RVU slim of niet? 2x een voorbeeld

Is het slim om gebruik te maken van de RVU-regeling? Wij krijgen veel vragen hierover. Ik heb 2x een RVU voorbeeld uitgewerkt om te laten zien wat het betekent voor het netto inkomen nu en straks. Bekijk de voorbeelden en oordeel zelf.

RVU regeling

Het is mogelijk om 3 jaar eerder te stoppen met werken, waarbij de werkgever € 1.847,- per maand mag vergoeden (bedrag 2022). Heb je meer inkomen nodig, dan kun je de RVU aanvullen uit je eigen pensioen of privé vermogen.

RVU slim of niet?

Je stopt tot maximaal 3 jaar eerder met werken. Vervolgens krijg je een vergoeding van je werkgever. Die vergoeding is veelal lager dan het inkomen dat je had. Een eventueel tekort vul je aan uit je pensioen of je privé vermogen. Daardoor lever je aan pensioen of privé vermogen in. Weegt de vergoeding die je krijgt van je werkgever op tegen hetgeen je in moet leveren?

Ik kan niet in algemene zin aangeven of het slim is om van de RVU-regeling gebruik te maken. Wat ik wel kan laten zien is wat er gebeurt in verschillende situaties. Ik heb hieronder 2 keer een RVU voorbeeld uitgewerkt. De bedragen zijn gebaseerd op 2022. De huidige bedragen en belastingtarieven wijken iets af, maar de conclusie per rekenvoorbeeld blijft hetzelfde.

Lees ook:
15 blogs, alles wat je moet weten over de RVU

RVU voorbeeld 1

Huidige situatie
Werknemer A is 64 jaar, verdient een salaris van € 4.630,- bruto per maand, dat is € 3.163,- netto per maand.

Werknemer A krijgt wanneer hij doorwerkt tot 67 jaar, vanaf 67 jaar een AOW-uitkering van € 11.220,- bruto per jaar en een pensioen van € 19.837,- bruto per jaar. In totaal is het inkomen vanaf 67 jaar (AOW + pensioen) € 2.129,- netto per maand.

RVU uitkering
Deze werknemer ontvangt een RVU-uitkering van € 1.847,- bruto per maand vanaf 64-jarige leeftijd. Het pensioen gaat dan ook vervroegd in. Doordat het pensioen 3 jaar eerder ingaat wordt het totale pensioen minder.

Vanaf 64 jaar krijgt deze werknemer RVU + pensioen is € 1.905,- netto per maand.
Vanaf 67 jaar AOW + pensioen is € 1.810,- netto per maand.

Verschil
Werknemer A levert 3 jaar lang € 1.258,- netto per maand in. In totaal is dat € 45.288,-. Daarna krijgt werknemer A levenslang € 320,- netto per maand minder. Dat is € 3.840,- netto per jaar.

RVU voorbeeld 2

Huidige situatie
Werknemer B is 64 jaar, verdient een salaris van € 2.700,- bruto per maand. Dat is € 2.200.- netto per maand.

Deze werknemer krijgt vanaf 67 jaar een AOW-uitkering van € 11.220,- bruto per jaar en een pensioen van € 8.352,- bruto per jaar. In totaal is het inkomen vanaf 67 jaar (AOW + pensioen) € 1.437,- netto per maand.

RVU uitkering
Deze werknemer ontvangt een RVU-uitkering van € 1.847,- bruto per maand vanaf 64-jarige leeftijd. Het pensioen gaat dan ook vervroegd in. Doordat het pensioen 3 jaar eerder ingaat wordt het totale pensioen minder.

Vanaf 64 jaar krijgt deze werknemer RVU + pensioen is € 1.544,- netto per maand.
Vanaf 67 jaar AOW + pensioen is € 1.292,- netto per maand.

Verschil
Werknemer B levert 3 jaar lang € 656,- netto per maand in. In totaal is dat € 23.616,-. Daarna krijgt werknemer B levenslang € 145,- netto per maand minder. Dat is € 1.740,- netto per jaar.

Conclusie

Wat opvalt in beide voorbeelden is dat de werknemers gedurende de eerste 3 jaar een flink bedrag inleveren. Maar dat is niet alles. Daarna leveren ze ook nog jaarlijks een bedrag in. En dat bedrag is levenslang. Stel dat je na je pensioendatum nog 20 jaar te leven hebt, dan mag je dat bedrag dus maal 20 doen.

Weegt dit nadeel op tegen 3 jaar eerder kunnen stoppen met werken? Dat is een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden.

Foto: Anamul Rezwan – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

 1. Hoi Jan.
  Ik ben 63 en denk erover volgend jaar dus met 64 vervroegd uit dienst te gaan. Werk nu 32 per week in de zorg. Mijn werkgever gaat erin mee, das fijn. Nu mijn vraag is er nog pensioen opbouw mogelijk gedurende die 3 jaar? Hoeveel ga ik dan per maand ontvangen? Moet ik nog ergens opletten? Voorzichtig mens ben … Groetjes Marion

  1. Update: werkgever gaat toch niet accoord ivm personeelsgebrek. De populatie binnen het * bedrijf* is veelal boven de 55 dus wordt het ze te duur 🤔😒 was vandaag op gesprek…..

 2. Hallo Jan,

  Als ik gebruik maak van de RVU – uitkering en daarnaast nog geen pensioen laat uitkeren, ( spaargeld ).
  Aangezien ik dan ook niet meer inleg voor mijn uiteindelijke pensioen op 67 jarige leeftijd, met hoeveel korting moet ik dan per jaar rekening houden, is dit ongeveer 3% per jaar ? Dus in totaal ongeveer 10%
  van wat ik anders zou opbouwen als ik deze laatste 3 jaar wel zou doorwerken.

  Alvast bedankt voor uw antwoordt

  1. Cor, wanneer je pensioen vervroegt, dan gebeuren er twee dingen.

   1. Je opbouw stopt. Daardoor neemt je pensioen, op je oorspronkelijke leeftijd af. Hoeveel dat afneemt is niet te zeggen. Dat verschilt echt per persoon. Dat moet je dus zelf uitrekenen of door een pensioenadviseur laten berekenen.
   2. Het pensioen dat door punt 1 minder is geworden ga je vervolgens vervroegd laten uitkeren. Die vervroeging kost je gemiddeld 5% per jaar. Maar dat komt dus bovenop de vermindering uit stap 1.

 3. In uw vergelijking ontbreekt een belangrijke andere variant.
  In de voorbeelden moet U ook opnemen als de werknemer met vervroegd pensioen gaat op 64 jarige leeft ijd zonder RVU. Dus sec vervroegd pensioen en vanaf 67 AOW plus pensioen.

  Dan is het verschil aanzienlijk zonder of met RVU vanaf 64. Daar gaat het om. Nu komt er vertekend onjuist beeld bij uw onvolledige vergelijking

  1. Hoi Paul, wanneer iemand op 64 met pensioen gaat zonder RVU en je voegt dan een RVU toe, dan klopt het dat het in die situatie gunstig is. Ik zie ook veel mensen die al eerder met pensioen zouden willen gaan en nu een RVU kunnen krijgen. Voor hen is het een soort ‘bonus’ en komt er extra geld beschikbaar bovenop hetgeen ze toch al van plan waren.

   Maar dat is feitelijk niet de bedoeling van de RVU en ook niet wat ik wilde laten zien met mijn voorbeelden. De RVU is bedoeld om mensen die tot de AOW-leeftijd door moeten werken, dat niet kunnen vanwege de zwaarte van het beroep, de gelegenheid te bieden om toch eerder te kunnen gaan.

 4. Beste Jan,

  Mijn vraag is als volgt: kun je als parttimer (32 uur p wk) aanspraak maken op de maximale RVU?
  En een tweede vraag: hoe zit het met werknemers die deels ziek uit dienst gaan ivm RVU?
  Beide situaties kan ik nergens vinden.

  1. Dat hangt van je cao af. Het maakt in sommige cao’s namelijk niet uit. En in weer andere cao’s kijken ze naar salaris en minder naar parttime percentage. ALs het niet omschreven staat in de cao, dan kun je er vanuit gaan dat het niet uitmaakt of je parttime werkt.
   Je tweede vraag begrijp ik niet goed. Kun je die nog iets verder toelichten?

 5. Beste Jan,
  Ben je verplicht om ook het pensioen vervroegd uit te laten keren als je gebruik maakt van de RVU? Of kun je dat toch nog uitstellen tot de pensioengerechtigde (AOW)leeftijd als je voldoende inkomen hebt aan de RVU en aanvulling met privégeld.

 6. hallo Jan
  ik ben 62 jaar werk nu 32 uur en kan ik recht hebben op het totale bedrag van RVU
  ik las dat het cao gebonden is maar ik kan niks lezen in onze cao metaal electro
  ik ben daar zelf wel benieuwd naar want sommige zeggen dat je dan 80% krijgt.
  alvast bedankt voor de reactie Arthur