Nadelen hoog laag pensioen

Pensioen kun je laten uitkeren door te kiezen voor eerst wat meer en daarna wat minder uitkering. We noemen dat een hoog laag pensioen. Je krijgt eerst een periode wat meer uitgekeerd, vervolgens de rest van je leven wat minder. In dit artikel bespreek ik de nadelen van een hoog laag pensioen.

Variatie in de uitkering

Als je kiest voor hoog laag, dan breng je variatie aan in de hoogte van de uitkering. Je kunt kiezen voor eerst wat meer, een daarna wat minder, -hoog laag – maar andersom – laag hoog – kan in principe ook. Als je variatie wilt aanbrengen dan moet je dat uiterlijk op de pensioendatum aangeven. Als je pensioen eenmaal is ingegaan kun je dat niet meer wijzigen. Variatie is mogelijk binnen de grens 100:75. Dus de laagste uitkering mag niet minder zijn dan 75% van de hoogste uitkering.

Nadelen hoog laag pensioen

In een eerder artikel ben ik ingegaan op de voordelen van hoog laag pensioen. Maar er zijn ook nadelen. De nadelen bespreek ik in dit artikel.

Meer belasting betalen

Je betaalt belasting over je pensioen in 3 schijven. Over je pensioen tot € 35.376,- betaal je 19,45% belasting. Over je pensioen tussen € 35.376,- en € 68.508,- betaal je 37,55% belasting. En over het meerdere betaal je 49,5% belasting [cijfers 2020]. Wanneer je kiest voor hoog laag, kan het zijn dat je gedurende de hoge periode in een hogere belastingschijf terecht komt, waardoor je dus meer belasting betaalt.

Grote inkomensdaling

Als je meer inkomen krijgt, is dat de eerste maanden heel prettig, maar al snel wen je daar aan. En je went niet alleen aan het inkomen, vaak worden de uitgaven (ongemerkt) ook aangepast op het inkomen. Als je kiest voor een hoog laag pensioen, dan daalt na verloop van tijd je inkomen met 25%. Dat is een forse daling. De vraag is of jij die daling kunt opvangen.

Zorgkosten

De ratio achter hoog laag pensioen is dat je in de eerste jaren na je pensioen meer behoefte hebt aan inkomen omdat je uitgaven vaak nog hoger zijn. Naarmate mensen ouder worden nemen de uitgaven af, en dus is de behoefte aan inkomen ook lager. Ik spreek echter regelmatig mensen die dat onderkennen, maar tegelijkertijd rekening houden met toenemende zorgkosten als je ouder wordt. En die kosten komen mogelijk geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening. Een daling van het inkomen in tijden dat je meer zorgkosten moet gaan betalen wordt als een nadeel gezien.

Je wordt 90 jaar of ouder

Bij een hoog laag pensioen ontvang je de eerste jaren meer en daarna minder pensioen. Je krijgt je geld dus sneller dan wanneer je kiest voor een gelijkblijvend pensioen. Je hoeft het niet op te maken, maar dan heb je het wel alvast binnen. Ik heb in het artikel over de voordelen van hoog laag dit ook besproken. Maar wanneer je heel oud wordt, krijg je bij hoog laag in totaal minder pensioen dan wanneer je kiest voor een gelijkblijvend pensioen.

Afweging maken

Er zijn voor- en nadelen aan een hoog laag pensioen. Bestudeer de voor- en nadelen heel goed en kijk wat voor jou zwaarder weegt. Er is geen goed of fout. Kijk wat het beste bij jou past.

Heb je vragen over hoog laag pensioen, of wil je geholpen worden bij het maken van een keuze, neem dan even contact met ons op.

Pensioenadvies aanvragen

print

Jan van Harten is pensioenadviseur en financial planner. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *