5 dingen die jij nog niet wist over een AOW-overbruggingspensioen

Je kunt er voor kiezen om vóór de AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Je krijgt dan in die eerdere jaren alleen je pensioenuitkering en nog geen AOW. Dat ‘gat’ mag je dan overbruggen door een deel van je ouderdomspensioen om te ruilen voor tijdelijk extra pensioen, het AOW-overbruggingspensioen. Je krijgt dan levenslang een iets lager pensioen, maar je krijgt nu tijdelijk meer pensioen uitgekeerd.

1. Je mag zelf het bedrag AOW-overbruggingspensioen kiezen

De AOW overbrugging mag maximaal € 24.444,- per jaar bedragen (bedrag 2023). Dat is twee keer de AOW-uitkering voor een gehuwde of samenwonende inclusief vakantiegeld. Je kunt kiezen voor het maximale bedrag. Maar je mag ook minder. Dus als jij een keer de AOW of de AOW-uitkering van en alleenstaande wilt overbruggen, dan mag dat ook.

2. Wie betaalt een AOW-overbruggingspensioen?

Je betaalt het AOW-overbruggingspensioen uit je eigen ouderdomspensioen. Je krijgt dus geen rekening van je pensioenuitvoerder. Je betaalt het in feite door de rest van je leven iets minder pensioen te krijgen. Hoeveel dat kost verschilt per pensioenuitvoerder en is ook afhankelijk van de rente. Gemiddeld kost een AOW-overbruggingspensioen van € 1,- gedurende 1 jaar ongeveer € 0,05 aan levenslang pensioen. Dus je levert levenslang € 500 euro in en je krijgt dan 1 jaar lang € 10.000,-.

3. Tot wanneer keert het AOW-overbruggingspensioen uit?

Het AOW-overbruggingspensioen is een tijdelijke uitkering en eindigt op jouw AOW-leeftijd. Je mag hem daarna niet door laten lopen.

4. Overbrugging AOW jongere partner niet toegestaan

Wanneer jij een jongere partner hebt, dan kan het soms interessant zijn om de AOW-uitkering van je partner te overbruggen. Zolang jij nog geen AOW krijgt is dat toegestaan. Maar zoals ik hiervoor heb aangegeven, stopt je overbrugging als jij de AOW-leeftijd bereikt, dus ook de overbrugging van het deel van je partner. Je mag dat deel niet door laten lopen.

5. Hoog/laag pensioen in combinatie met overbrugging

Je kunt een AOW-overbruggingspensioen ook nog combineren met een hoog/laag uitkering voor je levenslange pensioenuitkering. Dus dan krijg je eerst wat meer en daarna wat minder ouderdomspensioen. Dus je kunt je uitkering tijdens de eerste jaren van je pensioen nog verder verhogen. Uiteraard krijg je op latere leeftijd dan minder pensioen.

Lees ook:
Kies jij eerst wat meer en daarna wat minder pensioen

Maak een goede afweging

Als je met pensioen gaat, dan heb je best veel keuzes te maken. Wil je eerder stoppen met werken? Maak je dan gebruik van een AOW-overbruggingspensioen? Kies je voor een hoog/laag pensioen? Wat betekent dat voor de te betalen belasting? En kom ik dan niet tekort op latere leeftijd? Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om op al deze vragen antwoord te hebben. Kom je er zelf niet helemaal uit, weet dan dat wij je kunnen helpen. Wil je meer weten, klik dan op onderstaande button.

Foto:  Clem Onojeghuo op Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

 1. Mijn man gaat in mei 2023 met pensioen, ik wil dan met vervroegd pensioen gaan, mag ik dan toch de Max aow overbrugging van 22.835 (of aangepast voor 2023) toe laten passen?

  1. Ja, dat mag. Hoe hoog jouw overbrugging is, staat los van het pensioen van je partner. Als je allebei vervroegd met pensioen gaat mag je allebei het hoge bedrag, in totaal dus ruim € 44.000 overbrugging.

 2. Mag je ook 2x een overbrugging ontvangen als je 2 pensioenuitvoerders hebt? Of is het maximum € 22.835 per persoon? Even los van de fiscale consequenties.

 3. Beste Jan,

  Ik wil bij een van mijn pensioen uitvoerders een AOW overbruggingspensioen aanvragen, dit is ongeveer 20000 Euro per jaar, ingaande 1-1-2024 (62 jaar en 10 maanden) tot Februari 2028 (67 jaar) .
  Per Februari 2026 (65 jaar) komt er van andere pensioenuitvoerders circa 17000 Euro per jaar bij, dit zijn normale pensioenen.
  Nu is mijn vraag mag dit? of zijn er fiscale concequenties?
  En dit staat los van het pensioen van mijn partner?

 4. Wat zijn de fiscale consequenties als ik bij 2 pensioenfondsen een overbruggingspensioen aanvraag? Bij het ene pensioenfonds maak ik mijn opgebouwde pensioen dan op tot aan mijn AOW datum.

  1. Als je bij twee fondsen een maximale overbrugging aanvraagt is je overbruggingspensioen in totaal te hoog. Daarmee is je pensioen ‘bovenmatig’ en kan de belastingdienst een sanctie opleggen. De totale waarde van je pensioenpot kan dan belast worden tegen 49,5% vermeerderd met 20% revisierente.

 5. Beste Jan,
  Ik ga per 1 januari 2024 stoppen met werken c.q. met vervroegd pensioen. Dit is 22 maanden voor mijn AOW leeftijd (67 jr.).
  Mijn idee is om dan mijn pensioen (PFZW) in te laten gaan. Nu lees ik over een AOW-overbruggingspensioen opnemen. Is dit iets anders, en zo ja wat is dan het verschil?

  Vriendelijke groet,
  Helene

  1. Helene, je pensioen laat je vervroegd ingaan. Dat is een levenslange gelijkblijvende uitkering. Een deel van die levenslange uitkering mag jij omruilen voor een overbruggingspensioen. Dat is een tijdelijke uitkering tussen het moment van ingaan van je pensioen en je AOW-datum. Op die manier overbrug jij de periode dat je nog geen AOW krijgt uit je eigen pensioen. Een overbrugging komt dus bovenop je vervroegde pensioen. Dus het is iets anders, maar je krijgt het allebei

 6. wat als ik nu voor een aow overbruggingspensioen kies en op een later moment alsnog wat betaalde arbeid in loondienst ga verrichten?

 7. Goedendag,

  Is het maximale overbruggingsbedrag al bekend voor 2024? Ik wil namelijk vervroegd met pensioen en dit compenseren dmv een overbrugging.