Vervroegd uittreden is vanaf 2021 weer mogelijk

Vanaf 1 januari aanstaande wordt het mogelijk om afspraken te maken over vervroegd uittreden. De werkgever mag jou dan een vergoeding betalen om de periode tot de AOW-datum te overbruggen.

Vervroegd uittreden is de afgelopen jaren door de wetgever steeds moeilijker gemaakt. Je mocht wel eerder stoppen, maar dat moest je dan volledig betalen uit eigen zak. Dat kon je doen door je eigen pensioen eerder in te laten gaan of uit je eigen spaargeld. Wanneer je werkgever een vergoeding aan jou wilde betalen, dan moest hij over die vergoeding een boete van 52% betalen!

Maar daar komt vanaf 1 januari 2021 verandering in. Een werkgever mag straks zonder boete een vergoeding geven van maximaal € 1.767,- bruto per maand gedurende maximaal 3 jaar.

Voorbeeld vergoeding vervroeg uittreden

Stop je 1 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 12 x € 1.767,- = maximaal € 21.204,- meegeven om eerder te stoppen met werken.

Stop je 3 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 36 x € 1.767,- = maximaal € 63.612,- meegeven om eerder te stoppen met werken.

Stop je bijvoorbeeld 4 jaar voor AOW-datum dan mag de werkgever nog steeds maximaal € 63.612,- geven.

Als er meer geld nodig is

Mocht er meer nodig zijn om te kunnen stoppen met werken en nog steeds rond te kunnen komen dan kun je de vergoeding verder aanvullen met pensioen of je eigen spaargeld. Het is ook mogelijk dat de werkgever een hogere vergoeding betaalt, maar hij moet dan over meerdere wel de boete van 52% betalen.

Geen automatisch recht

Let op, dit mag straks van de Belastingdienst. De vraag of jij dat ook mag hangt af van de afspraken die in jouw cao worden gemaakt. De verwachting is dat in de meeste cao’s deze afspraken gekoppeld zullen worden aan specifieke zware beroepen.

Je kunt ook altijd individuele afspraken maken met je werkgever.

Wetsvoorstel is in de maak

Minister Koolmees heeft een wetsvoorstel in de maak. De verwachting is dat het voorstel de komende maanden door de Kamer zal gaan en in zal gaan per 1 januari 2021. De kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren is bijna een zekerheid. Want deze afspraken maken onderdeel uit van het pensioenakkoord dat in juli is gesloten.

Informeer naar de mogelijkheden

Wil jij eerder stoppen omdat het echt niet meer gaat om tot de AOW-datum door te werken? Informeer dan bij je werkgever naar de mogelijkheden. Komen jullie er samen niet uit, stuur ons dan even een berichtje, dan nemen wij contact met jou en je werkgever op.

Foto: Candid Shots via Pexels

Pensioenadvies aanvragen

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *