RVU-regeling is ook eerder dan 64 jaar mogelijk

Het is mogelijk om werknemers maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd gebruik te laten maken van de RVU-regeling. De AOW-leeftijd is nu 67 jaar, dus werknemers kunnen op z’n vroegst op 64-jarige leeftijd hier gebruik van maken. Althans, dat denken de meeste mensen. Wat niet veel mensen weten is dat je er eerder gebruik van kunt maken. Het is mogelijk om een RVU-regeling eerder dan op 64 jaar te krijgen!

Ontstaan RVU-regeling

De term RVU-regeling is ontstaan in 2005 toen de VUT werd afgeschaft. De VUT-regeling maakte het mogelijk voor werknemers om eerder te stoppen met werken. De werkenden in een bedrijf betaalden gezamenlijk de uitkeringen van de VUT-ers.

In 2005 wilde de overheid een eind maken aan VUT-regelingen en kwam toen met een zogenaamde pseudo-eindheffing. Over de uitkering die wordt betaald aan een VUT-er moet de werkgever 52% betalen. Deze heffing is in de praktijk vaak ‘RVU-boete’ genoemd. Dus als je een werknemer een uitkering betaalde van € 10.000,- dan moest daarover gewoon loonheffing worden betaald plus € 5.200,- ‘RVU-boete’ door de werkgever.

Daarbij werd bepaald dat dit niet alleen gold voor VUT-regelingen, maar voor iedere regeling die de werkgever zou afspreken, waaronder ook ontslagvergoedingen.

Toetsing

Al snel kwam de vraag op of deze heffing dan voor iedere regeling zou gelden, ook bijvoorbeeld wanneer iemand 30 jaar zou zijn? Als reactie kwam het Ministerie van Financiën met een toetsmodel. Op basis van dat model kun je eenvoudig bepalen in welke gevallen een werkgever wel en in welke gevallen een werkgever geen ‘RVU-boete’ moet betalen. Dit toetsmodel geldt vandaag de dag nog steeds.

RVU-drempelvrijstelling

In 2021 is een tijdelijke regeling ingevoerd die we in de praktijk de RVU-regeling zijn gaan noemen. Een werkgever mag een werknemer die eerder met pensioen gaat maximaal € 2.182,- per maand aan vergoeding geven gedurende maximaal 36 maanden.

Dit is dus vrijstelling van de ‘RVU-boete’. En deze regel geldt bovenop de al reeds bestaande toetsing.

Lees ook:
Het RVU-bedrag 2024 bruto en netto vind je hier

RVU-regeling eerder dan 64 jaar

Wanneer je beide toetsen gaat combineren, dan mag je als werkgever een RVU-regeling eerder dan op 64 jaar geven aan werknemers. Zonder dat de werkgever een ‘RVU-boete’ hoeft te betalen.

Hoeveel een werkgever mag geven is afhankelijk van de hoogte van het inkomen en het aantal jaren dat je eerder stopt met werken. Ik heb een overzicht gemaakt van het aantal maanden dat je een RVU-uitkering van € 2.182,- kunt krijgen per salarisgroep en aantal jaren eerder stoppen met werken. De resultaten vind je in onderstaande tabel.

  36 maanden  48 maanden  60 maanden  72 maanden  84 maanden 
20.0003612182430
30.0003618273645
40.0003624364860
50.0003630456076
60.0003636547284
70.0003642607284
80.0003648607284
90.0003648607284
100.0003648607284

Wanneer je 4 jaar, dat is 48 maanden, eerder met pensioen wilt gaan en je salaris is € 50.000,- dan kun je 30 maanden RVU krijgen. Wanneer je 6 jaar, dat is 72 maanden, eerder met pensioen wilt gaan en je salaris is € 60.000,- dan kun je 72 maanden RVU krijgen.

Let op, deze tabel is indicatief. Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend. Wanneer je een RVU-regeling wilt afspreken eerder dan 3 jaar voor de AOW-leeftijd, is een specifieke berekening noodzakelijk om het exacte aantal maanden te bepalen.

Eerder stoppen dan 64 jaar

Zoals je ziet in de tabel is het mogelijk om eerder te stoppen dan op 64-jarige leeftijd met een regeling vanuit de werkgever. Niet iedereen kan de volledige duur overbrugt krijgen. Hoe hoger het inkomen, hoe meer je kunt krijgen. Maar het biedt in ieder geval mogelijkheden.

Let op, de RVU-regeling is geen wettelijk recht. Dit moet zijn opgenomen in de cao en wanneer je aan de voorwaarden voldoet, kun je er gebruik van maken.

In alle andere gevallen is het ook mogelijk om gebruik te maken van de RVU-regeling, maar dan moet dan moet je dat afspreken tussen werknemer en werkgever. En beide moeten dat willen.

Wanneer je eerder wit dan op 64 jaar, dan geldt dat er geen wettelijk recht is. Het is een afspraak die je kunt maken tussen werknemer en werkgever. Maar beiden moeten dat willen.

Eerder stoppen

De RVU-regeling is bedoeld voor mensen voor wie het fysiek of mentaal te zwaar is om door te werken tot de AOW-leeftijd. Geldt dit ook voor jou, dan kun je samen met je werkgever kijken of een RVU-regeling mogelijk is. En dat is dus niet beperkt tot mensen van 64 jaar of ouder. Het kan ook al eerder.

Wil jij hier advies in, of heeft je werkgever hier vragen over, neem dan even contact met ons op via onderstaande knop. Meld je aan voor RVU-advies en wij nemen contact met je op.

Foto: Andrea Piacquadio – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

 1. Er zijn ook andere constructies denkbaar, zoals een non-Activiteitsregeling wellicht kan je die een keer als onderwerp toelichten.

  1. Ron, een non-activiteitsregeling wordt hetzelfde behandeld als een rvu-regeling of een ontslagvergoeding.

   Daarbij werd bepaald dat dit niet alleen gold voor VUT-regelingen, maar voor iedere regeling die de werkgever zou afspreken, waaronder ook ontslagvergoedingen. Hier vallen ook nonactiviteitsregelingen onder.

   Zie https://centraalaanspreekpuntpensioenen.belastingdienst.nl/publicaties/handreiking-voor-de-interpretatie-van-het-begrip-regeling-voor-vervroegde-uittreding-als-bedoeld-in-artikel-32ba-van-de-wet-op-de-loonbelasting-1964-d-d-1-januari-2021/

 2. Hoi Jan,

  Ik ben aangesloten bij CAO metaal en techniek.
  Ik werk nu bijna 38 jaar bij de zelfde werkgever, tot volle tevredenheid van beide kanten.
  Hierdoor verdien ik nu meer dan wat het maximale jaarinkomen mag zijn voor de RVU regeling.
  Is hier iets aan te doen?

  M.vr.gr.

  Kees Dudok

 3. Hallo Ron,

  Ik ga met Flo / nar/ vervroegd met pensioen ! OP DE LEEFTIJD VAN 59jaar,
  Mijn vraag is hoeveel mag je bijverdienen erbij 25% zeg men bij je werkgever, want je krijgt maar 75% loon max 7 jaren en dan kun je met pensioen volgens het systeem gezien ik nog mee kan vraag ik als ik elders meer zou willen verdienen wat zijn de mogelijkheden, wat niet weet wat niet deert zoiets of gaat dat niet op binnen Nederland sofi nr blijf mijn inziens gewoon kenbaar

  Ik hoop dat u betere raad heeft of moet in info vragen bij de belastingdienst

  Met de vr gr dew

 4. Aangezien dit de enige manier is om met jullie in contact te komen doe ik het maar zo.
  Ik heb belangstelling voor jullie hulp bij een RVU regeling. IK wil echter mijn persoonlijke situatie even kort voorleggen om te weten of het zinvol is. Met name het feit dat ik slechts 62 ben ten tijde van eventueel einde dienstverband en toch gebruik wil maken van de rvu regeling.

  Graag even telefonisch contact.

  Dank

  1. Beste Andre,

   Ik heb je zojuist een bericht via de mail verstuurd. Als je daarop reageert, dan zorg ik ervoor dat een van onze pensioenadviseurs contact met je opneemt.

   Hartelijke groet,

   Joy

 5. Zo jammer, die voorwaarden.
  Werk vanaf mijn 18e in de zorg, word in juli 64. Ik kan geen gebruik maken van de RVU regeling omdat ik destijds enkele jaren thuis ben geweest voor de kinderen ( die luxe was er toen dan nog wel ).
  Daarbij worden de jaren die je werkte soms 1x soms 1,5 x meegeteld naar mate de leeftijd die je had.
  Bizar dat de voorwaarden zo streng zijn in VVT zorg en welzijn

 6. Ik ben van 27-09-58 en ga op 01 mei 2024 met RVU regeling waarbij de werkgever in de CAO heeft staan dat ik 20% max van mijn pensioensgrondslag mag bij verdienen, dat is uit te rekenen.
  wat als ik 1 maand meer en ander maand minder zodat ik gemiddeld op dat bedrag komt, mag dat.
  Op internet kan ik nergens de antwoorden vinden op de volgende vragen die zeker meer mensen van toepassing is.
  1. Wie is de toezichthouder dat je niet teveel verdient; bedrijf, pensioenfonds, belastingdienst?
  2. Word het bedrag per maand of over het hele jaar naar het gemiddelde gekeken.
  3. Dus 1 maand meer werken en andere maand minder, gaat om 1 dag /week.
  4. Van zijn de consequenties als je toch meer inkomsten hebt.
  Vriendelijke Groet Rene

  1. Rene,
   1 Dat hangt af van de regeling. Over het algemeen is dat of de werkgever of de uitvoeringsinstantie van de RVU
   2 Ook dat hangt af van de cao. Bij een betaling per maand, lijkt een maandelijkse toetsing logisch, maar dat kun je het beste even aan je werkgever vragen.
   4 Dan stopt je RVU-uitkering