5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een AOW overbrugging

Je kunt er voor kiezen om eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Je krijgt dan in die eerdere jaren nog een AOW-uitkering. Dat ‘gat’ mag je dan overbruggen door een deel van je levenslange pensioen om te zetten in een tijdelijke AOW overbrugging. Je krijgt dan levenslang wel minder pensioen, maar je krijgt nu tijdelijk meer.

1. Je mag zelf het bedrag kiezen

De AOW overbrugging mag maximaal € 22.835,- per jaar bedragen (bedrag 2022). Dat is 2x de AOW-uitkering voor een gehuwde of samenwonende inclusief vakantiegeld. Je kunt kiezen voor het maximale bedrag. Maar je mag ook minder. Dus als jij 1x de AOW van € 11.417,- of de AOW-uitkering van en alleenstaande van € 16.647,- wilt overbruggen, dan mag dat ook.

2. Hoe duur is een AOW overbrugging

Je betaalt de overbrugging uit je eigen pensioen. Dus je hoeft geen rekening van je pensioenuitvoerder te betalen. Je betaalt het door de rest van je leven iets minder pensioen te krijgen. Hoeveel dat exact kost verschilt per pensioenuitvoerder en is ook afhankelijk van de rente. Gemiddeld kost 1 jaar overbrugging van € 1,- je ongeveer € 0,05 levenslang pensioen. Dus je levert bijvoorbeeld levenslang € 500 euro in en je krijgt dan 1 jaar € 10.000,-.

3. Tot wanneer keert de AOW overbrugging uit

De AOW overbrugging eindigt op jouw AOW-leeftijd. Je mag hem daarna niet door laten lopen.

4. Overbrugging AOW jongere partner niet toegestaan

Wanneer jij een jongere partner hebt, dan kan het soms interessant zijn om de AOW-uitkering van je partner te overbruggen. Zolang jij nog een AOW krijgt is dat toegestaan. Maar zoals ik hiervoor heb aangegeven, stopt je overbrugging als jij de AOW-leeftijd bereikt, dus ook de overbrugging van het deel van je partner. Je mag dat deel niet door laten lopen.

Lees ook:
Kies jij eerst wat meer en daarna wat minder pensioen

5. Hoog laag pensioen in combinatie met overbrugging

Je kunt een overbrugging combineren met hoog laag voor je levenslang pensioenuitkering. Dus eerst wat meer en daarna wat minder pensioen. Dus je kunt je uitkering tijdens de eerste jaren van je pensioen nog verder verhogen. Uiteraard krijg je op latere leeftijd dan minder pensioen.

Maak een goede afweging

Als je met pensioen gaat, dan heb je best veel keuzes te maken. Wil je eerder stoppen met werken? Maak je dan gebruik van een overbrugging? Kies je voor een hoog laag pensioen? Wat betekent dat voor de te betalen belasting? En kom ik dan niet te kort op latere leeftijd? Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om op al deze vragen antwoord te hebben. Kom je er zelf niet helemaal uit, weet dan dat wij je kunnen helpen. Wil je meer weten, klik dan op onderstaande button.

Foto:  Clem Onojeghuo op Pexels

print

6 reacties

  1. Mijn man gaat in mei 2023 met pensioen, ik wil dan met vervroegd pensioen gaan, mag ik dan toch de Max aow overbrugging van 22.835 (of aangepast voor 2023) toe laten passen?

    1. Ja, dat mag. Hoe hoog jouw overbrugging is, staat los van het pensioen van je partner. Als je allebei vervroegd met pensioen gaat mag je allebei het hoge bedrag, in totaal dus ruim € 44.000 overbrugging.

  2. Mag je ook 2x een overbrugging ontvangen als je 2 pensioenuitvoerders hebt? Of is het maximum € 22.835 per persoon? Even los van de fiscale consequenties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *