Vervroegd uittreden is vanaf 2021 weer mogelijk

Vanaf 1 januari aanstaande wordt het mogelijk om afspraken te maken over vervroegd uittreden. De werkgever mag jou dan een vergoeding betalen om de periode tot de AOW-datum te overbruggen.

Vervroegd uittreden is de afgelopen jaren door de wetgever steeds moeilijker gemaakt. Je mocht wel eerder stoppen, maar dat moest je dan volledig betalen uit eigen zak. Dat kon je doen door je eigen pensioen eerder in te laten gaan of uit je eigen spaargeld. Wanneer je werkgever een vergoeding aan jou wilde betalen, dan moest hij over die vergoeding een boete van 52% betalen!

Maar daar komt vanaf 1 januari 2021 verandering in. Een werkgever mag straks zonder boete een vergoeding geven van maximaal € 1.767,- bruto per maand gedurende maximaal 3 jaar.

Voorbeeld vergoeding vervroeg uittreden

Stop je 1 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 12 x € 1.767,- = maximaal € 21.204,- meegeven om eerder te stoppen met werken.

Stop je 3 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 36 x € 1.767,- = maximaal € 63.612,- meegeven om eerder te stoppen met werken.

Stop je bijvoorbeeld 4 jaar voor AOW-datum dan mag de werkgever nog steeds maximaal € 63.612,- geven.

Als er meer geld nodig is

Mocht er meer nodig zijn om te kunnen stoppen met werken en nog steeds rond te kunnen komen dan kun je de vergoeding verder aanvullen met pensioen of je eigen spaargeld. Het is ook mogelijk dat de werkgever een hogere vergoeding betaalt, maar hij moet dan over meerdere wel de boete van 52% betalen.

Geen automatisch recht

Let op, dit mag straks van de Belastingdienst. De vraag of jij dat ook mag hangt af van de afspraken die in jouw cao worden gemaakt. De verwachting is dat in de meeste cao’s deze afspraken gekoppeld zullen worden aan specifieke zware beroepen.

Je kunt ook altijd individuele afspraken maken met je werkgever.

Wetsvoorstel is in de maak

Minister Koolmees heeft een wetsvoorstel in de maak. De verwachting is dat het voorstel de komende maanden door de Kamer zal gaan en in zal gaan per 1 januari 2021. De kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren is bijna een zekerheid. Want deze afspraken maken onderdeel uit van het pensioenakkoord dat in juli is gesloten.

Informeer naar de mogelijkheden

Wil jij eerder stoppen omdat het echt niet meer gaat om tot de AOW-datum door te werken? Informeer dan bij je werkgever naar de mogelijkheden. Komen jullie er samen niet uit, stuur ons dan even een berichtje, dan nemen wij contact met jou en je werkgever op.

Foto: Candid Shots via Pexels

Pensioenadvies aanvragen

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

17 reacties

  1. De regeling is wettelijk mogelijk vanaf 2021. Alleen dan staat die nog niet in de cao’s. Dat hangt dus af van de nieuwe cao of dat voor jullie ook mogelijk wordt. Staat het niet in je cao, dan kun je altijd met je werkgever overleggen of jij er eventueel toch gebruik van kan maken.

 1. Hi Jan,
  Min werkgever heeft mij per 1 maart 2021 ontslag aan gezegd. Ik word volgend jaar mei 60, krijg een afkoopsommetje mee. Gezien mijn leeftijd en de tijd ben ik bang dat ik niet veel kans meer maak op de arbeidsmarkt. Is deze regeling dan ook te realiseren?

  Met vriendelijke groet
  Paul

  1. Het is mogelijk om volgend jaar zo een regeling af te spreken. Deze regeling is een afkoopsom op de datum van vervroegde pensionering. Jij schrijft dat je al een afkoopsom krijgt. Dit zou daar dan bovenop komen.

  1. Marga, je krijgt het bedrag ineens. Het is ook mogelijk om afspraken te maken over betaling in termijnen. Maar de voorkeur is vaak om het bedrag ineens te betalen. Als je hierdoor extra belasting betaalt, dan kun je eventueel gebruik maken van middeling.

 2. Als ik in januari eruit ga,kan ik dan ook een transitie vergoeding eisen gezien als antwoord op Paul,want dit er bovenop maar dan in een andere volgorde

  1. Piet, wanneer je wordt ontslagen of je contract wordt niet verlengd op initiatief van de werkgever, dan heb je recht op een transitievergoeding. Wanneer je vervroegd pensioen afspreekt, dan kun je gebruik maken van de mogelijkheden van de RVU zoals in het artikel beschreven. Het is dus niet allebei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *