Wat als je pensioen niet geïndexeerd wordt?

Pensioenen worden al jaren niet geïndexeerd. De financiële positie van pensioenfondsen staat dat niet toe. Daardoor lever je ieder jaar aan koopkracht in. Maar hoe erg is dat? Wat als je pensioen niet geïndexeerd wordt?

Inflatie is de boosdoener

De inflatie was in oktober 3,7%. In de eurozone was de inflatie zelfs gemiddeld 4,4%. Om dezelfde koopkracht te houden heb je dus een stijging van je inkomen nodig met 3,7%. Stijgt je inkomen minder hard, dan daalt je koopkracht.

AOW wordt wel geïndexeerd

De AOW is dit jaar gestegen met ongeveer 2,3%. Als je met pensioen bent, dan heb je een inkomen dat bestaat uit AOW en pensioen. Een deel van je inkomen stijgt dus wel, maar dit jaar minder dan de inflatie. En als je pensioen niet stijgt, dan ga je er hard op achteruit.

De AOW-uitkering is € 889,70 per maand. Deze uitkering is met 1,4% te weinig gestegen, wat neerkomt op € 12,80 per maand.

Pensioen niet geïndexeerd

Stel deze persoon heeft naast de AOW-uitkering een pensioen van € 1.500,- per maand. Als dat niet stijgt, dan mis je € 55,50 per maand. Samen met de AOW is dat in totaal € 68,31 per maand. Op jaarbasis kom je dus € 819,- tekort (bruto).

Als dat zo doorgaat is over 5 jaar je tekort van € 819,- toegenomen tot € 4.100,- per jaar. Je mist dus heel veel geld per jaar. In totaal mist deze persoon op basis van dit rekenvoorbeeld de komende 5 jaar bijna € 12.500,-!

Nieuw pensioenstelstel

Er wordt gewerkt aan een nieuw pensioenstelsel. Het is de bedoeling dat het nieuwe stelsel de komende jaren wordt ingevoerd. Daar gelden andere rekenregels en de verwachting is dat de pensioenen dan wel geïndexeerd kunnen worden. Maar de overheid vertraagt bij de invoering van de nieuwe wet. De overheid is al 10 jaar bezig met die wet en op dit moment vertraagt het nog steeds. En pensioenfondsen krijgen als die nieuwe wet er eenmaal is nog jaren de tijd om over te gaan naar het nieuwe stelsel. En ondertussen krijg je als gepensioneerde geen indexatie op je pensioen.

Dus je mist al 10 jaar lang en mogelijk ook nog de komende 5 jaar je indexatie! En inflatie loopt op.

Verander nu de spelregels

Theo Gommer pleitte er voor om pensioenfondsen nu de mogelijkheid te geven om te kunnen indexeren op basis van nieuwe rekenregels. Daarmee win je ongeveer 5 jaar. En voorkom je dat grote tekort uit mijn rekenvoorbeeld

Ik krijg wel eens reacties van mensen die boos zijn omdat hun pensioen niet wordt geïndexeerd. Ik snap dat wel. Wat ik eigenlijk niet snap is dat er zo weinig mensen boos zijn. Waarom verenigen gepensioneerden zich niet om dit probleem op te lossen?

Foto: Tima Miroshnichenko via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *