Ik heb pensioen in eigen beheer

Wanneer je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) met pensioen gaat, komen er veel vragen op je af. Zeker wanneer je een (stuk) pensioen in eigen beheer hebt opgebouwd, dan heb je een aantal vragen extra. In dit artikel geef ik een uitleg van pensioen in eigen beheer. 

Eigen beheer

Als DGA had je de keuze om je pensioen op te bouwen bij een verzekeringsmaatschappij of bij je eigen BV. Wanneer je hebt gekozen om pensioen op te bouwen bij de eigen BV, dan betaalde de werkgever (je eigen BV) gewoon pensioenpremies. Die premies betaalde de BV aan zichzelf. Deze premies waren, net als alle pensioenpremies, aftrekbaar. Zo bouwde je ieder jaar een stukje pensioen op in je eigen BV, zonder dat er geld de BV verliet. Wanneer je met pensioen gaat, dan moet de BV aan jou pensioen uitbetalen. 

Waarde

Op de balans van de BV staat een pensioenverplichting. Die verplichting is berekend op basis van spelregels die de Belastingdienst heeft voorgeschreven. We noemen dit de fiscale verplichting. Op 65-jarige leeftijd is de fiscale verplichting gemiddeld 15 keer de jaarlijkse pensioenuitkering. Dus heb je een pensioen van € 10.000,- dat uitkeert vanaf 65 jaar, dan is de fiscale verplichting op de pensioendatum ongeveer € 150.000,-

Als het goed is, dan wordt er voor jou ook ieder jaar een commerciële verplichting berekend. Dat bedrag geeft een indicatie van hoe hoog de actuele waarde van jouw pensioen is. Vaak wordt berekend hoeveel het zou kosten om je pensioen nu af te storten bij een verzekeringsmaatschappij. 

Op 65-jarige leeftijd is de commerciële verplichting gemiddeld ongeveer 24 keer de jaarlijkse pensioenuitkering. Dus heb je een pensioen van € 10.000,- dat uitkeert vanaf 65 jaar, dan is de commerciële verplichting op de pensioendatum ongeveer € 240.000,-

Bezittingen

Pensioen in eigen beheer is feitelijk een schuld van je eigen BV aan jezelf en aan de Belastingdienst. Vanaf de pensioendatum moet de BV immers iedere maand het pensioen uitkeren aan jezelf en loonbelasting afdragen aan de Belastingdienst. 

De vraag is dus niet alleen hoeveel de pensioenverplichting op de balans van de BV is. Belangrijke is de vraag hoeveel de bezittingen zijn. Heeft de BV voldoende middelen om het pensioen uit te keren? Voldoende middelen om de commerciële verplichting uit te kunnen keren. 

Checklist

Wanneer je pensioen in eigen beheer hebt, is het dus belangrijk om een aantal punten goed in beeld te hebben.

 • Hoeveel is het jaarlijkse pensioen?
 • Op welke datum gaat het in?
 • Hoeveel is de commerciële verplichting?
 • Kan dit bedrag worden betaald door de BV (jaarlijkse uitkering en in totaal)?

Pensioen uitkeren

Wanneer je pensioen in eigen beheer laat uitkeren, dan betaal je iedere maand pensioen uit aan jezelf. Daarnaast draag je loonbelasting af aan de Belastingdienst. Aan het eind van ieder jaar moet een berekening worden gemaakt van de fiscale verplichting. Die moet worden gebruikt bij de aangifte VPB en in de jaarrekening.

Afschaffing eigen beheer

In 2017 is pensioenopbouw in eigen beheer afgeschaft. Wat je tot 1 juli 2017 hebt opgebouwd mag blijven bestaan. Er mag vanaf die datum geen nieuwe opbouw meer plaatsvinden. Daarnaast is het mogelijk om je pensioen om te zetten in een oudedagsverplichting. Het is ook (tijdelijk) toegestaan om je hele pensioen in eigen beheer af te kopen. 

Lees hierover meer in een volgend artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 1. wanneer je wel loonbelasting afdraagt over pensioen in EB. maar niet daadwerkelijk uitkeert (gebrek aan middelen) moet het niet genoten loon dan wel worden aangegeven, of volstaat de belastingbetaling?
  hoe lang kan een dergelijke situatie voortduren?
  Ik ben nu 74

  1. Het antwoord op jouw vraag hangt sterk af van de situatie in de BV. Wanneer er geen geld meer is om pensioen uit te betalen, dan kan onder voorwaarden het pensioen worden prijsgegeven als niet voor verwezenlijking vatbaar. En dan stopt het. Maar hoe een en ander in jouw situatie precies gaat hangt sterk van dan de totale financiële situatie en de oorzaak van het tekort. Wanneer je hier hulp bij wilt, stuur me dan even via de pagina advies een berichtje. Dan neem ik contact met je op.

 2. Goedemorgen,

  Ik heb pensioen opgebouwd in eigen beheer, het geld staat er om maandelijks uit te keren, ik werk nog wel voor mijn BV, hetzij zeer beperkt. Er komt nog steeds inkomen op binnen. Nu regel ik iedere maand een salaris uit deze BV maar weet niet of ik die moet afboeken van de pensioenreserve. Ik trek nu de kosten van mijn salaris af in de BV. En betaal uiteraard gewoon loonbelasting etc.
  Kunt u mij adviseren?

 3. Goedmiddag,
  Ik heb pensioen opgebouwd in eigen beheer (Holding) en dat is eind december 2019 omgezet naar een ODV. Het geld is in de BV aanwezig er om maandelijks uit te keren. Ik werk nog wel voor mijn Holding maar zeer beperkt. Op 13 november a.s. gaat mijn pensioen is en ontvang ik AOW. Nu moet de ODV binnen 3 maanden (?) ook uitkeren? Hoe regel ik dat ? Kunt u mij adviseren?