wil je meer weten over samenloop WW-uitkering en pensioen en wil je op maat advies? Neem dan contact op via onderstaande button.

Foto: LinkedIn Sales Solutions op Unsplash

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

29 reacties

 1. Dag Jan,

  Ik ben 61, en wil over 2,5 jaar de RVU in.
  Ik ben gehuwd en woon in een huurhuis.
  Mijn echtgenote heeft geen inkomen.
  Ik heb een fulltime contract, maar mbv generatiepact in mijn CAO tweewielers werk ik nu 80/90/100, maar wil vanaf 1 jan aanstaande naar 60/80/100.
  als ik en mijn werkgever beiden akkoord gaan met de rvu per 1 jan 2024 als ik 64 word, hoe word dan de RVU uitkering berekend? op mijn fulltime contract of op mijn 60/80/100 generatiepact regeling? en zo ja hoeveel hou ik dan netto nog over van de rvu?

  1. Frans, dat hangt van de cao afspraken af. Veel cao’s maken geen onderscheid tussen fulltime of parttime werken. Dus dan zou het gewoon 100% RVU zijn. Maar in andere cao’s worden wel beperkingen opgelegd. Ik heb ook al in een cao gezien dat je geen RVU krijgt als je gebruik maakt van de generatieregeling. Dus dat zou ook nog kunnen. Ik adviseer je dus eerst je cao goed te lezen.

 2. hoi Jan,

  Ikben een beetje ouder dan mijn vrouw.
  Als ik straks 67 wordt, dan krijg ik alleen AOW, toch?
  Als 4 jaar later mijn vrouw ook AOW krijgt, krijgen we toch allebei iets van € 883,-, of is het bedrag dan als gehuwden die beiden recht hebben op AOW anders?

  Groet Frans,

  1. Frans, het klopt dat jij alleen AOW krijgt. En wanneer jouw vrouw de AOW-leeftijd bereikt krijgt zij haar AOW. Het bedrag wordt niet anders. Dus allebei krijgen jullie hetzelfde bedrag.

 3. Mijn vrouw (64 jaar) stopt met werken en heeft een klein pensioen. Ik (64 jaar) krijg op 1.4.2022 hoogstwaarschijnlijk een vast contract. Ik heb uit mijn eerdere arbeidsbetrekking een goed pensioen opgebouwd. Ik zou graag mijn pensioen willen opvragen naast mijn salaris. Stel dat ik in periode van mijn vaste aanstelling alsnog in de WW-uitkering beland, wordt ik dan gekort op mijn WW-uitkering?

  1. Hub, pensioen wordt in principe gekort op de WW-uitkering. Maar er zijn uitzonderingen. Een van de uitzonderingen is een pensioen dat is ingegaan vóór het dienstverband waaruit je werkloos bent geworden. Dus als je pensioen ingaat voor 1-4-22, daarna start jij in je nieuwe baan en vervolgens kom je in de WW dan wordt er niet gekort. Als jij nu al werkt in de baan waaruit je in de WW komt, dan wordt er wel gekort.

 4. Stel dat ik een contract krijg tot mijn 62e jaar en daarna 2 jaar ww, kan ik dan stoppen met werken en mijn pensioen in laten gaan op mijn 64e jaar als ik 42 jaar full time heb gewerkt? En hoeveel is dat ongeveer bij een modaal inkomen?

  1. Maria, het is mogelijk om in de situatie die jij beschrijft pensioen in te laten gaan op 64 jaar. Hoeveel dat ongeveer zal zijn kan ik niet zeggen. Dat verschilt heel veel per persoon.

 5. Dag Jan, tot 1 januari 2017 kon je je pensioen uitstellen onder de voorwaarde dat je in dienstbetrekking werkzaam was en bleef of als zelfstandig ondernemer werkzaam was. Daarna is deze voorwaarde vervallen en kon iedereen zonder voorwaarden de pensioendatum uitstellen tot zelfs 70 jaar meen ik. Weet jij wanneer dat precies geregeld is en in welke wet dat is opgenomen? Ik heb een discussie met mijn pensioenfonds hierover, die mij in juni 2017 nog steeds informeerden over deze voorwaarde. groet, Peter

 6. Hallo,
  Ik ben nu net met pensioen en krijg voor het eerst AOW. Mijn vrouw kon haar werk niet meer doen na 45 jaar gehandicaptenzorg. Ze is de WW in gegaan. Die WW loopt tot en met 1 juni 2023. We willen voor de resterende maanden tot 19 Nov 2023 haar pensioen naar voren halen. Moeten we dan per 1 juli aanvragen of per 1 juni. En ja we weten dat er nog een een uitkering is om de ww en pensioen te overbruggen maar voor ons hoeft dat gedoe niet. Wij hebben daar nooit zo in gezeten.

  1. Je kunt je pensioen inlaten gaan als de WW stopt. Als die echt tot en met 1 juni loopt, kun je voor de zekerheid kiezen voor ingang op 2 juni. Bij de meeste instanties kun jij zelf je pensioendatum kiezen op de dag nauwkeurig.

 7. Ik heb 500,00 pensioen beveiliging en 200 ,Oo schilderfonds Ik heb nog steeds niet mijn aow ontvangen. Ik ben 26 mei met Pensioen gegaan Ik ben geboren 26-10-1955. Ik woon in Nordhorn Deutschland

  1. Cor, heb jij wel je AOW aangevraagd bij SVB? Zo ja, dan adviseer ik je even contact met hen op te nemen om te kijken wat er mis gaat.

 8. Geachte heer,
  Ik ben gewezen militair sinds 2013 en heb sindsdien een prepensioen (FLO).
  M.i.v. 1 september 2019 ben ik voor 20 uur aan het werk gegaan bij Defensie als burgermedewerker met een 1 jaar contract.
  Dat contract is 2x verlengd en loopt af op 31-07 2022.
  Sinds oktober vorig jaar is mijn pensioen ingegaan omdat ik toen 65 werd. Ik had dus mijn pensioenuitkering en mijn loon van Defensie.
  Mijn vraag is: heb ik recht op WW als ik dat aanvraag bij UWV?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Joop Peters

  1. Of je recht hebt op een WW-uitkering kan ik niet beoordelen. Maar wanneer je een uitkering krijgt is het daarna de vraag of je pensioenuitkering gekort zal worden. Omdat jij al met pensioen was in 2013 en daarna bent gaan werken, lijkt het me dat jouw situatie onder de uitzondering valt. En dus geen korting. Het enige waar ik een beetje over twijfel is de wisseling van prepensioen naar pensioen. Dat is als zodanig niet beschreven. Maar ik ga er vanuit dat het geen verschil moet maken en er dus gewoon een uitzondering is.

 9. Beste Jan, je schrijft: “Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je een WW-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.”
  Waarom is dat?

  1. Het verschil, zijnde géén doorwerkvereiste bij een ouderdomspensioen en wél een doorwerkvereiste bij een prepensioen, is destijds (per 1-1-2017) door “vriend” Wiebes geïndiceerd onder het mom van “geen prikkel vormen voor deelnemers om de ingangsdatum van de prepensioenregeling uit te stellen en daarmee (meer) gebruik te maken van de sociale zekerheid”. Met andere woorden: de prepensioenregeling mag niet worden uitgesteld/doorgeschoven naar ouderdomspensioen want prepensioen moet in mindering gebracht (kunnen) worden op de uitkering (WW-IOW-IOAW). Over discriminatie tussen werkenden en niet-werkenden gesproken!!!

  2. In het verleden stond de doorwerk vereiste in de wet opgenomen. Deze bepaling is vervallen na het afschaffen van prepensioen. Opgebouwde prepensioenrechten vallen nog onder oude wetgeving op basis van overgangsrecht. En bij aanpassing van de wet nadien, namelijk het vervallen van de doorwerk vereiste, is er niets veranderd aan het overgangsrecht.

 10. Hallo Jan : ik ben vervroegd met pensioen gegaan en mag daarnaast nog wettelijk er bij werken, nu is het geval dat ik in de ziektewet ben gekomen, en nu stel , ik wordt gezien de klachten afgekeurd , heb ik dan recht op een uitkering of moet ik rondkomen van mijn pensioentje . Gr Freddy

 11. Ik heb ontslag gekregen per 1-10-2022. In november word ik 65 en kan ik een pensioenuitkering krijgen uit vorige werkverbanden, maar ook uitstellen tot mijn 67e.
  Nu dacht ik dat de pensioenuitkering een extraatje zou zijn op mijn WW, maar hoor nu dat de WW een aanvulling is op mijn pensioen.
  Dan kan ik beter mijn pensioen beter uitstellen tot 67 lijkt me.
  Klopt het zoals ik denk?

 12. Hoi Jan in maart volgend jaar wordt ik 66 jaar en wordt mijn pensioen uitgekeerd, werk nog vol op mijn vraag is mocht ik na maart volgend jaar in de ww komen wordt ik dan gekort??

 13. Ik ben 60 zit in de ww, sinds 4 maanden heb mijn pensioen bij het abp en bouw nog 50% op gedurende de ww. Wil echter volledig vervroegd op pensioen gaan binnen 9 maanden en de ww stopzetten, kan dat en mag dat ?

  1. Piet, dat kan en dat mag. Als jij met pensioen gaat, dan ben je niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt en voldoe je niet aan de voorwaarden voor een een WW-uitkering. Die zal dan worden gestopt.

 14. Goedemiddag

  Mijn ww stopt per 1-11-2022 en krijg poederdons pensioen per 18-11-2022 nou zegt het uwv dat ik 1december 2022 nog inkomsten moet in vullen moet ik dan pensioen opgeven

  Hoor t graag van u

  1. Op zich vind ik het wel logisch dat je de nieuwe inkomsten moet doorgeven. Dat weet het UWV dat je ‘goed terecht’ bent gekomen en er geen vervolguitkeringen of bijstand hoeft plaats te vinden. Inkomsten na je uitkering zullen niet verrekend worden met je uitkering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *