Je talent gaat niet met pensioen

Als jij met pensioen gaat, dan gaat je talent niet met pensioen. Ieder mens bezit unieke gaven en talenten. Een deel van die gaven en talenten zet je in tijdens je werk. Maar hoe ga jij dat doen als je met pensioen gaat? Heb jij daar al over nagedacht?

Ontdek je talent voor na je pensioen

Misschien klinkt dat wat vreemd, maar als je bijna met pensioen gaat, is het goed om na te denken over je eigen talent. Heb jij zicht op al je talenten? Je hebt tijdens je leven tot nu toe al veel van je talenten ingezet. Maar misschien zijn er ook nog niet ontwikkelde of niet ontdekte talenten.

Wanneer je werkt is het goed om iets te doen wat past bij jouw gaven en talenten. Maar daarbij speelt ook het feit dat er geld verdiend moet worden een rol. Daardoor kan het zijn dat je een deel van je talenten nog niet hebt ontdekt en ontwikkeld

Vind het optimum

Als je nadenkt over het inzetten van je talent dan zijn er 4 elementen waar je over na kan denken.

  1. Waar ben ik goed in
  2. Wat vind ik leuk
  3. Waar zit de wereld op te wachten
  4. Waar verdien ik geld mee

Als je een baan weet te vinden waar alle vier elementen in terug komen dan heb je echt je optimale baan gevonden. Dit is in theorie natuurlijk een leuk modelletje, maar in de praktijk blijkt het vaak heel lastig.

Geld verdienen wordt minder belangrijk

Als je met pensioen bent, dan is het 4e element, geld verdienen, ineens minder belangrijk. Dat element speelt bijna geen rol en voor veel mensen valt dat zelfs helemaal weg. Dat biedt je de mogelijkheid om na je pensioen misschien wel heel andere keuzes te gaan maken. Misschien kun jij dingen gaan doen waar je altijd al van hebt gedroomd, maar die je tot nu toe niet kon doen, omdat er nu eenmaal geld verdiend moest worden.

Pak je kans en benut je talent na je pensioen.

Lees ook:
Vind je droombaan na je pensioen

Maak voor jezelf twee lijstjes

Je kunt dit voor jezelf doen door twee lijsten te maken. Schrijf op de eerste lijst jouw talent. Waar ben jij goed in. En beperk je niet alleen tot je werk, maar denk heel breed. En schrijf ook de dingen op waar jij goed in bent, maar die je misschien nog goed hebt (door)ontwikkeld. Als je dat gedaan hebt maak je een tweede lijst. Schrijf op die lijst alle dingen die jij leuk vindt om te doen. Beperk je niet tot dingen die ook kunnen, maar schrijf ook je dromen en verlangens op waarvan jij in eerste instantie denkt dat die toch niet kunnen.

Bij de volgende stap moet je even puzzelen, maar die stap geeft je vaak verrassende inzichten. Combineer lijst 1 en lijst 2. Dus welke talenten kun jij combineren met dingen die jij leuk vindt. Schrijf die combinaties op.

Als laatste stap kun je alle combinaties nog eens bij langs gaan om te kijken waar de wereld op zit te wachten. Met andere woorden, op welke manier kun jij met jouw talent van betekenis zijn door dingen te doen die jij leuk vindt.

Hulp nodig bij je talent ontdekken na je pensioen?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe invulling van je leven na je pensioen, kan het lastig zijn om uit je ‘standaard’ denkpatronen te komen. Concreet aan de slag gaan zoals ik hierboven heb aangegeven kan je helpen om een nieuwe invulling te vinden die bij je past. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan help ik je graag op weg.

Foto: Andrea Piacquadio op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *