Eerder met pensioen, hoe doe je dat?

Veel werknemers in Nederland willen eerder met pensioen dan op de AOW-datum. Dat is in theorie mogelijk. Maar hoe doe je dat in de praktijk? In dit artikel vind je een stappenplan.

1. Begin op tijd

Als je eerder wilt stoppen, dan moet je op tijd beginnen. Afhankelijk van de pensioenuitvoerder moet je dat tussen 2 en 6 maanden van tevoren aanvragen. Dus begin op tijd met het regelen van je vervroegde pensionering. Begin minimaal een jaar van tevoren.

2. Eerder met pensioen, bepaal je pensioendatum

In Nederland ben jij redelijk vrij om te bepalen wanneer je met pensioen wilt gaan. Dus wanneer wil jij stoppen met werken en met pensioen gaan? Kies je datum. Wees daarbij wel realist. Eerder stoppen met werken betekent ook minder pensioen. Hoe eerder je stopt, hoe lager je pensioen. Zoek dus een optimale balans.

3. Bereken, of laat berekenen hoeveel je pensioen wordt

Doordat je eerder met pensioen gaat, zal je pensioen iets minder worden. Maar hoeveel dat is moet je laten berekenen. Gebruik hiervoor de portal van je pensioenuitvoerder, bel met de werknemers helpdesk van je pensioenuitvoerder of vraag een pensioenadviseur je te helpen.

Wanneer je meerdere pensioenen hebt en eventueel nog lijfrentes, dan raad ik je aan om sowieso een adviseur in te schakelen voor deze berekening. Jouw situatie is dan redelijk complex en je wilt geen verkeerde beslissing nemen. Besef dat wanneer je eenmaal hebt gekozen, je daarna niet meer kunt wijzigen.

Vraag in ieder geval om de volgende berekeningen:

  1. Hoeveel is je pensioen bruto per maand tot aan de AOW-datum?
  2. Hoeveel is je pensioen bruto per maand vanaf de AOW-datum inclusief AOW?
  3. Hoeveel is je pensioen netto vanaf jouw eerdere pensioendatum tot aan de AOW-datum?
  4. Hoeveel is je pensioen netto vanaf de AOW-datum

4. Beoordeel de bedragen en pas aan

Je zult zien dat je netto pensioen tot aan de AOW-datum lager is dan je netto pensioen vanaf de AOW-datum. De meeste mensen die met pensioen gaan willen echter eerst een periode netto méér te besteden hebben en na een aantal jaren daarna wat minder. En niet andersom.

Dit kan worden aangepast door een aantal aanpassingen te doen. Je kunt je pensioen gebruiken om een AOW-overbrugging in te kiezen. Daarnaast kun je kiezen voor hoog/laag. Je pensioen wordt dan een eerste periode hoger en daarna lager.

Ook kun je kijken of je door middel van lijfrentes, levensloop of misschien spaargeld een optimale verdeling kunt creëren.

5. Maak je keuze en vraag je pensioenuitvoerder om het pensioen uit te betalen

De laatste stap is je definitieve keuze kenbaar te maken aan je pensioenuitvoerder(s).


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *