Het RVU-bedrag 2023 lees je hier, bruto en netto

Er geldt er een maximum bedrag voor de drempelvrijstelling Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Elk jaar wordt de hoogte van de maximale RVU aangepast. Het maximum bedrag 2023 is € 2.037,- bruto per maand. In deze blog lees je meer over het maximum RVU-bedrag 2023 en alle bruto en netto bedragen.

RVU-bedrag 2023 per maand

Het RVU-bedrag 2023 is maximaal € 2.037,- bruto per maand. Vorig jaar was dat € 1.874,-. Een toename van 8,7%.

Wanneer je gebruik maakt van de loonheffingskorting, bedraagt de netto uitkering ongeveer € 1.420,- per maand, zonder loonheffingskorting is dat € 1.174,- netto per maand.

RVU-bedrag 2023 uitkering ineens

Het is wenselijk om de uitkering periodiek te laten plaatsvinden, maar een uitkering ineens is ook mogelijk. Het RVU-bedrag bedraagt maximaal € 24.444,- per jaar. Uitgaande van de maximale duur van 3 jaar bedraagt dan de maximale uitkering € 73.332,-.

Lees ook:
De 5 meest gestelde vragen over de RVU-regeling

Vroegste ingangsdatum 2023

De maximale duur van de RVU-uitkering is 36 maanden. Dat betekent dat je de RVU-uitkering niet eerder mag laten ingaan dan de datum waarop je 64 jaar wordt.

Als je al een uitkering krijgt

Het maximale RVU-bedrag is per 1 januari 2023 verhoogd naar € 2.037,-. Wanneer je al een uitkering krijgt wil dat niet zeggen dat jouw uitkering ook automatisch mee verhoogt. Dat hangt af van de afspraak die jij hebt gemaakt bij het aangaan van de RVU-uitkering. Als jij het oude bedrag hebt afgesproken en verder niets over een aanpassing, dan kun je ervan uitgaan dat jouw uitkering niet wordt verhoogd. Wanneer de afspraak is dat jouw uitkering ieder jaar aanpast aan het maximale RVU-bedrag, dan krijg jij per 1 januari 2023 een verhoging tot het nieuwe bedrag van € 2.037,-.

Wanneer jij eerder een uitkering ineens hebt ontvangen, dan heeft deze verhoging uiteraard geen invloed op het bedrag dat jij hebt gekregen.

RVU-drempelvrijstelling

De RVU-drempelvrijstelling is in het leven geroepen om eerder stoppen met werken makkelijker te maken. Een werkgever is om deze manier sneller bereid om je eerder te laten stoppen met werken. Wanneer een werkgever een regeling afspreekt om je vervroegd te laten stoppen met werken, moet over die regeling een ‘boete’ worden betaald door de werkgever. Wanneer de afgesproken regeling onder de drempelvrijstelling van € 2.037,- per maand blijft en maximaal 36 maanden bedraagt, dan geldt de boete niet. Dus deze regeling maakt het voor werkgevers aantrekkelijk om je vervroegd te laten uittreden.

Aanvulling pensioen

Wanneer het RVU-bedrag voor jou niet voldoende is om maandelijks van rond te komen, kun je overwegen om je uitkering aan te vullen met je pensioen of je privévermogen. Wat het beste is en welke consequenties dat heeft voor jouw toekomstige pensioen, moet je goed in kaart brengen. Wil je daar hulp bij, klik dan op onderstaande button en kijk eens bij RVU-advies.

Foto: Kateryna Babaieva op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 1. Hoi Jan mijn echtgenote is ongeveer even oud .In de CAO waar ik werk staat dat ik gebruik kan maken van deze regeling .Maar stel dat ik met 64 stop krijgt mijn echtgenote als ik bv overlijd bij een leeftijd van 65 en 4 maanden mijn restant van mijn RVU tot dat ik eigenlijk 67 zou worden .In de CAO van mijn echtgenote staat niets over RVU toch willen we samen stoppen bij ongeveer 64 jaar . Ik hoor graag van je Gijs Tijmense

  1. De RVU-uitkering stopt in principe als jij komt te overlijden. Wanneer dat het geval is, moet je dus vooraf goed controleren hoe het zit met je partnerpensioen. Want dat is dan het inkomen voor je partner. Er is echter ook mogelijk om de RVU-uitkering door te laten lopen voor de partner wanneer je komt te overlijden. Maar dat moet dan zo in de cao of de RVU-regeling zijn afgesproken.

   Zie voor partnerpensioen ook: https://bijnametpensioen.nl/let-op-je-partnerpensioen-bij-een-rvu/

 2. Hoi Jan ,in de rvu regeling metaal en techniek staat dat je boven een bepaald salaris geen recht hierop hebt,maar ik kan nergens achterhalen of ik dan mijn 13e maand moet opdelen en bij mijn maandsalaris moet optellen.
  M.vr.gr. T.Tummers

 3. Dag Jan,
  als ik het bedrag in 1x zou willen laten uitbetalen, is het dan beter om een bedrag van max EUR 66.422 af te spreken vanwege het loonbelastingtarief van 40,4% i.p.v. de volledige EUR 73.322 met een tarief van 52%?

  1. Ik zou een zo hoog mogelijke uitkering afspreken. De heffing wordt berekend over je totale inkomen in een jaar. Het maximumtarief is 49,5%. En als je dat betaalt, is dat niet over alles, maar alleen over het deel dat boven de grens van de 1e schijf uitkomt. Dus iedere Euro extra levert dan ruim € 0,50 op. Dus ik zou altijd gaan voor het maximum.

 4. Hallo, per 1 januari 2023 is het bruto maandbedrag maximaal € 3897. Mag ik er vanuit gaan dat dit per 1 maart € 4024.00 is omdat er per 1 maart een CAO verhoging is geweest?? Of blijft dit gedurende het hele jaar op € 3897 en wordt de verhoging pas per 2024 doorgevoerd.

 5. Hallo, Ik word op 4 september 2023 65 jaar. Ik wil m.i.v. 1 januari 2024 met een RVU-regeling vervroegd met pensioen bij de gemeente. Nu gaat de RVU-regeling in per 1-1-2024, dus dat komt mooi uit. Ik voldoe alleen niet aan de eis van 43 jaar ABP. Die eis heb ik m.i.v. 1 april 2024 ook gehaald. Ik heb gevraagd aan de gemeente om maatwerk toe te passen voor een periode van 3 maanden zodat ik toch op 1 januari 2024 gebruik kan maken van de RVU-regeling. Nu wordt er gezegd dat er geen beleid op maatwerk is binnen de gemeente en dat het college van B&W hierover moet beslissen en zeer waarschijnlijk moet je dan erg ziek, zwak en misselijk zijn om toestemming van het college te krijgen. Is hier nog wat aan te doen?

 6. Hoi Jan,
  Ik werk bij een gemeente en voldoe aan de voorwaarden om van de rvu regeling gebruik te maken.
  In een eerste gesprek met personeelszaken heb ik naar de variant gevraagd om 3 ipv 2 jaar van de regeling gebruik te maken. Als antwoord kreeg ik dat mijn leidinggevende daar toestemming voor moet geven, maar ook dat de maandelijkse bijdrage dan zou worden 24x €1101/36. Ik zou dus niet 36 x de maximale rvu uitkering ontvangen maar het bedrag dat ik over 24 maanden ontvang moet verdelen ov 36 maanden. Ik vraag me af of dat conform de bedoeling van de regeling is. Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Hoi Jan, er zijn verschillende varianten. Dus werkgever die 2037 per maand betalen maal het aantal maanden dat je eerder gaat (max 36 maanden). Maar er zijn ook werkgever die de bedragen gemaximeerd hebben. Zo ken ik een variant waarbij je maximaal 12 x 2037 krijgt ook al ga je 36 maanden eerder met pensioen. Dus deze variant lijkt daar wel een beetje op. Waar komt de 1101 vandaan die jij noemt in jouw berekening?

   1. Hoi Jan
    Dank voor je reactie.
    De 1.101 is het bedrag zonder loonheffingskorting.
    Is het vreemd als gemeenten verschillend met de uitwerking van de Rvu omgaan?
    Groet
    Jan

  1. Dat maakt zeker uit. De bedragen in deze blog zijn de bedragen die je netto uitgekeerd krijgt als je met of zonder loonheffingskorting laat uitkeren. Maar als jij daarnaast nog andere inkomsten hebt, dan kan het zijn dat je totale belastingdruk wel veranderd.