10 dingen die je nu al kunt doen als voorbereiding op je pensioen

Goed met pensioen gaan is best een klus. Op tijd beginnen en de juiste dingen doen als voorbereiding op je pensioen kan je een hoop stres en gedoe schelen. Ik geef je 10 dingen die je nu al kunt doen als voorbereiding op je pensioen.

1. Breng je uitgaven in beeld

De basis van alle pensioenplanningen zijn je uitgaven. Hoeveel geld heb jij nodig als je straks met pensioen gaat. Als hulpmiddel kun je dit invullijstje gebruiken. Door op tijd hiermee aan de slag te gaan creëer je een mooi overzicht en inzicht in jouw uitgaven. Een essentiële eerste stap in de voorbereiding op je pensioen.

2. Download je totaal overzicht van mijnpensioenoverzicht.nl

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl vind je een overzicht van al je pensioenen. Als je ingelogd bent en je hebt de eerste pagina ingevuld, dan vind je daarna rechtsboven een knop ‘download uw pensioenoverzicht’.

3. Zoek het uniform pensioenoverzicht per pensioen op

Van iedere pensioenuitvoerder krijg je een uniform pensioenoverzicht. Wanneer je werkt en met pensioen bent krijg je jaarlijks een overzicht. Van het pensioen van je voormalige werkgever krijg je minimaal een keer in de 5 jaar een overzicht. Deze overzichten geven veel detailinformatie en kunnen heel nuttig zijn bij het maken van je pensioenplanning.

4. Zoek je lijfrentepolissen op

Heb je in het verleden lijfrentepolissen afgesloten? Zoek die dan op. Belangrijke informatie is de polis en een overzicht met de actuele waarde of verzekerde bedragen.

5. Zoek kapitaalverzekeringen op die niet bij je hypotheek horen

In het verleden werd er regelmatig een kapitaalverzekering afgesloten om te sparen voor later. Heb jij ook kapitaalverzekeringen afgesloten die niet bij je hypotheek horen? Zoek die dan ook op. Belangrijke informatie is de polis een overzicht met de actuele waarde of verzekerde bedragen.

6. Sparen en beleggen

Hoeveel spaar- en beleggingstegoed heb je? En waar is het ondergebracht en onder welke voorwaarden? maak daar een overzicht van, zodat je exact weet hoeveel vermogen je in totaal hebt.

Tot zover de gegevens die je bij elkaar kunt zoeken als voorbereiding op je pensioen. Maar daarmee is je voorbereiding nog niet klaar.

7. Waarom wil je stoppen met werken?

Misschien een onverwachte vraag. Maar ga voor jezelf na, en schrijf op, waarom je wilt stoppen met werken. En waarom je met pensioen wilt gaan? Welke elementen spelen daarbij een rol. En probeer voor jezelf duidelijk te krijgen of alle redenen die er zijn om te stoppen met je huidige baan, ook redenen zijn om met pensioen te gaan.

8. Plan je afscheid

Goed afscheid nemen is belangrijk. Daarom moet je daar op tijd over nadenken. Bespreek met je werkgever wanneer je wilt stoppen, hoe het gaat met opvolging, wanneer en hoe moeten er dingen worden overgedragen. En wanneer en op welke manier wil jij afscheid nemen van je werk, je collega’s en je andere werkrelaties? Denk hier over na en schrijf dit voor jezelf op

9. Maak je plan voor na je pensioen

Wat ga je doen na je pensioen? Hoe ziet jouw leven er straks uit. Wij horen vaak dat mensen daar nog niet over willen nadenken. Ik ga genieten, zeggen ze dan. Maar wat betekent dat? En hoe ziet dat leven er dan uit? Door plannen te maken en doelen te stellen zorg jij dat jouw leven na je pensioen er uit ziet, zoals jij graag wilt. Wanneer je geen plan hebt, dan is de kans groot dat het leven jou overkomt. En misschien ziet je leven na je pensioen er dan niet zo uit als je had gehoopt. De beste voorbereiding op je pensioen is dus een plan maken!

Lees ook:
Doelen stellen voorkomt dat je het druk krijgt na je pensioen

10. Heb je hulp nodig bij voorbereiding op je pensioen?

Veel mensen zoeken hulp bij het maken van een pensioenplanning of bij het nadenken over hun leven na hun pensioen. Doe jij de voorbereiding op je pensioen helemaal zelf, of zoek je daarbij ook hulp? Denk dan alvast na wie je om advies en hulp zou willen vragen.

Foto: Ono Kosuki via Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *