RVU bedrag 2022

Iedere werkgever mag in principe met een werknemer een RVU-regeling afspreken. Er gelden een aantal spelregels. Zo geldt er een maximum bedrag. In deze blog geef ik het maximum RVU bedrag 2022. De bedragen zijn zowel bruto als netto.

RVU bedrag 2022 per maand

Het RVU bedrag 2022 is maximaal € 1.874,- bruto per maand. Vorig jaar was dat € 1.847,-.

Wanneer je gebruik maakt van de loonheffingskorting, bedraagt de netto uitkering ongeveer € 1.310,- per maand, zonder loonheffingskorting is dat € 1.075,- netto per maand.

De hoogte van de RVU-uitkering is afgeleid van de AOW-uitkering. Het is niet exact gelijk aan het AOW-bedrag, maar afgeleid van de netto AOW-uitkering.

RVU bedrag 2022 uitkering ineens

Het is wenselijk om de uitkering periodiek te laten plaatsvinden, maar een uitkering ineens is ook mogelijk. Uitgaande van de maximale duur van 3 jaar bedraagt dan de maximale uitkering € 67.464,-.

Lees ook:
De 5 meest gestelde vragen over de RVU-regeling

Vroegste ingangsdatum 2022

De maximale duur van de RVU-uitkering is 36 maanden. Dat betekent dat je de RVU-uitkering niet eerder mag laten ingaan dan de datum waarop je 64 jaar wordt.

Als je al een uitkering krijgt

Het maximale RVU-bedrag is per 1 januari 2022 verhoogd naar € 1.874,-. Wanneer je al een uitkering krijgt wil dat niet zeggen dat jouw uitkering ook automatisch mee verhoogd. Dat hangt af van de afspraak die jij hebt gemaakt bij het aangaan van de RVU-uitkering. Wanneer jij het oude bedrag van € 1.847,- hebt afgesproken en verder niets over aanpassing, dan kun je ervan uitgaan dat jouw uitkering niet wordt verhoogd. Wanneer jij hebt afgesproken dat jouw uitkering wordt aangepast aan het maximale RVU-bedrag, dan krijg jij per 1 januari 2022 een verhoging tot het bedrag van € 1.874,-.

Wanneer jij vorig jaar een uitkering ineens hebt ontvangen, dan heeft deze verhoging uiteraard geen invloed op het bedrag dat jij hebt gekregen.

Aanvulling pensioen

Wanneer het RVU bedrag voor jou niet voldoende is om maandelijks van rond te komen, kun je overwegen om je uitkering aan te vullen met je pensioen of je privévermogen. Wat het beste is en welke consequenties dat heeft voor jouw toekomstige pensioen, moet je goed in kaart brengen. Wil je daar hulp bij, klik dan op onderstaande button en kijk eens bij RVU-advies.

Foto: Kateryna Babaieva op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 reacties

 1. Als je de RVU in een keer krijgt, dat wil mijn werkgever, dan betaal ik veel belasting. Hoe is dat te voorkomen?
  Als ik tot 67 weinig aanvullend pensioen opneem, geeft dat een hoger pensioen na 67?

  1. Hoi Bert, dat hangt af van de cao of van je individuele afspraak die je maakt als er geen cao is. In principe is een nevenfunctie toegestaan, tenzij er in de cao of in je VSO iets anders is afgesproken.

 2. Wanneer kom je in aanmerking voor loonheffingskorting bij RVU regeling of kom daarvoor helemaal niet in aanmerking.

  1. De loonheffingskorting geldt voor iedereen die loon, pensioen, een AOW-uitkering etc. ontvangt. Jij mag zelf kiezen of je die aan of uit zet. De belastingdienst adviseert, wanneer je meerdere uitkeringen hebt, om de loonheffingskorting toe te passen op het hoogste inkomen dat je ontvangt.

 3. Beste Jan.,
  Ik ben 64 jaar en zou graag gebruik maken van de RVU regeling. Mijn echtgenoot werkt nog 32 uur in de week. Moet ik de heffingskorting dan op ja of nee zetten , wat is het gunstigste?
  Bij voorbaat dank!

  1. Thea, dat kan ik niet zeggen. Dat hangt er vanaf hoeveel RVU jij krijgt en of je daarnaast nog andere inkomsten hebt en hoeveel die inkomsten zijn. Het advies van de Belastingdienst is om op het hoogste inkomen je loonheffingskorting toe te laten passen.

 4. Omdat ik een auto-ongeluk heb gehad wil ik toch gebruik gaan maken van de RVU regeling .
  Wordt er in die 3 jaar nog wel pensioen premie betaald .

  1. Paul, in die drie jaar wordt geen pensioenpremie meer betaald. Als je de RVU-regeling gaat gebruiken, dan stopt je dienstverband en ook je pensioenopbouw.

 5. Ik heb ruim 40 jaar in zware beroepen gewerkt, waarvan 30 jaar in de vrije sector, dus zonder cao. Ik werk nu sinds een jaar als klusjesman in een hotel en zou graag op mijn 65e ( a.s. juni) willen stoppen met werken. Echter gaat de horeca cao niet mee met de RVU regeling en verder val ik overal buiten. Heeft u een idee hoe ik dit moet regelen?

  1. Hoi Bert, wanneer er geen RVU-regeling van toepassing is, kun je overleggen met je werkgever of die bereidt is jou een regeling te geven op individuele basis. Alleen gelet op het feit dat je 1 jaar hier werkt, lijkt het me niet realistisch dat een werkgever dat zou willen. De meeste RVU regelingen gelden ook pas wanneer mensen minimaal een aantal jaar hebben gewerkt bij een bedrijf of sector. Vaak is dat 10 jaar (verzekeraars), maar ook 45 jaar (zorg) komt voor.

   De enige optie die dan nog resteert is vanuit je eigen pensioen en/of spaarvermogen eerder stoppen met werken. Dat kan fulltime maar ook deeltijd pensioen zou een optie kunnen zijn om over na te denken.

   Lees ook eens dit artikel: https://bijnametpensioen.nl/wat-is-de-beste-manier-om-pensioen-uit-te-keren/
   Wie weet is de nieuwe actie van ons iets voor jou

 6. Ik heb een vraagje ik werk 27 uur en 45 minuten nu is het het mij niet duidelijk wat het netto maand bedrag is van allen RVU ik werk in de schoonmaak

  1. Het RVU bedrag netto per maand is ‘maximaal’ wanneer je gebruik maakt van de loonheffingskorting, ongeveer € 1.310,- per maand, zonder loonheffingskorting is dat € 1.075,- netto per maand. Per cao kunnen er verschillende afspraken worden gemaakt over de hoogte van het bedrag. Ik weet niet of dat in jouw situatie ook afwijkt. je kunt deze vraag het beste stellen aan je werkgever.

  2. Hallo,ik werk 32 uur per week en ben 64 jaar,zit in een 60+ regeling binnen het bedrijf,maakt dit ook wat uit voor wat betreft de hoogte van de rvu regeling,in de netto bedragen?

   1. Dat hangt van de afspraken in de cao af. Soms wordt er een koppeling gelegd met het parttimepercentage en soms zijn ook deelnemers aan een generatieregeling, of 60+ regeling uitgesloten van de RVU-regeling. Mijn advies is om de cao te checken op dit punt.

 7. Hallo Jan,

  Ik heb een vraag.
  IK wil op mijn 65 ste gebruik maken van de RVU regeling. IK heb een werk contract van 32%.
  Hoeveel word er dan uitgekeerd op maandbasis?
  Ben je verplicht om de uitkering in een keer op te nemen?

  Met vriendelijke groet,
  Norma

  1. Norma, hoeveel er uitgekeerd gaat worden in jouw situatie hangt af van de cao afspraak. In veel cao’s is de uitkering gekoppeld aan je parttime percentage. Dus dat zou dan 32% zijn van € 1.874,-
   Maar dat is niet in alle cao’s het geval. Er zijn ook cao’s waar je gewoon het maximale bedrag krijgt. Je kunt dit dus het beste opzoeken in je eigen cao of even navragen aan je werkgever.

   Je werkgever / de cao bepaalt of er periodiek (dus iedere maand) wordt uitgekeerd, of ineens. Jij hebt hier meestal geen keuze in.

 8. Hallo Jan,
  Ik heb een contract van 22 uur en zit gedeeltelijk in de Wia. Wat zijn de consequenties voor de Wia bij het laten ingaan van de rvu?
  Met vriendelijke groet,
  Tonny

  1. Tonny, dat is een beetje afhankelijk van welke WIA-uitkering krijgt op dit moment. Het uitgangspunt van de WIA is dat je voor het deel dat je nog werkt, ook daadwerkelijk werkt of in ieder geval beschikbaar bent voor arbeid. Wanneer je met pensioen gaat en van de RVU gebruik maakt, dan ben je niet meer beschikbaar op de arbeidsmarkt. En dat kan leiden tot een penalty op je WIA-uitkering. Wanneer je serieus overweegt om van de RVU gebruik te maken, adviseer ik je eerst je casus voor te leggen aan het UWV.

  1. Hoi Ben, dat hangt af van welke afspraken er in jullie cao zijn gemaakt. Ik adviseer je dat op te zoeken in de cao of na te vragen bij je werkgever.

 9. Hallo, dus als ik het goed begrijp moet ik zelf pensioen premie betalen? En wat als je een uitkerijg er bij krijgt van een mantelzorg instelling?

  1. Dolf, er wordt tijdens de RVU geen pensioenpremie meer betaald. Je pensioenopbouw stopt op het moment dat je uit dienst gaat en de RVU uitkering krijgt.

   En wat is precies je vraag over de uitkering van de mantelzorg instelling?

 10. Hallo Jan
  Volgens mijn cao (metaal en techniek) mag je niet meer verdienen dan bruto € 3750 (juni 2022)
  om mee te doen met de RVU regeling.
  Ik zit daar dan € 150 boven.
  Mag ik dan niet mee doen of wel als ik het persoonlijk regel met mijn werkgever?

  Met vriendelijke groet : Henny

 11. Hallo Jan.
  Ik werk 28,8 uur (62+ regeling met 36 uur contract min 20%). Ik ben 65 en wil volgend jaar 1 jaar eerder met vroegpensioen gaan.
  Het maximale bedrag a 1874 br. geldt bij ons voor een vol-uurs contract en minder naar rato/contracturen. Alleen weet ik niet hoeveel een fulltime contract is bij ons. 36, 38 of 40%. Kan het uiteraard aan de werkgever vragen. Op mijn pensioenoverzicht.nl komt er een bedrag uit wat ik krijg aan pensioen als ik 1 jaar eerder stop. Dit bedrag is niet eens zoveel minder per maand. Als ik het netto bedrag aan RVU en het naar voren gehaalde netto pensioen bedrag bij elkaar optel ontvang ik (fors) meer gestort elke maand. Uiteraard tot mijn AOW leeftijd, daarna geen RVU betalingen meer. Te mooi om waar te zijn? Kan dat?

  mvg. Harry

  1. Het zou kunnen kloppen. Maar ik heb altijd geleerd dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat het dan meestal ook zo is. Ik heb geen inzicht in je bruto en netto loon, in je pensioenbedragen, in je AOW etc. Dus ik durf niet te zeggen of het in jouw geval ook daadwerkelijk klopt of niet. Als je gebruik maakt van een RVU regeling, dan heb je meestal ook recht op advies op kosten van je werkgever. Dus ik zou toch maar vragen of je advies kan inwinnen.

 12. Hallo Jan. Ik ga op 10 mei 2023 gebruik maken van de rvu regeling,dat heb ik in 2022 besloten met mijn werkgever,wordt de rvu regeling dan ook geïndexeerd van 2023,omdat ik in mei 2023 mijn eerste uitkering ontvang.

 13. Hallo Jan,
  Op mijn 65e verjaardag wil ik stoppen met werken en gebruik maken van de rvu-regeling bij de politie en mijn ABP pensioen naar voren halen. Beide instanties vragen nu of ik loonheffingskorting wil toepassen. Bij welke is “ja” zeggen het slimst? Pensioen is hoger dan rvu-uitkering .
  Groet, Johan