Middeling en pensioen

Wanneer je wisselende inkomsten hebt, kun je gebruik maken van middeling. In de periode dat je met pensioen gaat, heb je zeer waarschijnlijk ook te maken met een wisseling in je bruto inkomen. Middeling en pensioen kan je mogelijk een flink belastingvoordeel opleveren. In dit artikel leg ik uit hoe middeling in het algemeen werkt en ga ik ook in op de specifieke situatie van middeling en pensioen.

Middeling

Wij betalen in Nederland belasting volgens een progressief schijventarief. Dat wil zeggen dat je over het eerste deel van je inkomen een lager percentage belasting betaalt, dan over het hogere deel van je inkomen.

In 2022 betaal je tot een inkomen van € 69.398,- een tarief van 37,07%. Het inkomen boven dit grensbedrag is belast met 49,5%. In jaren dat je een hoog inkomen hebt, betaal je dus mogelijk een hoger percentage belasting dan in de jaren waarin je een lager inkomen hebt. 

Als dat het geval is bij jou mag je het inkomen van 3 jaren middelen, waardoor je gemiddeld minder belasting betaalt.  

Rekenvoorbeeld

Iemand het het volgende inkomsten en belasting

JaarInkomenBelasting
2017       80.000         33.237
2018       82.000         34.127
2019       30.000        11.113
Totaal         78.477

Het gemiddelde inkomen van deze persoon bedraagt dan € 64.000,-. Als ik over dit gemiddelde inkomen de belasting bereken, dan ziet dat er als volgt uit

JaarInkomenBelasting
2017       64.000        25.262
2018       64.000        25.276
2019       64.000        24.067
Totaal         74.605

Door gebruik te maken van middeling ontstaat een verschil van € 3.872,-. Voor middeling geldt een teruggavedrempel van € 545,-. De persoon uit ons voorbeeld kan 3.418,- terugvragen.

Hoe werkt het?

Je maakt zoals ik in bovenstaand voorbeeld heb gedaan een berekening van de te betalen belasting. Wanneer uit jouw berekening blijkt dat je recht hebt op teruggave kun je dit formulier invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Die berekening die je hebt gemaakt is om vast te stellen of je recht hebt op teruggave en is voor je eigen administratie. Die hoef je niet mee te sturen. De Belastingdienst rekent jouw middeling zelf opnieuw uit.

Middeling en pensioen

Wanneer je met pensioen gaat, dan heb je zeer waarschijnlijk te maken met een daling van je bruto inkomen. Het is dus goed mogelijk dat je door gebruik te maken van middeling nog extra belasting kunt terugvragen.

Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt kom je in een ander belastingtarief. Dan betaal je het AOW-tarief. Als in de middelingsperiode het jaar valt waarin jij de AOW-leeftijd bereikt, moet je een berekening maken alsof je de hele periode nog in het tarief valt dat gold vóór de AOW-leeftijd.

Middeling en levensloop

De afgelopen periode zijn de levenslooptegoeden van veel mensen worden uitgekeerd. Dat kan een periodieke betaling zijn of een uitkering ineens. Hierdoor krijgen veel mensen te maken met extra inkomen en zullen zij waarschijnlijk (voor een deel) belasting betalen volgens het hoogste tarief. Ook dan is het raadzaam om middeling te onderzoeken. 

Let op: middeling moet je zelf uitrekenen en aanvragen! Onderneem je zelf geen actie, krijg je ook niets terug.

Meer informatie en details kun je ook vinden op de website van de Belastingdienst.

Einde per 1 januari 2023

Het kabinet is van plan de middelingsregeling per 1 januari 2023 af te schaffen. Lees hier meer over in dit artikel.

Foto: Michael Burrows op Pexels

print

5 reacties

  1. Gerrit, ik kan je daar helaas geen antwoord op geven. Dat valt buiten mijn expertise. Ik adviseer je contact op te nemen met je/een accountant

 1. een goedendag.
  Mijn wens is om de 3 jaar van AOW vervroeging gebruik te maken.
  echter bespeur ik alleen maar de bruto bedragen en ik zou gaarne een netto bedrag willen zien.
  wetende dat er een loonheffing en ZWV van de maandelijkse bedrag van nu 1767,oo is vermindert wordt.
  welk bedrag houd men netto over als alleenstaand.
  mijn dank.

  mvg van Dijk Johan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *