De nadelen van een hoog/laag pensioen

Pensioen kun je laten uitkeren door te kiezen voor eerst wat meer en daarna wat minder uitkering. We noemen dat een hoog/laag pensioen. Je krijgt eerst een periode wat meer uitgekeerd, vervolgens de rest van je leven wat minder. In deze blog bespreek ik de nadelen van een hoog/laag pensioen.

Variatie in de uitkering

Als je kiest voor hoog/laag, dan breng je variatie aan in de hoogte van de uitkering. Je kunt kiezen voor eerst wat meer, een daarna wat minder, -hoog/laag – maar andersom – laag/hoog – kan in principe ook. Variatie is mogelijk binnen de grens 100:75. Dus de laagste uitkering mag niet minder zijn dan 75% van de hoogste uitkering.

Als je variatie wilt aanbrengen dan moet je dat uiterlijk op de pensioendatum aangeven. Als je pensioen eenmaal is ingegaan kun je dat niet meer wijzigen.

Nadelen hoog/laag pensioen

In een eerdere blog been ik ingegaan op de voordelen van hoog/laag pensioen. Maar er zijn ook nadelen. De nadelen bespreek ik in deze blog.

Meer belasting betalen

Je betaalt na pensionering belasting over je pensioen in 3 schijven. Over je pensioen tot € 38.098,- betaal je 19,07% belasting. Over je pensioen tussen € 38.098,- en € 75.518,- betaal je 36,97% belasting. En over het meerdere betaal je 49,5% belasting (cijfers 2024). Wanneer je kiest voor hoog/laag, kan het zijn dat je gedurende de hoge periode in een hogere belastingschijf terecht komt, waardoor je dus meer belasting betaalt.

Grote inkomensdaling als een van de nadelen hoog/laag pensioen

Als je meer inkomen krijgt, is dat de eerste maanden heel prettig, maar al snel wen je daar aan. En je went niet alleen aan het inkomen, vaak worden de uitgaven (ongemerkt) ook aangepast op het inkomen. Als je kiest voor een hoog laag pensioen, dan daalt na verloop van tijd je inkomen met 25%. Dat is een forse daling. De vraag is of jij die daling kunt opvangen.

Zorgkosten

De ratio achter hoog laag pensioen is dat je in de eerste jaren na je pensioen meer behoefte hebt aan inkomen omdat je uitgaven vaak nog hoger zijn. Naarmate mensen ouder worden nemen de uitgaven vaak af, en dus is de behoefte aan inkomen ook lager. Ik spreek echter regelmatig mensen die dat ook verwachten, maar tegelijkertijd rekening houden met toenemende zorgkosten als je ouder wordt. En die kosten komen mogelijk geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening. Een daling van het inkomen in tijden dat je meer zorgkosten moet gaan betalen wordt als een nadeel gezien.

Je wordt 90 jaar of ouder

Bij een hoog/laag pensioen ontvang je de eerste jaren meer en daarna minder pensioen. Je krijgt je geld dus sneller dan wanneer je kiest voor een gelijkblijvend pensioen. Je hoeft het niet op te maken, maar dan heb je het wel alvast binnen. Ik heb in een blog over de voordelen van hoog/laag dit ook besproken. Maar wanneer je heel oud wordt, krijg je bij hoog/laag in totaal minder pensioen dan wanneer je kiest voor een gelijkblijvend pensioen.

Afweging maken op basis van de nadelen hoog/laag pensioen

Er zijn voor- en nadelen aan een hoog/laag pensioen. Bestudeer de voor- en nadelen heel goed en kijk wat voor jou zwaarder weegt. Er is geen goed of fout. Kijk wat het beste bij jou past.

Heb je vragen over hoog/laag pensioen, of wil je geholpen worden bij het maken van een keuze, neem dan contact met ons op via onderstaande button.

Foto: Lukas – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 1. Beste Jan van Harten,
  Ik ga snel met pensioen en moet ook een keuze maken ( hoog of laag of gelijk blijvend) mijn pensioen is bruto €29000,-
  Dat blijft in de lage belastingschijf!!
  Maar er komt ook nog AOW bij!!
  Dus de keuze hoog is dan waarschijnlijk niet aan te raden?
  Uw reactie aub,
  Mvg Jan

  1. Jan, dat zou even exact uitgerekend moeten worden. Maar hoog over is je pensioen 29k, AOW 11k (als je een partner hebt, anders is het 16k), dus dan heb je een totaal inkomen van 40k. De eerste schijf is tot 35k. Dus 5k wordt belast tegen het tarief van de 2e schijf. Hoog laag zou dit niet veranderen. Maar dit is zoals ik zei, hoog over. Aftrekposten kunnen dit weer veranderen. Dus reken (of laat het doen) even goed uit wat voor jou het verschil is.

 2. Okay Jan bedankt voor uw snelle reactie.
  Aftrek posten zijn er niet het huis is vrij.
  Mijn partner is 5 jaar jonger dus nog geen AOW.
  Heeft geen nut om in het begin meer Pensioen op te nemen want dan spek ik de B kas!
  Fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling
  Mvg Jan

  1. Hoi Jan, ik ben het niet helemaal eens met je conclusie.

   Als je pensioen € 29.000,- is en je AOW is € 11.000,- dan betaal je over € 40.000 belasting. Dat is zonder heffingskortingen € 8.725,- per jaar. Doe dat maal 20 jaar uitkering, dan betaal je in totaal de rest van je leven € 174.500,- belasting (zonder rekening te houden met heffingskortingen).

   Kies je voor 10 jaar hoog dan wordt je hoge pensioen (indicatie) € 33.060,-. Je betaalt dan 10 jaar lang € 10.242,- belasting. Daarna daalt je pensioen naar € 24.795,-. Je betaalt dan € 7.155,- belasting gedurende de resterende 10 jaar. Dat is in totaal € 173.970,- belasting. Per saldo betaal je dus minder belasting.

   Krijg je minder dan 20 jaar pensioen, dan betaal je inderdaad meer belasting. Krijg je meer dan 20 jaar pensioen, dan zal het voordeel alleen maar groter worden.

   Maar hoeveel belasting je betaalt is niet het allerbelangrijkste. Het gaat ook om hoeveel netto inkomen je totaal krijgt. Ontvang je minder dan 20 jaar pensioen, dan zal je gedurende je totale pensioenperiode bij een hoog laag meer netto pensioen ontvangen dan bij een gelijkblijvend pensioen. Wordt je aanmerkelijk ouder, dan krijg je uiteindelijk in totaal netto minder pensioen.

   Ik heb gerekend zonder heffingskortingen. Je algemene heffingskorting zal door hoog laag ook iets veranderen. Eerst krijg je wat meer heffingskorting, daarna wat minder. Per saldo is je heffingskorting iets lager, maar dan praat je over een paar honderd Euro totaal.

   1. Interessante site. Heb het voorbeeld eens nagerekend, maar het kan je duizenden euro’s netto per jaar schelen. Misschien dat aan het voorbeeld toevoegen, want dat is interessanter dan de hoogte van de belasting. De gemiddelde levensverwachting (man) is dacht ik circa 80 jaar, daarmee is een hoog/laag scenario best wel gunstig. De 90 halen zal niet zo vaak gebeuren. De gezondheid zal tegen die tijd ook niet zo best zijn.

     1. Beste Jan, sorry je reactie was me ontgaan. Ik denk inderdaad dat het benoemen van netto bedragen meer tot de verbeelding spreekt. Maar die netto bedragen zijn uiteraard afhankelijk van diverse factoren, dus alleen te berekenen aan de hand van een voorbeeldsituatie. Het maken van een keuze is best wel lastig. En je zit er ook helaas aan vast.

 3. Hallo Jan.Ik ga in augustus met pensioen.Ik krijg dan een pensioen van 16 euro per jaar.Is het verstandiger om het af te kopen of uit te laten keren.Ik heb zorgtoeslag.Ik ben huiverig voor een hoop gedoe om niks.Vandaar mijn vraag.

  1. Een pensioen afkopen van 16 Euro per jaar geeft naar verwachting een afkoopsom van 300 tot 400 Euro. Dat kan effect hebben op je zorgtoeslag. Door een hoger inkomen zal je toeslag dalen. Bij een stijging van je inkomen met dit bedrag, moet je rekenen op een daling van een paar euro (3 tot 6 euro) zorgtoeslag per maand.

   1. Treurig dat een pensioen verlies oplevert.Ik krijg netto minder dan een Euro per maand werd me verteld.De dame van het pensioenfonds adviseerde me het af te kopen.Ik probeer een besluit te nemen die de minste rompslomp geeft.Ik heb bijvoorbeeld geen digid.Dat moet iemand anders dan voor me doen.Het formulier komt gelukkig met de post.Wel of niet in een keer.En wie de loonbelasting daarvan inhoud.Ik vindt het erg moeilijk.

 4. Ik ontvang de eerste 7 jaren 1940 netto pensioen en 735 aow Na 7 jaren ontvang ik nog 1550 pensioen.
  Ik schat mijn levensverwachting op maximaal 75-80.