Kies je pensioendatum, download hier je gratis rekentool

Jij krijgt pensioen op verschillende momenten. Op 62, 65, 67 en 68 jaar ontvang je pensioen en de AOW ontvang je ook op een andere datum. Hoe krijg je goed overzicht? Bij dit artikel heb ik een eenvoudige rekentool gevoegd, waarmee jij al je pensioen kunt aanpassen naar één en hetzelfde moment.

Kies je pensioendatum

In een eerder artikel heb ik een stappenplan hoe je uiteindelijk de beste pensioendatum voor jezelf kunt bepalen.

Stap 1 is het bepalen van je AOW leeftijd. Op welke leeftijd krijg jij AOW en hoeveel AOW krijg je?

Stap 2 is het inventariseren van al je pensioenen en die op de AOW datum te zetten. Daarmee leg je de basis voor een goede pensioenplanning.

Rekentool

Maar hoe doe je dat? Regelmatig krijg ik de vraag hoe je eenvoudig al je pensioenen kunt uitstellen en vervroegen naar één datum.

Allereerst kun je daarvoor een berekening opvragen bij je huidige pensioenuitvoerder. Ook kun je vaak terecht in de pensioenplanner van de pensioenuitvoerder. Mijn advies is om daar de berekeningen te maken.

Maar toch hoor ik nog regelmatig mensen die daar niet mee uit de voeten kunnen of geen toegang hebben tot een dergelijke tool.

Omdat niet iedereen toegang heeft tot de benodigde rekentools en er door jullie veel vragen over zijn gesteld, tref je hierbij een gratis eenvoudige rekensheet aan waarmee je al je pensioenen op de AOW-datum kunt plaatsen.

Deze rekentool is Excel-sheet en is een hulpmiddel waarmee jij meer overzicht kunt creëren voor jezelf. Het is geen offerte en aan de berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.

Download de rekentool, zoek je pensioenen erbij en vul de sheet in. Onderaan de sheet worden de pensioenbedragen automatisch omgerekend naar een levenslange pensioenuitkering vanaf de AOW-datum.

Wanneer je alles hebt ingevuld kun je de sheet afdrukken. Vergeet niet om de sheet op te slaan op je computer, zodat je in de toekomst niet weer alles opnieuw moet intypen.

Naast het invultabblad heb ik ook een voorbeeld opgenomen. Dat is een fictief voorbeeld, maar laat zien hoe je de velden kunt invullen.

Vervolgstappen

Wanneer al je pensioenen op één datum zijn gezet kun jij een beoordeling maken of dat voldoende is. Wanneer je pensioen voldoende of ruim voldoende is, kun je zelfs nadenken om je pensioendatum te vervroegen. Dan kun je eerder stoppen met werken.

Lees ook het artikel Hoe ga je in 5 stappen met pensioen. Een overzichtsartikel


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *