Wat kan ik met mijn lijfrentekapitaal doen?

Een klein lijfrentekapitaal kun je in een korte periode aan jezelf laten uitkeren. Maar er gelden wel een paar regels waar je je aan moet houden. In dit artikel leg ik uit wat er mogelijk is.

Heel klein lijfrentekapitaal

Is jouw lijfrentekapitaal kleiner dan € 4.547,- (cijfer 2021) dan mag je het kapitaal ineens laten uitkeren. Je betaalt uiteraard belasting over de uitkering ineens. Maar je hoeft geen periodieke uitkering aan te kopen. Je bent niet verplicht een klein lijfrentekapitaal af te kopen. Maar vaak is het erg ongunstig om bij een klein kapitaal een periodieke uitkering aan te kopen. Dus afkoop is vaak wel de beste optie.

Een lijfrentekapitaal tot € 100.000,-

Heb je een lijfrentekapitaal gespaard tot ongeveer € 100.000,- dan kun je die vanaf de AOW-datum in 5 jaar laten uitkeren. De maximale uitkering per jaar voor een tijdelijke lijfrente is € 22.443,- (cijfer 2021).

Uiteraard is het niet verplicht op je lijfrentekapitaal in 5 jaar te laten uitkeren. Je mag ook kiezen voor een langere uitkering. Je kunt zelfs kiezen voor een levenslange uitkering. Maar hier geldt wel, hoe langer je de lijfrente laat uitkeren, hoe lager de uitkering wordt.

Wanneer je de lijfrente tijdelijk laat uitkeren, dan kun je daardoor tijdelijk in een hogere belastingschijf terechtkomen. Dan kan het zeker interessant zijn om hem wat langer te laten uitkeren. De uitkering wordt dan lager en waardoor je misschien je belastingdruk weer beperkt.

Een groot lijfrentekapitaal

Wanneer je een groot lijfrentekapitaal hebt gespaard, dan heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van een tijdelijke lijfrente tot maximaal € 22.443,- en de rest van je kapitaal laten uitkeren als een levenslange lijfrente.

Ik denk dat wanneer je een groot lijfrentekapitaal bij elkaar hebt gespaard het sowieso verstandig is om je goed te laten adviseren. Er zijn veel mogelijkheden en een adviseur kent alle mogelijkheden en kan voor jou aangeven wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde keuzes.

Oude lijfrenteregimes

Het moment waarom je een lijfrente hebt afgesloten is bepalende voor wat je er nu nog mee mag doen. Hierboven staan mogelijkheden die altijd kunnen. Wil je een van deze opties, dan is het verder niet zo spannend onder wel lijfrenteregime jouw lijfrente is afgesloten.

Maar wanneer je behoefte hebt aan andere opties, dan is het verstandig om goed in beeld te laten brengen onder welke regimes jouw lijfrentes zijn afgesloten en welke mogelijkheden er allemaal zijn voor jouw situatie.

Uitkeren door een verzekeraar of een bank

Je kunt ook nog kiezen om je lijfrente te laten uitkeren door een verzekeringsmaatschappij of een bank. Meer over die verschillen kun je lezen in dit artikel.

Foto: Kaboompics .com via Pexels

print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *