de 5 meest gestelde vragen over de RVU-regeling

Sinds dit jaar is het mogelijk om gebruik te maken van een RVU-regeling. In dit artikel behandelen wij de meest gestelde vragen. Veel vragen worden regelmatig gesteld via de website of door een bericht naar ons te sturen. Wij merken dat een aantal vragen over de RVU-regeling regelmatig terugkomen. Daarom vind je hier al deze vragen en antwoorden bij elkaar in een handig overzicht.

Ik heb een zwaar beroep, kan ik nu stoppen op mijn 64e?

De RVU-regeling staat in de wet opgenomen als een mogelijkheid. Deze mag dus worden afgesproken tussen werkgever en werknemer. Het is geen recht voor de werknemer. In een aantal cao’s is deze regeling opgenomen. Daarbij is ook afgesproken wat een zwaar beroep is. Staat het in je cao en voldoe jij aan de voorwaarden, dan kun jij gebruik maken van de regeling. Staat het niet in de cao, of voldoe je niet aan de voorwaarden, dan is het nog steeds mogelijk om een RVU-regeling af te spreken. Alleen is je werkgever niet verplicht hier aan mee te werken.

Ik werk parttime, mag ik dan gebruik maken van de RVU-regeling?

In principe geldt de mogelijkheid van een RVU-regeling voor iedereen, ongeacht of je fulltime of parttime werkt. In een cao is afgesproken wat een zwaar beroep is. Daarbij kan ook worden afgesproken dat je minimaal een x-aantal uren moet werken in de week om voor de regeling in aanmerking te komen. Ook kan de uitkering worden gemaximeerd op je werkelijke salaris. En dat is bij parttimers soms lager dan de maximale RVU-uitkering.

Mag je nog werken als je gebruik maakt van de RVU-regeling?

Het is toegestaan om je RVU-uitkering aan te vullen. Dat kan uit je privévermogen, uit je pensioen, maar ook door middel van werken. Dus ja, het is toegestaan om te werken naast je RVU-uitkering. Het kan ook zijn dat in de cao hier beperkende voorwaarden voor zijn opgenomen. Dus check in ieder geval je cao.

Hoeveel krijg ik straks netto?

Hoeveel je netto krijgt hangt van een aantal factoren af. Ten eerste kan de uitkering van € 1.847,- bruto maandelijks worden uitbetaald. Maar het kan ook ineens worden uitgekeerd. Dus als je een RVU-regeling voor de maximale duur van 36 maanden afspreekt, dan krijg je ineens € 66.492,- uitgekeerd. Die grote uitkering ineens komt bovenop je inkomen dat je al hebt verdiend in het jaar van stoppen en wordt dus mogelijk in het hoogste tarief belast. Wanneer de uitkering per maand gebeurt, hangt het er vanaf of je de loonheffingskorting laat toepassen of niet. De netto uitkering per maand met loonheffingskorting is ruim € 1.250,- . De netto uitkering per maand zonder loonheffingskorting is ruim € 1.050,-.

Staat de RVU-regeling al in onze CAO?

Wij houden geen overzicht bij van alle cao’s. Wij krijgen wel regelmatig een cao onder ogen en weten dus van een aantal cao’s wat er is afgesproken. Dus in een enkel geval weten wij of het in een cao staat. Wil je dit zeker weten kun je het beste in je cao kijken of contact opnemen met je vakbond.

De overheid heeft recent in 400 akkoorden en cao’s een onderzoek gedaan en in 17% een regeling of een voornemen voor een regeling is. In 10% van de gevallen is het in onderzoek. Dat betekent dat in 73% van de cao’s het nog niet is opgenomen en ook niet in onderzoek is.

Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

9 reacties

 1. “Staat het niet in de cao, of voldoe je niet aan de voorwaarden, dan is het nog steeds mogelijk om een RVU-regeling af te spreken. Alleen is je werkgever niet verplicht hier aan mee te werken”.
  Is de werkgever in het ander geval, bv een zwaar beroep, wel verplicht mee te werken?

  Met vriendelijke groet,
  Karel Vermeer

  1. Hoi Karel, is geen wettelijke definitie van zwaar beroep. Dat wordt per sector bepaald en afgesproken in de cao en op grond daarvan wordt een RVU afgesproken. Dus nee, je werkgever is niet verplicht mee te werken alleen op basis van het feit dat je een zwaar beroep hebt.

  1. De maanduitkering RVU in de nieuwe cao VVT wordt berekend door 1/12 van je jaarsalaris te nemen met als maximum € 1.847,-. Op deze manier wordt ook rekening gehouden met je parttime percentage.

 2. De RVU-regeling maakt (nog) geen deel uit van de CAO. Hij mag dan zelf alsnog een RV-regeling met de werknemer afspreken. Echter, de werkgever geeft aan dat op zo’n moment de subsidie voor hem niet geldt, dus akkoord gaan met de RVU-regeling levert hem dan geen financieel voordeel op. Dan betaalt hij de 52% boete.
  Is dit juist?

  1. Hoi Erik, dat is niet juist. Wanneer je als werkgever – zonder cao en zonder subsidie – een RVU afspreekt, dan betaalt de werkgever de kosten voor de RVU (1847 per maand) volledig zelf. Op de uitbetaling gelden de normale inhoudingen (loonbelasting), maar zolang de vergoeding niet meer is dan 36 maanden x 1847 betaalt de werkgever géén 52% RVU boete.

   1. Okay, helder, bedankt voor je snelle terugkoppeling. Nog een paar andere zaken……

    Klopt het dat de RVU-uitkering zelf volgens de groene tabel wordt belast? Kent de RVU-regeling vakantietoeslag?

    Alvast bedankt voor je antwoorden.

  1. Dat hangt van de cao af. Er zijn cao’s waar dat in staat, dus dan moet dat zo. Er zijn ook cao’s waar hier niets over is bepaald. Staat het in de cao, dan mag je natuurlijk in overleg met je werkgever tot een afwijkende afspraak komen die beter is dan de cao. Daar is op zich niets op tegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *