Uitkering pensioen bedrag ineens, een uitleg

Vanaf 1 januari 2025 wordt het mogelijk om op de pensioendatum 10% van je pensioen ineens te laten uitkeren. Je krijgt dan op de pensioendatum een pensioen bedrag ineens dat ongeveer gelijk is aan twee jaar pensioen. Daarna wordt je pensioenuitkering voor de rest van je leven 10% minder. In dit artikel leg ik uit hoe het precies werkt.

Waarom mag je straks 10% ineens laten uitkeren?

De bedoeling van deze mogelijkheid is om mensen die met pensioen gaan bij de start van de uitkeringsfase meer flexibiliteit te bieden. Meer flexibiliteit kan de welvaart vergroten, doordat
het pensioen beter kan worden afgestemd op de persoonlijke leefsituatie en bestedingsbehoefte.

Het opnemen van een pensioen bedrag ineens op de pensioendatum kan aantrekkelijk zijn als je verwacht of denkt dat je in de periode kort na ingang je meer aan je geld hebt dan in de latere jaren. Denk daarbij aan de aflossing van schulden, reizen, zorg of een verbouwing. Uit onderzoek blijkt ook dat gepensioneerden in de eerste jaren van hun pensionering hogere uitgaven hebben dan in de jaren daarna.

Wanneer mag je een pensioen bedrag ineens laten uitkeren?

Een bedrag ineens laten uitkeren, of anders gezegd, 10% van je pensioen afkopen, mag op de dag dat het pensioen ingaat. Dat hoeft dus niet altijd op de AOW-datum te zijn. Op het moment dat jij (een deel van) je pensioen laat uitkeren, mag je 10% ineens laten uitkeren. Dat kan dus op meerdere momenten zijn, als je niet al je pensioen op hetzelfde moment laat ingaan.

Voorwaarden waaraan je moet voldoen

Afkoop van 10% ineens is een recht van jou als gepensioneerden. Als jij hiervan gebruikt wilt maken, dan moet de pensioenuitvoerder hier aan meewerken. Let op, dit gaat pas in per 1 januari 2025. Daarvoor mag het dus nog niet!

Het bedrag dat je ineens ontvangt, mag je vrij besteden. Wil jij het gebruiken voor aflossing van schulden, zorg of een verbouwing, dan mag dat. Maar wil jij een wereldreis maken of een sportwagen kopen, dan mag dat ook. Er is geen enkele belemmering op dit punt opgenomen in de wet.

Afkoop van 10% mag niet in combinatie met een hoog/laag pensioen of een AOW-overbrugging. Je moet dus een keuze maken, welke optie voor jou het beste is. Wanneer je twijfelt, laat het dan even goed uitzoeken door jouw pensioenadviseur.

Je pensioen mag door de afkoop ineens niet kleiner worden dan € 594,84 (bedrag 2023, dit bedrag wordt ieder jaar aangepast).

Voor afkoop is toestemming van je partner nodig!

Als je gescheiden bent, dan heeft een pensioen bedrag ineens laten uitkeren ook effect op pensioen van je ex. Daar wordt dan ook 10% van afgekocht. Jouw ex krijgt dan een evenredig deel van de afkoopsom.

De mogelijkheid om af te kopen geldt niet alleen voor pensioen, maar ook voor lijfrente, netto pensioen en netto lijfrente.

Hoogte bedrag

Jouw pensioenuitvoerder moet een afkoopvoet vaststellen. Stel de afkoopvoet is 20,- en jouw pensioen is € 10.000,- bruto per jaar. Dan is 10% dus € 1.000,- maal de afkoopvoet van 20,- is € 20.000,- ineens.

De afkoopvoeten moeten nog worden vastgesteld door pensioenuitvoerders. Wij zullen te zijner tijd uiteraard de verschillende afkoopvoeten op de voet volgen en kijken of het gunstig is om af te kopen.

Je betaalt over de uitkering ineens belasting, eventueel AOW-premie (dat hangt van je leeftijd af) en het heeft effect op bijvoorbeeld heffingskortingen en toeslagen. Ook hier is de vraag of het gunstig is om af te kopen. Er zijn situaties waarin afkoop van 10% ineens ongunstig uitpakt. Dat betekent niet automatisch dat je het niet moet doen. Maar het is wel goed om alle consequenties vooraf goed in beeld te (laten) brengen.

Lees ook het opinieartikel: opname mogelijkheid pensioen ineens moet ruimer

Binnenkort met pensioen?

Ga jij dit jaar met pensioen, of denk je er nog over na om in dat jaar met pensioen te gaan? Neem dan ook deze mogelijkheid mee in je overwegingen. Tot 1 januari 2025 kun je nog geen gebruik maken van deze mogelijkheid. Vanaf 1 1 januari 2025 wel. Je kan overwegen om je pensioen dus iets later in te laten gaan om hiervan te kunnen profiteren.

Update 16-01-2021: Het was de bedoeling om deze wet per 1 januari 2022 in te laten gaan, maar om een aantal praktische problemen op te kunnen lossen hadden pensioenuitvoerders meer tijd nodig. Daarom is deze mogelijkheid met 1 jaar uitgesteld.

Update 09-07-2022: Deze wet zou per 1 januari 2023 ingaan, maar is uitgesteld tot 1 juli 2023.

Update 19-01-2023 De wet is uitgesteld naar 1 januari 2024

Update 04-07-2023 De wet is uitgesteld naar 1 juli 2024

Update 18-11-2023 De wet is uitgesteld naar 1 januari 2025

Foto: Anna-m. w. – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties

 1. Vraagje, ik ben al 1 jaar met pensioen maar heb mijn pensioen nog niet aangevraagd. Ik wil graag 10% afkopen maar mijn pensioenfonds zegt dat dat pas per 1.1.23 kan en alleen voor mensen die dan met pensioen gaan. Klopt dat? Ik kan dat niet nu aanvragen per 1.1.23 zolang ik nog geen pensioenaanvraag heb gedaan? Dank!

  1. Maurits, er is een verschil tussen ‘met pensioen gaan’ en ‘je pensioen in laten gaan’. Met pensioen gaan is stoppen met werken om niet meer te gaan werken. Je pensioneert dus. Dat betekent niet automatisch dat je ook je pensioenuitkeringen in moet laten gaan. Die uitkeren mag je zelf weten (binnen grenzen) wanneer je die laat ingaan. Als je dus eerst een periode uit eigen zak wilt overbruggen, dan ben je dus wel met pensioen, alleen je pensioen is nog niet ingegaan.

   10% pensioen ineens mag vanaf 1 januari 2023. Daarbij geldt dat je 10% ineens mag laten uitkeren op het moment van ingang van je pensioen. Wanneer je dus op 1-1-2023 10% ineens wilt ontvangen, dan moet je dus wel op dat moment je pensioen in laten gaan. Laat je je pensioen later ingaan, dan mag je ook pas later je 10% ineens laten uitkeren.

   1. Jan, bedankt. Ik ben al 68 en een half dus pensioengerechtigd. Maar bij het pensioenfonds heb ik nog niet mijn pensioen aangevraagd. Maar, begrijp ik goed uit je antwoord dat het voor mij dan niet uitmaakt wanneer ik het aanvraag omdat ik al over de pensioengerechtigde leeftijd heen ben?

    En ik ben dus te vroeg geboren? Bij de nieuwe wetgeving kan ik die 10% niet aanvragen, niet nu en ook niet over een jaar?

    1. Als jij je pensioen nog niet hebt aangevraagd, dan kun je nog gebruik maken van die 10%. Die geldt namelijk op het moment dat je pensioen in laat gaan (= pensioen aanvraagt).

     1. En … mijn pensioenfonds stemt toe in wat u me schreef. Ze zeggen: “U kunt uw ouderdomspensioen uitstellen tot maximaal vijf jaar nadat uw AOW is ingegaan. Dan gaat uw ouderdomspensioen verplicht in. Ik vraag u vriendelijk om al wel de pensioenaanvraag op AOW-leeftijd te doen. U geeft dan alvast uw rekeningnummer aan ons door. Dan kunnen wij uw pensioen daarna gelijk uitstellen tot die datum. Als u uw pensioen eerder dan vijf jaar na uw AOW wilt laten ingaan, neem dan minimaal een maand van
      tevoren contact met ons op.”

      Mijn vraag: Klopt dat? Niks aan de hand als ik het alvast verlaat aanvraag?

     2. Maurits, er is dan inderdaad niks aan de hand. Het enige risico dat je loopt is dat het pensioenfonds per abuis toch gaat uitbetalen. Wanneer ze je rekeningnummer niet hebben, dan is dat onmogelijk. Maar de kans dat ze dat gaan is lijkt me erg klein.

 2. Jan,

  nog 1 vraag.

  Ik heb een levenslange, waardevaste uitkering. Daar worden eventuele pensioenen wel van afgetrokken. Dus ik schiet niks op met een pensioen. Maar als ik mijn pensioen niet aanvraag wordt dat bedrag wat ik zou kunnen krijgen er ook vanaf getrokken. Echter, een bedrag ineens wordt niet afgetrokken. Dus, ik wil mijn pensioen geheel afkopen. Daar is het echter te hoog voor: € 790 per jaar inclusief 8% vakantiegeld. (€ 61 per maand zou ik nooit te groot noemen.)

  Nou mag men een te groot pensioen niet afkopen omdat de wetgever bang was dat de verzekerde uiteindelijk zonder inkomen komt en dan steun moet aanvragen en dus dubbel vangt. Heb ik begrepen.

  Echter: 1. Ik heb een levenslange uitkering dus ik kom nooit zonder te zitten. 2. Ik woon nu buiten Nederland en heb mijn Nederlandse nationaliteit opgezegd om hier te kunnen stemmen. Dus ik kom nooit ten laste van de Nederlandse overheid meer. Dus de reden om grotere pensioenen niet af te laten kopen geldt voor mij niet.

  Is het een pensioenfonds bij wet verboden om een groter pensioen af te laten kopen of mogen ze dat wel doen, zoals ik een uitzonderingsgeval als bij mij? Als ze het niet mogen doen, kan ik zo’n ontheffing ergens anders aanvragen of naar de rechter gaan om die te verzoeken? Als een rechtszaak de enige manier is, is dat duur?

  Geen alledaagse vraag, maar die vraagt men dus aan een specialist. Alvast bedankt.

  1. Maurits, voor zover ik weet maken verzekeraars en pensioenfondsen geen uitzonderingen. Ik heb het in het verleden als eens vaker geprobeerd voor iemand. Die was bereid veel te betalen, zolang die zijn pensioen maar niet maandelijks kreeg. Alleen uitvoerders werken niet mee.
   De belangrijkste reden is dat afkoop nietig is. Dus als ze toch meewerken, dan nemen ze een (te) groot risico.
   De enige (beetje creatieve) mogelijkheid zou zijn om – als je getrouwd bent – te gaan scheiden, het pensioen te verdelen en dan af te kopen. Want beide pensioenen zijn dan kleiner dan de afkoopgrens. Zou ik wel vooraf even checken of de uitvoerder mee wil werken aan die afkoop.
   Maar aan een scheiding zitten natuurlijk ook nog andere consequenties die ik hiervan niet kan overzien. Maar voor het pensioen zou het een mogelijke oplossing zijn voor jouw vraagstuk.

   1. Mijn pensioenfonds heeft nu geantwoord: “Afkoop van pensioen boven die grens is
    niet toegestaan.” Dat is iets anders dan: “We willen het risico niet lopen.” Waar kan ik me op baseren om te laten zien dat het wel mag?

     1. Dank je. Ik weet niet wat Artikel 65.2 Afkoop “Elk beding strijdig met dit artikel is nietig.” betekent. Betekent het dat het strafbaar is, of buiten de wet valt dus niet als een afkoop gerekend wordt, of niet verplicht kan worden? Kan ik dan wel nog een contract opstellen waarin ik hen vrijwaar om mij ooit nog te betalen na afbetaling of betekent dit dat zo’n contract geldt alsof het niet is opgemaakt? Ik ben bang dat laatste maar ik vraag het toch maar even, voor de zekerheid.

     2. Nietig betekent dat het nooit heeft plaatsgevonden. Dus je pensioen staat er daarna dus nog. En dat is best een groot risico als uitvoerder dat je op die manier nog een keer iemands pensioen zou moeten betalen.

 3. Vraagje:
  Als ik 10% van het opgebouwd pensioen ineens laat uitkeren, dan gaat daarvan meteen de helft (of 40% als je dan nog in een lager tarief valt) naar de fiscus? Correct?
  En zo ja, waarom zou je dat dan uberhaupt nog willen?

  1. Erik, wanneer je pensioen ineens laat uitkeren dan betaal je daar belasting over. Als je op de AOW-datum laat uitkeren, dan reken je tegen het gunstige tarief van het jaar na AOW af. Dus dat kan een aanzienlijk lager bedrag zijn. Maar ook als je 37,07% of 49,5% afrekent, kan het nog steeds interessant zijn.

   Die 10% heb je alvast in je zak. Als je het periodiek laat uitkeren, krijg je netto misschien wel meer uitgekeerd, maar dat voordeel merk je pas na jaren. In sommige gevallen pas na 15 jaar. En dan is de vraag, heb je liever nu je geld maar iets minder, of liever over 15 jaar iets meer?

 4. Beste Jan, Ik wilde gebruikmaken van die 10 % ineens maar ik was werkzaam bij defensie en 13 jaar geleden had de landelijke politiek besloten dat defensie maar 1 miljard euro moest bezuinigen en de makkelijkste manier was mensen er uit laten gaan. Ik wilde wel er uit en in defensie is er een Sociaal Beleids Kader wat inhoud overtollige mensen er uit laten gaan maar niet tussen wal en schip laten vallen dus dat SBK hield in dat je er uit mocht met behoud van 70 % van je laatst verdiende salaris tot aan je pensioen en dat kon ik wel hebben. Ik was toe 55 jaar en toen ik er uit was kwam de overheid met het verhogen van de AOW leeftijd en ik kreeg op mijn 65e een AOW-gat wat op een egeven moment wel wat gerepareerd werd maar toch op mijn 65e zat ik in dat gat en het pensioenfonds ABP waar ik bij moest zitten regelde het zo dat ik dan zo mijn inkomen kreeg maar ik moest van het ABP wel zeggen dat ik met pensioen zou gaan oftewel ik zou op mijn 65e met pensioen gaan en ik vroeg pas toen ik deze regeling te zien kreeg om mijn pensioendatum te verzetten naar 1 juli 2024 maar dat was niet meer mogelijk oftewel door de laksheid van de overheid kan ik nu geen gebruikmaken van die 10 % ineens wat ik toch jammer vind.

  1. Dat is inderdaad vervelend dat je nu deze mogelijkheid misloopt. Overigens houd ik er rekening mee dat die regeling van 10% er uiteindelijk helemaal niet komt. Als je iets al 4 keer moet uitstellen omdat invoering niet lukt, dan vraag ik me af waarom het over een jaar wel zou lukken.

   1. Wellicht kan TS gebruik maken van een hooglaag pensioen. Niet hetzelfde als de 10 procent regeling, maar wel een methode om pensioen naar voren te halen. Die twee regelingen kan je trouwens niet combineren.