De RVU-regeling wordt verlengd? Of toch niet?

De RVU-regeling is een tijdelijke regeling die geldt tot en met 31 december 2025. Het kabinet is via een motie gevraagd om op prinsjesdag met een voorstel te komen over mogelijke verlenging van de RVU-regeling en eventuele aanpassing. Op 19 september 2023, exact op prinsjesdag, kwam minister Schouten met een brief. Zij legt de focus in de brief op allerlei instrumenten die kunnen worden ingezet, maar over een verlenging van de RVU praat zij niet. Het ziet er dus niet naar uit dat de RVU-regeling zomaar wordt verlengd. De brief is een tussentijdse update en in het voorjaar van 2024 zal er een vervolg komen richting de Tweede Kamer.

RVU-regeling

De RVU-regeling is een Regeling voor Vervroegde Uittreding. Er geldt een tijdelijke drempelvrijstelling waardoor werkgevers een regeling kunnen afspreken zodat werknemers vervroegd met pensioen kunnen gaan.

Werkgevers mogen aan hun werknemers een maandelijkse vergoeding van € 2.037,- betalen gedurende maximaal 36 maanden. Op deze manier kunnen werknemers dus eerder stoppen met werken.

De regeling geldt tot en met 31 december 2025. Op die dag mag de laatste regeling ingaan en die duurt dan maximaal 36 maanden, dus tot en met 31 december 2028.

RVU-regeling verlengd?

De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen. In die motie wordt het kabinet wordt opgeroepen om uiterlijk op prinsjesdag met een voorstel te komen. De inhoud van de motie is als volgt: verleng de RVU-regeling en verruim hem voor lager betaalden.

RVU-regeling verlengd en verruimd voor lager betaalden

De RVU-regeling blijkt in de praktijk niet tot nauwelijks te worden gebruikt door lager betaalden. Op zich is dat wel verklaarbaar. De RVU-regeling overbrugt immers alleen de AOW-uitkering. Echter voor veel mensen is die uitkering alleen niet voldoende. Er is dus een aanvulling nodig. Dat kan uit privévermogen of je pensioen. Maar lager betaalden hebben vaak niet voldoende privévermogen of pensioen om de RVU-uitkering aan te vullen. Hierdoor maken zij er niet tot nauwelijks gebruik van.

Brief minister Schouten

Opvallend is dat Schouten in de brief niet ingaat op een verlenging van de RVU. Zij benoemt eigenlijk twee belangrijke andere aspecten. Inzetten op duurzame inzetbaarheid en gebruik maken van de mogelijkheden die het (pensioen)stelsel al biedt. Ze schrijft de volgende dingen.

Duurzame inzetbaarheid

Als het gaat om duurzame inzetbaarheid dan is belangrijk dat werkgevers en werknemers op tijd met elkaar in gesprek gaan kansen en uitdagingen die de loopbaan van een werknemer biedt. Daarbij is het niet alleen belangrijk om te kijken naar wat op korte termijn nodig is om het werk goed uit te voeren, maar ook naar de toekomst. Wat is nodig om ook op de langere termijn gezond en met plezier aan het werk te blijven, binnen de sector of daarbuiten? Ze benadruk hiermee de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om te zorgen dat werknemer zo lang mogelijk gezond, gemotiveerd en productief kunnen blijven werken.

Het zou, zo valt in de brief te lezen, de ambitie van werkgevers en werknemers moeten zijn om zwaar werk (fysiek, mentaal of emotioneel) en bezwarende omstandigheden zoveel mogelijk te verlichten en de blootstellingsduur zoveel mogelijk te beperken. Eenvoudig gezegd, zorg dat je waar mogelijk het zware werk verlicht en als dat niet kan, verkort dan de duur van het zware werk.

Lees ook:
15 blogs, alles wat je moet weten over de RVU

Gebruik de mogelijkheden van het pensioenstelsel

Wanneer iemand toch eerder wil stoppen, benoemt Schouten de mogelijkheden van het huidige stelsel. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van verlofsparen. Het is mogelijk om 100 weken (2 jaar) verlof te sparen om daarmee eerder met pensioen te gaan. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van de generatieregelingen zoals de 80-90-100 of deeltijdpensioen.

Wordt de RVU-regeling nu verlengd of niet?

In de brief wordt met geen woord over verlenging gesproken. De focus ligt op duurzame inzetbaarheid en op de mogelijkheden die er al bestaan zonder de RVU-regeling. In het voorjaar van 2024 komt er een vervolg. Wat daar uit zal komen is nu nog niet precies te zeggen. Maar de inzet van het Kabinet lijkt duidelijk, zij zetten niet in op een verlening van de regeling.

Foto: Mandiri Abadi – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties

 1. Hallo allemaal
  Ik zou graag de RVU regeling willen gebruiken maar ik kan dat niet doen omdat mijne AOW leeftijd wordt voor drie maanden verlengt . Ik ben geboren op 26 10 1961 en ik val beuten regeling voor 26 dagen..Ik ben benieuwd of de regeling zal worden verlengt.

  1. Voor mij hetzelfde, ik ben van 30 december 1961, omdat de aow leeftijd weer 3 maanden later is geworden val ik er precies 3 maanden buiten, is toch veel geld wat je dan misloopt omdat je 3 maanden later met aow gaat!

 2. Hallo,

  Ik heb even een vraag…..

  Mijn man werkt al 33 jaar bij een instelling die valt onder CAO gehandicapten zorg.

  Nu wil hij graag gebruik maken van RVU.

  Nu na bijna een half jaar wachten op een antwoordt kreeg hij te horen dat hij hier niet voor in aanmerking komt.

  Ze gooien het op het feit dat hij nog fit genoeg is om door te werken en dat het geen zwaar beroep is.

  Hij werkt op een afdeling van mensen die allerlei delicten hebben gepleegd en juridische maatregelen hebben en ook regelmatig heftige gebeurtenissen plaats vinden.

  Ze doen niet aan loyaliteit was de opmerking.

  Is hier iets aan te doen?

  Vriendelijke groet,

  Clementine

  1. Hoi Clementine, dat hangt af van de afspraken in de cao. Voor zover ik weet staat het niet in de cao gehandicaptenzorg en dus heb je er als werknemer geen automatisch recht op. Dus dan hangt het af van de werkgever. En als die aangeeft niet mee te willen werken, dan gaat het helaas niet door. Het enige dat dan resteert is onderzoeken of eerder stoppen mogelijk zou zijn uit eigen pensioen en vermogen door onder andere gebruik te maken van een overbruggingspensioen en hoog/laag.

   https://bijnametpensioen.nl/profiteer-van-een-overbruggingspensioen/

    1. Ik ben op 07.09 .1961 geboren val ik er toch binnen de rvu regeling ik werk nu wel 23jaar in de interieurbouw, daarvoor 20 jaar in de bouw

  2. Mijn vrouw wil ook van de RVU gebruik maken, ze voldoet aan de voorwaarden,maar wordt toch afgewezen: Je bent fit genoeg om door te werken tot aan je AOW, zegt de Gemeente Den Haag. Zij heeft al 15 jaar veel fysieke klachten door een schildklierprobleem,tinnitus en evenwichtsklachten,maar heeft altijd netjes doorgewerkt. Hiervoor zijn medische bewijzen van de internist en neuroloog aanwezig . Dit kan toch leiden tot een fysieke beperking. Er is een toetsing bij de Gemeente voor de RVU waarvoor zij geweigerd wordt, omdat zij vinden dat zij geen fysieke beperking heeft,en maar Hale dagen werkt.Mogen ze haar weigeren voor deze toets? Graag een reactie

   1. Voor zover ik de cao lees zijn er twee opties.
    – Of je voldoet aan de voorwaarden voor RVU (43 jaar in dienst van de overheid, waarvan de laatste 10 jaar bij een gemeente) en dan heb je gewoon recht op de regeling. In de cao zijn beperkingen (fysiek of mentaal) geen voorwaarde.
    – Of, voldoe je niet aan de jareneis, dan kan je individueel afspraken maken, waarbij wel de fysieke of mentale beperkingen een rol spelen. En dan is speelt wel mee hoe de werkgever dit beoordeeld.

 3. Als je op 1 juli 2024 gebruik maakt van de RVU regeling voor twee jaar en de regeling loopt tot 31 december 2025, krijg je dan wel doorbetaald tot 1 juli 2026? Bij ons in het OV geld de regeling voor 2 jaar ipv 3 jaar.

 4. Zelfde hier… november 1961. Pensioenleeftijd bijgesteld naar 67 en 3 maanden , ik val net buiten de RVU regeling t/m 31-12-2025. Ik hoopte op verlenging en meer duidelijkheid,met Prinsjesdag, maar helaas.
  Hele leven in ploegendiensten en onregelmatigheid is te zwaar.
  Nu kunnen we niets plannen omdat er nog steeds geen duidelijkheid is 🙁

 5. Hallo,

  tijdens de behandeling van de nieuwe pensioenwet in de 1e kamer is volgens mij de volgende motie aangenomen :

  ” De motie-Crone verzoekt de regering in overleg met sociale partners te komen tot een voortzetting en voor lager betaalden een verruiming van de RVU (regelingen voor vervroegde uittreding) of daarmee vergelijkbare regeling en de Kamers voor Prinsjesdag te informeren over de uitkomsten. Deze motie kreeg Oordeel Kamer als advies van de minister. ”

  Heb die meneer Crone dit tijdens de debatten in de 1e kamer dit ook als een voorwaarde voor de PVDA om voor te stemmen, horen zeggen.

  We kunnen dus concluderen dat de PVDA kennelijk nu genoegen neemt met de summiere brief van Minister Schouten , waarin in ieder geval mbt RVU niets wordt genoemd.

  Dit is onze nationale politiek !!
  NIET TE VERTROUWEN

 6. Ik ben van 4 November 1961, dus te jong (9 weken) om van de regeling gebruik te maken, met dank aan onze regering die de leeftijd van mijngeboortejaar met 3 maanden zijn verleng, kijk, dat er eengrens moet worden getrokken snappen, en er zijn er ook die dan net buiten de boot vallen, ik word dit jaar 62, vanaf mijn 15de jaar gewerkt in de slachterij en met mijn 18de begonnen in een 3-4- en nu een 5 ploegendienst, dus al bijna 47 jaar aan het werk, dus dank je wel koekwauzen van een regering dat jullie niet gewoon voor alle mensen die in 1961 zijn geboren daar gebruik van hadden kunnen maken, nogmaals dank je wel.

 7. Ook ik (1961) val net buiten de regeling.

  Schouten benoemt de mogelijkheden van het huidige stelsel. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van verlofsparen. Het is mogelijk om 100 weken (2 jaar) verlof te sparen om daarmee eerder met pensioen te gaan.

  Hoe dan? Alleen mijn overuren, die ik nauwelijks maak, gaan de spaarpot in. Lukt dus nooit om 100 weken bij elkaar te sparen. De werknemer naarmate hij/zij ouder wordt lichter werk laten doen?? Ik stel voor dat Schouten een weekje bij ons mee komt werken dan ziet ze dat haar voorstel onhaalbaar en onwenselijk is.

  1. Dus dat!
   Dan mogen we niet meer op vakantie. Wat weer leidt tot nog meer vermoeidheid.

   Het zal toch niet zijn de de mensen van okt nov dec 1961 buiten de boot gaan vallen?
   Alleen door de pensioenbijstelling naar 67 jaar en 3 maanden. En door een kabinet die geen beslissingen durft te maken. Verleng het gewoon met minimaal een jaar totdat er een beter plan is voor de zware beroepen.
   Mevrouw Schouten zou eens moeten kunnen voelen hoe zwaar ploegendiensten zijn voor 62 plussers. Onregelmatige diensten kosten al jaren van je leven. Dit gaan we niet volhouden….
   En daarbij willen jongeren toch niet meer in productie en onregelmatige diensten. Zeker niet als ze weten dat ze moeten blijven werken totdat ze er bij neervallen.

 8. Ik ben van september 1963,
  Hoop dat de regeling verlengd wordt en er gebruik van kan maken ben nu 41 jaar bij dezelfde werkgever in dienst ploegendienst.
  Als ik 64 ben heb ik 45 dienstjaren vind het dan zeker tijd voor pensioen!

 9. ik werk bij de rijksoverheid en wil wel gebruik maken van de RVU-regeling voor de periode van 36 maanden. Aangezien het maandelijkse bedrag van de RVU niet voldoende is, wil ik dat aanvullen met een gedeelte van mijn pensioen. Maar hoe voorkom ik dan dat ik in een hoger belastingtarief kom door die aanvulling uit mijn pensioen. Dit is eigenlijk een vraag over de RVU-regeling fiscaal gezien.

  1. Hoi Bram,

   Wil niet de brenger zijn van minder positief nieuws maar voor Rijksambtenaren is de RVU regeling max 24 maanden. Ik lees nl dat je bij de Rijksoverheid werkt.

   Zie voor alle info over RVU voor Rijksambtenaren par. 2.8 van de CAO Sector Rijk 2022-2024. Daarin staat dat de RVU voor Rijksambtenaren max 24 maanden is.

   Groetjes,

   Aad.

  2. Beste Bram,
   Dat kun je voorkomen door de hoogte van de aanvulling uit je pensioen zodanig te bepalen dat je samen met de RVU niet boven die grens van € 73.031,- (voor 2023) uitkomt.

  3. Bram, je kunt een deel van je pensioen naar voren halen. Dat kun je berekenen door exact te mikken op de grens van de eerste belastingschijf. Ik kan niet inschatten of je met de tool van ABP die berekening zo kan maken. Want je moet exact de bruto bedragen weten. Overigens speelt niet alleen de belastingschijf een rol, maar ik adviseer je voor een totale inschatting ook rekening te houden met heffingskortingen. Mocht je hier niet helemaal uitkomen, kijk dan eens op onze adviespagina bij RVU-advies.
   https://bijnametpensioen.nl/rvu-advies/

 10. Ik ben op mijn 16e begonnen met werken. Geboren 27-10-1961 en inderdaad bijna 46 jaar aan het werk waarvan ruim 37 jaar wisseldiensten. Altijd 100% gewerkt en nooit in deeltijd gewerkt. De overheid bepaalt maar even dat ik 3 maanden langer door moet werken waardoor ik geen gebruik kan maken van de RVU. Wat een minachting tov de mensen die in de maanden oktober, november en december 1961 zijn geboren. Het zou niet meer dan normaal zijn als deze groep ook in aanmerking zou kunnen komen voor de RVU regeling na de 3 maanden extra werken. De impact op deze groep wordt zowel geestelijk en lichamelijk zwaar onderschat.

 11. Hoi allemaal,

  Ik ben van februari 1962 , de rvu regeling loopt tot 3 jaar na December 2025.
  Kan ik niet gebruik maken van de resterende 25 maanden van de RVU regeling , die loopt tot December 2028.
  Die laaste 4 maanden neem ik voor lief.

  Andre’

 12. Beste

  Ik ben begonnen op mijn 15 in de bakkerij
  Geboortedatum 30-11-1960 vorig jaar oktober
  2022 werkgever faliet januari 2023 begonnen in de zoetwaren industrie 3 ploegen rvu regeling aangevraagd of dit mogelijk is bij 64 jaar en 3 maanden antwoord is je ben nog geen 10 jaar werkzaam inde zoetwaren of ik in de bakkerij nooit met suiker gewerkt heb.
  Ik kan hier zo woest om worden.

 13. In het AD van 17 januari stond het volgende bericht: werkgeversorganisaties en vakbonden gaan toch weer met elkaar in gesprek over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen.
  Demissionair minister Schouten had FNV en werkgeversclub VNO-NCW gevraagd weer om tafel te gaan.
  Een regeling voor mensen met een ( fysiek) zwaar beroep was een belangrijke voorwaarde voor GroenLinks-Pvda om de nieuwe pensioenwet te steunen.

  Dit geeft de burger weer moed.
  Ik ben zelf van februari 1962 en val nu net buiten de boot!

 14. Beste Jan,

  Bedankt voor deze informatie!
  Ik denk dat heel veel mensen niet op de hoogte zijn van deze regeling.
  Ik snap dat dit geen wettelijke regeling is, maar wat betreft de uitkering maakt dit geen verschil voor zowel de werkgever als werknemer!
  Ik wacht even af wat de onderhandelingen, wat betreft de huidige Rvu regeling,gaan opleveren.
  Mocht deze niet verlengd worden, dan zal ik de door jou genoemde regeling zeker met mijn werkgever bespreken.

 15. Zou graag gebruik maken van de RVU regeling ben geboren in juli 1961
  maar moet ik dan de RVU al laten ingaan in 2025 of kan ik deze ook later laten ingaan en lopen tot mijn aow leeftijd. Maak dan geen gebruik van de maximale termijn maar dat komt beter uit icm met mijn pensioen.

  1. De RVU-regeling zoals die nu in de wet staat eindigt op 31-12-2025.

   In overgangsrecht wordt bepaald dat indien een RVU uiterlijk op 31 december 2025 schriftelijk is overeengekomen, onder voorwaarden hieruit nog uitkeringen kunnen worden gedaan in de jaren 2026, 2027 en 2028 met gebruikmaking van de drempelvrijstelling. Door deze overgangsregeling wordt een uitloopperiode gecreëerd zodat ook voor werknemers die in 2023, 2024 en 2025 aan de voorwaarden voldoen (36 maanden voor AOW-leeftijd) een regeling ter overbrugging van de periode tot aan het bereiken van de AOW-leeftijd kan worden afgesproken.

   1. Je moet voor 31-12-2025 afspraken met je werkgever hebben gemaakt vanaf wanneer je de regeling in wilt laten gaan. De regeling loopt tot uiterlijk 31-12 -2028. Dus later in laten gaan tot je AOW leeftijd kan wel degelijk, doe ik zelf ook.