Wie ben jij als je met pensioen bent gegaan? Wat is je identiteit

Vertel eens iets over jezelf, wie ben jij? Als ik die vraag aan mensen stel, vertellen mensen vaak wat ze doen, waar ze werken, welke functie ze hebben, hoe druk ze met hun werk zijn, de mooie en minder leuke kanten eraan en wat ze nog ambiëren in de toekomst. Wat is je identiteit en wat heeft dat te maken met jouw pensioen?

Wat is je identiteit?

Identiteit betekent ‘dat wat uniek of eigen is aan iets of iemand’. Als we kijken naar jou als persoon weet jij dan wat jouw identiteit is? De vraag over je eigen identiteit is een belangrijke vraag, die je je regelmatig kan stellen. Mensen veranderen en ontwikkelen door de jaren heen door ervaringen, gebeurtenissen, keuzes en leermomenten. Deze vraag is heel belangrijk als je bijna met pensioen gaat.

Wie ben jij?

Als ik aan jou vraag, wie bén jij? Komt jouw antwoord dan overeen met wie je echt bent?
Ben jij iemand die jouw identiteit voor een deel uit je werk haalt? Ben jij ongemerkt deels vergroeid met je werk? Heb jij een sociaal leven wat met name geconcentreerd is rond je werk? Dit zijn spannende vragen om jezelf te stellen en eerlijk te beantwoorden, voordat je met pensioen gaat.

Genieten

Regelmatig spreek ik mensen die bijna met pensioen gaan en de meest gehoorde uitspraak is: “Als ik met pensioen ga, dan ga ik volop genieten”.

Om straks van je pensioen te kunnen genieten is het belangrijk om je goed te realiseren wat jouw identiteit is. Juist als je niet meer in het arbeidsproces meedraait is het zinvol om te weten wie jij bent. Wat kun je goed en waar liggen je interesses? Wat vind jij belangrijk? Kun jij alleen zijn terwijl je misschien niets om handen hebt? Waar geniet jij van en waar word jij gelukkig van?

Als een groot deel van jouw identiteit wordt ontleend aan je werk, dan zal de overgang van werk naar pensionering erg groot zijn. Dan zal het lastig worden om direct te kunnen genieten. Dan moet je, als je straks stopt met werken, op zoek gaan naar je nieuwe identiteit en een nieuwe invulling van je leven. Wacht daar niet mee tot na je pensionering. Begin deze zoektocht zo vroeg mogelijk, samen met je eventuele partner.

Beeld van je eigen identiteit als je bijna met pensioen gaat

Heb jij nu al een goed beeld van je eigen identiteit? Heb je een gezonde balans tussen je sociaal maatschappelijke leven en je werk? Dan hoef jij na je pensionering niet op zoek te gaan naar jouw identiteit. Want je weet nog steeds wie je bent, wat je doet, wat je kan en vooral hoe je geniet! Jouw pensioen kan al per direct ingaan. Geniet ervan!

Wanneer je zoekende bent of je afvraagt of jij wel een goed beeld hebt van je eigen identiteit, klik dan eens op onderstaande button. Wie weet kan ik je verder helpen.

Foto: Esther Ann op Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *