RVU en verlof opnemen

Als je eerder met pensioen wilt gaan, dan kun je gebruik maken van de RVU-vrijstelling. Je kunt ook verlof sparen en dat opnemen. Maar hoe werkt het precies als je allebei doet? Dus de combinatie van RVU en verlof opnemen. De Belastingdienst heeft een toelichting gegeven op hoe de combinatie werkt. In deze blog geef ik een uitleg en tips waar je op moet letten.

RVU-vrijstelling

Hoe zat het ook alweer met de RVU-vrijstelling. De werkgever mag jou een vergoeding betalen om de periode tot de AOW-datum te overbruggen. Een werkgever mag zonder boete een vergoeding geven van maximaal € 1.847,- bruto per maand gedurende maximaal 36 maanden. Je kunt dus 3 jaar eerder met pensioen, door gebruik te maken van de RVU-uitkering.

Lees ook:
De 5 meest gestelde vragen over de RVU-uitkering

Verlofsparen

Je mag om eerder met pensioen te kunnen gaan, ook verlof sparen. Het maximale verlof dat je mag sparen is 100 weken. Je kunt dus ongeveer 2 jaar eerder met pensioen door gebruik te maken van verlof sparen.

Combinatie RVU en verlof

Hoe werkt het als je gebruik maakt van de combinatie? Aan de hand van een voorbeeld legt de Belastingdienst uit hoe het werkt. Ik heb het voorbeeld hieronder vereenvoudigd uitgewerkt. Het gaat om een werknemer die 7,5 maand voor de AOW-leeftijd stopt met werken.

Alleen RVU

De werknemer neemt geen verlof, maar spreekt met de werkgever een RVU-uitkering af. Dan bedraagt de maximale RVU-uitkering 8 * € 1.847,-. De maanden worden altijd naar boven afgerond.

Eerst verlof, daarna RVU

De werknemer neemt 5 maanden verlof en daarna 2,5 maand RVU-uitkering. De maximale RVU-uitkering bedraagt dan 3 * € 1.847,-. De eerste 5 maanden tellen niet mee. De resterende 2,5 maand wel, waarbij de maanden naar boven worden afgerond.

Verlof en RVU naast elkaar

De werknemer neemt 7,5 maand verlof voor 2/3 en de overige 1/3 wordt uit de RVU-regeling betaald. De maximale RVU-uitkering bedraagt dan 8 * € 1.847,-.

Eerst RVU, daarna verlof

De werknemer krijgt 2,5 maand een RVU-uitkering en neemt daarna 5 maanden verlof. De maximale RVU-uitkering bedraagt dan 8 * € 1.847,-.

Let op wat je afspreekt

De combinatie RVU en verlof is mogelijk. Hoe je de afspraak maakt, is dus bepalend voor de hoogte van de maximale uitkering. Wanneer je een afspraak maakt over een combinatie, kijk dan goed naar de manier waarop je de regelingen vormgeeft. Besef dat de vormgeving van invloed is op de maximale hoogte van de RVU-uitkering. Wanneer je een te hoge uitkering afspreekt, krijgt de werkgever een ‘boete’ van 52% over hetgeen je teveel afspreekt. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Twijfel je? Leg dan je afspraak voor aan een deskundige. Uiteraard kan jij of je werkgever altijd even contact met mij opnemen.

Foto: Pavel Danilyuk op Pexels

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

4 reacties

 1. Beste Jan,
  Wat zijn de belasting gevolgen als ik op mijn 62 ste 100 % pensioen laat uitkeren en daarnaast blijf werken. Ivm een gedeelte partime werken zal dat uitkomen op ongeveer 1400 p/m. Dat is 16.800 p/j. Inkomsten 54.000 p/j. Totaal dus 70.800.
  Tevens is er nu de mogelijkheid om 10 % per 1-1-2023 uit je pensioen pot te halen. Het klink volgens mij heel aantrekkelijk maar je betaalt hier toch het hoge tarief voor aan belasting.
  Van die 16.800 zou ik dan ongeveer 1/3 belasting betalen. En dat geldt dan ook voor de 10 % uit de pot denk ik. Je betaalt dan in verhouding toch veel belasting. Met 64 over ruim twee jaar wil ik met pensioen met een RVU regeling ernaast. RVU mag ik uitsmeren over 3 jaar.

  1. Je betaalt inderdaad ongeveer 1/3 belasting over je pensioen dat je laat ingaan. Het tarief is 37,07%. Dus dat klopt wel ongeveer.
   Als je 10% laat uitkeren ineens dan betaal je daar ook het hoge tarief over. Let overigens op, je mag niet zomaar 10% afkopen van je pensioen. Dat mag alleen op de ingangsdatum van het pensioen.

 2. beste Jan
  is het mogelijk om eerst 3 maanden onbetaald verlof op te nemen met goedkeuring van werkgever en dan aansluitend met pensioen te gaan met RVU. ik zit in de cao Metaal en techniek en de RVU zal namelijk pas per 1 april 2023 uitgevoerd gaan worden met inschrijven vanaf 1 januari 2023. kan dit juridisch? of zal het pensioenfonds hier niet mee akkoord gaan

  1. Op zich is het opnemen van onbetaald verlof niet een bezwaar. Maar let op de inkomenstoets die bij veel RVU-regelingen geldt. Als je onbetaald verlof hebt, dan is je loon lager en je parttimepercentage ook. Dat kan betekenen dat je in sommige regelingen geen recht meer hebt op een uitkering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *