Het nieuwe pensioenstelsel uitgesteld

Het was de bedoeling dat wij per 1 januari 2022 een geheel nieuw pensioenstelsel zouden krijgen. Minister Koolmees kondigde vorige week (een beetje verwacht) aan dat het een jaar later wordt en dat het nieuwe pensioenstelsel uitgesteld wordt. Per 1 januari 2023 gaat het nieuwe stelsel in. Wat betekent deze uitstel voor jou en jouw pensioen?

Reden van uitstel

Eind 2021 heeft Koolmees een consulatiewet gepubliceerd. Dat is een concept voor de nieuwe wet, waar marktpartijen op kunnen reageren. De bedoeling hiervan is dat de kwaliteit van de wet wordt verbeterd. En er was wat te verbeteren, want er zijn meer dan 800 reacties binnengekomen. De reacties waren zodanig dat er flink gestudeerd en aangepast moet worden. Dat kost dusdanig veel tijd dat het niet lukt om voor eind van dit jaar de nieuwe wet af te hebben. Dus wordt het een jaar later.

Consequenties dat het nieuwe pensioenstelsel uitgesteld wordt?

Op basis van de consulatiewet weten we welke richting minister Koolmees op wilde met de nieuwe wet. We hadden dus een redelijk scherp beeld. Alleen doordat er ruim 800 reacties zijn ingediend die mogelijk gaan resulteren in een verandering, weten we nu niet meer zo goed wat er nu wel en wat er niet overeind blijft staan van het voorstel. Wat we wel weten is dat de kern blijft staan en dat er details zullen worden aangepast.

Wat gaat er wel door?

Onderdeel van het nieuwe pensioenstelsel is de afspraak over de mogelijkheid van vervroegd uittreden (RVU) tot en met 2025. Dit is al wet geworden en reeds ingegaan. Dit blijft gewoon van kracht. Ook de verhoging van de AOW-leeftijd blijft gewoon zoals die is afgesproken.

Wat betekent dat als je bijna met pensioen gaat?

Wanneer je (bijna) met pensioen gaat, verandert er niet veel. Je opgebouwde pensioen blijft voorlopig zoals het is. Wanneer je pensioen is opgebouwd bij een pensioenfonds, dan zal dat na de overgang naar het nieuwe stelsel waarschijnlijk worden ‘ingevaren’. Het lijkt erop dat het moment waarop dat gaat gebeuren dus 1 jaar vertraagd.

Er komt in de nieuwe wet een minimale pensioenleeftijd van 10 jaar voor de AOW-leeftijd, dus 57 jaar. Met de invoering van deze minimumleeftijd vervalt ook het ‘verbod op doorwerken’. Door de uitstel van de nieuwe wet met een jaar, zal ook dit een jaar later ingaan.

Afkoop 10% van je pensioen ineens

Het wordt mogelijk om straks 10% van je pensioen ineens af te kopen. Dit behandelt de Tweede Kamer in en apart wetsvoorstel en dat zou al ingaan per 1 januari 2023. Dus hier lijkt geen verandering in te komen doordat het nieuwe pensioenstelsel uitgesteld wordt.

Foto: Suganth op Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *