Vervroegd uittreden is vanaf 2021 weer mogelijk

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om afspraken te maken over vervroegd uittreden. De werkgever mag jou dan een vergoeding betalen om de periode tot de AOW-datum te overbruggen.

Vervroegd uittreden is de afgelopen jaren door de wetgever steeds moeilijker gemaakt. Je mocht wel eerder stoppen, maar dat moest je dan volledig betalen uit eigen zak. Dat kon je doen door je eigen pensioen eerder in te laten gaan of uit je eigen spaargeld. Wanneer je werkgever een vergoeding aan jou wilde betalen, dan moest hij over die vergoeding een boete van 52% betalen!

Maar daar komt vanaf 1 januari 2021 verandering in. Een werkgever mag zonder boete een vergoeding geven van maximaal € 1.767,- bruto per maand gedurende maximaal 3 jaar.

Het bedrag wordt ieder jaar verhoogd en is inmiddels verhoogd naar € 2.182,-. Lees hier de update. In het vervolg van deze blog staat nog het oorspronkelijke bedrag.

Voorbeeld vergoeding vervroeg uittreden

Stop je 1 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 12 x € 1.767,- = maximaal € 21.204,- meegeven om eerder te stoppen met werken.

Stop je 3 jaar voor de AOW-datum dan mag de werkgever 36 x € 1.767,- = maximaal € 63.612,- meegeven om eerder te stoppen met werken.

Stop je bijvoorbeeld 4 jaar voor AOW-datum dan mag de werkgever nog steeds maximaal € 63.612,- geven. De uitkering over het eerste jaar wordt dan als RVU aangemerkt, de uitkeringen over het 2e, 3e en 4e jaar zijn vrijgesteld.

Als er meer geld nodig is

Mocht er meer nodig zijn om te kunnen stoppen met werken en nog steeds rond te kunnen komen dan kun je de vergoeding verder aanvullen met pensioen of je eigen spaargeld. Het is ook mogelijk dat de werkgever een hogere vergoeding betaalt, maar hij moet dan over meerdere wel de boete van 52% betalen.

Lees ook:
15 blogs, alles wat je moet weten over de RVU

Geen automatisch recht

Let op, dit mag straks van de Belastingdienst. De vraag of jij dat ook mag hangt af van de afspraken die in jouw cao worden gemaakt. De verwachting is dat in de meeste cao’s deze afspraken gekoppeld zullen worden aan specifieke zware beroepen.

Je kunt ook altijd individuele afspraken maken met je werkgever.

Tijdelijke regeling

Deze afspraken maken onderdeel uit van het pensioenakkoord dat in juli 2020 is gesloten. De wet is ingegaan op 1 januari 2021 en geldt tot en met 31 december 2025. Het is in 2025 nog mogelijk om afspraken te maken om 3 jaar eerder te stoppen. Dit wetsvoorstel geldt dus voor iedereen die voor 31 december 2028 een AOW-uitkering gaat ontvangen.

Lees ook:
Pensioen is geen vakantie

Informeer naar de mogelijkheden

Wil jij eerder stoppen omdat het echt niet meer gaat om tot de AOW-datum door te werken? Informeer dan bij je werkgever naar de mogelijkheden. Komen jullie er samen niet uit, stuur ons dan even een berichtje, dan nemen wij contact met jou en je werkgever op.

Foto: Candid Shot – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

138 reacties

   1. Ik werk nu nog 32 uur per week. Ik ga in juni van 32 uur naar 14 uur per week. En neem daarom een gedeelte van mijn pensioen op. Ik werk nu 45 jaar en volgend jaar 46 jaar en ben dan 64 jaar. Mijn AOW leeftijd is 67 jaar. Ik draai alleen nog nachtdiensten. (Zwaar beroep.? )

    Daar ik voor een gedeelte al pensioen opneem heb ik dan ook recht op de RVU uitkering? of gooi ik mijn glazen ruit in omdat ik al een deel pensioen opneem.

    Alvast dank voor de reactie.

    Frans

    1. Frans, dat hangt een beetje van de cao afspraken af. Ik kan me voorstellen dat de regeling die wordt afgesproken wel een (minimale) koppeling heeft met het loon dat je nog verdient. Als je 14 uur werkt, kan het dus zijn dat je een lagere vergoeding krijgt dan wanneer je nog 32 uur werkt. Ik adviseer je even goed te kijken of er een cao in de maak is en wanneer die komt en wat daar mogelijk in komt te staan.

     1. Ik heb 49 jaar gewerkt helaas door een burn-out bij mijn werkgever weggegaan omdat het echt niet meer ging. Nu hersteld maar toch veel andere klachten een jaar ziektewet bij het uwv. Nu moet ik weer WW aanvragen en solliciteren. I, Ben nu bijna 65 en nog veel klachten en vraag me af of ik niet eerder met pensioen mag omdat het eigenlijk niet gaat maar toch moet. Ik heb altijd veel en zwaar en ook 10 jaar ploegendiensten gedraaid.is er een regeling voor mijn . Alvast bedankt gr willem

     2. Willem, je mag je pensioen altijd eerder in laten gaan. Alleen dat heeft wel effect op je uitkering. Er is voor een situatie zoals jij die beschrijft geen regeling.

     3. Ik ben volgende jaar April klaar voor pension,maar wegens.corona heb ik bijna.geen werk meer kan ik vroeg.met pension

     4. Of je met pensioen kan, hangt van jouw persoonlijke financiële situatie af. Wij kunnen je helpen met een individueel advies.

      Kijk eens op onze adviespagina en als je van ons advies gebruik wilt maken, stuur dan even een berichtje via het contactformulier. Dan nemen wij snel contact met je op.

      https://bijnametpensioen.nl/hulp/pensioenadvies/

    2. Hallo, ik ben nu 63 jaar wordt in december dit jaar 64. Ik zou graag op mijn 65e willen stoppen met werken en gebruik maken van zware beroepen. Ik werk in de zorg met mensen met een verstandelijke beperking. We hebben ook nog een pensioen sparen welke op mijn 65e uitkeert wat is je advies. Ze zijn binnen onze organisatie bezig in nieuwe cao dit jaar om de 80,90, 100 procent regeling in cao op te nemen.

     1. Joop, als ik je goed begrijp, dan komt er een cao met de 80-90-100 regeling, maar dus geen RVU regeling. Dat betekent dat wanneer je eerder wilt stoppen met werken, dat je dat uit je eigen vermogen en pensioen moet financieren. Ik adviseer je via de website van je pensioenfonds een berekening te maken om te kijken wat de consequenties zijn. Kom je er zelf niet uit, dan kun je een adviseur inschakelen. Uiteraard kun je dan ook altijd even contact met mij opnemen.

   2. Hallo Jan,

    Ik ben nu 63 en maakte in december een covid infectie door. Daarna niet meer op mijn oude niveau terug kunnen komen. Lichamelijk en geestelijk letterlijk een jasje uit gedaan. Ik dacht al eerder aan vervroegd met pensioen gaan, maar dan geleidelijker door middel van langzaam afbouwen van uren. Ik was daar al aan begonnen, werk 28 uur. Ik heb een vast contract bij een zorginstelling. Nu zou ik graag voordat het weer ‘ los gaat’ en ik weer in een werkritme zit (wat ik niet makkelijk los kan laten) advies en hulp bij overleg met de werkgever. Als ik het goed begrepen heb kan ik eind dit jaar, als ik dus 64 ben vervroegd stoppen met de juiste voorwaarden. Kunt u mij aub helpen hierbij?

  1. De regeling is wettelijk mogelijk vanaf 2021. Alleen dan staat die nog niet in de cao’s. Dat hangt dus af van de nieuwe cao of dat voor jullie ook mogelijk wordt. Staat het niet in je cao, dan kun je altijd met je werkgever overleggen of jij er eventueel toch gebruik van kan maken.

 1. Hi Jan,
  Min werkgever heeft mij per 1 maart 2021 ontslag aan gezegd. Ik word volgend jaar mei 60, krijg een afkoopsommetje mee. Gezien mijn leeftijd en de tijd ben ik bang dat ik niet veel kans meer maak op de arbeidsmarkt. Is deze regeling dan ook te realiseren?

  Met vriendelijke groet
  Paul

  1. Het is mogelijk om volgend jaar zo een regeling af te spreken. Deze regeling is een afkoopsom op de datum van vervroegde pensionering. Jij schrijft dat je al een afkoopsom krijgt. Dit zou daar dan bovenop komen.

 2. Als je 3 jaar eerder gaat krijg je dit dan per maand uitbetaald of ineens want dan kan je toch heel veel aan de belasting gaan betalen?

  1. Marga, je krijgt het bedrag ineens. Het is ook mogelijk om afspraken te maken over betaling in termijnen. Maar de voorkeur is vaak om het bedrag ineens te betalen. Als je hierdoor extra belasting betaalt, dan kun je eventueel gebruik maken van middeling.

 3. Als ik in januari eruit ga,kan ik dan ook een transitie vergoeding eisen gezien als antwoord op Paul,want dit er bovenop maar dan in een andere volgorde

  1. Piet, wanneer je wordt ontslagen of je contract wordt niet verlengd op initiatief van de werkgever, dan heb je recht op een transitievergoeding. Wanneer je vervroegd pensioen afspreekt, dan kun je gebruik maken van de mogelijkheden van de RVU zoals in het artikel beschreven. Het is dus niet allebei.

 4. Hallo, ik werk 46 jaar bij de overheid, en de laatste 21 jaar bij de belastingdienst. Ben nu 62 jaar, en zou graag volgend jaar ( 63 jaar ) gebruik willen maken van RVU regeling. Is dat mogelijk? en is voor iedereen het maandbedrag het zelfde?

 5. Beste Jan,

  Mijn complimenten voor je lezenswaardige website. Op de website staat informatie over de nieuwe regeling om eerder te kunnen stoppen met werken, die 01-01-2021 ingaat. Wat ik mis is informatie waarom een werkgever zal besluiten om een werknemer eerder met pensioen te laten gaan? Als er sprake is van langdurig verzuim of frequent kortdurend verzuim, dan kan ik me voorstellen dat een werkgever een rekensom maakt en daardoor instemt met vervroegd uittreden. Het is dan namelijk een voordeliger oplossing.

  Maar wat is er mogelijk voor een werknemer die in beginsel goed functioneert? Waarom zal een werkgever voor deze werknemer een bedrag zoals genoemd (€ 63.612,-) willen betalen? Wat kan deze werknemer voor argumenten aanvoeren bij zijn werkgever? Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groet,
  Loet Spaanstra

  1. Loet, wanneer een werknemer goed functioneert, dan zie ik ook niet direct in waarom een werkgever hier aan mee zou werken. Tegelijk is het wel vreemd dat een werknemer die goed functioneert niet in aanmerking komt voor een regeling, terwijl een werknemer die niet of minder goed functioneert dit wel kan krijgen. Dus waarom zou een werkgever die niet gunnen aan een werknemer die wel goed functioneert. Daarnaast kan als argument worden aangevoerd dat besparing doordat de werkgever een jongere werknemer kan aannemen die goedkoper is dan een duurdere oudere werknemer.

 6. Het max. bedrag per maand bruto wat is dit netto? Er wordt max 3 jaar stoppen voor AOW datum een bedrag ineens betaald wat is dit netto. Kan je zonder fiscale konsekwenties bij 64 jaar uitdiensttreding als aanvulling dan ook nog je pensioen en aow naar voor halen?

  1. Hoeveel de bedragen netto zijn, hangt af van je persoonlijke situatie en de manier waarop het wordt uitbetaald. Wordt het ineens uitbetaald, dan betaal je veel meer belasting over de uitkering. Als het maandelijks wordt uitbetaald (en er zijn verder geen inkomsten) reken dan op ongeveer € 1.250 per maand. Je kunt daarnaast zonder problemen je pensioen eerder laten ingaan. Daar is geen boete of sanctie op (ik neem aan dat je dat bedoeld met fiscale consequenties). Over je pensioen betaal je uiteraard wel gewoon belasting als je het eerder laat uitkeren.

 7. Dank voor het heldere verhaal. Omdat deze regeling geldt tot en met 31 december 2028 (als pensioengerechtigde leeftijd) is mijn vraag of er al iets bekend is voor mensen die na die datum (i.c. Juni 2029) de pensioengerechtigde leeftijd bereiken?

 8. ik ben voornemens 5 maanden voor de aow leeftijd te stoppen met werken na 47 jaar; ik neem nog geen pensioen op
  kan ik bij mijn werkgever deze nieuwe regeling die r nu door is bij de eerste kamer, aankaarten?
  Groet, Annemoon

 9. Wordt dit jaar 62, werk op dit moment al 45 jaar.
  Heb vorig jaar besluit genomen nog 3 dagen te werken, bedrijf heeft geen enkele regeling voor tegemoetkoming salaris of pensioen.
  Zit nu even thuis met “burn out”, kan het allemaal niet meer aan.
  Heb dit bericht gelezen maar denk dat een werkgever in het MKB hier niet aan mee zal werken.
  Krijgt de werkgever ook nog een vergoeding van de overheid, of zijn de kosten volledig voor hem?

 10. Ik werk nu 44 jaar in de zorg en heb het nagevraagd of ik gebruik kan maken van de regeling vervroegd uit treden. Dit is nog niet mogelijk want de CAO onderhandelingen zijn pas in Juni en men verwacht dat de regeling moet dan nog worden uitgewerkt. Men denkt dat je er dan op z’n vroegst voorjaar 2022 gebruik van kan maken. Op mijn vraag hoe het zit met de regeling van 45 jaar in de zorg denkt men ook dat dat pas in 2022 rond is hoe de regeling dan uitgewerkt is. Je wordt dus al 1 1/2 jaar blij gemaakt met een dooie mus.

 11. Hallo
  Ik loop nu nog in de ziekte wet moet eigenlijk werken tot mei 2022 dan ben ik 66 en 7 maanden

  Wat kan ik beter doen stoppen in juli en dan om deze regeling vragen
  Anders ga iknaar 70% salaris en dat is niet veel ik hoor van je

  1. Hoi Mary, ik kan niet beoordelen wat beter voor jou is. ik weet niet hoeveel je salaris is. Maar ik kan wel inschatten wat de werkgever zal doen. Vaak is het doorbetalen van loon bij ziekte verzekerd. Dus dat kost de werkgever niet zoveel geld. Als je een regeling aanbiedt en de werkgever moet die betalen, dan is dat wel voor rekening van de werkgever en dus veel duurder.

 12. Hallo,
  Ik ga 3 september 2021 met pensioen en ontvang dan ook mijn AOW. Ben momenteel nog in loondienst voor 24 uur per week en ontvang ook al een gedeelte van mijn pensioen. Vanwege ernstige familieomstandigheden, wil ik graag eerder dit jaar stoppen met werken. Heb ik recht op een uitkering volgens de nieuwe regeling? Wil bv in maart of april al stoppen.

  Henk

  1. Hallo, aanvullend op die vraag: als je part-time werkt wordt het totaalbedrag of de termijnen dan naar rato van de uren welke je werkt uitbetaald?

 13. ik ben 64 ,ben voor mijn werk afgekeurd loop nu in de ziektewet deze loop in juni 2021 af .
  kan ik ook nog van deze RVU regeling gebruik maken.

 14. Goedemorgen,

  Ik heb een vraag aangaande nieuwe wet van Koolmees, deze geeft aan dat je 3 jaar voor je echte AOW leeftijd, een “uitkering kunt krijgen van je werkgever ten hoogte van de AOW uitkering, mij lijkt dit wel wat, doch hoe hoog is dat bedrag? en mag je het ook gebruiken om minder te gaan werken, zodat je toch nog op je normale salaris komt te zitten? En hoe zit het dan nog met de pensioenopbouw?
  Met vr groet,
  Bertus

  1. Bertus, het bedrag is € 1.767,- per maand. Het is de bedoeling dat je stopt met werken. Hoe het zit met je pensioenopbouw hangt af van de afspraken in je cao

    1. Dit bedrag is bruto. Hoeveel het netto is, hangt af van jouw situatie en hoe het uitgekeerd wordt. Krijg je het ineens of maandelijks? Reken bij maandelijks uitkeren op ongeveer € 1.250,- netto

 15. De vergoeding is een bedrag ter hoogte van het AOW-pensioen, dus € 850,- bruto voor gehuwden en € 1.300,- voor alleenstaanden. Waar komt het bedrag van € 1.767,- dan vandaan? Dit bedrag is niet gebaseerd op het AOW-pensioen.

 16. Je schrijft hierboven:

  Stop je bijvoorbeeld 4 jaar voor de aow dan mag de werkgever max. 63.612 geven.

  Begrijp ik het goed dat als je aow leeftijd bijvoorbeeld op 1 december 2029 valt je dan toch gebruik kan maken van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden, ook al is dat 4 jaar voor de aow leeftijd (ipv 3). Dus van de regeling die geldt tot 31 december 2025?

  1. In de memorie van toelichting bij wet staat: “Er bestaat geen recht op een vrijstelling als de AOW-leeftijd na 31 december 2028 ligt. Daarnaast dient de regeling uiterlijk op 31 december 2025 schriftelijk te zijn toegekend aan de werknemer.”

   Het antwoord is dus dat het niet mag

 17. Hallo Jan,
  Als de AOW- leeftijd ingaat voor 31 december 2028 en de regeling voor 31 december 2025 schriftelijk is toegekend aan de werknemer, ( wat voor mij zal gelden ). Deze maximale uitkering van Euro 63.612,– wordt dan over maximaal 3 jaren uitgekeerd. Maar wat u hierboven in uw artikel aangeeft dat je ook 4 jaar voor je AOW- datum kan stoppen, of misschien wel 5 jaar Hoe zit het dan met deze regeling ?, heb je dan b.v. eerst 1 of 2 jaar geen vergoeding van de werkgever en dan de laatste 3 jaar weer wel ?.
  Deze Euro 63.612,– kan namelijk niet uitgekeerd worden over meer als 36 maanden.
  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  1. Ik begrijp je vraag. Ik heb de passage hierboven iets aangepast. Ik heb een zin toegevoegd, waarin ik uitleg wat ik bedoel. Voor jouw beeldvorming, hierbij de passage uit de memorie van toelichting.

   Situatie 4:
   Periodieke RVU-uitkeringen buiten de 36 maandentermijn Leroy bereikt op 1 januari 2025 zijn AOW-leeftijd. Hij ontvangt vanaf 1 januari 2021 een maandelijkse RVU-uitkering ter hoogte van € 1.767 per maand, waarbij de laatste RVU-uitkering plaatsvindt op 1 december 2024. De periode tussen het ontvangen van de eerste RVU-uitkering en het bereiken van de AOW-leeftijd bedraagt 48 maanden. Over de uitkeringen die worden uitgekeerd in de periode van 1 januari 2021 tot en met 1 december 2021 is RVU-heffing verschuldigd, omdat deze uitkeringen meer dan 36 maanden vóór de AOW-leeftijd worden uitgekeerd. Vanaf 1 januari 2022 geldt de drempelvrijstelling. De periode tussen het ontvangen van de eerste RVU-uitkering binnen de 36 maandenperiode (de RVU-uitkering die wordt ontvangen op 1 januari 2022) en het bereiken van de AOW-leeftijd bedraagt 36 maanden. De vrijstelling bedraagt hierdoor € 63.612 (36 maanden maal € 1.767). Bij iedere betaling van de RVU-uitkering wordt (cumulatief over het verstreken deel van de 36 maandenperiode) getoetst of de drempelvrijstelling wordt overschreden. Omdat de maandelijkse RVU-uitkering gelijk is aan de drempelvrijstelling van € 1.767 per maand, is de werkgever over de vanaf 1 januari 2022 verstrekte periodieke RVU-uitkeringen geen RVU-heffing verschuldigd.

   Er bestaat geen recht op een vrijstelling als de AOW-leeftijd na 31 december 2028 ligt. Daarnaast dient de regeling uiterlijk op 31 december 2025 schriftelijk te zijn toegekend aan de werknemer.

 18. Hallo Jan,
  Als de AOW- leeftijd ingaat voor 31 december 2028 en de regeling voor 31 december 2025 schriftelijk is toegekend aan de werknemer, ( wat voor mij zal gelden ). Deze maximale uitkering van Euro 63.612,– wordt dan over maximaal 3 jaren uitgekeerd. Maar wat u hierboven in uw artikel aangeeft dat je ook 4 jaar voor je AOW- datum kan stoppen, of misschien wel 5 jaar Hoe zit het dan met deze regeling ?, heb je dan b.v. eerst 1 of 2 jaar geen vergoeding van de werkgever en dan de laatste 3 jaar weer wel ?.
  Deze Euro 63.612,– kan namelijk niet uitgekeerd worden over meer als 36 maanden.
  Alvast bedankt voor uw antwoord.

 19. Hi Jan,
  Ik werk deels in loondienst en deels als zelfstandige. Dat laatste is erg leuk en blijkt ook in veel situaties toch handig (als je 57 jaar bent en een hypotheek wilt of voor de verder opbouw van mijn pensioen). Nu zou ik het voor mijn pensioen toch ergens (5 jaar ervoor) wat rustiger aan willen gaan doen. Bij voorkeur eerder stoppen met loondienst en nog wel mijn zzp werkzaamheden voortzetten. Is er een mogelijkheid om zelf mijn pensioen aan te blijven vullen tot mijn pensioen leeftijd? Of wat voor opties zijn er? (behalve vervroegd uittreden of 80-90-100 regeling)
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Hoi Tiny, er zijn verschillende opties om je pensioen verder aan te vullen als zelfstandige. Wat de beste optie is, dat verschilt van geval tot geval. Denk aan de hoogte van je inkomen, de hoogte van je reeds opgebouwde pensioen, je privé vermogen, eventuele eigen woning etc. Een goed advies hierover is maatwerk. Uiteraard help ik je daar graag bij. Als je hier over wilt doorpraten, stuur me dan even een berichtje via het contactformulier en ik neem dan contact met je op.

 20. Hallo Jan,

  Begrijp ik het goed dat mensen die hier gebruik van willen maken, maximaal 3 jaar deze vergoeding kunnen krijgen (66.492,-) en met ontslag gaan (zodat er dan dus geen loondienstverband meer is), ook al wordt er afgesproken dat de werkgever dit bedrag maandelijks betaald? En dit ontslag is op initiatief van de werknemer, zodat er ook geen ww rechten meer zijn en/of recht op transitievergoeding?
  En de verdere opbouw van het pensioen stopt?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

 21. Beste Jan,
  Persoonlijk vindt ik dit een goede oplossing om vervroegd met pensioen te gaan.
  Het moet eigenlijk een volledige pensionering zijn bij 63 jaar net als vroeger.
  Maar het moet ook geen verplichting zijn voor degene die wel door willen gaan
  Wij maken hierdoor een doorstroom voor de jeugd en de mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt zijn geraakt of failliet zijn door de Covid-9
  , wat heel vervelend is voor hen en niet meer zo makkelijk aan de bak komen, deze groep krijgt hierbij een grotere kans op de arbeidsmarkt bij bedrijven en andere instanties.
  Met vriendelijke groet,
  Anton

  1. Anton, jij refereert eigenlijk aan de ‘oude’ VUT-regeling. Die was inderdaad bedoeld om ouderen plaats te laten maken voor jongeren. Deze regeling heeft een andere bedoeling. Hij is tijdelijk en alleen bedoeld voor mensen die niet voldoende hebben kunnen anticiperen op het langer moeten doorwerken. Overigens is het aantal mensen dat werkloos is geworden door de crisis nog steeds heel gering. De werkloosheidcijfers die dalen. https://nos.nl/artikel/2369198-werkloosheid-gaat-ondanks-coronacrisis-hard-omlaag.html

 22. Ik ben net 63jaar geworden. Werk 24uur bij de gemeente (ABP pensioen), denk u dat de gemeenten deze regeling ook op gaan nemen?

 23. Beste Jan,

  Begrijp ik het goed dat de nieuwe regeling vervroegd uittreden een uitkering kent van 22.164,- euro bruto per jaar (1.847,- euro per maand) en dat deze gebaseerd is op de AOW-uitkering, maar niet afhankelijk is van gehuwd zijn of niet. Kortom, voor een gehuwde medewerker geldt dezelfde uitkering als voor een ongehuwde? Dit is pas van belang bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

 24. Beste Jan,

  Kan mijn werkgever ook eisen om met vervroegd pensioen te gaan?
  Ik ben 65 jaar, nog 15 mnd. tot mijn pensioen, en de laatste tijd af en toe ziek geweest.

 25. Beste Jan,
  Ik werk bij een kleine zelfstandige schilder, en denk dat hij deze bedragen niet wil, of kan betalen.
  Als hij mij wel zou willen of kunnen betalen en hij gaat failliet nadat ik gepensoneerd ben, wie gaat dan deze bedragen verder ophoesten. Of wordt de werkgevers sowieso gecomposeerd uit het O&O potje.

  1. Dick, dit wordt niet vanuit O&O fondsen betaald. De werkgever betaalt dit uit eigen zak. Mogelijk komt hier een subsidie voor. Maar dat hangt af van de totale afspraken die in jullie sector worden gemaakt. Als de werkgever failliet gaat, dan krijg jij de vergoeding niet meer betaald.

 26. Voor de mensen die in een jubelstemming geraakt zijn van deze “sigaar-uit-eigen-doos-regeling” toch even een rekenvoorbeeld met fictieve bedragen wat er werkelijk gebeurt met dit soort regelingen:

  Stel dat je 3 jaar eerder dan je AOW-datum (67 jaar?) ontslag neemt en je bent dan 64 jaar:
  1 – dan bouw je over die 3 jaar geen pensioen meer op!
  2 – pensioen neemt in de laatste maanden voor de AOW-datum exponentieel toe, dat ben je dus ook kwijt!
  3 – stel dat je 87 jaar wordt (de rekenleeftijd van ABP)
  4 – stel dat de pensioenpot op 64 jaar 400.000 is, op 67 jaar zou die 500.000 geweest zijn (fictieve bruto bedragen)

  87 – 64 = 23 jaar = 23 x 12 = 276 maanden
  87 – 67 = 20 jaar = 20 x 12 = 240 maanden

  400.000 : 276 = 1449 bruto per maand bij uittreden op 64 jaar
  500.000 : 240 = 2083 bruto per maand bij uittreden op 67 jaar

  Dat is een verschil van 634 bruto!

  Verder vind ik het een schande om eerst te beslissen dat mensen tot hun 67ste moeten blijven
  werken en dan regelingen gaan bedenken om ze er eerder te laten stoppen waarbij ook nog een deel van hun pensioen wordt “gestolen”.
  Je moet immers zelf nog aanvullen met pensioen en/of spaargeld.

  Maar ik zal wel een zwartkijker zijn…..

  Bij de ambtenaren wordt de PAS-regeling mee genomen in de lopende Cao-onderhandelingen en gaat dienen als wisselgeld om deze regeling te kunnen betalen.
  M.a.w.: de PAS-regeling zal verdwijnen.

  1. Hoi Theo, dank voor je reactie. Je hebt gelijk dat het deels een ‘sigaar uit eigen doos’ is. Immers, veel mensen kunnen niet volledig rondkomen van de RVU uitkering en zullen dat zelf moeten aanvullen. Ook klopt het dat je in de jaren dat je eerder stopt, geen pensioen meer opbouwt. Maar dat is niet exponentieel. Je pensioen neemt gewoon lineair toe. Je bouwt ieder jaar een stuk op en als je een jaar eerder stopt, dan mis je die opbouw. Dat is niet exponentieel.

 27. Wat ik voor mij nog aan info mis. Wat er gebeurd op mijn pensioenleeftijd over 3 jaar.
  Ik ben (37 jaar)getrouwd met een 5 jaar jongere vrouw die geen baan heeft. Inmiddels ruim 46 jaar gemeenteambtenaar. Vanaf mijn 64 tot 67 is mij wel duidelijk hoe het zou kunnen gaan. Maar als ik dus 67 wordt vallen mijn inkomsten denk ik een stuk terug, De AOW krijg ik dan voor mij alleen en omdat ik het pensioen 3 jaar eerder laat ingaan veel minder pensioen dan dat ik wel tot mijn 67e werk.
  Zou er net als nu ook nog belasting toelage bijkomen omdat mijn vrouw niet werkt net als nu?

  1. Op basis van wat jij hier beschrijft kan ik niet goed inschatten wat er nu precies gebeurt? Krijg jij tussen 64 en 67 jaar een RVU uitkering?

   1. Ik ben aan het overwegen of ik dat wil en krijg. Om de terugval van inkomsten dan ook mijn pensioen eerder in te laten gaan. Mijn vrouw is 5 jaar jonger heeft geen baan en ook nooit gehad (onbetaald vrijwilligers werk gedaan) en heeft dus geen pensioen. Als ik 67 wordt dan krijg ik dus AOW en dan ook pensioen wat lager is als dat ik dit niet eerder zou laten ingaan. Dan val ik denk ik financieel een eind terug. Of is er nog een belastingtoeslag omdat mijn vrouw geen en nooit betaald gewerkt heeft? (hoop dat ik duidelijk heb uitgelegd heb wat ik bedoel.)

    1. Als je pensioen eerder laat ingaan, dan moet je er rekening mee houden dat je pensioen gemiddeld 5 tot 8% lager wordt per jaar dat je het eerder laat ingaan. Als je dus 3 jaar eerder je pensioen laat ingaan, dan verlaagt je pensioen dus plusminus 20%. In vergelijking met ‘gewoon’ doorwerken krijg je dus van 64 tot 67 jaar aanzienlijk minder inkomen en je krijgt daarna levenslang ook nog 20% minder. Inderdaad een belangrijke vraag of je dit wilt. Er is geen toeslagregeling oid voor het feit dat je partner geen inkomen heeft.

     1. En dus is het geen goede oplossing voor een één verdiener die vanaf 16 jaar fulltime gewerkt heeft, zijn vrouw iets jonger dan ik zelf de kinderen heeft opgevoed en verzorgt dus geen gebruik heeft gemaakt van kinderopvangvergoedingen e.d. en kosteloos vrijwilligerswerk gedaan heeft. Nog maar even 39 maanden door denk ik.

 28. Ik lees in uw voorbeeld: “Stop je bijvoorbeeld 4 jaar voor AOW-datum dan mag de werkgever nog steeds maximaal € 63.612,- geven. “
  Ik wil na 44 jaar (waarvan 43 jr fulltime) werken gaan stoppen, maar zit dan 5 jaar voor AOW-datum. Zouden er voor mij ook mogelijkheden kunnen zijn mbt de RVU-regeling?

  1. De regeling is bedoeld voor 3 jaar eerder. Ga je 5 jaar eerder dan is de maximale vrijstelling nog steeds berekend over 3 jaar en moet over het meerdere wel de ‘boete’ worden betaald. Om die reden zijn de regelingen die al zijn afgesloten gemaximeerd op 3 jaar.

 29. Ik werk in een verzorgingshuis als verpleegkundige en val onder de VVT CAO. Daar is het bijna rond dat je na 45 dienstjaren kunt stoppen met werken. In de nieuwe CAO die op 1 september ingaat moet het uitgewerkt zijn en ingaan. In november wordt ik 64 en zit dan 46 jaar in de zorg. Als het daar dan in staat, hoe lang zou het dan nog daadwerkelijk duren voor we er ook gebruik van kunnen maken? Ik wil dan ook graag in november stoppen. Mijn werkgever staat niet te trappelen om daaraan mee te werken. Het is de ver van hu bedshow. En ze denken dat het nog wel jaren kan duren… Maar als het dan in de Cao staat moeten ze er toch ook echt aan meewerken? Dat gaat hun veel geld kosten.

  1. Frits, als het straks in je cao wordt opgenomen, wat wel de verwachting is, gelet op de huidige afspraken, dan kun jij daar inderdaad gebruik van maken. Wanneer dat kan hangt af van wanneer de cao klaar is. Regelmatig worden cao’s pas later afgesloten. En dan staat in de cao vervolgens vanaf wanneer je daar gebruik van mag maken.

 30. Ik werk vanaf 1975 in de zorg. Sinds 1986 in de GGZ .
  In augustus dit jaar wordt ik 64 jaar.
  2 jaar geleden ben ik 20 uur gaan werken en een gedeelte van mijn pensioen naar voren gehaald.
  Zou het gunstig/ ongunstig kunnen zijn om gebruik te gaan maken van de RVU regeling ?

  1. Jan, of iets gunstig is of niet hangt erg af van individuele omstandigheden. Ik kan op basis van jouw gegevens hier helaas niet aangeven of dit wel of niet gunstig is voor je. Dan zouden we een afspraak moeten maken voor een adviestraject.

 31. hallo ga augustus de ww in ben 64 jaar en heb recht op 3 jaar ww tot aan mn pensioen heb een ontslagvergoeding mee en heb een stukje prepensioenen heb 46 jaar gewerkt in de zorg als kok
  best wel zwaar beroep
  wat heeft dit voor mij voor gevolgen

 32. Onlangs gehoord dat Minister Koolmees het voorstel, 3 jaar eerder stoppen, heeft teruggetrokken omdat het te duur is.
  Is dit juist?

  1. Karel, dat gaat niet over dit voorstel. Er is onderzoek gedaan naar het eerder AOW kunnen ontvangen als je 45 jaren hebt gewerkt. Dus geen regeling vanuit de werkgever, maar vanuit de overheid. Daar heeft Minister Koolmees een brief over gestuurd naar de Tweede Kamer. De kern van de brief is dat hij niet verder gaat met het idee. Maar een paar dagen later heeft hij die brief teruggetrokken. Dus het lijkt erop dat hij het idee toch nog weer verder gaat onderzoeken.

 33. Als je gebruikt maakt van de RVU, mag je dan nog wel je eigen bedrijfje hebben. Deze was al gestart voor de regeling.

  Met vr gr Nicolette Kriek

  1. Nicolette, daar zijn geen regels voor opgenomen over in de wet. Dus in principe mag het. Alleen kan het zijn dat de cao afspraken die worden gemaakt een verbod op bijverdienen of werken bevatten. Tot op heden ben ik die nog niet tegengekomen, maar ik sluit het niet helemaal uit. Bij de vroegere VUT mocht je destijds ook niet meer werken.

 34. Hallo Jan,als ik 3 jaar eerder wil stoppen en mijn baas betaalt die AOW regeling en ik wil mijn pensioen nog niet naar voren trekken en wil het restant aanvullen met spaargeld hoef ik daar dan geen belasting over te betalen?[het spaargeld bedoel ik] En ik woon in een huurhuis en omdat ik dan een laag inkomen heb van alleen die AOW regeling heb ik volgens mij ook recht op huur en zorgtoeslag.

  1. Rob, over je spaargeld betaal je geen inkomstenbelasting. Eventueel wel de heffing box 3. Maar die heffing staat natuurlijk los van de vraag of je wel of niet een regeling afspreekt.

 35. ik ben voor 50% afgekeurd en werk nog 15 uur in een zwaar beroep.
  als ik gebruik kan en mag maken van de RUV regeling vervalt dan ook mijn uitkering?
  of loopt die nog 3 jaar door.

 36. Beste Jan, ik heb onlangs, de RVU aangevraagd bij mijn werkgever Post. nl, waar ik ruim 42 jaar werkzaam ben. Daarvoor was ik werkzaam voor een ander bedrijf. Ik word dit jaar 65 jaar. Ik ben nu totaal 48 jaar werkzaam, maar Post. nl heeft mijn aanvraag afgewezen, omdat ik 45 jaar voor Post. nl werkzaam moet zijn. Voor de rest voldoe ik aan alle voorwaarden van de RVU. FNV en verzekering Arbeidsrecht ingeschakeld, maar het mocht niet baten. Wat kan ik nu nog doen, en sta ik in mijn recht? Met vriendelijke groet Johan.

  1. Johan, de voorwaarden waaronder een RVU wordt toegekend verschillen per bedrijf of cao. Wanneer er specifieke voorwaarden zijn opgenomen en jij voldoet daar niet aan, dan is daar helaas weinig tegen te doen.

 37. Beste Jan,

  Ik wil 3 jaar eerder met AOW, voldoe aan de norm en wil het zelf regelen. Dus geen bemoeienis van werkgever en of pensioenfonds of CAO. hoef verder niets, de AOW is voldoende.
  Waar en hoe kan ik dat aanvragen ?

  (bij het SVB is hierover niks bekend, zo reageerde ze).

  alvast bedankt voor de genomen moeite,

  John

  1. Hoi John, je kunt de AOW niet 3 jaar eerder laten uitkeren. De ingangsdatum van de AOW is gekoppeld aan jouw geboortedatum en die is niet aan te passen. Je kunt wel eerder stoppen met werken en met pensioen gaan. Maar dan moet je de periode tot de AOW-datum overbruggen uit je pensioen of eigen middelen. Wanneer je hulp wilt bij het aanvragen en invullen van jouw plan, neem dan even contact met ons op.

   https://bijnametpensioen.nl/hulp/pensioenadvies/

 38. Beste Jan,

  Ik ben nu 62, en na 41 jaar werkzaam zijn bij een werkgever zou ik eigenlijk wel over twee jaar willen stoppen.
  Het is geen lichamelijk zwaar beroep, maar wel geestelijk.
  Ook vallen wij onder geen enkel CAO, betekent dit dat ik persoonlijk het moet regelen met mijn werkgever?

  Groetjes

  Arthur

 39. Hi,
  Wat zijn de gevolgen als ik inderdaad gebruik maar van de regeling en ik kom tijdens die 3 jaren te overlijden? Wat krijgt mijn partner dan aan inkomsten?

  1. Dat is een belangrijke vraag. Maar die is heel erg afhankelijk van je pensioenregeling. Dus naast de impact op je pensioen moet je hier ook rekening mee houden bij de beoordeling of een RVU interessant voor jou is. Ik denk dat je voor deze vraag het beste contact kunt opnemen met een pensioenadviseur.

 40. Beste Jan

  Zit al 24 jaar in de bouw ben 62 wil op mijn 63 stoppen kom ik

  in aanmerking voor die 63,612 Euro of moet ik nog een jaartje door.

  Loet

  1. Loet, ik kan niet voor iedereen individueel bepalen of uitzoeken of je in aanmerking komt voor den RVU-uitkering. In jouw cao staat of je er recht op hebt. Ik adviseer je de cao even op te zoeken en in overleg te gaan met je werkgever.

 41. Heb ik nog ergens recht op, ga op 02-08-2021 met AOW, vanuit de ziektewet(nieuwe knie), ben dan 66 en 4 maanden, 46 dienstjaren met zwaar beroep, maar wilde doorwerken totdat mijn vrouw ook haar AOW krijgt, omdat we dan een normaal inkomen hebben. Ik zou dan nog een kleine 2 jaar doorgaan met werken.

  Zijn hier ook nog regelingen voor?

 42. Dag,

  Ik lees in de VGN_CAO gehandicaptenzorg 2019-2021 het volgende:

  Uitwerking pensioenakkoord
  Het pensioenakkoord biedt ruimte voor afspraken voor werknemers met een zwaar beroep om eerder te stoppen met werken. CAO-partijen gaan hier voor 1 juni 2020 mee aan de slag om hierover afspraken uit te werken.

  Bij navraag bij personeelszaken van mijn werkgever kom ik niet verder. Men doet het af alsof dit nog bij de overheid ligt en er nog geen tijdelijk pensioenakkoord is.

  Vraag: Zijn er intussen werkgevers in de gehandicaptenzorg die hier al verder mee zijn en b.v. functiegroepen hebben aangewezen als zijnde “zware beroepen”.

  met vriendelijke groet

  Gerrit Hup

  1. Ik ben dga van een kleine bv en holding. Er is nauwelijks nog omzet en ik haal er geen inkomen uit op dit moment. Om de dagen te vullen heb ik een bijbaan bij eenn uitzendbureau, dat is een seizoensbaan die stopt in oktober. Volgend jaar mogelijk weer. Ik ben 63 jaar. De bedoeling is dat ik in november 3 maanden ww uitkering ga aanvragen. Is het een optie mijn bv al vroegpensioen te laten uitkeren, geen ww aan te vragen? Er is een pensioen reservering in de bv, maar wegens gebrek aan saldo zal dat nooit uitgekeerd kunnen worden.

   1. Wanneer je vroegpensioen krijgt, dan heeft dat effect op je pensioen de rest van je leven. De keuze is lastig denk ik. Want door je pensioen te vervroegen, hou je straks minder over.

 43. Beste Jan, ik wil graag een vraag stellen over de manier van uitbetaling van de RVU-regeling.
  Ik weet dat er 2 mogelijkheden zijn, eenmalig en eventueel in 36 maandelijkse termijnen. Nu lijkt het me dat een maandelijkse betaling belastingtechnisch gunstiger is omdat je bij een eenmalige betaling meteen in het bijzondere (hoge) tarief valt. Klopt dit en kan een werkgever maandelijkse betaling weigeren?
  Dan nog deze vraag.
  Als ik naast de RVU-regeling ook nog een stuk pensioen naar voren haal en dat ook maandelijks laat uitbetalen, heeft dat belastingtechnisch dan nog invloed op mijn RVU-uitkering, oftewel, ga ik dan ook meer belasting daarover betalen omdat mijn totale inkomsten toenemen of blijft dat zo rond de 1250 euro netto?
  Alvast super bedankt voor jouw antwoorden.

  Met vriendelijke groet,

  Ruud Mannee

  1. Ruud, door het ineens laten uitbetalen van de RVU krijg je inderdaad te maken met het hoge belastingtarief. Dat kan nadelig zijn voor de te betalen belasting, maar ook voor toeslagen en heffingskortingen (die worden lager en soms zelfs nul). Een deel van het nadeel kun je weer ongedaan maken door gebruik te maken van inkomensmiddeling (middelen over 3 jaar, zie https://bijnametpensioen.nl/middeling-en-pensioen/). Of en hoe groot het uiteindelijke nadeel is en in hoeverre middeling een oplossing is, verschilt echt per situatie. Denk aan de hoogte van je inkomen nu, het moment van uitbetalen en je inkomen na pensionering. Dit kun je het beste vooraf goed laten uitwerken door je werkgever, accountant of pensioenadviseur.

   De werkgever kan maandelijkse betaling weigeren.

   Als je je pensioen naar voren haalt, dan betaal je over je pensioen ook belasting. Hoeveel dat in totaal netto is, hangt ook weer af van hoeveel pensioen je uitgekeerd krijgt. Als je heel veel pensioen krijgt, dan kun je misschien het beste de loonheffingskorting laten toepassen op je pensioen en niet op je RVU, en dan krijg je minder RVU. Laat je de loonheffingskorting wel op je RVU toepassen, dan blijft dat bedrag ongeveer 1250 netto.

 44. Hoi Jan
  Ik vernam dat de 45 jaars regeling erdoor is.
  Met wie moet je dit regelen / aanvragen.
  Ik werk nu bijna 45 jaar in de zorg.
  Waarvan 40 jaar “ aan het bed”.
  Gr Truus

 45. dag Jan , moet je om in aanmerking te komen voor de RVU-regeling altijd bij dezelfde werkgever in dienst zijn geweest ? heb altijd in zwaardere beroepen gezeten ; grondwerk , betonbouw , aluminium constructies en nu in de metaal (cao metal-elektro) , werk inmiddels ruim 43 jaar (ben nu 60 en krijg ”mankementjes”) waarvan de laatste jaren 32 uur per week , heeft die 32 uur ook invloed ?
  m vr grt Paul

  1. Hoi Paul, dat verschilt per cao. ik kan hier geen algemeen antwoord op geven. Sommige cao’s stellen duidelijke eisen aan waar je moet hebben gewerkt en hoe lang. Andere cao’s hebben die eisen niet. En ook parttime werken heeft soms invloed en soms niet.

 46. Beste Jan,
  Ik werk vanaf mijn 16e in de boomkwekerij en ik ben nu 62 jaar. Ik wil graag gebruik maken van de nieuwe wetgeving vervroegd uittreden. Bij welke instantie kan je deze subsidie van 1250,00 netto per maand aanvragen? En wie kan dit voor de werknemers van de boomteelt aanvragen?
  Met vriendelijke groet,
  Auke

  1. De RVU-uitkering kun jij met je werkgever afspreken. Alleen nog niet als je 62 jaar bent. De maximale RVU periode is 3 jaar, dus dat betekent dat het pas vanaf 64 jaar kan. Er geldt subsidie op sectorniveau. Daarvoor moet eerst een CAO zijn afgesproken die niet alleen maar een RVU regeling kent, maar ook een regeling voor duurzame inzetbaarheid. Dan kan er op sectorniveau subsidie worden aangevraagd. Wanneer dat het geval is, dan is er ook een regeling opgesteld wie op welke manier een beroep kan doen op die subsidie. Voor zover ik weet zijn er in de Landbouw op dit moment nog geen afspraken gemaakt. Althans, ik heb ze nog niet zien langskomen.

 47. Beste Jan,
  Mijn werkgever heeft toegezegd dat ik in aanmerking kom voor de RVU. 3 jaar eerder stoppen. Nu lees ik dat ik ook 4 jaar eerder kan stoppen. Ik word deze maand 63 en wil dan in mei stoppen. Kan dat ook met een jaar of half jaar onbetaald verlof?

  1. Als jij voor je RVU onbetaald verlof afspreekt met je werkgever en dat heeft geen consequenties op je RVU dan kun je dat gewoon doen. Het is wettelijk niet verboden. Dus het mag gewoon. Ik adviseer je om dat eerst met je werkgever te bespreken.

 48. Hallo, Ik heb een vervoegde IVA uitkering en wil mijn pensioen naar voren halen, ik ben nu 61 jaar.
  Is het mogelijk dat ik in een lagere inkomen belasting kan vallen 5 jaar voor mijn pensioendatum?
  Zinvol om dan nog 1 jaar te wachten met naar voren halen van pensioen?

  1. Dat hangt van je situatie af of dat slim is. Als het je actieve pensioen is, waar je mogelijk vrijstelling van premiebetaling op krijgt zou het zeker niet aan te raden zijn. Het belastingtarief op 61 en 62 is gelijk. Dus om die reden uitstellen verandert denk ik de situatie niet.

 49. Kunt u mij een voorbeeld geven i.v.m. mijn volgende vragen?
  Waarom zou mijn werkgever zo’n boetevrij bedrag geven als ik niet meer voor hem werk?
  En dat zelfs 3 jaar lang.
  Heeft mijn werkgever daar enig voordeel mee?
  Ga ik minder inkomstenbelasting betalen over dit bedrag of blijft dit hoog belast?

 50. Na 30 jaar in de ggz gewerkt te hebben hebben mijn werkgever en ik afscheid van elkaar genomen. Dat is drie jaar geleden gebeurd en ging samen met een ontslagvergoeding. Ik ben nu 64 en zou, als ik was blijven werken, in aanmerking zijn gekomen voor de RVU regeling. Kan ik, nu ik niet meer werk, hier alsnog gebruik van maken?

  1. Peter, de RVU-regeling is eigenlijk een soort ontslagvergoeding. Alleen dan een vergoeding voor een werknemer die zelf vrijwillig ontslag neemt, met pensioen gaat en geen WW-uitkering aanvraagt. Wanneer je dienstverband beëindigd is, kun je hier geen gebruik meer van maken. En vanuit de gedachte achter de RVU-regeling is het ook niet logisch dat je hem alsnog zou krijgen. De regeling is bedoeld om mensen die zwaar werk doen, in staat te stellen om eerder te stoppen met werken. En jij bent al gestopt met werken.

 51. Beste Jan,
  Mijn AOW en overige pensioenen gaan nov 2025 in. Okt 2023 komt mijn eerste pensioen vrij. Ik dreig eerdaags werkeloos te worden. Is het verstandig dit eerste pensioen twee jaar op te schuiven ivm verrekening met WW uitkering?

  met groet,

  Rob