Heb jij genoeg partnerpensioen?

Als jij met pensioen gaat, dan is de focus bij de meeste mensen primair op het ouderdomspensioen. Dat is de uitkering die jij de rest van je leven gaat krijgen. Maar hoeveel pensioen is er voor jouw partner als jij komt te overlijden? En krijgt jouw partner genoeg partnerpensioen?

Partnerpensioen is vaak (te) laag

Wij zien regelmatig mensen met pensioen gaan waarbij het partnerpensioen laag is. Daarom is het belangrijk om je bij pensionering niet alleen te focussen op het ouderdomspensioen. Maar kijk ook naar hoeveel er uitgekeerd gaat worden als jij komt te overlijden. Deze week alleen al ben ik met meerdere adviezen bezig waarbij mensen een te laag partnerpensioen hebben. Het komt dus regelmatig voor.

Ik dacht dat het partnerpensioen altijd een percentage was van het ouderdomspensioen

Hoe hoog is het partnerpensioen?

In het verleden was het pensioen voor de partner vaak 70% van het op te bouwen ouderdomspensioen. En je bouwde dat pensioen ook echt op. Steeds vaker is het partnerpensioen echter niet meer gekoppeld aan de hoogte van het ouderdomspensioen én is het een risicoverzekering. Die verzekering vervalt bij einde dienstverband.

Wanneer genoeg partnerpensioen?

Wanneer het partnerpensioen genoeg is, kan je niet op basis van een algemene regel stellen. Het hangt af van jullie persoonlijke situatie. Hoeveel uitgaven blijven er over na overlijden, wat is het inkomen van je partner dan? Wordt een deel van de hypotheek afgelost?

Om een goed beeld te krijgen, moet je bij pensionering dus niet alleen kijken naar het inkomen dat je krijgt vanaf je pensionering, maar ook naar het inkomen voor je partner wanneer jij komt te overlijden. Laat beide pensioenen goed doorrekenen door je pensioenadviseur.

Lees ook:
Wel of niet partnerpensioen uitruilen

Uitruilen

Als het partnerpensioen te laag is, kun je op de pensioendatum een deel van het ouderdomspensioen uitruilen voor extra pensioen voor de partner. Maar let op, dat kan je doen uiterlijk op de pensioendatum, niet meer daarna. Als je eenmaal met pensioen bent gegaan, is er niets meer aan te doen.

Praten over inkomen na overlijden is voor de meeste mensen geen favoriet onderwerp. Maar omdat het op de pensioendatum geregeld moet zijn, want anders ben je te laat, is het toch verstandig om dit onderwerp echt bespreekbaar te maken samen voordat je daadwerkelijk met pensioen gaat.

Heb je hulp nodig bij dit gesprek? Neem dan contact met me op. Wij helpen jullie graag verder.

Foto: Pavel Danilyuk via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *