Samenloop WW-uitkering en pensioen, een uitleg

Er kan een samenloop ontstaan tussen je WW-uitkering en pensioen. Wordt je WW-uitkering dan wel of niet gekort? Pensioen kan op verschillende momenten ingaan, ook eerder dan de AOW-leeftijd. Hierdoor kan de samenloop met je WW-uitkering ontstaan. In dit artikel geef ik een uitleg van de verschillende situaties. En vertel ik wat er aan te doen is wanneer je wel gekort wordt.

Samenloop WW-uitkering en pensioen

Een WW-uitkering loopt door tot uiterlijk de AOW-leeftijd. De pensioenleeftijd was in het verleden in veel pensioenregelingen 60, 62, 65 of 67 jaar. Het kan dus voorkomen je pensioen gaat ontvangen vóór de AOW-leeftijd. En als je een WW-uitkering ontvangt, dan krijg dus zowel een pensioenuitkering als een WW-uitkering. Ook kan je besluiten om je pensioen te vervroegen of deeltijd met pensioen te gaan.

Lees ook
WAO of WIA-uitkering en met pensioen gaan

Pensioen wordt gekort op je WW-uitkering!

Samenloop van pensioen en een WW-uitkeringen is in principe niet de bedoeling. De hoofdregel is dat je pensioenuitkering wordt gekort op je WW-uitkering. Je volledig pensioenuitkering wordt dus van je WW-uitkering afgehaald. Er is een paar uitzonderingen op deze regel.

Wanneer wordt er niet gekort

Situatie 1: Je pensioen is ingegaan en daarna heb je een nieuwe baan gekregen, naast je pensioen. Je pensioen keert dan uit bovenop het salaris dat je verdient. Wanneer je vervolgens werkloos wordt, dan wordt het pensioen niet gekort op je WW-uitkering.

Situatie 2: Als je met deeltijd pensioen bent gegaan, dan ben je parttime gaan werken in combinatie met parttime pensioen uitkeren. Wanneer je werkloos wordt voor het deel dat je nog parttime werkte, dan wordt je parttime pensioen dat al is ingegaan niet gekort op je WW-uitkering.

Uitstel van pensioen

In de overige gevallen is het dus gunstig om je pensioen uit te stellen. Het is toegestaan om je pensioen uit te stellen, ook al werk je niet door, zolang dit in de periode is 5 jaar voor je AOW-leeftijd.

Let op: uitstel van een pensioen dat op jouw initiatief is vervroegd is niet meer mogelijk.

Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je een WW-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.

Foto: LinkedIn Sales Solutions op Unsplash

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

4 reacties

 1. Dag Jan,

  Ik ben 61, en wil over 2,5 jaar de RVU in.
  Ik ben gehuwd en woon in een huurhuis.
  Mijn echtgenote heeft geen inkomen.
  Ik heb een fulltime contract, maar mbv generatiepact in mijn CAO tweewielers werk ik nu 80/90/100, maar wil vanaf 1 jan aanstaande naar 60/80/100.
  als ik en mijn werkgever beiden akkoord gaan met de rvu per 1 jan 2024 als ik 64 word, hoe word dan de RVU uitkering berekend? op mijn fulltime contract of op mijn 60/80/100 generatiepact regeling? en zo ja hoeveel hou ik dan netto nog over van de rvu?

  1. Frans, dat hangt van de cao afspraken af. Veel cao’s maken geen onderscheid tussen fulltime of parttime werken. Dus dan zou het gewoon 100% RVU zijn. Maar in andere cao’s worden wel beperkingen opgelegd. Ik heb ook al in een cao gezien dat je geen RVU krijgt als je gebruik maakt van de generatieregeling. Dus dat zou ook nog kunnen. Ik adviseer je dus eerst je cao goed te lezen.

 2. hoi Jan,

  Ikben een beetje ouder dan mijn vrouw.
  Als ik straks 67 wordt, dan krijg ik alleen AOW, toch?
  Als 4 jaar later mijn vrouw ook AOW krijgt, krijgen we toch allebei iets van € 883,-, of is het bedrag dan als gehuwden die beiden recht hebben op AOW anders?

  Groet Frans,

  1. Frans, het klopt dat jij alleen AOW krijgt. En wanneer jouw vrouw de AOW-leeftijd bereikt krijgt zij haar AOW. Het bedrag wordt niet anders. Dus allebei krijgen jullie hetzelfde bedrag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *