Samenloop WW-uitkering en pensioen, een uitleg

Er kan een samenloop ontstaan tussen je WW-uitkering en pensioen. Wordt je WW-uitkering dan wel of niet gekort? Pensioen kan op verschillende momenten ingaan, ook eerder dan de AOW-leeftijd. Hierdoor kan de samenloop met je WW-uitkering ontstaan. In deze blog geef ik een uitleg van de verschillende situaties. En vertel ik wat er aan te doen is wanneer je wel gekort wordt.

Samenloop WW-uitkering en pensioen

Een WW-uitkering loopt door tot uiterlijk de AOW-leeftijd. De pensioenleeftijd was in het verleden in veel pensioenregelingen 60, 62, 65 of 67 jaar. Het kan dus voorkomen je pensioen gaat ontvangen vóór de AOW-leeftijd. En als je een WW-uitkering ontvangt, dan krijg dus zowel een pensioenuitkering als een WW-uitkering. Ook kan je besluiten om je pensioen te vervroegen of deeltijd met pensioen te gaan.

Lees ook
WAO of WIA-uitkering en met pensioen gaan

Pensioen wordt gekort op je WW-uitkering!

Samenloop van pensioen en een WW-uitkeringen is in principe niet de bedoeling. De hoofdregel is dat je pensioenuitkering wordt gekort op je WW-uitkering. Je volledig pensioenuitkering wordt dus van je WW-uitkering afgehaald. Er zijn uitzonderingen op deze regel.

Wanneer wordt er niet gekort

#1 Deeltijd pensioen
Als je met deeltijd pensioen bent gegaan, dan ben je parttime gaan werken in combinatie met parttime pensioen uitkeren. Wanneer je werkloos wordt voor het deel dat je nog parttime werkte, dan wordt je parttime pensioen dat al is ingegaan niet gekort op je WW-uitkering.

#2 Pensioen was al ingegaan
Je pensioen is ingegaan en daarna heb je een nieuwe baan gekregen, naast je pensioen. Je pensioen keert dan uit bovenop het salaris dat je verdient. Wanneer je vervolgens werkloos wordt, dan wordt het pensioen niet gekort op je WW-uitkering.

#3 Pensioen uit parallel dienstverband
Je hebt twee banen. Uit baan één heb je een pensioen dat uitkeert aan jou. Je wordt vervolgens werkloos uit baan twee. Dan wordt het pensioen dat je ontvangt niet gekort op je WW-uitkering.

#4 Pensioen al eerder gekort
Ook hier heb je twee banen. Uit baan één wordt je werkloos en je ontvangt een pensioen. Vervolgens wordt je werkloos uit baan twee en ontvangt een WW-uitkering. Dan wordt het pensioen uit baan één niet gekort op je WW-uitkering van baan twee.

Uitstel van pensioen

In de overige gevallen is het dus gunstig om je pensioen uit te stellen. Het is toegestaan om je pensioen uit te stellen, ook al werk je niet door, zolang dat in de periode is die 5 jaar voor je AOW-leeftijd is.

Let op: uitstel van een pensioen dat al (vervroegd) is ingegaan is niet meer mogelijk.

Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je een WW-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.

Wil je meer weten over samenloop WW-uitkering en pensioen en wil je op maat advies? Neem dan contact op via onderstaande button.

Foto: LinkedIn Sales Solutions op Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

70 reacties

 1. Dag Jan,

  Ik ben 61, en wil over 2,5 jaar de RVU in.
  Ik ben gehuwd en woon in een huurhuis.
  Mijn echtgenote heeft geen inkomen.
  Ik heb een fulltime contract, maar mbv generatiepact in mijn CAO tweewielers werk ik nu 80/90/100, maar wil vanaf 1 jan aanstaande naar 60/80/100.
  als ik en mijn werkgever beiden akkoord gaan met de rvu per 1 jan 2024 als ik 64 word, hoe word dan de RVU uitkering berekend? op mijn fulltime contract of op mijn 60/80/100 generatiepact regeling? en zo ja hoeveel hou ik dan netto nog over van de rvu?

  1. Frans, dat hangt van de cao afspraken af. Veel cao’s maken geen onderscheid tussen fulltime of parttime werken. Dus dan zou het gewoon 100% RVU zijn. Maar in andere cao’s worden wel beperkingen opgelegd. Ik heb ook al in een cao gezien dat je geen RVU krijgt als je gebruik maakt van de generatieregeling. Dus dat zou ook nog kunnen. Ik adviseer je dus eerst je cao goed te lezen.

 2. hoi Jan,

  Ikben een beetje ouder dan mijn vrouw.
  Als ik straks 67 wordt, dan krijg ik alleen AOW, toch?
  Als 4 jaar later mijn vrouw ook AOW krijgt, krijgen we toch allebei iets van € 883,-, of is het bedrag dan als gehuwden die beiden recht hebben op AOW anders?

  Groet Frans,

  1. Frans, het klopt dat jij alleen AOW krijgt. En wanneer jouw vrouw de AOW-leeftijd bereikt krijgt zij haar AOW. Het bedrag wordt niet anders. Dus allebei krijgen jullie hetzelfde bedrag.

 3. Mijn vrouw (64 jaar) stopt met werken en heeft een klein pensioen. Ik (64 jaar) krijg op 1.4.2022 hoogstwaarschijnlijk een vast contract. Ik heb uit mijn eerdere arbeidsbetrekking een goed pensioen opgebouwd. Ik zou graag mijn pensioen willen opvragen naast mijn salaris. Stel dat ik in periode van mijn vaste aanstelling alsnog in de WW-uitkering beland, wordt ik dan gekort op mijn WW-uitkering?

  1. Hub, pensioen wordt in principe gekort op de WW-uitkering. Maar er zijn uitzonderingen. Een van de uitzonderingen is een pensioen dat is ingegaan vóór het dienstverband waaruit je werkloos bent geworden. Dus als je pensioen ingaat voor 1-4-22, daarna start jij in je nieuwe baan en vervolgens kom je in de WW dan wordt er niet gekort. Als jij nu al werkt in de baan waaruit je in de WW komt, dan wordt er wel gekort.

   1. Is daar dan een termijn aangekoppeld? Moet je dan bijvoorbeeld minimaal 26 weken hebben gewerkt in die nieuwe baan of geldt deze regeling ook na 3 maanden bijvoorbeeld?

 4. Stel dat ik een contract krijg tot mijn 62e jaar en daarna 2 jaar ww, kan ik dan stoppen met werken en mijn pensioen in laten gaan op mijn 64e jaar als ik 42 jaar full time heb gewerkt? En hoeveel is dat ongeveer bij een modaal inkomen?

  1. Maria, het is mogelijk om in de situatie die jij beschrijft pensioen in te laten gaan op 64 jaar. Hoeveel dat ongeveer zal zijn kan ik niet zeggen. Dat verschilt heel veel per persoon.

 5. Dag Jan, tot 1 januari 2017 kon je je pensioen uitstellen onder de voorwaarde dat je in dienstbetrekking werkzaam was en bleef of als zelfstandig ondernemer werkzaam was. Daarna is deze voorwaarde vervallen en kon iedereen zonder voorwaarden de pensioendatum uitstellen tot zelfs 70 jaar meen ik. Weet jij wanneer dat precies geregeld is en in welke wet dat is opgenomen? Ik heb een discussie met mijn pensioenfonds hierover, die mij in juni 2017 nog steeds informeerden over deze voorwaarde. groet, Peter

 6. Hallo,
  Ik ben nu net met pensioen en krijg voor het eerst AOW. Mijn vrouw kon haar werk niet meer doen na 45 jaar gehandicaptenzorg. Ze is de WW in gegaan. Die WW loopt tot en met 1 juni 2023. We willen voor de resterende maanden tot 19 Nov 2023 haar pensioen naar voren halen. Moeten we dan per 1 juli aanvragen of per 1 juni. En ja we weten dat er nog een een uitkering is om de ww en pensioen te overbruggen maar voor ons hoeft dat gedoe niet. Wij hebben daar nooit zo in gezeten.

  1. Je kunt je pensioen inlaten gaan als de WW stopt. Als die echt tot en met 1 juni loopt, kun je voor de zekerheid kiezen voor ingang op 2 juni. Bij de meeste instanties kun jij zelf je pensioendatum kiezen op de dag nauwkeurig.

 7. Ik heb 500,00 pensioen beveiliging en 200 ,Oo schilderfonds Ik heb nog steeds niet mijn aow ontvangen. Ik ben 26 mei met Pensioen gegaan Ik ben geboren 26-10-1955. Ik woon in Nordhorn Deutschland

  1. Cor, heb jij wel je AOW aangevraagd bij SVB? Zo ja, dan adviseer ik je even contact met hen op te nemen om te kijken wat er mis gaat.

 8. Geachte heer,
  Ik ben gewezen militair sinds 2013 en heb sindsdien een prepensioen (FLO).
  M.i.v. 1 september 2019 ben ik voor 20 uur aan het werk gegaan bij Defensie als burgermedewerker met een 1 jaar contract.
  Dat contract is 2x verlengd en loopt af op 31-07 2022.
  Sinds oktober vorig jaar is mijn pensioen ingegaan omdat ik toen 65 werd. Ik had dus mijn pensioenuitkering en mijn loon van Defensie.
  Mijn vraag is: heb ik recht op WW als ik dat aanvraag bij UWV?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Joop Peters

  1. Of je recht hebt op een WW-uitkering kan ik niet beoordelen. Maar wanneer je een uitkering krijgt is het daarna de vraag of je pensioenuitkering gekort zal worden. Omdat jij al met pensioen was in 2013 en daarna bent gaan werken, lijkt het me dat jouw situatie onder de uitzondering valt. En dus geen korting. Het enige waar ik een beetje over twijfel is de wisseling van prepensioen naar pensioen. Dat is als zodanig niet beschreven. Maar ik ga er vanuit dat het geen verschil moet maken en er dus gewoon een uitzondering is.

 9. Beste Jan, je schrijft: “Let op: uitstel van een prepensioenuitkering tijdens de periode waarin je een WW-uitkering ontvangt is niet mogelijk. Alle andere pensioenuitkeringen kunnen wel worden uitgesteld.”
  Waarom is dat?

  1. Het verschil, zijnde géén doorwerkvereiste bij een ouderdomspensioen en wél een doorwerkvereiste bij een prepensioen, is destijds (per 1-1-2017) door “vriend” Wiebes geïndiceerd onder het mom van “geen prikkel vormen voor deelnemers om de ingangsdatum van de prepensioenregeling uit te stellen en daarmee (meer) gebruik te maken van de sociale zekerheid”. Met andere woorden: de prepensioenregeling mag niet worden uitgesteld/doorgeschoven naar ouderdomspensioen want prepensioen moet in mindering gebracht (kunnen) worden op de uitkering (WW-IOW-IOAW). Over discriminatie tussen werkenden en niet-werkenden gesproken!!!

  2. In het verleden stond de doorwerk vereiste in de wet opgenomen. Deze bepaling is vervallen na het afschaffen van prepensioen. Opgebouwde prepensioenrechten vallen nog onder oude wetgeving op basis van overgangsrecht. En bij aanpassing van de wet nadien, namelijk het vervallen van de doorwerk vereiste, is er niets veranderd aan het overgangsrecht.

 10. Hallo Jan : ik ben vervroegd met pensioen gegaan en mag daarnaast nog wettelijk er bij werken, nu is het geval dat ik in de ziektewet ben gekomen, en nu stel , ik wordt gezien de klachten afgekeurd , heb ik dan recht op een uitkering of moet ik rondkomen van mijn pensioentje . Gr Freddy

 11. Ik heb ontslag gekregen per 1-10-2022. In november word ik 65 en kan ik een pensioenuitkering krijgen uit vorige werkverbanden, maar ook uitstellen tot mijn 67e.
  Nu dacht ik dat de pensioenuitkering een extraatje zou zijn op mijn WW, maar hoor nu dat de WW een aanvulling is op mijn pensioen.
  Dan kan ik beter mijn pensioen beter uitstellen tot 67 lijkt me.
  Klopt het zoals ik denk?

 12. Hoi Jan in maart volgend jaar wordt ik 66 jaar en wordt mijn pensioen uitgekeerd, werk nog vol op mijn vraag is mocht ik na maart volgend jaar in de ww komen wordt ik dan gekort??

 13. Ik ben 60 zit in de ww, sinds 4 maanden heb mijn pensioen bij het abp en bouw nog 50% op gedurende de ww. Wil echter volledig vervroegd op pensioen gaan binnen 9 maanden en de ww stopzetten, kan dat en mag dat ?

  1. Piet, dat kan en dat mag. Als jij met pensioen gaat, dan ben je niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt en voldoe je niet aan de voorwaarden voor een een WW-uitkering. Die zal dan worden gestopt.

 14. Goedemiddag

  Mijn ww stopt per 1-11-2022 en krijg poederdons pensioen per 18-11-2022 nou zegt het uwv dat ik 1december 2022 nog inkomsten moet in vullen moet ik dan pensioen opgeven

  Hoor t graag van u

  1. Op zich vind ik het wel logisch dat je de nieuwe inkomsten moet doorgeven. Dat weet het UWV dat je ‘goed terecht’ bent gekomen en er geen vervolguitkeringen of bijstand hoeft plaats te vinden. Inkomsten na je uitkering zullen niet verrekend worden met je uitkering.

 15. Hallo Jan , binnenkort wordt ik ontslagen door reorganisatie. Ik ben nu 63 , nu stelt mijn werkgever voor om WW aan te vragen en daarbij mijn pensioen ( ik heb er 2 , de ene uit de metaal tot 2006 en de ander havenpensioen tot heden ) naar voren te halen , maar ik lees dat dan mijn WW gekort wordt. Dan lijkt mij dat niet slim , maar alleen WW is ook geen vetpot met een koophuis . Wat kan ik het beste doen ? Het geld dat ik mee krijg wil ik gebruiken om na de ww geen bijstand te hoeven aanvragen .

 16. Hallo Jan,
  Ik lees dat prepensioen standaard gekort wordt op de WW-uitkering, ook al was het prepensioen al ingegaan voor de werkloosheid. Dit klinkt heel onredelijk en er zijn maar enkele uitzonderingen.
  Een van de uitzonderingen is dat een reeds ingegaan prepensioen betrekking moet hebben op een eerder verlies van arbeidsuren.
  Voor diegenen prepensioen ontvangen en wegens een reorganisatie gedwongen ontslagen worden, is het dus handig om direct na de ontslagdatum weer een baan te hebben. Omdat je werkt krijgt je dan sowieso je prepensioen, en als je enige tijd later later alsnog ontslagen wordt dan kun je de hierboven genoemde genoemde uitzondering gebruiken en ontvang je zowel prepensioen als WW-uitkering. Of zie ik dit verkeerd?

 17. Beste Jan,

  Graag zou ik willen weten wat het gunstigst is voor mijn pensioenaanvraag.

  – Sinds 1 nov 2021 zit ik wegens reorganisatie in de WW. Ik was toen 64 jaar en 4 maanden.
  – Mijn officiële laatste dag van de WW is 31 okt. 2023 (de wettelijke 2 jaar). Ik ben dan 66 en 4 maanden
  – Ik denk niet dat ik nog werk kan vinden na afloop van de wettelijke 2 jaar van WW uitkering. Ik wil daarom graag een verlenging hebben van mijn WW (vanaf 01-11-2023) totdat ik mijn AOW krijg (05-07-2024) in de vorm van PAWW waarvoor ik via mijn voormalige werkgever een maandelijkse premie heb betaald zodat dit de 2 wettelijke WW jaren verlengt. De AOW datum is ook meteen de datum dat ik met pensioen wil (en mijn WW uitkering wordt dan gestopt). Ik voorkom dan dat ik die eerdere 8 maanden mijn pensioen al aanspreek, maar wel alsnog 1 jaar eerder dan dat in mijn CAO bepaald is (dit is 68 jaar)
  Vraag:
  Hoe lijd ik financieel het minst totdat ik met 67 jaar met pensioen wil gaan:
  1) voor die 8 maanden nog aanspraak maken op PAWW? – dus verlenging van mijn WW en waarvoor waar ik premie heb betaald bij mijn voormalige werkgever. Verder van belang is dat mijn partner inkomsten heeft in de vorm van een pensioen en AOW. Word ik dan gekort op de PAWW mocht daarvoor in aanmerking komen.
  2) een overbruggingspensioen aanvragen tot de officiële datum van mijn pensioen na de laatste dag van 2 jaar WW en dan m.i.v. wordt dit aangevuld met de AOW?
  3) of m.i.v. na de laatste WW dag (01-11-2023) meteen pensioen aanvragen? Wat betekent dat ik 1 jaar en 8 maanden verlies op mijn pensioen.

  1. De situatie die jij voorlegt is heel specifiek en voor een groot deel echt advies. Ik kan dus niet al je vragen beantwoorden op basis van deze vraagstelling. Dan zou ik je totale situatie in beeld moeten brengen, dat doorrekenen en dan een advies geven. Mocht je dat willen, kijk dan eens op de adviespagina. We hebben verschillende adviesopties. Ik denk dat optie 2 heel goed bij jouw situatie past.

   PAWW hanteert dezelfde kortingsregels als de WW. Dus waar inkomsten en pensioen gekort worden op de WW-uitkering, geldt dat ook voor PAWW. En andersom geldt ook, wanneer de inkomsten niet gekort worden op de WW, geldt dat voor de PAWW ook. Inkomsten van de partner worden niet gekort op de WW, dus voor zover ik weet ook niet op de PAWW.

 18. Beste Jan,

  Ik ga een kleine ww uitkering aanvragen en ben van plan deze aan te vullen met een overbruggingslijfrente ( tot mijn pensioensdatum) nu lees ik dat het van het “soort” lijfrente afhangt of deze verrekend wordt met de aan te vragen ww uitkering ( lijfrente is al ingegaan en oud regime van voor 2006) Valt onder opgave pensioeninkomsten?

  Groet Ruurd

  1. Ruurd, ik ben hier niet zeker over. Voor zover ik kan zien in de wet vallen lijfrente er geheel buiten. Alleen pensioen en bijvoorbeeld gouden handdruk stamrechten vallen wel onder de samenloopregeling, maar ik kom lijfrente daar niet in tegen. Ik wordt alleen aan het twijfelen gebracht door de tekst van het UWV. Want zij schrijven inderdaad op hun website dat sommige soorten lijfrente wel worden gekort. Ik adviseer je om het bij UWV na te vragen. En ik ben zelf ook wel benieuwd naar het antwoord dat zij geven.

   1. Dag Jan ik ga het navragen . Ik heb nog gezocht in de WW wettekst maar daar ook geen duidelijkheid gevonden. Ik hou je op de hoogte van mijn zoektocht.

    1. Contact gehad met specialist UWV. Die gaf aan dat (pensioen) lijfrentes die gekoppeld zaten aan werk tot een korting leiden. Bij dit soort lijfrente heb je ook geen keuze of ze tot uitkering komen. Dan wordt het inkomen gezien als pensioen. Als het een lijfrente is die op eigen initiatief tot uitkering komt dan wordt er niet gekort. Immers je zou kunnen opteren voor in één keer uitkeren dan zou je er 1 maand last van hebben.

     1. Dank voor je terugkoppeling. Duidelijke reactie van het UWV. Alhoewel de term lijfrente wel verwarrend werkt. Een lijfrente wordt over het algemeen gezien als een privé pensioen. Dus iets wat niet met werk te maken heeft. Een werkgerelateerde lijfrente is dan een vreemde benaming. Maar ik begrijp wat ze bedoelen.

 19. Hallo
  ik ben 65 en zit in een uitkering
  nu krijg ik van mijn ex man pensioen nu wordt ik gekort op mijn uitkering,
  het bedrag halen ze er bruto van af dus mijn uitkering is dan veel lager en kom ik niet meer rond
  weet jij hoe dat zit?

  1. Ik weet niet precies welke uitkering jij krijgt. Maar vorig jaar is er een uitspraak geweest van Rechtbank Oost-Brabant over een vergelijkbare casus (ZW uitkering). https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBOBR:2022:3043

   Conclusie, verevend pensioen mocht hier niet gekort worden. Want als je niet gescheiden was, had je ook van dat pensioen geprofiteerd, zonder dat het gekort zou worden.

   Maar er zijn verschillende uitkeringen en voor iedere uitkering gelden weer andere regels over welke inkomsten wel en niet gekort worden.

   1. Dit zou dus wel gelden als ze een iow uitkering zou hebben toch?
    Dan mogen ze het bedrag van het ouderdomspensioen toch niet in mindering brengen op je iow uitkering?

    1. Patricia, bij de korting op de uitkering gaat het om eigen inkomen uit of in verband met eigen arbeid. Een verevend ouderdomspensioen is dat niet en dus – zo was de conclusie van de rechter – mag je dat niet korten op een uitkering.

 20. Beste Jan,

  Ik ben 55 jaar oud. Ik heb 2 pensioenpotten. Ik heb besloten om de ene per 1 juni 2023 te laten ingaan. Ik heb daarvoor een intentieverklaring moeten tekenen.
  De andere laat ik staan voor later.

  Ik heb sinds 1 juni 2022 een WW uitkering. Moet ik deze nu helemaal stop laten zetten vanwege de intentieverklaring? Of heb ik nog recht op een gedeeltelijke uitkering? Wat ik zeker niet wil is een probleem met de belastingdienst/boete achteraf.

  1. Jose, de pensioenuitkering zal worden gekort op je WW. Omdat je een deel van je pensioen laat ingaan, zal je intentieverklaring ook voor een deel van je arbeidstijd gelden. Voor dat deel ben je dus niet meer beschikbaar voor arbeid. En dat moet je doorgeven aan het UWV. En zij beslissen dan in welke mate je uitkering wordt verlaagd of gekort.

   1. Dank je voor je snelle antwoord Jan! Ik was bang dat de intentieverklaring voor de gehele uitkering zou gelden en ik dan risico loop op een boete van de belastingdienst.

    Helaas weet mijn contactpersoon van het UWV niet hoe hij hiermee moeten omgaan t.a.v. het bepalen van nog wel of niet een resterende uren.

 21. Vraag: Ik ben van plan om 3 jaar voor AOW datum alvast 50 % prepensioen op te nemen maar gewoon 32 uur te blijven werken zoals ik al jaren doe bij dezelfde werkgever. Echter, stel dat ik op enig moment, zeg 2 jaar voor AOW leeftijd in de WW kom dan maak ik op dat mijn WW uitkering gekort wordt met het pre pensioen bedrag. Ik vind dat wel een risico en daarnaast ook niet eerlijk gezien het feit dat als ik ontslag neem bij mijn huidige werkgever en ook 50 % prepensioen opneem en direct bij een andere werkgever ga werken en daar na zeg een jaar in de WW kom er niet gekort wordt op de WW uitkering. Kun jij mij zeggen of wat ik schrijf klopt en wat de reden is dat je niet gekort wordt als je pre pensioen van een andere werkgever krijgt als de werkgever waar je ontslag krijgt ? Want uiteindelijk wordt er dan met twee maten gemeten in mijn optiek. En door het 50% pre pensioen is mijn latere pensioen ook lager en betaal je daarnaast je eigen WW uitkering.

  1. Ed, het klopt dat in deze situatie WW wordt gekort. En ik begrijp dat het niet helemaal eerlijk overkomt.

   De hoofdregel luidt:
   Een ouderdomspensioen wordt, evenals een WW-uitkering, beschouwd als een inkomensvervangende uitkering vanwege werkloosheid. Achtergrond van deze verrekening is om te voorkomen dat er een cumulatie van werkloosheidsuitkeringen ontstaat. Door deze verrekening bedraagt het totale inkomen – WW én ouderdomspensioen – maximaal 70 procent van het laatstverdiende loon. Dit zorgt er voor dat er in deze situatie een prikkel blijft bestaan voor WW-gerechtigden om het werk te hervatten.

   Een paar jaar geleden is de kortingsregel aangepast en is de korting van een reeds eerder ingegaan pensioen vervallen met de volgende toelichting:
   Concreet houdt de eerste wijziging in dat een ouderdomspensioen dat al werd ontvangen voorafgaand aan de dienstbetrekking waaruit de werknemer werkloos is geworden, niet wordt verrekend met de WW-uitkering. De reden dat in deze situatie ouderdomspensioen niet wordt verrekend met de WW-uitkering is dat er in dat geval, anders dan bij de hoofdregel wordt verondersteld, het ouderdomspensioen geen aanleiding is geweest voor betrokkene om zich volledig uit het arbeidsproces terug te trekken. Deze werknemer is immers weer in een dienstbetrekking gaan werken, terwijl hij ouderdomspensioen ontving.

   Het zou dus, als je deze redenatie doortrekt, logisch zijn dat wanneer je pensioen laat ingaan en gewoon blijft werken je daarna een volledige WW-uitkering zou moeten krijgen. Want wat geldt voor een ingegaan pensioen voordat je huidige baan is aangevangen, geldt volgens mij ook voor de situatie die jij beschrijft.

   Ik heb het volledig met je eens dat er nu met twee maten wordt gemeten. Maar zolang de regels niet worden aangepast, zal de korting van toepassing blijven.

 22. Dag, een vraagje en alvast dank voor uw reactie.

  Ik ben 64, wordt 65 in december. AOW begint in dec 2025.

  Sinds 1 aug jl. heb ik WW vanwege reorganisatie bij werkgever X. Op 1 dec. a.s. gaat een pensioentje lopen van werkgever Y. Wordt dat gekort door het UWV? Het is dus een pensioentje uit een eerdere baan dan de baan op basis waarvab ik WW krijg.

 23. Beste Jan,

  Ik ben nu 60 en nu ik mijn AOW leeftijd nader, dacht ik er (iets meer) aandacht hieraan te besteden. Ik ben net achter gekomen dat mijn AOW gekort is.
  Zij geven als reden aan dat ik van begin feb.1986 tot en met begin dec.1992 niet in Nederland woonachtig was. Ik heb niet in het buitenland gewoond of gewerkt en ben altijd een Nederlandse ingezetene geweest.

  Door omstandigheden heb ik noodgedwongen wel een tijd ingeschreven gestaan bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) i.p.v. in de gemeente waar ik woonde. Om veiligheidsredenen moest ik toen die keuze maken. Het is heel lang geleden, meer dan 30 bijna 40 jaar.

  Hoe kan ik, zoveel jaren na dato, nu nog bewijzen dat ik al die tijd wel in Nederland heb gewoond?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Flo

  1. Ik denk dat het een lastig verhaal wordt om dat aan te tonen. Want SVB gaat uit van onder andere de GBA gegevens van die tijd. En als je toen niet in Nederland was ingeschreven, lijkt het mij lastig om aan te tonen dat je er wel woonde.

   1. Dank voor je snelle reactie.

    Als ik jouw goed begrijp dan ziet SVB de inschrijving bij GBA als een teken dat je niet in Nederland woonachtig bent en die periode ben je voor hun dus ook geen Nederlandse ingezetene.
    Maar als ik niet (meer) in Nederland maar in het buitenland zou verblijven (wonen en werken) dan hoef ik toch ook niet ingeschreven te staan bij GBA in Nederland, of zie/denk ik dit nou zo verkeerd?

    In mijn laatste vraag vroeg ik hoe ik na zoveel jaren nog kon bewijzen dat ik ten tijde van mijn GBA inschrijving wel een Nederlandse ingezetene was.
    Maar ligt die bewijslast bij mij om dit te bewijzen en mogen zij de inschrijving bij GBA zomaar zien als een buitenland verblijf?

    1. Ik denk dat je hiervoor beter contact kan opnemen met de SVB.
     Heb je bewijsstukken dat je wel in Nederland woonde? Denk aan bankafschriften of overeenkomsten met bedrijven of wat dan ook.

     NB: Ik ben geen expert op dit gebied.

     1. Wim,
      Ook mijn gedachte was/is om inderdaad contact met SVB op te nemen. Maar voor die tijd wilde ik kijken of ik wat meer informatie kon vinden om wat sterker en zekerder in mijn schoenen te kunnen staan.

      Wat betreft bewijsstukken ben ik bang dat ik buiten een oude verdwaalde foto niets meer terug kan vinden omdat het simpelweg te lang geleden is.
      In ieder geval bedankt voor je reactie en advies.

      Mocht mijn contact met SVB wat opleveren dan zal ik het hier vermelden zodat anderen er misschien ook wat aan kunnen hebben.

 24. Beste Jan,

  Ik word in december van dit jaar 65 jaar. Bij mijn vorige werkgever heb ik pensioen opgebouwd. De pensioenleeftijd van die pensioenregeling is 65 jaar. Dus ik krijg vanaf 1 december 2023 een levenslang ouderdomspensioen. Nu heb ik vandaag van mijn huidige werkgever de mededeling gekregen dat mijn dienstbetrekking wordt beëindigd. De vaststellingsovereenkomst moet ik nog krijgen, maar ik ga ervan uit dat mijn dienstbetrekking per 1 maart 2024 zal stoppen, omdat mijn werkgever een opzegtermijn heeft van 4 maanden.

  Nu heb ik de volgende vraag. Na het beëindigen van mijn huidige dienstverband krijg ik zoals het er nu naar uit ziet een WW-uitkering. Als ik het opgebouwde pensioen bij mijn vorige werkgever op 1 december 2023 laat ingaan, heeft dat dan ook gevolgen voor mijn WW-uitkering. Met andere woorden, wordt de WW-uitkering gekort met het ouderdomspensioen dat vanaf 1 december 2023 wordt uitbetaald?

  1. Hoi Andre, jouw pensioen zal worden gekort op je WW-uitkering. Het is nog geen 1 december, dus wellicht kun je de ingang van je pensioen nog uitstellen? Door uitstel voorkom je de korting.

 25. Beste Jan,
  Ik wordt aug 2024 65 jaar en dan gaan mijn pensioenen uitkeren.
  Ik zit momenteel in de IOW, die loopt tot AOW leeftijd (67 voor mij), dus tot aug 2026.
  Ik moet pensioen dan als inkomsten opgeven, die worden in korting gebracht op de IOW uitkering.
  Per saldo veranderd niets voor mij vanaf aug 2024.
  Mag ik mijn pensioenen uitstellen tot aug 2026 zodat ik tot die tijd volledig de IOW uitkering ontvang?
  Groet

 26. Hi Jan,
  Ik zat in 2023 enkele maanden in de ww en dacht met mijn 61 jaar geen zicht meer te hebben op een baan. Omdat ik niet afhankelijk wilde zijn heb ik einde oktober vroegpensioen aangevraagd . Dit is goedgekeurd en gaat nu per april 2024 uitkeren ( binnen de termijn van 5 jaar voordat ik 67 en 3 maanden ben en met pensioen ga ) Nu kwam er alsnog een baan op mijn pad, waar ik vanaf 15 December , na een maand proef ben aangenomen. Dit is een jaarcontract. Stel dat dit contract niet wordt verlengd, en ik opnieuw terug moet vallen op ww , zal dan mijn pensioengeld hierop gekort worden? Ik hoop natuurlijk mijn werk te kunnen houden , maar zeker weet je dit nooit. Ik hoor graag wat je mening omdat ik niet echt een duidelijk antwoord online kan vinden. Vr gr Marja

  1. Volgens mij val jij zoals je het beschrijft onder optie 2 uit de blog.

   #2 Pensioen was al ingegaan
   Je pensioen is ingegaan en daarna heb je een nieuwe baan gekregen, naast je pensioen. Je pensioen keert dan uit bovenop het salaris dat je verdient. Wanneer je vervolgens werkloos wordt, dan wordt het pensioen niet gekort op je WW-uitkering.

   Dus wordt er niet gekort.

 27. Mijn arbeidscontract liep in februari jl. af en werd niet verlengd. Ik heb een WW-uitkering. Ik ben onlangs 65 geworden en wil na ruim 47 jaar echt stoppen met werken. Ik krijg van een eerdere werkgever vanaf mijn 65e pensioen en ik heb nu ook een vervroegd pensioen. Beide pensioenen worden gekort op mijn uitkering, prima niks mis mee. Maar, er rest nog een klein bedrag aan WW-uitkering over.
  Moet ik me dan nog steeds volledig beschikbaar stellen voor de arbeidsmarkt of kan ik beter de WW-uitkering volledig stoppen.

  1. Marijke, dat is een financiële inschatting die ik niet voor jou kan maken. Ik merk wel bij veel mensen dat het rust geeft als je niet meer te maken hebt met een uitkeringsinstantie en regels die daarbij horen. Als het om een klein bedrag gaat, kan dat dus zeker een overweging zijn. Zolang je een WW-uitkering hebt, hoe klein ook, dan heb je wel alle plichten die daarbij horen.

 28. Ik lees niets over ex-partner pensioen en een ww uitkering. Is daarover ook nog iets te vertellen? Ik zie een reactie gaarne tegemoet.