Vind je droombaan na je pensioen

Vind je droombaan na je pensioen. Misschien een vreemde titel. Want een droombaan bestaat niet, toch? En je stopt toch met werken? Dus wat bedoel je met droombaan?

Aan iedere baan zitten voor-, maar ook nadelen. Misschien heb jij wel altijd gehoopt dat je die droombaan nog eens zou vinden. Maar waarschijnlijk heb je hem nog niet gevonden. Het lukt veel mensen niet om de perfecte baan te vinden. 40% Van de werknemers geeft aan ontevreden te zijn met hun werk. 62% Van de werknemers maakt zich niet druk (lees: is onverschillig).

En als je met pensioen gaat, hoe zit het dan? Is dat dan eindelijk je ‘droombaan’? Lekker niets doen?

Ik denk dat je een unieke kans hebt om je ‘droombaan’ te vinden juist na je pensioen.

Wat maakt een baan een droombaan

Of iets een droombaan is, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, wordt bepaald door drie dingen. Mensen willen een fijne werkgever, leuke collega’s en van betekenis zijn.

Hoe voorkom je teleurstelling na je pensioen?

Wanneer je met pensioen bent, denk ik dat er niet veel veranderd in de factoren voor succes. Je wilt een fijne werkgever, leuke collega’s en van betekenis zijn. Op welke manier je dat voor elkaar krijgt na je pensioen verschilt per persoon. Voor de ene is dat op de sport- of hobby(club). Voor de ander is dat vrijwilligerswerk en weer een ander zoekt het in een (parttime) betaalde baan.

Lees ook
Stel doelen na je pensioen

Je hebt oneindig veel kansen

Een belangrijk verschil met het vinden van een droombaan vóór je pensionering is dat je er financieel niet meer van afhankelijk bent. Je inkomen bestaat immers voor een belangrijk deel uit je pensioeninkomen. Dus je werkt niet meer voor het geld. En dat biedt kansen.

Hoe weet je wat je leuk vindt?

Je weet pas wat je leuk vindt als je het hebt geprobeerd. Vergelijk het met wijn. Je weet pas wat je lekker vindt als je het hebt geproefd. Als je op zoek gaat naar jouw ‘droomwijn’ dan moet je gewoon beginnen met proeven. Net zolang tot je de perfecte wijn hebt gevonden.

Veel mensen gaan op die manier niet op zoek naar hun droombaan. Als je eenmaal aan het werk bent, dan zoek je stabiliteit, zekerheid. En als het je niet bevalt, dan stop je er niet zomaar mee, om daarna iets anders te gaan beginnen. Dat doe je immers niet. Maar waarom eigenlijk niet? Hoe kom je anders bij je droombaan terecht?

Vind je droombaan na je pensioen

Als je met pensioen bent, dan heb je een unieke kans. Je hebt tijd en de financiële ruimte om op zoek te gaan naar jouw droombaan. En hoe vindt je die? Ik denk door gewoon te beginnen met proeven, net als met wijn. Net zolang tot je jouw droombaan hebt gevonden.

Veel plezier!

Foto: Asad Photo Maldives via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties