Hoe kun je het beste je lijfrentekapitaal laten uitkeren

Als je lijfrente tot uitkering komt heb je verschillende mogelijkheden. Jij kiest wat het beste bij je past. In deze blog geef ik een overzicht en laat ik zien hoe je lijfrentekapitaal het beste kunt laten uitkeren. Voor lijfrentes gelden er regels waar je je aan moet houden, afhankelijk van wanneer je lijfrente is afgesloten.

Lijfrentekapitaal laten uitkeren

Een lijfrentekapitaal is in principe bedoeld als (aanvulling op) je pensioen. Op een uitzondering na, kun je dat kapitaal niet ineens laten uitkeren. Je moet op het moment dat jij met pensioen gaat je lijfrente omzetten in een periodieke uitkering. Die uitkering hoeft niet levenslang te duren. Het mag ook tijdelijk aan jezelf uitkeren.

Wanneer je lijfrentekapitaal tot uitkering komt, maar jij gaat op dat moment nog niet met pensioen, dan kun je de het kapitaal ook uitstellen of doorschuiven.

Lees ook:
Hoeveel tijd heb jij om te shoppen met je pensioen- of lijfrentekapitaal

Heel klein lijfrentekapitaal

Is jouw lijfrentekapitaal kleiner dan € 5.364,- (cijfer 2024) dan mag je het kapitaal ineens laten uitkeren. Je betaalt uiteraard belasting over de uitkering ineens. Maar je hoeft geen periodieke uitkering aan te kopen. Je bent niet verplicht een klein lijfrentekapitaal af te kopen. Maar vaak is het erg ongunstig om bij een klein kapitaal een periodieke uitkering aan te kopen. Dus afkoop is vaak wel de beste optie.

Heb je een groter kapitaal dan € 5.364,- en je laat het toch ineens uitbetalen, dan betaal je belasting over de afkoop (49,5%) plus 20% revisierente. In totaal dus bijna 70%!

Een lijfrentekapitaal tot € 100.000,-

Heb je een lijfrentekapitaal gespaard tot ongeveer € 100.000,- dan kun je die vanaf de AOW-datum in 5 jaar laten uitkeren. Dat noemen we een tijdelijke lijfrente. De maximale uitkering per jaar voor een tijdelijke lijfrente is € 26.462,- (cijfer 2024).

Uiteraard is het niet verplicht op je lijfrentekapitaal in 5 jaar te laten uitkeren. Je mag ook kiezen voor een langere uitkering. Je kunt zelfs kiezen voor een levenslange uitkering. Maar hier geldt wel, hoe langer je de lijfrente laat uitkeren, hoe lager de uitkering wordt.

Wanneer je de lijfrente tijdelijk laat uitkeren, dan kun je daardoor tijdelijk in een hogere belastingschijf terechtkomen. Dan kan het zeker interessant zijn om hem wat langer te laten uitkeren. De uitkering wordt dan lager en waardoor je misschien je belastingdruk weer beperkt.

Een groot lijfrentekapitaal

Wanneer je een groot lijfrentekapitaal hebt gespaard, dan heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van een tijdelijke lijfrente tot maximaal € 26.462,- en de rest van je kapitaal laten uitkeren als een levenslange lijfrente.

Ik denk dat wanneer je een groot lijfrentekapitaal bij elkaar hebt gespaard het sowieso verstandig is om je goed te laten adviseren. Er zijn veel mogelijkheden en een adviseur kent alle mogelijkheden en kan voor jou aangeven wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde keuzes.

Eerdere lijfrenteregimes

Het moment waarom je een lijfrente hebt afgesloten is bepalende voor wat je er nu nog mee mag doen. Hierboven staan mogelijkheden die altijd kunnen. Wil je een van deze opties, dan is het verder niet zo spannend onder wel lijfrenteregime jouw lijfrente is afgesloten.

Maar wanneer je behoefte hebt aan andere opties, dan is het verstandig om goed in beeld te laten brengen onder welke regimes jouw lijfrentes zijn afgesloten en welke mogelijkheden er allemaal zijn voor jouw situatie.

Oud regime lijfrente

Een oud regime lijfrente is gesloten voor ongeveer 1992. De exacte datum hangt af van wat voor polis je precies hebt gesloten en of je naderhand nog premies hebt betaald. Met deze oude regime lijfrente heb je veel flexibiliteit. Je kunt deze op elke gewenste manier laten uitkeren, bijvoorbeeld ook ineens. Je kan hem zelf schenken aan je kinderen of kleinkinderen. Dus bezit je een oud regime lijfrente, denk dan goed na over de opties en laat je bij twijfel altijd goed adviseren over de mogelijkheden.

Lijfrentes tot 2005 overbruggingslijfrente

Een lijfrentekapitaal dat je hebt opgebouwd tot 2005 kun je gebruiken voor een overbruggingslijfrente. Dat is een lijfrente die de periode tot je pensioen- of AOW-leeftijd overbrugt. De hoogte van overbruggingslijfrente uitkering per jaar is maximaal € 63.288,-. Hoeveel van je lijfrentekapitaal je mag gebruiken voor een overbrugging hangt af van wat je precies hebt gedaan met je polis na 2005. Ben je gestopt met premie betalen of niet. Wanneer je gestopt bent, mag je heel je kapitaal gebruiken voor een overbruggingslijfrente. Wanneer je premie bent blijven betalen, dan geldt het alleen voor de waarde per 31 december 2005.

Tijdelijke lijfrente tot 2014

Het is mogelijk om een tijdelijke lijfrente aan te kopen met je lijfrentekapitaal. De tijdelijke lijfrente gaat op zijn vroegst in op je AOW-leeftijd. Heb je een kapitaal dat is opgebouwd voor 2014, dan mag de tijdelijke lijfrente ook ingaan op je 65e. Daarbij geldt ook weer een verschillend regime afhankelijk van of je gestopt bent met premie betalen of niet. Ben je gestopt, dan geldt het voor heel je lijfrentekapitaal. Ben je blijven betalen, dan geldt het voor de waarde per 31 december 2013.

Uitkeren door een verzekeraar of een bank

Je kunt kiezen om je lijfrente te laten uitkeren door een verzekeringsmaatschappij of een bank. Meer over die verschillen kun je lezen in deze blog.

Gouden handdruk stamrecht

Een gouden handdruk stamrecht is niet hetzelfde als een lijfrente. Voor een gouden handdruk stamrecht gelden andere regels. Een gouden handdruk stamrecht is een ontslagvergoeding die is gestort in een polis. Hoe dat precies werkt kun je leven in deze blog.

Foto: Kaboompics.com – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *